ABB, gemiler için verimliliği ve üretkenliği artırmak amacıyla akıllı devre kesicilerden yararlanan yeni hepsi bir arada mikro şebeke çözümü sunuyor. Şirketin sektörde bir ilk olan yazılım tabanlı yenilikçi Emax 2 akıllı devre kesicisi, yeni nesil gemilerin enerjiden tasarruf etmesini kolaylaştırıyor.
Yeni nesil gemiler, mevcut güç dağıtımı zorluklarını aşmak için daha gelişmiş mikro şebeke teknolojileri kullanacak.
Uluslararası Denizcilik Organizasyonu (IMO), tüm gemilerde enerji yönetimi daha iyi sağlandığında güç tüketiminin ve CO2 emisyonunun yüzde 10'a kadar azalacağını öngörüyor. Bir gemideki elektrik dağıtımı, birden çok güç jeneratörü ve enerji depolama sistemini bağlayan, ada halindeki bir mikro şebekedir ve yönlü güç akışlarını genellikle iletim hatlarını yoksayarak yönetir. Gemiler elektrik sistemini korumak, bağlamak ve denetlemek için akıllı teknolojiler kullanarak daha etkili ve verimli bir şekilde çalışabilir.
ABB’nin Emax 2 alçak gerilim devre kesicisi, sektördeki ilk akıllı devre kesici olma özelliğini taşıyor. İçerdiği bağlanabilirlik ve güç yönetimi yazılımı, kapsamlı bir enerji yönetimi çözümü sunuyor. Emax 2'nin yük profili optimizasyon işlevleri, CO2 emisyonlarını ve yakıt maliyetlerini azaltır. Ayrıca Emax 2, geleneksel kurulumlara göre yüzde 25 daha küçük ve önemli oranda daha hafif olduğundan gemi inşaat mühendislerine temel bir avantaj sağlar. Yenilikçi devre kesici, tüm koşullar altında üretkenliği en üst düzeye çıkarmak için gelişmiş uyarlanabilir koruma kullanarak geminin iş açısından kritik yüklerini ve jeneratörlerini korur.
Yedekli aktüatörler ve iletişim modülleri içeren Emax 2, elektrikli sistemlerin güvenilirliğini yeni seviyelere taşır. ABB'nin çözümü, elektrik arızalarını önlemek, algılamak ve izole etmek için hem iletişim veri yolu hem de elektrik bağlantılarını kullanan tek çözümdür. Benzersiz "dijital bölge seçiciliği" işlevi, arıza bölgesini daha hızlı bir şekilde doğru olarak belirler ve arızayı besleyen güç kaynağını daha erken keser. Sonuç olarak, elektriksel koruma daha güçlüdür ve yüksek maliyetli sistem çökmeleri daha etkin şekilde önlenir.
ABB'nin koruma ve bağlantı işlerinin küresel endüstri bölüm müdürü Alberto Pagano, "Akıllı cihazlar gemi mikro şebekelerini etkili bir şekilde çalıştırmada giderek daha önemli bir rol oynayacak" diye ekliyor. "Gemiler için üretim dışı zamanın finansal maliyeti de bir etken. Tipik bir sondaj gemisi, işletme duruş süresi nedeniyle yılda 12 milyon USD zarara neden olabilir."
ABB'nin hepsi bir arada koruma ve denetim mikro şebeke çözümü, gelecekte gemilerin ihtiyaç duyacağı verimlilik, sistem güvenilirliği, yakıt maliyeti ve gerekli alan iyileştirmelerini sunuyor.