Öne Çıkanlar
Enerji
Enerji
Kontek Enerji, 30 yıllık sektör deneyimi ve inovasyon odaklı yaklaşımıyla global pazardaki gücünü artırmaya devam ediyor. 2025 yılının ikinci çeyreğinde üretime başlayacak Maxxen Enerji Depolama sistemleri fabrikasıyla, üretimin %70’ini ihracata yönlendirmeyi planlayan şirket; önümüzdeki 5 yıl içinde yıllık 10.000 MWh üzerinde üretim kapasitesine ulaşarak 1 milyar dolar ciroya ulaşmayı hedefliyor.
Türkiye’nin bir numaralı ihracat pazarı olan Avrupa Birliği ile ticaretini yeniden şekillendiren Sınırda Karbon Düzenlemesi Mekanizması’nda (SKDM) mali yükümlülüklerin devreye girmesi için artık bir yıldan daha az bir zaman kaldı. 1 Ocak 2026 itibarıyla alüminyum, çimento, demir-çelik, elektik, hidrojen ve gübre sektörlerinde AB Emisyon Ticaret Sistemi’ndeki (ETS) ücretsiz tahsilatlar kademeli olarak sonlandırılmaya başlanacak. EYODER Başkanı Onur Ünlü, Enerji Verimliliği Haftası dolayısıyla yaptığı açıklamada belirlenen altı sektör ve onlara hizmet eden yan sektörlerin enerji verimli hale gelerek mali yükümlülüklerden kurtulması için 6 adımlık bir yol haritası çizdi.
Sabancı Üniversitesi İstanbul Uluslararası Enerji ve İklim Merkezi (IICEC) Direktörü Bora Şekip Güray enerji verimliliğindeki gelişimin, Türkiye’nin enerji güvenliği ve enerji dönüşümü hedefleri için çok yönlü faydalar sunduğunu söyledi. Güray, “Enerjiye olan talebi daha verimli ve katma değeri daha yüksek bir niteliğe ulaştırabilecek teknoloji çözümleri ve tüketim davranış değişiklikleri hem ekonomik hem de çevresel yönden daha sürdürülebilir bir enerji geleceği hedefleri için önemli” dedi.
Makina Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi tarafından 8-9 Ocak 2025 tarihlerinde Makina Hangar Mühendislik ve Teknoloji Merkezinde ENERJİ VERİMLİLİĞİ HAFTASI düzenlenecektir.
Enerji Sektöründe Dijitalleşme ve İnovasyonun Yeni Adresi: Enerjisa Enerji Teknoloji ve Etki Merkezi
İnsan ve teknolojiyi merkeze aldığı proje ve hizmetleriyle sektörüne öncülük eden Enerjisa Enerji, şimdiye kadar 750 üniversiteli öğrenciye inovasyon ve girişimcilik eğitimi verdiği yeni Enerjisa Enerji Teknoloji ve Etki Merkezi ile fark yaratmaya devam ediyor.
Türkiye’nin ilk ve tek global enerji hizmet şirketi ESCON Enerji, yirminci yaşını Sapanca’da düzenlediği etkinlik ile kutladı. ESCON Enerji’nin kurulduğu 2004 yılında Türkiye’de henüz Enerji Verimliliği Kanunu dahi olmadığını hatırlatan ESCON Enerji CEO’su Onur Ünlü, “O dönemde dünyada yaşanan gelişmeler ve enerjisinin yüzde 75’ini ithal eden Türkiye için enerjinin önemi doğrultusunda bu sektörün gelişeceğini öngörerek şirketimizi kurduk. Yıllar içerisinde ESCON Enerji, Türkiye’nin en büyük enerji hizmet şirketi olma unvanını pekiştirirken ülkemiz de bu alanda hızla ilerleme kaydetti. Biz de bu sürece katkı sağlamanın gururunu yaşıyoruz” dedi. Ünlü, şirketin yeni döneminde kurumsal kapasite gelişimi, yurt dışı yapılanma, üretim, satış ve pazarlama alanlarına odaklanacaklarını belirtti.
ABB ve Škoda Group, iki şirket arasında türünün ilk örneği olan ve demiryolu elektrifikasyonunda kilometre taşı niteliği taşıyan bir ortaklığı duyurdu. İş birliği, ABB'nin bakım ve arıza süresini önemli ölçüde azaltırken araç performansını optimize etmek üzere tasarlanan kompakt ve hafif yenilikçi Pro Serisi Cer Bataryalarını tedarik etmesiyle başlıyor. Batarya paketleri, Çek ulusal demiryolu operatörü České dráhy tarafından sipariş edilen Škoda'nın yeni batarya-elektrikli çoklu ünite (BEMU) filosunda yer alacak. Çek demiryollarının daha sürdürülebilir operasyonlara geçişinde önemli bir ilerlemeyi temsil eden bu sipariş, demiryolu taşımacılığında karbon emisyonlarının önlenmesi için hızlı ve pratik çözümler sunuyor. Değeri 20 milyon ABD dolarının altında olan sipariş 2024 yılının dördüncü çeyreğinde alındı.
1 Şubat 2025 itibarıyla “Son Kaynak Tedarik Tarifesi” ile yıllık 5.000 kWh’nin üzerinde tüketim yapan konutlarda hane başı elektrik faturasının iki kat artacağı tahmin ediliyor. Uzun bir süredir mesken elektrik tüketim maliyetlerinde yıllık 100.000 kWh’de tutulan sübvansiyon tavan limiti, “Son Kaynak Tedarik Tarifesi” ile 5.000 kWh’ye indiriliyor. 1 Şubat 2025’te yürürlüğe girecek yeni tarifeyle birlikte yıllık 5.000 kWh elektrik tüketen ortalama bir konutun aylık ödediği elektrik faturasının ise yaklaşık 1.300 TL bandından 2.500 TL bandına çıkması söz konusu.
Energy Manager, elektrik kullanımını izlemeyi kolaylaştırırken, gerçek zamanlı tüketimi takip ederek kayıpları en aza indirir ve emisyonları %30'a kadar azaltma fırsatlarını belirlemeyi sağlar. Emerson, hızlı kurulum ve sezgisel kullanım ile endüstriyel alanda elektrik izlemeyi basitleştirmek için tasarlanmış ve projesi önceden tamamlanmış bir donanım ve yazılım teklifi olan yeni Energy Manager çözümü ürününü piyasaya sürdü.
ABB, merkezi Hollanda'nın Utrecht kentinde bulunan ve hızla büyüyen bir enerji yönetimi şirketi olan Sensorfact BV'yi satın alıyor. ABB'nin dijital enerji yönetimi yelpazesini daha da genişleten bu satın alma işleminin 2025 yılının ilk çeyreğinde tamamlanması bekleniyor. Finansal koşullar açıklanmadı.
2017 yılında kurulan Sensorfact, küçük ve orta ölçekli işletmelerin maliyetleri düşürmek ve verimliliği artırmak için operasyonlarında ve enerji yönetiminde yapay zekayı kullanmalarına yardımcı olan ölçeklenebilir bir hizmet olarak yazılım (SaaS) çözümü sunuyor. Şirketin Utrecht, Amsterdam, Barselona ve Berlin'de 250'den fazla tam zamanlı çalışanı bulunuyor ve Avrupa genelinde 1.900'den fazla müşteriye hizmet veriyor.
ABB, yüksek güçlü yenilenebilir güç dönüşüm teknolojisi için büyüyen pazardaki konumunu güçlendirmek amacıyla İspanya'daki Gamesa Electric'in güç elektroniği işini Siemens Gamesa'dan satın almak için bir anlaşma imzaladığını duyurdu. Satın alma, ABB'nin yenilenebilir güç dönüşüm portföyünü tamamlayarak önemli bir pazar erişimi sağlayacak. 2030 yılına kadar yenilenebilir enerji kaynaklarının küresel elektrik üretiminin neredeyse yarısını oluşturması, rüzgar ve güneş enerjisinin payının iki katına çıkarak yüzde 30'a ulaşması bekleniyor. ABB'nin yenilenebilir enerji kurulu gücünün modernizasyonu ve bakımı konusundaki fırsatlarının artmasına katkıda bulunuyor. ABB'nin kârlı büyüme hedefini gerçekleştirmesini sağlarken, müşteri ilişkilerini güçlendiriyor.
Dünya nüfusu 8 milyar kişiyi aşmış durumda … Gelişen teknolojik olanaklar ve değişen ihtiyaçlar, kesintisiz enerjiye erişimin önemini daha da artırıyor… Enerji kesintileri durumunda, adeta hayatı yeniden başlatan jeneratörler, giderek daha işlevsel olarak üretiliyor ve üstelik erişimi de kolaylaşıyor.
Yapılardaki gaz ocaklarının, ısıtma ve sıcak su sistemlerinin yanma sonucu oluşan atık gazlarını atmosfere yönlendiren doğalgaz baca sistemleri, doğru seçilmediğinde hem insan sağlığını hem de yapı güvenliğini tehdit edebiliyor. “Doğalgaz baca sistemlerinin, doğalgazlı cihazlardan çıkan atık gazları, güvenli bir şekilde dışarıya yönlendirerek yapılardaki iç mekân hava kalitesini koruması ve yangın tehlikesini bertaraf etmesi gerekiyor” diyen Ekomaxi Yönetim Kurulu Başkanı Osman YAĞIZ, sistem seçiminde dikkat edilmesi gereken hususları paylaştı.
Küresel doğal gaz ticaretinde payı her geçen gün artan sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) ithalatçılarının çatı örgütü konumundaki Uluslararası LNG İthalatçıları Birliği GIIGNL, 2025 yılı teknik ve ticari grup toplantısını EgeGaz’ın ev sahipliğinde ilk defa Türkiye’de gerçekleştirecek.
İGDAŞ’ın Mesleki ve Teknik Anadolu Liseli öğrencilere dönük eğitim, staj ve isdihdam aşamalarından oluşan “İGDAŞ Altın Bilezik Eğitim ve İstihdam Programı, 1. Dönem mezunlarını verdi. Program çerçevesinde İstanbul’da 6 okulda geçen yıldan beri sürdürülen teorik ve uygulamalı eğitimlerin sonunda toplam 36 öğrenci İGDAŞ’ta staj hakkı kazanmıştı. Stajlarını tamamlayan öğrenciler, programın istihdam aşaması için verdikleri sınavların ardından, 5 Haziran’da İGDAŞ Ünalan Eğitim Sahası’nda coşkulu bir törenle mezuniyetlerini kutladı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve İGDAŞ yetkilileriyle birlikte öğrenci ve eğitmenlerin de davetli olduğu törende, sınavlarda başarılı olan 10 öğrencinin işe alınacağı açıklandı.
''Temiz Enerji'' ana teması ile bu yıl 3'üncü kez gerçekleşecek ''EGE İç Tesisat Buluşması'' İzmirgaz, Enerya, GAZBİR-GAZMER, Odaklı Grup işbirliği DOSİDER, İzmir Ticaret Odası stratejik destekleriyle 14 Mayıs 2024 tarihinde İzmir Tepekule Kongre ve Kültür Merkezi'nde gerçekleşecek.
Odaklı Grup, DEMSİAD ve DOSİDER işbirliği ile düzenlenecek “Bursa 3. İç Tesisat ve Güvenli Doğalgaz Çalıştayı” 6 Mart 2024 tarihinde Merinos Atatürk Kongre Kültür Merkezinde gerçekleşecek.
Zorlu Enerji Kalibrasyon Merkezi, Türbin/Rotary Tip Endüstriyel Doğalgaz Sayaçları grubunda bilimsel metotlardaki geçerliliğini kanıtlayarak TÜRKAK’tan akreditasyon aldı. Türbin/Rotary Tip Endüstriyel Doğalgaz Sayaçları, yüksek tüketimli ticari, sanayi ve endüstriyel uygulamalar ile Türkiye ve yurt dışından gaz teslimi, şehir gaz teslimi gibi alım-satım noktalarında kullanılıyor.
16 Mart’ta ziyarete açılan Petroleum Istanbul’da buluşan enerji sektörü liderleri tek yürek oldu ve “Deprem felaketinin ardından hep birlikte yaralarımızı sarıyoruz” mesajı verdi. 16-18 Mart tarihleri arasında Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen bölgenin en büyük ve en çok ziyaret edilen fuarları Petroleum Istanbul ve eş zamanlı olarak düzenlenen“Gas&Power Network” fuarları açılış törenine Koç Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Fenerbahçe Spor Klübü Başkanı Ali Koç başta olmak üzere TİSK Başkanı Özgür Burak Akkol, Enerji Fuarcılık A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Akıncı, PETDER, Türkiye LPG Derneği, ADER, PUİS, TABGİS gibi sektörün en önemli çatı örgütleri katıldı.
Türkiye LPG Derneği 46. Olağan Genel Kurulu’nda Yönetim Kurulu Başkanlığı’na Eyüp Aratay yeniden seçildi. Eyüp Aratay, “Türkiye LPG Derneği olarak, ülkemiz, sektörümüz ve kamu yararı odaklı faaliyetlerimize güçlü bir şekilde devam edeceğiz” dedi.
Enerji sektörünün en büyük oyuncularını buluşturan Petroleum Istanbul ve Gas&Power Network fuarları, 16-18 Mart tarihleri arasında İstanbul’da Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi’nde 100 bin ziyaretçi hedefiyle ziyarete açılıyor. Enerji Fuarcılık tarafından düzenlenen ve 22 ülkeden 1000’in üzerinde markayı buluşturacak Petroleum Istanbul’da akaryakıt, petrol, LPG, doğal gaz, elektrik, alternatif enerji ve madeni yağ ekipmanları, teknolojileri gibi pek çok sektöre dair en son teknoloji ürünleri sergilenecek.
Akaryakıt sektöründe 22 yıllık deneyime sahip olan ve Aytemiz’in kuruluş aşamasından 2020 yılına kadar Genel Müdür olarak, ardından yönetim kurulu üyesi olarak şirkette görev yapan Ahmet Eke, Aytemiz Akaryakıt Dağıtım A.Ş. Genel Müdürlüğü görevine getirildi.
Üniversite çağındaki gençlere 21. yüzyılın gerektirdiği becerileri geliştirme, farklı kültürleri tanıma, dil engeli nedeniyle erişemedikleri bilgilere www.gelisimseninle.com üzerinden erişme fırsatı sunan ve gençleri iş dünyasına hazırlayan bp Türkiye’nin gençlik projesi Gelişim, Seninle kapsamında hibe desteği alan projeler hayata geçiyor.
Türkiye Petrolleri ile çoklu satış kanalı uygulamalarıyla öne çıkan Bizim Toptan arasında başlayan iş birliğiyle Türkiye Petrolleri’nin marketleri “T 7/24 Market” konseptinde Bizim Toptan ile hizmet vermeye başladı. İş birliği kapsamında Türkiye Petrolleri’nin 300 bayisi, Bizim Toptan’ın 8 bini aşkın ürünüyle süpermarket hizmeti veriyor. Yılsonuna kadar Türkiye Petrolleri’nin tüm bayilerinin T 7/24 Market konseptine dahil olması hedefleniyor.
Enerjisa Enerji, ‘İşimin Enerjisi’ çatısı altında hayata geçirdiği güneş enerjisi santrali (GES) projeleriyle 2024 yılında da Türkiye’nin Yenilenebilir Enerji 2035 Yol Haritasına önemli katkılar sağlamayı sürdürdü. Kamu ve özel sektör işletmelerine uyguladığı çevreci iş modelleri ile karbon ayak izini azaltan Enerjisa Enerji, 86 bin haneye enerji verebilecek GES projeleriyle sektörüne liderlik ediyor.
Borusan EnBW Enerji, Tekirdağ'daki Balabanlı Rüzgâr Enerji Santrali'nde (RES) gerçekleştirdiği ikinci kapasite artışıyla gücüne güç kattı. Kapasite artışı projesinin devreye girmesiyle santralin kurulu gücü 97 MW'a ulaşırken, Borusan EnBW Enerji’nin rüzgar türbini sayısı 198’e ulaştı. Balabanlı RES yıllık yaklaşık 190.000 ton karbondioksit salımının önüne geçecek.
Borusan EnBW Enerji, 15. kuruluş yıldönümünde Türkiye'nin yeşil enerji dönüşümüne öncü olma misyonunu başarıyla sürdürüyor. Rüzgârdan elektrik enerjisi üretiminde Türkiye'nin lider üretim şirketlerinden olan Borusan EnBW Enerji, tamamen yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı 796 MW’lık portföyü ile yıllık 2 TWh’i aşan yenilenebilir enerji üretimi yapıyor.
Güneş Enerjisi Sanayicileri ve Endüstrisi Derneği (GENSED) Genel Sekreteri Hakan Erkan, yenilenebilir enerji sektöründe yaşanan lisanssız projelerdeki trafo kapasite sorunlarıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Erkan, sektörün verilmiş mevcut kapasitelerini ve başta sanayiciler olmak üzere yatırımcıların yeni trafo kapasitesi ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak geliştirdikleri, yeni bir bağlantı şekli (5.1.j) önerisini Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’na Temmuz 2024’te sunduklarını ifade etti.
Türkiye’nin enerji depolama ve güneş enerjisi alanındaki en kapsamlı etkinliği olan Solar+Storage NX, 7-9 Kasım 2024 tarihlerinde, İstanbul TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde ikinci kez düzenlendi.
TÜREB tarafından bu yıl "Geleceğin Enerjisi Türkiye'nin Geleceği" ana temasıyla düzenlenen 13. Türkiye Rüzgar Enerjisi Kongresi kapsamında yapılan oturumlarda “Türkiye’nin, rüzgar enerjisi endüstrisinin uluslararası tedarik zincirinde öne çıkan bir ülke olması” için yapılan çalışmalar ve konunun önemine vurgu yapıldı. İki gün boyunca süren TÜREK 2024’te düzenlenen oturumlarda; rüzgar enerjisi sektöründeki son teknolojik gelişmeler, yatırım fırsatları, sürdürülebilirlik, deniz üstü rüzgar santralleri, finansman, elektrik depolama teknolojileri gibi konular ele alındı. Türkiye'nin rüzgar ve güneş enerjisinde 2035'e kadar 120 bin MW kurulu güç hedefi doğrultusunda sektörün her yıl 5 bin MW’lık rüzgar yatırımını hedeflendiğini anımsatan TÜREB Başkanı İbrahim Erden, gelecek 10 yılda düzenli kapasite artışının ve HIT-30 ve benzeri destekleme mekanizmalarının aktif kullanımının önemine dikkat çekti…
Doğu Akdeniz Bölgesi'nin ilk geri dönüşüm ve atık yönetimi fuarı REWA Anatolia, ikinci kez kapılarını açmaya hazırlanıyor. Bu sürdürülebilir etkinlik, 13-15 Şubat 2025 tarihlerinde yine aynı yerde, Tüyap Adana'da gerçekleşecek.
ESCON Enerji CEO’su Onur Ünlü: “Türkiye’nin 2053 net sıfır emisyon hedefi için atık yönetimi şart” dedi.
18 Mart Küresel Geri Dönüşüm Günü dolayısıyla açıklama yapan ESCON Enerji CEO’su Onur Ünlü, Türkiye’nin 2053 yılı net sıfır emisyon hedefine ulaşması için en öncelikli konulardan birinin atık yönetimi olduğunu belirterek, “Yalnızca kağıdı, camı değil atık ısıyı ve suyu da dönüştürmeliyiz. Bir işletmeden çıkan cam veya mermer parçaları başka bir işletmenin ham maddesi olabilir. Aynı şekilde bir fabrikanın bacasından çıkan gazların ya da atık suların enerjisi geri dönüştürülerek üretim süreçlerinde ısıtma veya soğutmada kullanılabilir” dedi.
Türkiye’nin ilk ve tek global enerji hizmet şirketi ESCON Enerji, Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği tarafından düzenlenen Düşük Karbon Kahramanı Ödül Töreni’nde, “ESCO Modeli ile Enerji Verimliliği ve Karbonsuzlaşma Projesi” ile ödül aldı. İşletmelerin iklim değişikliğiyle mücadele etmek, enerji maliyetlerindeki artıştan daha az etkilenmek ve verimliliklerini artırmak için karbon nötr olmayı hedeflemeleri gerektiğini söyleyen ESCON Enerji CEO’su Onur Ünlü, “Biz de bu süreçte emisyon azaltmaya yönelik hizmetlerimizle enerji maliyetlerini düşürüyor, bu projeleri performans garantili finanse ederek işletmelerin sermaye bütçelerinden bir kuruş bile harcamamalarını sağlıyor ve ihracatçı firmaların uluslararası pazar paylarının artmasına destek oluyoruz” dedi.
Rekor seviyelere ulaşan robot satışlarıyla ilgili olarak ABB Robotik Başkanı Marc Segura, 2023 için robotik otomasyondaki önemli trendler hakkında çeşitli öngörülerde bulundu.
Enerji verimliliği, enerji tasarrufu ve iklim değişikliği konularında farkındalık yaratmak amacıyla oluşturduğu ‘Enerji Verimliliği ve Gelecek’ teması ile Anadolu Buluşmaları gerçekleştiren Yapılarda Enerji Verimliliği Derneği VERİMDER 19’uncu toplantısını İstanbul’da gerçekleştirdi.
Dalmaçyalı sponsorluğunda düzenlenen toplantının açılış konuşmasını Verimder İcra Kurulu Başkanı Prof. Dr. Emre Alkin gerçekleştirirken, Dünya Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Güldağ, Verimder Dernek Başkanı Çağdaş Korkmaz, Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı Prof. Dr. Ayşen Erdinçler ve Nippon Paint-Betek Boya Pazarlama Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Arzu Elazığ Uludağ’ın yanı sıra pek çok paydaş konuşmacı olarak yer aldı.
Danfoss, karar vericileri COP26'da hareket etmeye teşvik ediyor. İskoçya'nın Glasgow kentinde Pazar günü başlayan ve 12 Kasım'a kadar devam edecek olan COP26 katılımcılarına yönelik kapsamlı bir kampanyada Danfoss, enerji verimliliğinin ekonomik büyümeyi sağlamanın, ekonomileri karbondan arındırmanın ve Paris İklim Anlaşması'nın hedeflerine ulaşmanın en uygun maliyetli yolu olduğunu vurguluyor.
Geleceği sürdürülebilir teknolojilerinin sergilendiği REWA Anatolia - Geri Dönüşüm ve Atık Yönetimi Fuar ve Konferansı, 15-17 Şubat 2024 tarihleri arasında Adana'da TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi'nde kapılarını ziyarete açtı. Kamu, yerel ve özel sektörü buluşturan fuarın açılışına katılan Adana Valisi Yavuz Selim Köşger, 'Türkiye'deki geri dönüşüm sektörünün resmi olarak yüzde 60'ı, gayri resmi olarak da yüzde 80'i Adana'da bulunuyor. Geçtiğimiz yıl TÜİK rakamlarına göre 29,4 milyonu tehlikeli olmak üzere 109 milyon ton atık ürettik ülke olarak. Yerel yönetimlerin bu konuda bir an önce aksiyon alması lazım. Bu atıkları ayrıştırarak vahşi depolamadan vazgeçerek bunları doğal kaynak haline dönüştürmesi lazım. İşte bu atık fuarı REWA Anatolia onu sağlayacak.' dedi.
Sürdürülebilir teknolojileri keşfetmek için sayılı günler kaldı. REWA Anatolia - Geri Dönüşüm ve Atık Yönetimi Fuar ve Konferansı, 15-17 Şubat’ta Adana’da TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde ziyarete açılıyor. Kamu ve reel sektör temsilcilerini 3 gün süreyle aynı çatı altında buluşturacak fuarda, atık ve geri dönüşüme dair en son ve çığır açan teknolojiler sergilenirken, katılımcılar güçlü iş bağlantıları kurma ve sürdürülebilir projelerin geleceğini tartışma fırsatı bulacaklar.
Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği paketli ürün satın almayı nasıl azaltabileceğimizi, nasıl gezegen dostu tüketici olabileceğimizi öğrenebiliriz. Ambalajlı ürün satın aldığımızda aslında içindekini ve dışını satın alarak kesemizde ve gezegenimizde iki misli olumsuz etki yaratıyoruz. Enerji, su ve ham madde tüketimine etkimizi azaltırken akçe cebimizde kalsın.Satın almada ambalajlara dikkat edelim çağrısı ile 15. Avrupa Atık Azaltım Haftası için açıklamalarda bulundu.
Pandemi bitti ;ama uzmanlar, çevresel etkilerinin uzun yıllar devam edeceğini belirtiyor. Çünkü bu süreçte dünya genelinde her 10 saniyede yarım milyon maske kullanıldığı tahmin ediliyor. Çoğunlukla polipropilen malzemeden üretilen tek kullanımlık maskeler, denizlerde su yaşamına zarar veren mikroplastiklere dönüşüyor. Bu tür maskelerin tamamen yok olması ise 450 yıl sürebiliyor. Ayrıca bu süreçte 170 milyondan fazla mikrofiber ve partikül açığa çıkıyor.
Halka erişimin en büyük küresel platformu ve milyonlarca insanın en güçlü uluslararası kutlaması olan 5 Haziran 2023 Dünya Çevre Günü’nün 50. yılında bu yıl “Plastik Kirliliğini Yenelim“ diyerek atık plastiğe döngüsel ekonomide değer katmanın istihdam ile gelir yaratmadaki mühim yerini vurguluyoruz diyen İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği Başkanı Prof. Dr. Filiz Karaosmanoğlu plastiği keşfeden, sağladığı kolaylık ve çözümlerle yaşayan insan en iyi atık plastik yönetimini de başarmalıdır. Plastik döngüsel ekonomisi yeşil sayılarının cazibesi bizleri bekliyor. Atmayalım, yakmayalım, ayrı toplayalım açıklamasını yaptı.
Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği sera gazı salımlarını azaltıp karbon ayak izini düşürerek ülkemizin iklim direncini artıran sosyal ve teknik başarıları ödüllendirdi.