Öne Çıkanlar
Enerji
Enerji
Borusan Grubu ve Alman enerji şirketi EnBW AG’nin ortak girişim şirketi Borusan EnBW Enerji’nin, dünyanın önde gelen rüzgar türbini tedarikçisi Nordex Group ile hayata geçirdiği Balabanlı Rüzgar Enerji Santrali (RES) 2. Kapasite Artışı projesinde tüm türbin montajları tamamlanırken devreye alma çalışmaları sürüyor. Sırada Borusan EnBW Enerji’nin diğer santrali olan Pelit RES projesi bulunuyor. Yeşil enerji dönüşümüne verdiği desteğe yeni yatırımlarla devam eden Borusan EnBW Enerji ve Nordex Group iş birliği, Balabanlı RES yanı sıra Sivas’ta kurulumu devam eden Pelit RES’i kapsayan toplam 116 MW’lık türbin ve bakım sözleşmesi kapsamında hayata geçiriliyor.
Türkiye enerji endüstrisinin “En Büyük Aile Buluşması” olarak gelenekselleşen 14. Türkiye Enerji Zirvesi, 25-26 Kasım 2024 tarihlerinde Hilton İstanbul Bomonti Hotel Conference Center’da yapılacak. Enerji Fuarcılık tarafından “Geleceğin Enerjisi, Enerjinin Ekonomisi” ana temasıyla düzenlenen Zirve, kamu ve özel sektör temsilcilerini bir araya getirecek. Elektrik, doğal gaz, akaryakıt, LPG ve sürdürülebilir enerji piyasalarını bir araya getiren ilk ve tek organizasyon olan Türkiye Enerji Zirvesi’nde, günümüzde öne çıkan e-mobilite ve enerji depolama gibi konular da ele alınacak.
Borusan’ın 80 yıllık yolculuğu, “80 Yılın İzinde” belgeseliyle izleyicilerle buluşuyor. Grubun kuruluşundan günümüze uzanan ilham verici hikayesini anlatan belgesel, deneyimli gazeteci Mirgün Cabas’ın etkileyici sunumu ve birbirinden özel konuklarıyla izleyenleri, Borusan’ın geçmişten geleceğe uzanan 80 yıllık tarihinde unutulmaz bir yolculuğa çıkarıyor.
Kamuoyuna açıkladığı net sıfır hedefleri doğrultusunda karbonsuzlaşma yolculuğuna cesur adımlarla ilerleyen ve sürdürülebilirliğin sosyal boyutunda öncü çalışmalarına devam eden Enerjisa Enerji, 2023 Sürdürülebilirlik Raporu’nu duyurdu.
Türkiye'nin Güneş, Elektrik Depolama, Elektrikli Araçlar ve Şarj Sistemleri konularında önde gelen etkinlik organizatörlerinden Solis Hub, her yıl düzenlediği Solar+Storage NX fuarını uluslararası bir boyuta taşıyacak önemli bir iş birliğine imza attı.
Türkiye’nin lider LPG şirketi Aygaz, 2023 yılına ait Sürdürülebilirlik Raporu’nu yayınladı. Küresel sıcaklıkların rekor kırdığı dönemde iklim değişikliğiyle mücadelenin daha da önem kazandığı kaydedilen raporda, Aygaz’ın tüm tesislerde 2030 yılına kadar Kapsam 1 ve 2 sera gazı salımlarını %50 oranında azaltma, 2050’de de karbon nötr taahhüdünde bulunduğu bilgisine yer veriliyor.
Gelecek için bugünü dönüştüren Siemens Türkiye, Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi (OSB) 4. Genişleme Bölgesi’nin enerji projesini başarıyla tamamladı. Proje kapsamında arıza kaynaklı enerji kesintilerinin tamamına yakınını ortadan kaldırılacak ve geleneksel hava izoleli panoların aksine 35 yıl boyunca bakım gerekmeyecek. Proje, Adana Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi’nde yer alan sanayi kuruluşlarına kesintisiz enerji sağlama yönünden büyük katkı sunacak ve sanayi altyapısının güçlenmesi adına kritik bir adım olarak öne çıkacak.
MİMSAN Enerji, Marmara Çimento’nun Düzce tesisine kurulumunu gerçekleştirdiği atık ısı geri kazanım sistemi ile atmosfere atılan enerjiyi değerlendirip, yılda 53.000 MWh elektrik üretimi gerçekleştirilecek. Böylece sistem, işletmenin yıllık elektrik ihtiyacının yüzde 32’sini karşılayacak.
NextGen Mobility 2024, Türkiye’nin mobilite ve akıllı ulaşım çözümleri alanındaki en prestijli fuarlarından biri olarak sektörde fark yaratmaya devam ediyor. Bu yıl ikincisi düzenlenecek olan etkinlik, 7-9 Kasım 2024 tarihlerinde İstanbul'da, Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi'nde, güneş enerjisi ve enerji depolama sektörünün tek fuarı Solar+Storage NX ile eş zamanlı gerçekleştirilecek. Mobilite sektörünün liderlerini, karar vericilerini ve yenilikçilerini bir araya getiren bu önemli fuar, katılımcılara ve ziyaretçilere benzersiz fırsatlar sunuyor.
Anadolu Motor, 30 yılı aşkın süredir distribütörü olduğu Honda markasının invertörlü ve portatif jeneratörleri ile kamp alanlarına kesintisiz güç sağlayarak kamp deneyiminizi unutulmaz kılıyor. Kamplar; şehrin stresinden ve gürültüsünden uzaklaşmak, doğayla bütünleşmek ve açık havanın tadını çıkarmak için harika bir fırsat sunuyor. Ancak kamp süresince çadırlarda veya karavanlarda güvenli ve konforlu bir deneyim yaşamak için kamp ekipmanlarınızın eksiksiz bir şekilde yanınızda olması gerekiyor. Açık havada elektrik şebekesine gerek olmadan güç sağlayan ve elektrikli ekipmanları güvenli bir şekilde çalıştıran portatif jeneratörler de önemli kamp ekipmanları arasında yer alıyor. Çünkü elektrik şebekesinin bulunmadığı alanlarda akıllı telefon ve laptop cihazlarını şarj etmek, mini buzdolabı gibi eşyaları çalıştırmak pek mümkün olmuyor. Bu durum ise kampçıların konfor şartlarını bozarak keyiflerini kaçırıyor.
Günümüzün hızla gelişen teknolojik dünyasında, akıllı cihazlar hayatımızı daha verimli ve konforlu hale getirmede önemli bir rol oynuyor. Bu teknolojilerden biri ise akıllı prizler oluyor. Elektrikli cihazları uzaktan kontrol etmekten enerji tüketimini izleme ve zamanlama oluşturmaya kadar birçok özelliğe sahip olan akıllı prizler, hem ev hem de ofislerde enerji verimliliğini artırmaya yardımcı oluyor. Yenilikçi ruhuyla anahtar ve priz sektöründe pratik ve kişiselleştirilebilir birçok yeni seri sunan Günsan Elektrik, estetik tasarımı ile ön plana çıkan Smart Priz ile konforu ve güvenliği bir arada sunuyor.
Elektrik dağıtım sektöründe Ar-Ge çalışmalarıyla dikkatleri üzerine çeken Dicle Elektrik, Türkiye’de bir ilke daha imza atarak kendi Ar-Ge Merkezi’nde yeni nesil “Hibrit Soğutmalı Trafo” üretimi gerçekleştirdi. EPDK tarafından onaylanan proje kapsamında peltier soğutma sistemi tasarladıklarını belirten Dicle Elektrik Genel Müdürü Yaşar Arvas, “Söz konusu sistem, enerjisini trafo binasına yerleştirilecek güneş panelinden karşıladığından, trafo soğutma süresince ekstra bir şebeke teknik kaybına neden olmayacak. Ayrıca bu sayede, yenilenebilir enerji kullanarak çevre dostu ve sürdürülebilir bir hizmet vermiş olacağız” dedi.
İGDAŞ’ın Mesleki ve Teknik Anadolu Liseli öğrencilere dönük eğitim, staj ve isdihdam aşamalarından oluşan “İGDAŞ Altın Bilezik Eğitim ve İstihdam Programı, 1. Dönem mezunlarını verdi. Program çerçevesinde İstanbul’da 6 okulda geçen yıldan beri sürdürülen teorik ve uygulamalı eğitimlerin sonunda toplam 36 öğrenci İGDAŞ’ta staj hakkı kazanmıştı. Stajlarını tamamlayan öğrenciler, programın istihdam aşaması için verdikleri sınavların ardından, 5 Haziran’da İGDAŞ Ünalan Eğitim Sahası’nda coşkulu bir törenle mezuniyetlerini kutladı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve İGDAŞ yetkilileriyle birlikte öğrenci ve eğitmenlerin de davetli olduğu törende, sınavlarda başarılı olan 10 öğrencinin işe alınacağı açıklandı.
''Temiz Enerji'' ana teması ile bu yıl 3'üncü kez gerçekleşecek ''EGE İç Tesisat Buluşması'' İzmirgaz, Enerya, GAZBİR-GAZMER, Odaklı Grup işbirliği DOSİDER, İzmir Ticaret Odası stratejik destekleriyle 14 Mayıs 2024 tarihinde İzmir Tepekule Kongre ve Kültür Merkezi'nde gerçekleşecek.
Odaklı Grup, DEMSİAD ve DOSİDER işbirliği ile düzenlenecek “Bursa 3. İç Tesisat ve Güvenli Doğalgaz Çalıştayı” 6 Mart 2024 tarihinde Merinos Atatürk Kongre Kültür Merkezinde gerçekleşecek.
Zorlu Enerji Kalibrasyon Merkezi, Türbin/Rotary Tip Endüstriyel Doğalgaz Sayaçları grubunda bilimsel metotlardaki geçerliliğini kanıtlayarak TÜRKAK’tan akreditasyon aldı. Türbin/Rotary Tip Endüstriyel Doğalgaz Sayaçları, yüksek tüketimli ticari, sanayi ve endüstriyel uygulamalar ile Türkiye ve yurt dışından gaz teslimi, şehir gaz teslimi gibi alım-satım noktalarında kullanılıyor.
Doğal Gaz Cihazları Sanayicileri ve İş Adamları Derneği, tüketicilere kış gelmeden, kombi ve merkezi ısıtma sistem cihazlarını kontrol amaçlı çalıştırmalarını ve ısıtma kontrollerini yapmalarını tavsiye etti. Dernek açıklamasında, oda sıcaklığında her 1 derecelik düşüşün, yüzde 6 yakıt tasarrufu sağlayacağı belirtildi.
Genel Müdür Dr. Mithat Bülent Özmen, “Herhangi bir doğal afet sürecinde İstanbul’un Avrupa Yakası’nda güvenli doğal gaz arzına devam edebilmek için kritik öneme sahip, BOTAŞ Hattı’na Yedek Bağlantı Projesi’ni tamamladık. Proje kapsamında ana iletim hattından, İGDAŞ Basınç Düşürme ve Ölçüm İstasyonlarına (RMS-A) “hot-tap” (canlı bağlantı) operasyonu, başarıyla gerçekleştirildi. Avrupa Yakası’nın doğal gaz arzı artık yedek hat bağlantısı ile çok daha güvenli” dedi.
16 Mart’ta ziyarete açılan Petroleum Istanbul’da buluşan enerji sektörü liderleri tek yürek oldu ve “Deprem felaketinin ardından hep birlikte yaralarımızı sarıyoruz” mesajı verdi. 16-18 Mart tarihleri arasında Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen bölgenin en büyük ve en çok ziyaret edilen fuarları Petroleum Istanbul ve eş zamanlı olarak düzenlenen“Gas&Power Network” fuarları açılış törenine Koç Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Fenerbahçe Spor Klübü Başkanı Ali Koç başta olmak üzere TİSK Başkanı Özgür Burak Akkol, Enerji Fuarcılık A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Akıncı, PETDER, Türkiye LPG Derneği, ADER, PUİS, TABGİS gibi sektörün en önemli çatı örgütleri katıldı.
Türkiye LPG Derneği 46. Olağan Genel Kurulu’nda Yönetim Kurulu Başkanlığı’na Eyüp Aratay yeniden seçildi. Eyüp Aratay, “Türkiye LPG Derneği olarak, ülkemiz, sektörümüz ve kamu yararı odaklı faaliyetlerimize güçlü bir şekilde devam edeceğiz” dedi.
Enerji sektörünün en büyük oyuncularını buluşturan Petroleum Istanbul ve Gas&Power Network fuarları, 16-18 Mart tarihleri arasında İstanbul’da Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi’nde 100 bin ziyaretçi hedefiyle ziyarete açılıyor. Enerji Fuarcılık tarafından düzenlenen ve 22 ülkeden 1000’in üzerinde markayı buluşturacak Petroleum Istanbul’da akaryakıt, petrol, LPG, doğal gaz, elektrik, alternatif enerji ve madeni yağ ekipmanları, teknolojileri gibi pek çok sektöre dair en son teknoloji ürünleri sergilenecek.
Akaryakıt sektöründe 22 yıllık deneyime sahip olan ve Aytemiz’in kuruluş aşamasından 2020 yılına kadar Genel Müdür olarak, ardından yönetim kurulu üyesi olarak şirkette görev yapan Ahmet Eke, Aytemiz Akaryakıt Dağıtım A.Ş. Genel Müdürlüğü görevine getirildi.
Üniversite çağındaki gençlere 21. yüzyılın gerektirdiği becerileri geliştirme, farklı kültürleri tanıma, dil engeli nedeniyle erişemedikleri bilgilere www.gelisimseninle.com üzerinden erişme fırsatı sunan ve gençleri iş dünyasına hazırlayan bp Türkiye’nin gençlik projesi Gelişim, Seninle kapsamında hibe desteği alan projeler hayata geçiyor.
Türkiye Petrolleri ile çoklu satış kanalı uygulamalarıyla öne çıkan Bizim Toptan arasında başlayan iş birliğiyle Türkiye Petrolleri’nin marketleri “T 7/24 Market” konseptinde Bizim Toptan ile hizmet vermeye başladı. İş birliği kapsamında Türkiye Petrolleri’nin 300 bayisi, Bizim Toptan’ın 8 bini aşkın ürünüyle süpermarket hizmeti veriyor. Yılsonuna kadar Türkiye Petrolleri’nin tüm bayilerinin T 7/24 Market konseptine dahil olması hedefleniyor.
Çevreye saygılı, yenilikçi ve üstün tasarruf sağlayan ürün grubuyla iklimlendirme sektörünün yüzde 100 yerli sermaye ile üretim yapan öncü firmalarından COPA, üretim süreçlerinde sürdürülebilir kaynak kullanımına odaklanmaya devam ediyor. COPA ve SOLWIE ENERGY, RES Projeleri için imza attı.
Türkiye’nin ilk depolamalı lisanslı anahtar teslim güneş enerjisi santrali projesi TSKB finansmanıyla Chint Power, Astronergy, Chint Green Energy ve Poweren Enerji iş birliğiyle Konya’nın Kulu ilçesinde hayata geçiyor. Chint Solar Türkiye Grubu’nun uçtan uca anahtar teslim olarak yöneteceği proje kapsamında Chint Power’ın ileri teknolojiye sahip enerji depolama çözümleri ve üstün sıcaklık çalışma performansına sahip inverter ürünleri, Astronergy’nin Tier-1 TOPCon yerli güneş panelleri ile Chint Green Energy’nin uzman mühendislik ve inşaat hizmetleri bütünleşerek projenin 2025 yılının ilk çeyreğinde devreye alınması planlanıyor.
Türkiye'nin enerji geleceğinde önemli bir adım olan Solar+Storage NX Fuarı, 7-9 Kasım’da İstanbul’da ziyaretçileriyle buluşmaya hazırlanıyor. GENSED ana partnerliğinde düzenlenen etkinlik, %80’e varan yerli üretim payı ve 1 milyar dolarlık ihracat potansiyeli ile dikkat çeken güneş enerjisi sektöründeki iş birliklerini ve ticari fırsatları güçlendirmeyi hedefliyor.
Yeni nesil güneş panellerini hem Türkiye’ye kazandıran hem de dünyaya ihraç eden HT Solar, yeni hedeflerle yoluna devam ediyor. HT Solar Enerji Satış ve Pazarlama Direktörü Emre Kulaç, 2024 yılı sonuna kadar Türkiye’de 2,7 GW kurulu güce ulaşmayı hedeflediklerini açıkladı.
Yenilenebilir enerji alanında 1993 yılından bu yana faaliyet gösteren Enda Enerji Holding A.Ş. (Enda) Genel Müdürü Metin Tuncay, Ağustos ay sonu itibarıyla Türkiye’nin 8 aylık toplam elektrik tüketiminin 230 bin 540 gigavatsaat (GWh) olduğunu bildirdi. Yılın ilk 8 aylık toplamında bir önceki yıla kıyasla elektrik tüketiminde ortalama yüzde 6,4 artış gerçekleştiğine dikkat çeken Tuncay, “Ocak-Ağustos döneminde elektrik tüketiminde geçen yıla göre aylık bazda en yüksek artış oranının yüzde 15,2 ile haziranda ayında kaydedildiğini belirtti.
Türkiye'nin mobilite sektöründeki en prestijli fuarlarından biri olan NextGen Mobility, 7-9 Kasım 2024 tarihlerinde Tüyap İstanbul'da ikinci kez kapılarını açmaya hazırlanıyor. Mobilite dünyasının en yeni nesil ürün ve hizmetlerinin sergileneceği bu fuar, aynı zamanda enerji depolama ve güneş enerjisi teknolojilerini de yakından görme fırsatı sunuyor. NextGen Mobility, GENSED (Güneş Enerjisi Sanayicileri ve Endüstrisi Derneği) iş birliğiyle düzenlenen Solar+Storage NX Fuarı ile eş zamanlı olarak gerçekleştirilecek. Ziyaretçiler, tek bir biletle hem mobilite hem de enerji sektörlerindeki en son gelişmelere tanıklık etme fırsatı bulacaklar.
Doğu Akdeniz Bölgesi'nin ilk geri dönüşüm ve atık yönetimi fuarı REWA Anatolia, ikinci kez kapılarını açmaya hazırlanıyor. Bu sürdürülebilir etkinlik, 13-15 Şubat 2025 tarihlerinde yine aynı yerde, Tüyap Adana'da gerçekleşecek.
ESCON Enerji CEO’su Onur Ünlü: “Türkiye’nin 2053 net sıfır emisyon hedefi için atık yönetimi şart” dedi.
18 Mart Küresel Geri Dönüşüm Günü dolayısıyla açıklama yapan ESCON Enerji CEO’su Onur Ünlü, Türkiye’nin 2053 yılı net sıfır emisyon hedefine ulaşması için en öncelikli konulardan birinin atık yönetimi olduğunu belirterek, “Yalnızca kağıdı, camı değil atık ısıyı ve suyu da dönüştürmeliyiz. Bir işletmeden çıkan cam veya mermer parçaları başka bir işletmenin ham maddesi olabilir. Aynı şekilde bir fabrikanın bacasından çıkan gazların ya da atık suların enerjisi geri dönüştürülerek üretim süreçlerinde ısıtma veya soğutmada kullanılabilir” dedi.
Türkiye’nin ilk ve tek global enerji hizmet şirketi ESCON Enerji, Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği tarafından düzenlenen Düşük Karbon Kahramanı Ödül Töreni’nde, “ESCO Modeli ile Enerji Verimliliği ve Karbonsuzlaşma Projesi” ile ödül aldı. İşletmelerin iklim değişikliğiyle mücadele etmek, enerji maliyetlerindeki artıştan daha az etkilenmek ve verimliliklerini artırmak için karbon nötr olmayı hedeflemeleri gerektiğini söyleyen ESCON Enerji CEO’su Onur Ünlü, “Biz de bu süreçte emisyon azaltmaya yönelik hizmetlerimizle enerji maliyetlerini düşürüyor, bu projeleri performans garantili finanse ederek işletmelerin sermaye bütçelerinden bir kuruş bile harcamamalarını sağlıyor ve ihracatçı firmaların uluslararası pazar paylarının artmasına destek oluyoruz” dedi.
Rekor seviyelere ulaşan robot satışlarıyla ilgili olarak ABB Robotik Başkanı Marc Segura, 2023 için robotik otomasyondaki önemli trendler hakkında çeşitli öngörülerde bulundu.
Enerji verimliliği, enerji tasarrufu ve iklim değişikliği konularında farkındalık yaratmak amacıyla oluşturduğu ‘Enerji Verimliliği ve Gelecek’ teması ile Anadolu Buluşmaları gerçekleştiren Yapılarda Enerji Verimliliği Derneği VERİMDER 19’uncu toplantısını İstanbul’da gerçekleştirdi.
Dalmaçyalı sponsorluğunda düzenlenen toplantının açılış konuşmasını Verimder İcra Kurulu Başkanı Prof. Dr. Emre Alkin gerçekleştirirken, Dünya Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Güldağ, Verimder Dernek Başkanı Çağdaş Korkmaz, Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı Prof. Dr. Ayşen Erdinçler ve Nippon Paint-Betek Boya Pazarlama Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Arzu Elazığ Uludağ’ın yanı sıra pek çok paydaş konuşmacı olarak yer aldı.
Danfoss, karar vericileri COP26'da hareket etmeye teşvik ediyor. İskoçya'nın Glasgow kentinde Pazar günü başlayan ve 12 Kasım'a kadar devam edecek olan COP26 katılımcılarına yönelik kapsamlı bir kampanyada Danfoss, enerji verimliliğinin ekonomik büyümeyi sağlamanın, ekonomileri karbondan arındırmanın ve Paris İklim Anlaşması'nın hedeflerine ulaşmanın en uygun maliyetli yolu olduğunu vurguluyor.
Geleceği sürdürülebilir teknolojilerinin sergilendiği REWA Anatolia - Geri Dönüşüm ve Atık Yönetimi Fuar ve Konferansı, 15-17 Şubat 2024 tarihleri arasında Adana'da TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi'nde kapılarını ziyarete açtı. Kamu, yerel ve özel sektörü buluşturan fuarın açılışına katılan Adana Valisi Yavuz Selim Köşger, 'Türkiye'deki geri dönüşüm sektörünün resmi olarak yüzde 60'ı, gayri resmi olarak da yüzde 80'i Adana'da bulunuyor. Geçtiğimiz yıl TÜİK rakamlarına göre 29,4 milyonu tehlikeli olmak üzere 109 milyon ton atık ürettik ülke olarak. Yerel yönetimlerin bu konuda bir an önce aksiyon alması lazım. Bu atıkları ayrıştırarak vahşi depolamadan vazgeçerek bunları doğal kaynak haline dönüştürmesi lazım. İşte bu atık fuarı REWA Anatolia onu sağlayacak.' dedi.
Sürdürülebilir teknolojileri keşfetmek için sayılı günler kaldı. REWA Anatolia - Geri Dönüşüm ve Atık Yönetimi Fuar ve Konferansı, 15-17 Şubat’ta Adana’da TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde ziyarete açılıyor. Kamu ve reel sektör temsilcilerini 3 gün süreyle aynı çatı altında buluşturacak fuarda, atık ve geri dönüşüme dair en son ve çığır açan teknolojiler sergilenirken, katılımcılar güçlü iş bağlantıları kurma ve sürdürülebilir projelerin geleceğini tartışma fırsatı bulacaklar.
Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği paketli ürün satın almayı nasıl azaltabileceğimizi, nasıl gezegen dostu tüketici olabileceğimizi öğrenebiliriz. Ambalajlı ürün satın aldığımızda aslında içindekini ve dışını satın alarak kesemizde ve gezegenimizde iki misli olumsuz etki yaratıyoruz. Enerji, su ve ham madde tüketimine etkimizi azaltırken akçe cebimizde kalsın.Satın almada ambalajlara dikkat edelim çağrısı ile 15. Avrupa Atık Azaltım Haftası için açıklamalarda bulundu.
Pandemi bitti ;ama uzmanlar, çevresel etkilerinin uzun yıllar devam edeceğini belirtiyor. Çünkü bu süreçte dünya genelinde her 10 saniyede yarım milyon maske kullanıldığı tahmin ediliyor. Çoğunlukla polipropilen malzemeden üretilen tek kullanımlık maskeler, denizlerde su yaşamına zarar veren mikroplastiklere dönüşüyor. Bu tür maskelerin tamamen yok olması ise 450 yıl sürebiliyor. Ayrıca bu süreçte 170 milyondan fazla mikrofiber ve partikül açığa çıkıyor.
Halka erişimin en büyük küresel platformu ve milyonlarca insanın en güçlü uluslararası kutlaması olan 5 Haziran 2023 Dünya Çevre Günü’nün 50. yılında bu yıl “Plastik Kirliliğini Yenelim“ diyerek atık plastiğe döngüsel ekonomide değer katmanın istihdam ile gelir yaratmadaki mühim yerini vurguluyoruz diyen İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği Başkanı Prof. Dr. Filiz Karaosmanoğlu plastiği keşfeden, sağladığı kolaylık ve çözümlerle yaşayan insan en iyi atık plastik yönetimini de başarmalıdır. Plastik döngüsel ekonomisi yeşil sayılarının cazibesi bizleri bekliyor. Atmayalım, yakmayalım, ayrı toplayalım açıklamasını yaptı.
Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği sera gazı salımlarını azaltıp karbon ayak izini düşürerek ülkemizin iklim direncini artıran sosyal ve teknik başarıları ödüllendirdi.