Öne Çıkanlar
Tesisat
Tesisat
Mekanik Tesisat Yıldızları 2025, 21 Mayıs 2025 tarihinde, İzmir Swiss Otel Büyük Efes'de 300'den fazla ziyaretçinin katılımıyla başarıyla gerçekleşti.
Deutsche Messe AG’nin Türkiye ofisi Hannover Messe Sodeks Fuarcılık ISK-SODEX Fuarı ve Build4U – Bina Teknolojileri ve Malzemeleri Fuarı kapsamında iki stratejik iş birliği anlaşmasına imza attı. Bu kapsamda ISK-SODEX; 6-8 Ekim 2025 tarihlerinde Suudi Arabistan’da gerçekleştirilecek Saudi Elenex Fuarı’nda “ISK-SODEX Özel Alanı” ile, 4-6 Aralık 2025 tarihlerinde Antalya’da düzenlenecek Build4U – Bina Teknolojileri ve Malzemeleri Fuarı’nda ana destekçi STK’lar ile birlikte HVAC&R sektörünün geleceğine ışık tutulacak.
Bosch El Aletleri Türkiye, Orta Doğu’dan sonra bölgesel sorumluluk alanına Orta Asya ve Kafkaslar'ı da dahil etti. Bu ek sorumluluklarla birlikte Bosch Elektrikli El Aletleri, Türkiye’den 21 ülkeyi yönetecek.
İklimlendirme sektörü ve akademisyenleri iki yılda bir İzmir’de bir araya getiren teskon+SODEX Fuarı, katılımcı ve ziyaretçilerine kapılarını açtı. Fuar ile eş zamanlı düzenlenecek 16. Ulusal Tesisat Kongresi’nin bu yıl ki ana teması ise ‘Tesisat Mühendisliği ve Yapay Zeka. Enerji verimliliği ve sürdürülebilirlik konusu, firma ve sektör temsilcileri, akademisyenler, öğrenciler, mühendis ve teknisyenlerin katılacağı kongrede 41 oturumda toplam 135 bildiri sunumu yapılacak.
1992 yılında kuruluşundan günümüze, Tesisat Mühendisliğinin ve topluma verdiği hizmetlerin gelişmesi için çok sayıda disiplinden gelen profesyonellerin ortak amaçla toplandığı Türk Tesisat Mühendisleri Derneği yeni logosuna kavuştu.
Mekanik tesisat sektörünün en önemli buluşmalarından biri olan 4. Tesisat Teknolojileri Çalıştayı, Odaklı Grup, İMSİAD ve DEMSİAD iş birliğiyle ve sektör derneklerinin desteğiyle 9 Nisan 2025 tarihinde Bursa Merinos AKKM’de gerçekleştirilecek.
Mekanik tesisat ve inşaat sektörünün dört bileşeni olan yatırımcı, tasarımcı, yüklenici ve tedarikçileri bir araya getirmek amacıyla DekoGroup ve TayTech proje ortaklığıyla düzenlenecek olan Four Essentials Engineering Meeting, 25 Eylül 2025 tarihinde Haliç Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilecek.
Global iklimlendirme devi Systemair’in ilkini 2023’te İsveç’te düzenleyip dünya genelinden sektör profesyonelleri ve iş ortaklarını bir araya getirdiği etkinliği Systemair Days’in ikincisi, 13-15 Mayıs tarihleri arasında Türkiye’de İstanbul’da gerçekleştirildi. Systemair’in “Bridging Borders. Breathing Trust.”” mottosuyla dört kıta ve 14 zaman dilimini kapsayan 38 ülkeden 60’ın üzerinde distribütörle güçlü bir sinerjinin oluşturulduğu etkinlikte güven esasına dayalı yeni iş fırsatları konuşuldu.
Hem soğutma hem ısıtma işlevine sahip inverter teknolojili A++ enerji sınıfı klimalar, kullanıcılara dört mevsim konforlu bir yaşam alanı sunuyor. Yapılan araştırmalar yaz ayları başlamadan klima almanın, tüketici açısından daha avantajlı olabileceğini gösteriyor.
13–15 Mayıs 2025 tarihleri arasında, İklimlendirme Sanayi İhracatçıları Birliği (İSİB) tarafından gerçekleştirilen MEP Contractors alım heyeti organizasyonuyla yurt dışından gelen önemli taahhüt firmaları Türk iklimlendirme sektörü ile buluştu.
Geçen hafta içerisinde İstanbul ve Gaziantep’te yaşanan kazan patlamaları kazanların sağlıklı işletilmesinin ve denetiminin yapılmasının önemini ne yazık ki tekrar gündemimize getirmiştir. Ülkemizde maalesef her yıl onlarca kazan patlaması meydan geliyor ve ortalama onlarca kişinin hayatını kaybetmesine, milyonlarca liralık da maddi hasara sebep oluyor.
İklimlendirme sektörünün öncü ve köklü markalarından biri olan E.C.A., cihazların verimliliğini artırmak ve ömrünü uzatmak amacıyla geliştirdiği manyetik filtresini tüketicilerin beğenisine sundu.
Tüm dünyada enerji verimli pompa sistemleriyle öne çıkan Wilo, büyük binalar için tasarladığı Wilo-Stratos GIGA 2.0 serisiyle ısıtma, soğutma ve iklimlendirme uygulamalarına akıllı çözümler sunuyor. IE5 EC motor teknolojisi ve gelişmiş pompa hidroliğiyle donatılan bu seride enerji tasarrufu ve yüksek performans bir araya geliyor. Wilo-Stratos GIGA 2.0 serisi, özellikle yüksek güvenilirlik ve kesintisiz soğutma gereksiniminin kritik olduğu veri merkezi (datacenter) uygulamaları için de ideal çözümler sunuyor. Geniş çalışma sıcaklık aralıkları, dayanıklı malzeme yapısı ve akıllı kontrol sistemleri sayesinde veri merkezlerinde güvenle tercih ediliyor.
Xylem tarafından tasarlanan Hydrovar® X; sürdürülebilirlik, enerji tasarrufu ve kolay kullanım özelliklerini bir arada sunan benzersiz bir akıllı kontrol cihazıdır. Pompa sistemlerinde enerji verimliliğini artırır ve operasyonel süreçleri optimize eder.
Acıbadem Kartal Hastanesi’nin Tercihi, Lowara pompa ve hidrofor sistemleri oldu. 30.000 m²’lik kapalı alanda hizmet veren Acıbadem Kartal Hastanesi’nde Lowara pompa ve hidrofor sistemleri hizmet veriyor.
Türkiye’deki 30 yılı aşkın uzmanlığıyla su teknolojileri alanında öncü olan Wilo, Niğde’nin ilk AVM projesi olan Tema Park AVM’ye yüksek verimli pompa sistemleri sağladı. Wilo’nun gelişmiş su yönetimi çözümleri sayesinde, AVM’nin ısıtma, soğutma, su temini ve yangın güvenliği sistemlerinde maksimum verimlilik ve enerji tasarrufu sağlanacak.
İstanbul Beşiktaş’ta hayata geçirilen Barbaros 48 Projesinin tercihi Lowara pompa ve hidrofor sistemleri oldu.
Projenin ısıtma hatlarında yüksek verimli, in-line, kuru rotorlu e-LNE serisi panodan frekans invertörlü sirkülasyon pompaları hizmet verecektir. Bu pompalar, panodan çoklu sürücü ile kontrol edilecektir.
Yerli üretimden aldığı güç ile ihracat ve istihdama sağladığı katkıyla Türkiye pompa sektörünün lider firması olan ETNA, 17-21 Mart 2025 tarihleri arasında Almanya’nın Frankfurt şehrinde düzenlenen, HVAC (ısıtma, soğutma, iklimlendirme) sektörünün en prestijli fuarlarından birisi olan ISH 2025 Fuarı’nda yer aldı.
30 yıllık köklü geçmişiyle 6 kıtada ve 80’i aşkın ülkede tercih edilen Türkiye’nin global su arıtma markası Rielli, su ve çevre teknolojilerinin Avrasya Bölgesi’ndeki en önemli buluşması IFAT Eurasia 2025 Fuarında yerini aldı.
22 Mart Dünya Su Günü kapsamında, küresel su krizine dikkat çekmek ve farkındalık yaratmak amacıyla açıklamada bulunan SmartS Mühendislik Kurucusu ve Genel Müdürü Altuğ Bilgiç, modern mühendislik çözümleri ile su kaynaklarının korunabileceğini vurguluyor. Yeniden Mühendislik çalışmaları sürdüren şirket, su döngüsünde kullanılan pompaların verimliliğini yüzde 10- yüzde 50 oranında artırarak sürdürülebilir bir yaklaşım sunuyor.
Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı’nın (GYO) İstanbul Eyüpsultan Göktürk Mahallesi’nde hayata geçirdiği Göktürk Kemer Evleri Projesi kapsamında inşa edilen 81 adet villanın; temiz suyu, yangın suyu ve yağmur suyu, Ekomaxi tarafından depolanacak.
Ekomaxi GRP su depoları, yüksek mukavemeti ve yalıtım katsayısı ile dış hava şartlarından etkilenmeden villaların suyunu uzun yıllar güvenle muhafaza edecek.
Binalarda ve endüstriyel tesislerde yaygın olarak kullanılan betonarme su depoları, insan sağlığını ve yapı güvenliğini tehdit ediyor. Yaşam alanlarının suyunu güvenli bir şekilde depolayan GRP su depolarının, yenileme projeleri için en doğru seçim olduğunu belirten Ekomaxi Yönetim Kurulu Başkanı Osman Yağız, vatandaşların, bu sistem sayesinde betonarme su depolarından bir hafta gibi kısa bir sürede kurtulabileceklerini açıkladı.
Su depolama sektörünün öncü firmalarından Ekomaxi, belirsizliklerin hakim olduğu 2024 yılında cirosal bazda yüzde 20 büyüyerek, pazardaki güçlü konumunu pekiştirdi. Ekomaxi, zorlu geçen 2024 yılını da hedeflerini gerçekleştirmiş olarak geride bırakıyor.
Su stresi altında olan Türkiye’de kaynaktan gelen suyun yüzde 50’si yaşam alanlarına ulaşmadan kayboluyor. Tarım ve Orman Bakanlığı, bu sorunun çözümü için hazırladığı ’Su Verimliliği Strateji Belgesi ve Eylem Planı’da bütün belediyelerde su verimliliğinin artırılmasını ve su kayıp oranının 2033’e kadar yüzde 25 düşürülmesini hedefliyor. Ekomaxi Yönetim Kurulu Başkanı Osman Yağız, belediyelerin şebeke suyu depolama tesislerinde yaygın olarak kullandıkları betonarme depoların, Türkiye’nin 2033 hedefine ulaşmasında önemli bir engel teşkil ettiğini açıkladı.
İstanbul’un kalbinde yükselen tarihi dönüşüm projesinde bina içi pissu sistemlerinde tercih edilen altyapı çözümü: PAG Pik Döküm Atık Su Boru Sistemleri İstanbul’un en değerli ve en hassas bölgelerinden biri olan Tarlabaşı, 360 Projesi ile sadece fiziksel değil, kültürel olarak da yeniden ayağa kalkıyor.
"İklim değişikliğinin giderek daha büyük bir tehdit haline geldiği günümüzde, sürdürülebilir şehirler aşırı hava olaylarına karşı dirençli altyapılar geliştirerek, geleceğin şehirlerini güvence altına alır. Aynı zamanda, toplumsal eşitliği ve kapsayıcılığı destekleyen şehirler, gelecek kuşaklara daha sağlıklı, yaşanabilir ve adil bir çevre bırakmayı hedefler" diyen Wavin Türkiye Ürün Müdürü Sayın Özlem Özer bu çerçevede sorularımızı yanıtladı.
İstanbul’un hızla gelişen ulaşım ağında kullanılan tesisat malzemelerin kalitesi büyük önem taşıyor. Metro projelerinde güvenli ve dayanıklı çözümler sunan Aydın Avrasya Global, İstanbul’daki birçok önemli metro hattında tercih edilen firma oldu.
Türk Tesisat Mühendisleri Derneği İstanbul Temsilciliği tarafından düzenlenen geleneksel yeni yıl kokteyli 19 Aralık 2024 Perşembe günü Ada Baro Bahçe Kanlıca’da yapıldı. 100’ün üzerinde katılımla gerçekleşen yılbaşı buluşmasında çok sayıda TTMD Üyesi, sektörel dernek temsilcileri ile sektör paydaşları bir araya geldi.
2020 yılında yapımına başlanan ve 2024 yılında önemli bir bölümünün tamamlandığı, İstanbul Batı Ataşehir bölgesinde İstanbul Uluslararası Finans Merkezi arazisinde yükselen 72 kat ve 353 metre yüksekliğiyle Avrupa’nın yeni en yüksek binası ünvanını kazanan T.C. MERKEZ BANKASI projesi 327.000 m2 inşaat alanına sahip.
2024 yılında “yalın” ve “kalite” odaklı ürün ve hizmet anlayışı ile üretim tesislerini ve tüm operasyonel süreçlerini yeniden yapılandıran GF Hakan Plastik, 2025 yılında da aynı stratejisini sürdürecek.
İzocam, 60. yılını ve 25. Uluslararası Bayi Toplantısı’nı “Biz Geleceğiz” mottosuyla İstanbul’da kutladı. Gala gecesi, ödül töreni ve özel resepsiyonla taçlanan görkemli etkinlikte İzocam, bayileri ile bir araya geldi. İzocam’ın sektördeki köklü geçmişi ve başarı yolculuğunun öne çıktığı organizasyona, yapay zeka destekli nostaljik anlar, ödül töreni ve güçlü sahne performansları damgasını vurdu.
Isı yalıtımında yeni dönem başlıyor. 01 Nisan 2025 tarihi itibariyle revize TS 825 Binalarda Isı Yalıtımı Kuralları Standardı, zorunlu standart olarak yürürlüğe girdi. İZODER, yeni düzenlemenin enerji verimliliğine ve ülke ekonomisine önemli kazanımlar getireceğini vurguladı. Yapılan açıklamada; zorunluluğun başladığı tarihten itibaren 2030 yılının sonuna kadar olan 5 yıllık sürede, yapılaşmanın ortalama hızda sürmesi ve ülkemizde hiç bina yenilemesi yapılmaması durumunda bile sadece yeni standartla sağlanacak verimlilikle ülke ekonomisine katkının yaklaşık 1,5 milyar dolar seviyesine ulaşacağı belirtildi.
Bahar aylarında hız kazanan tadilat sezonunda binalarda ısı yalıtımı uygulamaları hem enerji verimliliği hem de yapıların ömrü açısından büyük bir önem taşıyor. Türkiye’de konutlarda tüketilen enerjinin yüzde 80’i ısıtma ve soğutma amaçlı kullanılıyor ve doğru ısı yalıtımı yapılmadığında bu enerjinin yüzde 50’si boşa gidiyor. Isı yalıtımı uygulamalarında özellikle çevresel etkileri minimize eden malzeme seçiminin önemine dikkat çeken Ravago Bina Çözümleri Mineral Yünler Satış ve Pazarlama Direktörü Özge Müçek, bu sayede hem bugünün hem de geleceğin konfor standartlarını karşılayan dayanıklı yapılar inşa etmenin mümkün hale geleceğinin altını çiziyor. Müçek, kaliteli malzemeler ve profesyonel destekle ısı yalıtımı uygulaması yapılan bir konutun, yıllık enerji tüketim harcamalarını yüzde 30 oranında düşürerek ortalama 5-7 yıl içinde yalıtım maliyetini çıkardığını belirtiyor.
Türkiye'nin enerji verimliliğini artırmaya yönelik önemli bir adım olarak, TS 825 Isı Yalıtım Standardı güncellenerek yeni düzenlemelerle yürürlüğe girdi. Bu güncelleme, binaların enerji tüketimini azaltmayı ve sürdürülebilir yapılar inşa etmeyi hedefliyor. Yeni standart, binalarda ısı yalıtımının etkinliğini artırarak, ısıl köprülerin minimize edilmesi ve enerji kaybının önlenmesine odaklanıyor. Ayrıca, yapı malzemelerinin performans kriterleri güncellenerek, çevresel etkiler göz önünde bulunduruldu. TS 825’in bu yenilikleri, hem çevre dostu binaların inşasına katkı sağlıyor hem de enerji maliyetlerini düşürerek tasarruf imkanı sunuyor. Konunun detaylarını Teknik Danışman ve Makine Yüksek Mühendisi Gürkan Kalafat paylaştı...
Türkiye’nin en büyük yalıtım üreticisi İzocam, 1-7 Mart Deprem Haftası'nda, binalarımızın depreme karşı mukavemetinde yalıtım uygulamalarının önemine dikkat çekti. İzocam Genel Direktörü Murat Savcı, deprem güvenliğinin pekiştirilmesi amacıyla, ısı yalıtımı yaptırmayı ertelememek gerektiğini vurguladı.
Resmi Gazete’de 20.02.2025 tarihinde yayımlanan tebliğ ile TS 825 Binalarda Isı Yalıtımı Kuralları Standardı 01 Nisan 2025 tarihi itibarıyla zorunlu standart olarak yürürlüğe girecek. Eski standart, ülkemizde binaların sadece ısıtma amaçlı enerji tüketimlerine yönelik sınırlamalar getiriyordu. Bu durum dolayısıyla sıcak iklim bölgelerinde enerji verimliliği için esaslı bir iyileştirme talebi oluşmuyordu. Yeni standart ile binaların sadece ısıtma ihtiyacına göre tasarlanması dönemi sona eriyor. Artık binalar ısıtma ve soğutma ihtiyacına göre tasarlanacak. Söz konusu revizyon ile tüketicilerin ısıtma ve soğutma giderlerinin düşmesinin yanı sıra inşa edilecek daha az enerji harcayan çevre dostu yapılar sayesinde ülke ekonomisinin de kazanacağını belirten İZODER Başkanı Emrullah Eruslu, “Ülkemizin iklim koşullarına daha gerçekçi bir yaklaşım getiren revize standart ile yeni binalarda metrekare başına yıllık enerji tüketimi ortalama 120-150 kWh/m2 yıldan 70-90 kWh/m2 yıl seviyelerine düşecek” dedi.
Bosch yazılım atağını sürdürüyor. Teknoloji şirketinin Sanayi Teknolojileri iş sektörü iddialı hedefler peşinde: 2030 yılının başında yazılım ve yazılımla ilgili servislerden elde edilen satış gelirinin yaklaşık 1 milyar Euro’ya ulaşmasını amaçlıyor.
HANNOVER MESSE 2025 Fuarında 15 salonda, dünyanın dört bir yanından gelen şirketler, en son teknolojilerin, bileşenlerin, entegre Endüstri 4.0 çözümlerinin ve yapay zekanın, küresel rekabette avantaj sağlamak için üretim süreçlerini nasıl daha etkili ve sürdürülebilir hale getirdiğini sergileyecek. HANNOVER MESSE'deki Akıllı Üretim sergi alanı tamamen akıllı ve sürdürülebilir üretimle ilgili olacak. Fuar 31 Mart - 4 Nisan 2025 tarihleri arasında 78. kez düzenlenecek. Dünyanın önde gelen endüstri fuarı bu yıl 4.000’den fazla katılımcı firmayı bir araya getirecek. İTO’nun milli katılım organizasyonuyla şu ana kadar 64 firma ile birlikte Türkiye’den yaklaşık 134 firma fuara katılım sağlayacak.
Mitsubishi Electric Türkiye Fabrika Otomasyon Sistemleri, 18-21 Aralık 2024 tarihlerinde İstanbul Fuar Merkezi’nde düzenlenen Robot Yatırımları Zirvesi ve Sergisi'nde, endüstriyel verimliliği artıran yenilikçi robot teknolojilerini ziyaretçilerle buluşturdu. Mitsubishi Electric Türkiye Fabrika Otomasyon Sistemleri Genel Müdürü Nurettin Geçgel, yeni nesil otomasyon sistemleri ve çözümlerini katılımcılarla paylaştı.
Siemens Xcelerator'ın bir parçası olan Building X, Verdantix'in "Green Quadrant Bina Operasyonları için IoT Dijital Platformları 2024" raporunda; bina operasyonları için en kapsamlı dijital IoT platformu olarak öne çıktı.
Mitsubishi Electric, 2050 Çevresel Sürdürülebilirlik Vizyonu çerçevesinde "net sıfıra" ulaşma hedefiyle çalışmalarını sürdürüyor. Ürün gamından çevre dostu çözümlerine kadar her alanda çevresel politikalarını uyguluyor. "Changes for the Better" sloganı ile sürdürülebilir bir geleceği hedefleyen şirket, enerji tasarruflu ürünler ve inovatif çözümlerle sera gazlarını azaltmayı amaçlıyor.
Akıllı, sağlıklı ve sürdürülebilir binalarda küresel lider olan Johnson Controls, şirketin sektör lideri Bina Otomasyon Sistemi (BAS) Metasys'e, ticari, endüstriyel ve kurumsal binaların ihtiyaçlarını karşılayan, büyük bir merakla beklenen bir güncelleme başlattı.