Tesisat

Mekanik Tesisat, inşaat işlerinde yaşam standartlarını ve konforu arttırmaya yönelik yapılan ve yapının iç sistemini oluşturan bileşenlerin bütünüdür. Makina mühendisliğinin etkinlik alanına giren bir mühendislik dalıdır.

Mekanik Tesisat Yıldızları 2025, 21 Mayıs 2025 tarihinde, İzmir Swiss Otel Büyük Efes'de 300'den fazla ziyaretçinin katılımıyla başarıyla gerçekleşti.

Deutsche Messe AG’nin Türkiye ofisi Hannover Messe Sodeks Fuarcılık ISK-SODEX Fuarı ve Build4U – Bina Teknolojileri ve Malzemeleri Fuarı kapsamında iki stratejik iş birliği anlaşmasına imza attı. Bu kapsamda ISK-SODEX; 6-8 Ekim 2025 tarihlerinde Suudi Arabistan’da gerçekleştirilecek Saudi Elenex Fuarı’nda “ISK-SODEX Özel Alanı” ile, 4-6 Aralık 2025 tarihlerinde Antalya’da düzenlenecek Build4U – Bina Teknolojileri ve Malzemeleri Fuarı’nda ana destekçi STK’lar ile birlikte HVAC&R sektörünün geleceğine ışık tutulacak.

Bosch El Aletleri Türkiye, Orta Doğu’dan sonra bölgesel sorumluluk alanına Orta Asya ve Kafkaslar'ı da dahil etti. Bu ek sorumluluklarla birlikte Bosch Elektrikli El Aletleri, Türkiye’den 21 ülkeyi yönetecek.

İklimlendirme sektörü ve akademisyenleri iki yılda bir İzmir’de bir araya getiren teskon+SODEX Fuarı, katılımcı ve ziyaretçilerine kapılarını açtı. Fuar ile eş zamanlı düzenlenecek 16. Ulusal Tesisat Kongresi’nin bu yıl ki ana teması ise ‘Tesisat Mühendisliği ve Yapay Zeka. Enerji verimliliği ve sürdürülebilirlik konusu, firma ve sektör temsilcileri, akademisyenler, öğrenciler, mühendis ve teknisyenlerin katılacağı kongrede 41 oturumda toplam 135 bildiri sunumu yapılacak.

1992 yılında kuruluşundan günümüze, Tesisat Mühendisliğinin ve topluma verdiği hizmetlerin gelişmesi için çok sayıda disiplinden gelen profesyonellerin ortak amaçla toplandığı Türk Tesisat Mühendisleri Derneği yeni logosuna kavuştu.

E.C.A., Türkiye’nin çeşitli illerinden yaklaşık 35 bayisini, başarılarını kutlamak için Bangkok, Kamboçya, Vietnam’a götürdü.

Doğu İklimlendirme, doğayla uyumlu ve yüksek konfor sunan projelere katkı sağlamaya devam ediyor. Bodrum’un eşsiz doğasında konumlanan Mesa Bodrum Demirbükü Otel projesinde, iç mekân hava kalitesi; enerji verimliliği, estetik ve sessizlik prensipleriyle geliştirilen havalandırma çözümlerimizle projeye özel olarak tasarlandı.

Soğutma Sanayi İş İnsanları Derneği (SOSİAD), her yıl dünya genelinde kutlanan Dünya Soğutma Günü vesilesiyle, sektörün önemli paydaşlarını “Cool Skills – En Havalı Yetenekler” teması etrafında bir araya getirdi. Etkinlik, 26 Haziran 2025 Perşembe günü CVK Park Bosphorus Hotel’de, sektör temsilcileri, uzmanlar ve akademisyenlerin yoğun ilgisiyle gerçekleşti.

Rota mini VRF klima cihazları küçük ofisler, villalar, apartmanlar, mağazalar, oteller, iş yerleri, okullar gibi ticari ve konut uygulamalarında iklimlendirme sistemi için mükemmel bir çözümdür.

COPA Isı Sistemleri’nin sürdürülebilir iklimlendirme çözümleri sunma hedefiyle geliştirdiği COPA Klima Serileri, yaşam alanlarında maksimum konfor ve yüksek enerji verimliliği sağlıyor.

100 yılı aşkın tecrübesiyle iklimlendirme sektörünün standartlarını belirleyen Daikin, kazandığı ödüllerle başarısını taçlandırmaya devam ediyor. Sektördeki başarılarına bir yenisini daha ekleyen Daikin Türkiye, Brandverse Awards SocialBrands Veri Analitiği kapsamında yer alan ‘İklimlendirme’ kategorisinde ‘Altın’ ödüle layık görüldü. Marka, sosyal medya performansıyla sektöründe fark yarattığını bir kez daha kanıtladı.

Duyar’ın köklü sektör tecrübesi; 30 yıllık deneyimle yollarını birleştirdi. Pompa sektörünün güvenilir çözüm ortağı Duyar Pompa, kurumsal yapılanmasında önemli bir adım attı. Alanında 30 yılı aşkın deneyimiyle muhtelif sektörlerde başarılı çalışmalara imza atan İbrahim Gürel, Duyar Pompa ve Hidrofor Sistemleri’nin yeni Genel Müdürü olarak göreve başladı.

Üstün donanımı ve 150 yılı aşkın global tecrübesiyle, su teknolojilerinde yeniliğin öncüsü Wilo, Yeşilyaka Koru Projesi’nin tercihi oldu. Büyükçekmece Gölü çevresinde 320.000 m²’lik alanda konumlanan, bu özel yaşam alanında Wilo’nun inovatif ürünleri kullanıldı.

Su teknolojileri alanında 150 yılı aşkın global tecrübesiyle sektörün öncüsü olan Wilo’nun, “Suya Yön Veren Buluşmalar” etkinliğinin yeni lokasyonu Gaziantep oldu. Etkinlik 100’ün üzerinde sektör profesyonelini bir araya getirdi. Buluşmada temel pompa prensiplerinden endüstriyel çözümlere, enerji verimliliğinden satış sonrası hizmetlere kadar birçok konu ele alındı.

Dünyada 150, Türkiye’deki 30 yılı aşkın süredir su teknolojileri alanında uzmanlığıyla faaliyet gösteren Wilo, 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde daha yaşanabilir bir dünya için kolektif harekete geçme çağrısında bulunuyor. Şirket iklim krizi, su kaynaklarının azalması ve enerji verimliliği gibi konuların öneminin her geçen gün daha da arttığını vurguluyor. Wilo, çevresel sorumluluğu yalnızca bir günle sınırlamayan bir anlayışla; sürdürülebilirlik odaklı teknoloji yatırımları ve sosyal projelerle topluma değer katıyor.

Tüm dünyada enerji verimli pompa sistemleriyle öne çıkan Wilo, büyük binalar için tasarladığı Wilo-Stratos GIGA 2.0 serisiyle ısıtma, soğutma ve iklimlendirme uygulamalarına akıllı çözümler sunuyor. IE5 EC motor teknolojisi ve gelişmiş pompa hidroliğiyle donatılan bu seride enerji tasarrufu ve yüksek performans bir araya geliyor. Wilo-Stratos GIGA 2.0 serisi, özellikle yüksek güvenilirlik ve kesintisiz soğutma gereksiniminin kritik olduğu veri merkezi (datacenter) uygulamaları için de ideal çözümler sunuyor. Geniş çalışma sıcaklık aralıkları, dayanıklı malzeme yapısı ve akıllı kontrol sistemleri sayesinde veri merkezlerinde güvenle tercih ediliyor.

Xylem tarafından tasarlanan Hydrovar® X; sürdürülebilirlik, enerji tasarrufu ve kolay kullanım özelliklerini bir arada sunan benzersiz bir akıllı kontrol cihazıdır. Pompa sistemlerinde enerji verimliliğini artırır ve operasyonel süreçleri optimize eder.

30 yıllık köklü geçmişiyle 6 kıtada ve 80’i aşkın ülkede tercih edilen Türkiye’nin global su arıtma markası Rielli, su ve çevre teknolojilerinin Avrasya Bölgesi’ndeki en önemli buluşması IFAT Eurasia 2025 Fuarında yerini aldı.

22 Mart Dünya Su Günü kapsamında, küresel su krizine dikkat çekmek ve farkındalık yaratmak amacıyla açıklamada bulunan SmartS Mühendislik Kurucusu ve Genel Müdürü Altuğ Bilgiç, modern mühendislik çözümleri ile su kaynaklarının korunabileceğini vurguluyor. Yeniden Mühendislik çalışmaları sürdüren şirket, su döngüsünde kullanılan pompaların verimliliğini yüzde 10- yüzde 50 oranında artırarak sürdürülebilir bir yaklaşım sunuyor.

Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı’nın (GYO) İstanbul Eyüpsultan Göktürk Mahallesi’nde hayata geçirdiği Göktürk Kemer Evleri Projesi kapsamında inşa edilen 81 adet villanın; temiz suyu, yangın suyu ve yağmur suyu, Ekomaxi tarafından depolanacak.
Ekomaxi GRP su depoları, yüksek mukavemeti ve yalıtım katsayısı ile dış hava şartlarından etkilenmeden villaların suyunu uzun yıllar güvenle muhafaza edecek.

Binalarda ve endüstriyel tesislerde yaygın olarak kullanılan betonarme su depoları, insan sağlığını ve yapı güvenliğini tehdit ediyor. Yaşam alanlarının suyunu güvenli bir şekilde depolayan GRP su depolarının, yenileme projeleri için en doğru seçim olduğunu belirten Ekomaxi Yönetim Kurulu Başkanı Osman Yağız, vatandaşların, bu sistem sayesinde betonarme su depolarından bir hafta gibi kısa bir sürede kurtulabileceklerini açıkladı.

Su depolama sektörünün öncü firmalarından Ekomaxi, belirsizliklerin hakim olduğu 2024 yılında cirosal bazda yüzde 20 büyüyerek, pazardaki güçlü konumunu pekiştirdi. Ekomaxi, zorlu geçen 2024 yılını da hedeflerini gerçekleştirmiş olarak geride bırakıyor.

Su stresi altında olan Türkiye’de kaynaktan gelen suyun yüzde 50’si yaşam alanlarına ulaşmadan kayboluyor. Tarım ve Orman Bakanlığı, bu sorunun çözümü için hazırladığı ’Su Verimliliği Strateji Belgesi ve Eylem Planı’da bütün belediyelerde su verimliliğinin artırılmasını ve su kayıp oranının 2033’e kadar yüzde 25 düşürülmesini hedefliyor. Ekomaxi Yönetim Kurulu Başkanı Osman Yağız, belediyelerin şebeke suyu depolama tesislerinde yaygın olarak kullandıkları betonarme depoların, Türkiye’nin 2033 hedefine ulaşmasında önemli bir engel teşkil ettiğini açıkladı.

Altyapı ve üstyapı plastik boru sistemlerinde global lider Wavin Türkiye, kalite laboratuvarını bağımsız olarak TS EN ISO/IEC 17025:2017 standardına göre akredite ettirerek önemli bir başarıya imza attı.

Gürcistan’ın doğasında konumlanan bu seçkin otel projesinde de PAG pissu boru sistemleri kullanıldı.
Tiflis’in kuzeydoğusunda, üzüm bağları ve dağlarla çevrili Kvareli bölgesinde yer alan Kvareli Hotel, doğaya saygılı ve modern mimari anlayışıyla dikkat çeken, yüksek standartlı bir konaklama projesi.

İstanbul’un kalbinde yükselen tarihi dönüşüm projesinde bina içi pissu sistemlerinde tercih edilen altyapı çözümü: PAG Pik Döküm Atık Su Boru Sistemleri İstanbul’un en değerli ve en hassas bölgelerinden biri olan Tarlabaşı, 360 Projesi ile sadece fiziksel değil, kültürel olarak da yeniden ayağa kalkıyor.

"İklim değişikliğinin giderek daha büyük bir tehdit haline geldiği günümüzde, sürdürülebilir şehirler aşırı hava olaylarına karşı dirençli altyapılar geliştirerek, geleceğin şehirlerini güvence altına alır. Aynı zamanda, toplumsal eşitliği ve kapsayıcılığı destekleyen şehirler, gelecek kuşaklara daha sağlıklı, yaşanabilir ve adil bir çevre bırakmayı hedefler" diyen Wavin Türkiye Ürün Müdürü Sayın Özlem Özer bu çerçevede sorularımızı yanıtladı.  

İstanbul’un hızla gelişen ulaşım ağında kullanılan tesisat malzemelerin kalitesi büyük önem taşıyor. Metro projelerinde güvenli ve dayanıklı çözümler sunan Aydın Avrasya Global, İstanbul’daki birçok önemli metro hattında tercih edilen firma oldu.

Türk Tesisat Mühendisleri Derneği İstanbul Temsilciliği tarafından düzenlenen geleneksel yeni yıl kokteyli 19 Aralık 2024 Perşembe günü Ada Baro Bahçe Kanlıca’da yapıldı. 100’ün üzerinde katılımla gerçekleşen yılbaşı buluşmasında çok sayıda TTMD Üyesi, sektörel dernek temsilcileri ile sektör paydaşları bir araya geldi.

İzocam, çevresel sorumluluk anlayışıyla tüm tesislerinde eş zamanlı çevre temizlikleri ve fidan dikimleri gerçekleştirdi. Çalışanların gönüllü katılımıyla hayata geçen etkinlikler, doğaya olan sorumluluğu bir kez daha sahaya taşıdı.

İZODER Isı Su Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğü iş birliği ile düzenlenen “Binalarda Enerji Verimliliği Bölgesel Eğitimleri”nin üçüncüsü İzmir Tepekule Kongre Merkezi’nde gerçekleşti. Yüksek enerji tasarruflu binalara odaklanılan eğitimde, TS 825 Binalarda Isı Yalıtımı Kuralları Standardı’nın getirdiği yenilikler de katılımcılarla paylaşıldı. Bölgedeki 9 ilden sektör paydaşlarının yoğun ilgi gösterdiği etkinliğe yaklaşık 500 kişi katıldı. Yıl sonuna kadar sürecek eğitimler Türkiye’nin tüm bölgelerini kapsayacak.

Temelleri 1993 yılında atılan İZODER Isı Su Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği, 32. yaşını yoğun bir gündemle kutluyor. Türkiye’de yalıtım bilincinin artması, standartların yükseltilmesi ve sürdürülebilir yapılaşma hedeflerine ulaşılması için çalışan İZODER, sektöre yön vermeye devam ediyor. Yıl boyunca sektör paydaşlarına verdiği eğitimlerin yanı sıra “Binalarda Enerji Verimliliği ve Isı Yalıtımı Seminerleri” ile revize TS 825 Binalarda Isı Yalıtımı Kuralları Standardı’nın getirdiği yenilikler hakkında bilgilendiriyor.

İstanbul merkezli Roka Yalıtım, Orta Asya yatırımlarına devam ediyor.
Bölgenin ilk kauçuk köpüğü üretim tesisini 2022 de hayata geçiren Roka Yalıtım A.Ş., 2018 de ilk iştiraki olan Rokavent ile mekanik tesisat sektöründe ve havalandırma ekipmanları üretimi ile de Orta Asya hvac sektöründe etkili olmaya devam ediyor.

İzocam, 60. yılını ve 25. Uluslararası Bayi Toplantısı’nı “Biz Geleceğiz” mottosuyla İstanbul’da kutladı. Gala gecesi, ödül töreni ve özel resepsiyonla taçlanan görkemli etkinlikte İzocam, bayileri ile bir araya geldi. İzocam’ın sektördeki köklü geçmişi ve başarı yolculuğunun öne çıktığı organizasyona, yapay zeka destekli nostaljik anlar, ödül töreni ve güçlü sahne performansları damgasını vurdu.

Isı yalıtımında yeni dönem başlıyor. 01 Nisan 2025 tarihi itibariyle revize TS 825 Binalarda Isı Yalıtımı Kuralları Standardı, zorunlu standart olarak yürürlüğe girdi. İZODER, yeni düzenlemenin enerji verimliliğine ve ülke ekonomisine önemli kazanımlar getireceğini vurguladı. Yapılan açıklamada; zorunluluğun başladığı tarihten itibaren 2030 yılının sonuna kadar olan 5 yıllık sürede, yapılaşmanın ortalama hızda sürmesi ve ülkemizde hiç bina yenilemesi yapılmaması durumunda bile sadece yeni standartla sağlanacak verimlilikle ülke ekonomisine katkının yaklaşık 1,5 milyar dolar seviyesine ulaşacağı belirtildi.

Bosch yazılım atağını sürdürüyor. Teknoloji şirketinin Sanayi Teknolojileri iş sektörü iddialı hedefler peşinde: 2030 yılının başında yazılım ve yazılımla ilgili servislerden elde edilen satış gelirinin yaklaşık 1 milyar Euro’ya ulaşmasını amaçlıyor.

HANNOVER MESSE 2025 Fuarında 15 salonda, dünyanın dört bir yanından gelen şirketler, en son teknolojilerin, bileşenlerin, entegre Endüstri 4.0 çözümlerinin ve yapay zekanın, küresel rekabette avantaj sağlamak için üretim süreçlerini nasıl daha etkili ve sürdürülebilir hale getirdiğini sergileyecek. HANNOVER MESSE'deki Akıllı Üretim sergi alanı tamamen akıllı ve sürdürülebilir üretimle ilgili olacak. Fuar 31 Mart - 4 Nisan 2025 tarihleri arasında 78. kez düzenlenecek. Dünyanın önde gelen endüstri fuarı bu yıl 4.000’den fazla katılımcı firmayı bir araya getirecek. İTO’nun milli katılım organizasyonuyla şu ana kadar 64 firma ile birlikte Türkiye’den yaklaşık 134 firma fuara katılım sağlayacak.

Mitsubishi Electric Türkiye Fabrika Otomasyon Sistemleri, 18-21 Aralık 2024 tarihlerinde İstanbul Fuar Merkezi’nde düzenlenen Robot Yatırımları Zirvesi ve Sergisi'nde, endüstriyel verimliliği artıran yenilikçi robot teknolojilerini ziyaretçilerle buluşturdu. Mitsubishi Electric Türkiye Fabrika Otomasyon Sistemleri Genel Müdürü Nurettin Geçgel, yeni nesil otomasyon sistemleri ve çözümlerini katılımcılarla paylaştı.

Siemens Xcelerator'ın bir parçası olan Building X, Verdantix'in "Green Quadrant Bina Operasyonları için IoT Dijital Platformları 2024" raporunda; bina operasyonları için en kapsamlı dijital IoT platformu olarak öne çıktı.

Mitsubishi Electric, 2050 Çevresel Sürdürülebilirlik Vizyonu çerçevesinde "net sıfıra" ulaşma hedefiyle çalışmalarını sürdürüyor. Ürün gamından çevre dostu çözümlerine kadar her alanda çevresel politikalarını uyguluyor. "Changes for the Better" sloganı ile sürdürülebilir bir geleceği hedefleyen şirket, enerji tasarruflu ürünler ve inovatif çözümlerle sera gazlarını azaltmayı amaçlıyor.

Akıllı, sağlıklı ve sürdürülebilir binalarda küresel lider olan Johnson Controls, şirketin sektör lideri Bina Otomasyon Sistemi (BAS) Metasys'e, ticari, endüstriyel ve kurumsal binaların ihtiyaçlarını karşılayan, büyük bir merakla beklenen bir güncelleme başlattı.

Cookies user preferences
We use cookies to ensure you to get the best experience on our website. If you decline the use of cookies, this website may not function as expected.
Accept all
Decline all
Functional
Tools used to give you more features when navigating on the website, this can include social sharing.
AddThis
Anladım!
Decline
Save