Geleceği sürdürülebilir teknolojilerinin sergilendiği REWA Anatolia - Geri Dönüşüm ve Atık Yönetimi Fuar ve Konferansı, 15-17 Şubat 2024 tarihleri arasında Adana'da TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi'nde kapılarını ziyarete açtı. Kamu, yerel ve özel sektörü buluşturan fuarın açılışına katılan Adana Valisi Yavuz Selim Köşger, 'Türkiye'deki geri dönüşüm sektörünün resmi olarak yüzde 60'ı, gayri resmi olarak da yüzde 80'i Adana'da bulunuyor. Geçtiğimiz yıl TÜİK rakamlarına göre 29,4 milyonu tehlikeli olmak üzere 109 milyon ton atık ürettik ülke olarak. Yerel yönetimlerin bu konuda bir an önce aksiyon alması lazım. Bu atıkları ayrıştırarak vahşi depolamadan vazgeçerek bunları doğal kaynak haline dönüştürmesi lazım. İşte bu atık fuarı REWA Anatolia onu sağlayacak.' dedi.
Çevre
Kamu ve Reel Sektör 15 Şubat’ta Adana’da REWA Anatolia’da Buluşuyor
Sürdürülebilir teknolojileri keşfetmek için sayılı günler kaldı. REWA Anatolia - Geri Dönüşüm ve Atık Yönetimi Fuar ve Konferansı, 15-17 Şubat’ta Adana’da TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde ziyarete açılıyor. Kamu ve reel sektör temsilcilerini 3 gün süreyle aynı çatı altında buluşturacak fuarda, atık ve geri dönüşüme dair en son ve çığır açan teknolojiler sergilenirken, katılımcılar güçlü iş bağlantıları kurma ve sürdürülebilir projelerin geleceğini tartışma fırsatı bulacaklar.
Prof. Dr. Filiz Karaosmanoğlu, 15. Avrupa Atık Azaltım Haftası için açıklamalarda bulundu
Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği paketli ürün satın almayı nasıl azaltabileceğimizi, nasıl gezegen dostu tüketici olabileceğimizi öğrenebiliriz. Ambalajlı ürün satın aldığımızda aslında içindekini ve dışını satın alarak kesemizde ve gezegenimizde iki misli olumsuz etki yaratıyoruz. Enerji, su ve ham madde tüketimine etkimizi azaltırken akçe cebimizde kalsın.Satın almada ambalajlara dikkat edelim çağrısı ile 15. Avrupa Atık Azaltım Haftası için açıklamalarda bulundu.
Pandemi bitti ama çevresel etkileri uzun yıllar sürecek
Pandemi bitti ;ama uzmanlar, çevresel etkilerinin uzun yıllar devam edeceğini belirtiyor. Çünkü bu süreçte dünya genelinde her 10 saniyede yarım milyon maske kullanıldığı tahmin ediliyor. Çoğunlukla polipropilen malzemeden üretilen tek kullanımlık maskeler, denizlerde su yaşamına zarar veren mikroplastiklere dönüşüyor. Bu tür maskelerin tamamen yok olması ise 450 yıl sürebiliyor. Ayrıca bu süreçte 170 milyondan fazla mikrofiber ve partikül açığa çıkıyor.
Plastik kirliliğini yenme vakti geldi
Halka erişimin en büyük küresel platformu ve milyonlarca insanın en güçlü uluslararası kutlaması olan 5 Haziran 2023 Dünya Çevre Günü’nün 50. yılında bu yıl “Plastik Kirliliğini Yenelim“ diyerek atık plastiğe döngüsel ekonomide değer katmanın istihdam ile gelir yaratmadaki mühim yerini vurguluyoruz diyen İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği Başkanı Prof. Dr. Filiz Karaosmanoğlu plastiği keşfeden, sağladığı kolaylık ve çözümlerle yaşayan insan en iyi atık plastik yönetimini de başarmalıdır. Plastik döngüsel ekonomisi yeşil sayılarının cazibesi bizleri bekliyor. Atmayalım, yakmayalım, ayrı toplayalım açıklamasını yaptı.
SÜT-D 2023 Düşük Karbon Kahramanları Açıklandı
Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği sera gazı salımlarını azaltıp karbon ayak izini düşürerek ülkemizin iklim direncini artıran sosyal ve teknik başarıları ödüllendirdi.
18 Mart Küresel Geri Dönüşüm Günü kutlanıyor
İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği Başkanı Prof. Dr. Filiz Karaosmanoğlu Geri Dönüştürülebilirler
ulusal servetimizdir vurgusu ile 18 Mart Küresel Geri Dönüşüm Günü’ne özel açıklamalarda bulundu.
AFET SONRASI ATIKLARIN YÖNETİMİ HAKKINDA DEĞERLENDİRME
İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Çevre Mühendisliği Bölümü / MAKALE
Ülkemizde 6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde sırasıyla 7,7 ve 7,6 büyüklüklerinde depremler -meydana gelmiştir. Bu depremleri peşi sıra binlerce artçı deprem gerçekleşmiştir.
Gerçekleşen afetin ülkemizde ve milletimizde derin yaralar açtığı acı bir gerçektir. Tüm bunların yanında, bu tip afetlerin maalesef çevre üzerinde de çok ciddi boyutlarda etkileri olmaktadır.
Arçelik, WWF-Türkiye ve DYKD ile denizlerdeki hayalet balık ağlarına karşı harekete geçti.
“Dünyaya Saygılı, Dünyada Saygın’’ vizyonuyla sürdürülebilirlik alanındaki lider konumunu belirlediği sürdürülebilirlik hedefleriyle güçlendiren Arçelik, doğal varlıkların korunması, sürdürülebilir teknolojiler geliştirilmesi ve döngüsel ekonomi uygulamalarında örnek çalışmalar hayata geçiriyor. Arçelik, bu defa WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) ve Deniz Yaşamını Koruma Derneği (DYKD) ile denizlerdeki biyoçeşitliliği tehdit eden hayalet balık ağlarına karşı harekete geçti.
Türkiye’nin enerji ve çevre teknolojileri fuarı Ankara’da açıldı
Türkiye’nin en prestijli enerji, çevre ve teknolojileri fuarı ENTECH - Sürdürülebilirlik ve Sıfır Atık Fuarı & Kongresi Ankara’da açıldı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve TÜBİTAK’ın da desteklediği fuar, ATO Kongre ve Sergi Sarayı’nda düzenleniyor. Fuar ve kongre, kendini temiz çevre ve gelecek için adamış, dünyanın en önemli akademisyenlerine ev sahipliği yapıyor.