Türk Tesisat Mühendisleri Derneği’nin düzenlediği 13. Uluslararası Yapıda Tesisat Teknolojisi Sempozyumu 12-14 Nisan 2018 tarihleri arasında ulusal ve uluslararası arenadan 500’ü aşkın kişinin katılımıyla İstanbul’da gerçekleştirildi. Aralarında ABD, Fransa, İtalya, Hindistan, Belçika ve Macaristan gibi yakın coğrafyadan 10’u aşkın ülkeden akademisyen, özel sektör ve STK temsilcisinin bulunduğu ısıtma, soğutma, yalıtım, iklimlendirme ve yenilenebilir enerji uzmanının bir araya geldiği sempozyumda; Dünyanın ana sorunu olan enerjinin akılcı ve verimli kullanımı ele alınarak dünyadan başarılı örnekler sunuldu.
Sempozyumun açılış konuşmalarını sırasıyla TTMD Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Birol Kılkış, Sempozyum Başkanı Dr. Murat Çakan, Makine Mühendisleri Odası Başkanı Yunus Yener, İklimlendirme Sanayi ve İhracatçıları Birliği Başkanı Zeki Poyraz ile Romanya Mekanik Tesisat Mühendisleri Derneği AIIR Başkanı Dr. Catalin Lungu yaptı.
Konuk konuşmacı TÜSİAD Başkanı Erol Bilecik: “Dijital dönüşüm, enerjiden sağlığa, hizmetten tarıma bütün sektörleri yakından etkiliyor. Türkiye’nin yeni hikayesi “sanayinin dijital dönüşümü” üzerinden yazılabilir. Dijital dönüşüm bir Türkiye projesi olmalı. Yakın zamana kadar, bizimle aynı ekonomi rakamlarına sahip olan ülkeler, bugün, sanayide dijital dönüşümün başarı hikayelerini yazıyor. Dijital dönüşüm, enerjiden sağlığa, hizmetten tarıma bütün sektörleri yakından etkiliyor. Dijital dönüşüm bir Türkiye projesi olmalı. Türkiye’nin yeni hikayesinin “sanayinin dijital dönüşümü” üzerinden yazılacağına inanıyoruz. Dijital dönüşüm aslında toplumsal bir devrimdir. Türkiye’nin yeni kalkınma hikayesi, şirketlerin ya da bireylerin tek tek değil tam bir seferberliktir. Verimliliği ve yenilikçiliği bir ülke kültürüne dönüştürerek dijital devrimi yakalayarak sağlayabiliriz. Türk Tesisat Mühendislerine, daha güçlü bir Türkiye’nin tesis edilmesinde büyük rol düşüyor. İnşa edeceğiniz en büyük proje budur. Hepimiz aynı gemideyiz ama rüzgarı yakalayan liderler, geminin seyrini değiştirecekler. Bu değerli etkinliğin, ülkemizin kalkınma süreçlerine katkı sağlamasını diliyorum” dedi.
20’si yabancı, 50 konuşmacının yer aldığı Rehva (Federation of European Heating and Air-Conditioning Associations) Başkanı Stefano Corgnati’nin post karbonla enerji dönüşümü ve kullanımıyla ilgili dünyadan çarpıcı örnekler verdiği sempozyumda, dünyada önemi giderek artan enerji verimliliği, bina tesisatında iklime uygun çözümler, yenilenebilir enerji teknolojileri, sıfıra yakın ve net sıfır enerjili binalar, düşük karbonlu yerleşkeler ve sektörle ilgili fırsatlar ve gelişime açık alanlar tartışıldı, yenilikler paylaşıldı.
Binalarda İklime Uygun Tesisat Enerjide Yüzde 50’den fazla Tasarruf Sağlar…
TTMD Genel Sekreteri Dr. Kemal Gani Bayraktar, “Bu yıl düzenlediğimiz sempozyumu, enerjinin doğru, verimli kullanılmasında etkisi büyük olan tesisat ve iklime uygun mekanik çözümlere ayırdık. Amacımız, enerji tasarrufunda payı büyük olan iklimlendirme ve akılcı, bütünleşik tesisat uygulamalarının önemini kamuoyunun gündemine getirmek, enerji üreten ve tüketen toplumun her kesimini bilinçlendirmek. Geleceğin küresel ihtiyaçlarını da öngörecek şekilde tasarlanmış ve enerji korunumlu inşa edilmiş binalarla enerjiye olan talebi azaltmalı, yenilikçi verimli teknolojilerle bütünleşik mekanik tesisat çözümlemelerimizi başta güneş, biyogaz ve jeotermal olmak üzere yenilenebilir enerji ile desteklemeliyiz. Ülkemiz iklimi, tasarımcılarımız ve tüm yönleriyle sanayimiz net sıfır enerjili yerleşim alanlarını oluşturma, düşük karbon toplumuna ulaşmada önemli katkı sağlayacaktır” dedi.
Ana teması İklime Uygun Mekanik Tesisat Çözümleri olan sempozyumda; Teknolojik sunumlardan ziyade hayata geçirilmiş örneklere ağırlık verildi. Avrupa’da geliştirilen iklime uygun tesisat çözümlerin soğuk Kuzey Avrupa iklimine uygun olması nedeniyle özellikle Güney Avrupa ve Akdeniz bölgesi için yeni çözümler getirilmesi gerektiği vurgulandı.
Platin sponsorluğunu Aldağ, ve Mitsubishi Klima Sistemleri’nin üstlendiği 13. Uluslararası Yapıda Tesisat Teknolojisi Sempozyumu’na destek veren markalar arasında; Alarko Carrier, Daikin, Orm, Boreas, Bosch Yaşam Teknoloji, Çayırova Boru, Danfoss, Gelişim Teknik, Norm Teknik, Üntes, Viesmann, Wilo ve İklimlendirme Sanayii İhracatçıları Birliği bulunuyor.
Türk Tesisat Mühendisleri Derneği’nin düzenlediği 13. Uluslararası Yapıda Tesisat Teknolojisi Sempozyumu'nun akşam etkinlikleri:
12 Nisan 2018 akşamında Aldağ Firmasının Sponsorluğunda "Açılış Kokteyli" Kuruçeşme'den kalkan Morfil Teknesi'nde, 13 Nisan 2018 akşamında "Gala Yemeği" Pera Palas Hoteli'nde gerçekleşti.
12 Nisan 2018
Sempozyumun ilk günü öğle arasından sonra geçilen “Akdeniz İklimi İçin Dizayn Stratejileri” konulu ilk teknik oturumda Livio Mazzarella, Piercarlo Romagnoni, Zoltan Magyar, Orkun Yılmaz, Ece Kalaycıoğlu birer sunum yaparken oturumu Prof. Dr. Ahmet Arısoy yürüttü.
“HVAC Sisteminin Kurulum süreci; Beklentiler ve Sapmalar” temasıyla gerçekleşen MTMD forumuna Ersin Gökbudak başkanlık ederken forumda Işık Yücesoy, Şinasi Karaoğlu, Tayfur Cinemre ve Fatma Çölaşan görüşlerini aktardılar.
Sempozyumun ilk günü akşamı teknede gerçekleştirilen Açılış Kokteylinde davetliler İstanbul Boğazı’nda keyifli saatler geçirdiler.
13 Nisan 2018
İkinci gün yapılan “Yüksek Binalar için Mekanik Tesisat Sistem Özellikleri” konulu ilk teknik oturumda Mehdi Jalayerian “Gelecek Nesil Yüksek Binalar” başlıklı bir sunum yaptı. Jalayerian, dünyanın çeşitli yerlerinde yapılan yüksek katlı binaların tasarım detayları ve yüksek performanslı tasarım süreçleri hakkında detaylı bilgiler aktardıktan sonra örnek projeler sundu. Oturumun ikinci konuşmacısı Alessandro Sandelewski “Yüksek Binalarda Sistem Yaklaşımları” başlıklı sunumunda havalandırma kalitesi, yüksek binalarda drenaj, yangından koruma, baca etkisi gibi konulara değindi. Kontrol, işletmeye alma ve kabul hizmetleri (KİK) ana temalı 3.teknik oturumda ilk olarak Erick Melquiond ve Cormac Ryan bina tasarım öncesi, tasarım, inşaat, operasyon ve işletme süreçleri hakkında bilgiler aktardı. Bina performansında integral yaklaşımlar konulu sunumuyla Andre Van Tongeren ise zaman, para ve kalite üçgeniyle başlayan tasarım süreci ve sonrasında devreye alma mühendislerinin müdahaleleri ile bir projenin gelişim safhalarını özetledi. Van Tongeren, kontrol, işletmeye alma ve kabul hizmetlerinin bir amaç değil, araç olduğunu söyledi. Nesnelerin İnterneti (IoT) kavramı ışığında yeni teknolojilerden bahseden İbrahim Utku Başyazıcı ise, IoT’nin binalarda nasıl çalıştığına örnek projeler üzerinden değindi.
“Yüksek Verimli Mekanik Tesisat Sistem ve Ekipmanları” temalı, sempozyumun 4. teknik oturumunda ilk konuşmacı Martin Dieryckx HVAC sistemlerinin Akdeniz ülkelerindeki kullanımları üzerine görüşlerini aktardı. Dieryckx, enerji verimliliğinin herkesin gündeminde olduğuna dikkat çekerek, neredeyse sıfır enerjili binalar (NEZB) yolunda çalışmaların devam ettiğini ancak çok fazla zorlukla karşılaştıklarını söyledi. Oturumda, Cihan Turan HVAC sistemlerinde kişiselleştirilmiş termal konfora dayalı kontrol teknikleri konulu bir sunum yaparken; Hacer İrem Erten HVAC tasarımlarında 3 boyutlu uygulamalar ve yazıcıların inşaat sektörüne sunacağı katkıları sergiledi. Absorpsiyonlu soğutma, ısı yükselteçleri ve iklimlendirme sistemleri konulu bir sunum yapan Prof. Dr. İlhami Horuz, enerji ihtiyacının giderek arttığını ve fosil yakıtların tükendiğini belirterek alternatif yakıt kaynakları bulmamız gerektiğini söyledi.
Oturumun son konuşmacısı Dr. Öğretim Üyesi Timuçin Harputlugil ise enerji performans sistemlerinde yeni nesil başlıklı bir sunum yaptı. Dr. Harputlugil, enerji performans sertifikalarının sadece statik sertifikasyon olmamasını, akıllı sistemlere de entegre edilebilmesi gerektiğini söyledi.
Günün son teknik oturumda “Modelleme Araçları ve Simülasyon” teması, konuşmacılar Chip Barnaby, Livio Mazeralla, Francis Allard, Doç. Dr. Gülsu Ulukavak Harputlugil ve İbrahim Utku Başyazıcı ile masaya yatırıldı.
Sempozyumun ikinci akşamında, Pera Palace Hotel’de davetlilerin katılımıyla bir kokteyl ve Gala Yemeği düzenlendi. Yemeğin açılış konuşmasını yapan TTMD Yönetim Kurulu Başkanı
Prof. Dr. Birol Kılkış, Gala Yemeği sponsorluğunu üstlenen İklimlendirme Sanayi İhracatçıları Birliği (İSİB)’e teşekkür etti. İSİB adına konuşan Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Poyraz ise, TTMD’nin sektöre katkılarına dikkat çekerek, İSİB olarak TTMD ile birlikte hareket etmeye devam edeceklerini söyledi. Açılış konuşmalarının ardından TTMD Başkanı Birol Kılkış, başta İSİB olmak üzere tüm sponsorlara teşekkür plaketi takdim etti. REHVA adına bir konuşma yapan Manuel Gameiro da Silva, TTMD’nin sempozyumlarında seviyeyi çok yukarıya taşıdığını belirterek, 25. yılını kutlayan Türk Tesisat Mühendisleri Derneği’ne REHVA Özel Ödülü’nü takdim etti. Gecede ayrıca geçen yıl, REHVA Yılın Tasarımcısı Ödülü’nü kazanan TTMD Duayeni Kani Korkmaz’a da plaket verildi. Konukların canlı müzik eşliğinde hoşça vakit geçirdiği Gala Gecesi, pasta kesiminin ardından Prof. Dr. Birol Kılkış’ın, Sempozyum Yürütme Kurulu Üyelerine teşekkürüyle son buldu.
14 Nisan 2018
Üçüncü gün sabah yapılan “Yenilenebilir Enerji Uygulamaları” temalı teknik oturumda ilk olarak S.A. Sherif, Amerika’da yenilenebilir enerji ve enerji verimliliğinde son gelişmeler konulu bir sunum gerçekleştirdi. Sherif, Amerika’da enerji tablolarına bakıldığında tüketimin çok arttığını ve binalarda enerji tüketimini azaltmak için ASHRAE standartlarında değişiklikler yapıldığını söyleyerek sonraki dönem için hedefleri açıkladı. İkinci konuşmacı Kenan Akkirman ise “Yer Değiştirme Havalandırması” konulu sunumunda, insanların kapalı alanda çok fazla vakit geçirdiğine, bu nedenle iç ortam havalandırmasının önemine dikkat çekti. Aynı oturumda Barbaros Batur enerji tüketiminde Türkiye verilerini ele alırken; Mustafa Cem Çelik kapalı ortam hava kalitesinin enerji verimli hale gelmesi için etkin çözüm önerileri sundu. İbrahim Çakmanus ise Türkiye’de var olan ilkokulların konfor ve enerji performansının geliştirilmesi hakkında örnek okul projesi üzerinden bilgiler aktardı.
Sempozyumun yedinci teknik oturumunda “Bina Fiziği ve Kabuk Tasarımı” konusu detaylı şekilde incelendi. Oturuma Marco Perino, Eda Köse, Prof. Dr. Mehmet Emin Arıcı, Doç. Dr. Şiir Kılkış ve Doç. Dr. Zeki Yılmazoğlu konuşmacı olarak katılırken, Prof. Dr. Zerrin Yılmaz oturum başkanlığını yürüttü.
Üçüncü gün yapılan son teknik oturumda ise “Teori ve Pratik; İşletme ve Bakım” teması ele alındı. Konuşmacılar Manuel Gameiro da Silva, I.S. Dobosi, Anıl Başaran, Mustafa Cem Çelik ve Tolga Güler birer sunum yaptılar. Sempozyum kapsamında düzenlenen “Yapılı çevre karbon ayakizini azaltmak için yapılması gerekenler” temalı Panele ise TTMD Başkanı Prof. Dr. Birol Kılkış ve Akhil Singhal katıldılar. İlk sunumu gerçekleştiren Singhal, ilk olarak Hindistan’da sürdürülebilir enerji ve binalarda yenilenebilir enerji konusunda yürütülen çalışmalar hakkında bilgi verdikten sonra, mevcut binalara yenilenebilir enerjinin entegrasyonu için çok çaba harcadıklarını söyledi. Akhil Singhal, yeni hedeflere ancak doğru politikalar ve verimli uygulamalarla ulaşılabileceğini belirterek, Hindistan’da çok ciddi enerji tasarrufu potansiyeli olduğuna dikkat çekti ve yeni misyonlarını anlattı. Günün son sunumunu yapan Birol Kılkış ise, konuya biraz daha teknik bir açıdan yaklaşarak ekserji temelli bir sunum yaptı. Kılkış, şu anki uygulamaların enerji tasarrufu sağlarken bile karbondioksit emisyonunu artırdığını, bu nedenle ekserji konusuna eğilmek kaydıyla karbon salınımının azaltılabileceğine dikkat çekti.
Üç gün süren ve dünyaca ünlü birçok akademisyen ve uzmanın sunum yaptığı Sempozyumun kapanışında konuşan Sempozyum Bilim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ahmet Arısoy, kongrenin genel bir özetini yaparak katılımcılara ve organizasyona emek veren herkese teşekkür etti.