İTÜ Öğretim Üyesi ve Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Filiz Karaosmanoğlu hediye seçimlerimizde yapacağımız küçük değişikliklerle karbon ayak izimizi küçültmenin mümkün olduğunu söyledi. Prof. Dr. Karaosmanoğlu, sevdiklerimizi ve Dünya'yı aynı anda mutlu etmenin 5 önemli ipucunu açıkladı.
|
Rengârenk vitrinler, ışıl ışıl mağazalar, süslenmiş sokaklarla yeni yılın heyecanını her yerde hissetmeye başladık. Bu heyecanı sevdiklerimizle paylaşmak için onlara alacağımız hediyelerde ise yeni bir trend, yeşil bir moda bizi bekliyor. Bu yılın trendi, sadece sevdiklerimizi değil Dünya'mızı da sevindirecek yeşil hediyeler almak. İTÜ Öğretim Üyesi ve Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği (SÜT-D) Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Filiz Karaosmanoğlu, yaptığımız her seçimin Dünya'mız üzerinde düşündüğümüzden çok daha fazla etkisi olduğunu belirterek, hediye alırken çevreye yaptığımız etkileri de göz önüne almamız gerektiğini altını çiziyor.Yeni yılda yeşil hediyeler için beş önemli ipucu paylaşan Prof. Dr. Filiz Karaosmanoğlu, bu maddeleri herkesin kolaylıkla uygulayabileceğini de belirtiyor.
İşte, hediyenizi yeşil yapmanın beş yolu:
Geri dönüşümlü ürünleri tercih edin
Tüm dünyayı saran tüketim çılgınlığının karşısında en etkili seçeneklerden birisinin geri dönüşüm ürünleri olduğunu söyleyen Prof. Dr. Karaosmanoğlu, sevdiklerimize hediye alırken, bu özelliğe sahip ürünleri tercih etmemiz gerektiğine dikkat çekti. Karaosmanoğlu sözlerine şöyle devam etti: “Geri dönüşüm kökenli hediyeler, doğaya zararımızı azaltmada yardımcı oluyor. Büyük markalarda son dönemde geri dönüşüm ürünleri konusunda önemli adımlar atıyor ve koleksiyonlarında bu ürünlere yer veriyor. Artık kırtasiyeden tekstile kadar hemen her kategoride böylesi hediye seçenekleri bulmak mümkün.Bu konudaki reklamlara, etiketlere dikkat edelim.”
Kat kat hediye paketleri, kutuları, poşetleri ile karbon ayak iziniz de katlanmasın
Hediyeler kadar hediye ambalajlarına da dikkat çeken Filiz Karaosmanoğlu, “Hediyeler için ambalajları niteliklerini korumaları, zarar görmemeleri için çok önemli. Bir hediye üretimden son kullanıcıya yol alırken nakliye, taşıma ve satış için ambalajlanır. Ambalaj markanın değer ölçülerinden biridir. Kağıt, karton, cam, ahşap,metal, kompozit, plastik, PVC, PP, PE, PC, PS gibi petrokimya ürünlerinin ambalajlarda kullanımı, esas ürünün karbon ayak izini artırır.Bir de hediye paketi söz konusu olunca işe ek malzemeler, süslemeler de katılmaktadır. Bu nedenle gerekmeyen katman katman sarmalar en aza indirilmeli. Hediye paketlerimizde de doğal, geri dönüşümden gelen, tekrar kullanılabilir ürünler kullanmalıyız. . Örneğin kumaş keseler, file torbalar ya da örgü çantalar bu konuda iyi birer alternatif olabilir. Bu seçenekler, doğa dostu olmaları kadar, hediyelerinizi verirken farklı sunum imkânı da sağlayacaktır.”
Doğa gezileri hediyede yeni trend
Prof. Dr. Karaosmanoğlu hediye alırken sadece elle tutulur hediyelere odaklanmamak gerektiğini ve doğa gezileri, kampların da farklı ve eğlenceli hediye alternatifleri olarak ön plana çıktığını açıkladı. Karaosmanoğlu, “Sevdiklerinizle beraber vakit geçireceğiniz ve doğayla iç içe olabileceğiniz bu geziler farklı yeni yıl hediyesi arayanlar için güzel bir seçenek olabilir” dedi.
Size gelen hediyeleri dağıtın
Her yılbaşında ofislere ve evlere ajandalardan kalemlere, not defterlerinden kartvizitliklere kadar pek çok hediye geldiğine dikkat çeken Karaosmanoğlu, bunların büyük bir çoğunluğunun kullanılmadan tüm yıl durduğunu, oysaki bu hediyeleri elimizde tutmak yerine bunları kullanabilecek kişi ya da derneklere verebileceğimizi söyledi. Prof. Dr. Karaosmanoğlu, yeni tasarım bazı ajanda çeşitlerinde tarihi kullanırken yazma seçeneği ile uzun süre kullanılabilirlik kazandırılmasının mükemmel bir sürdürülebilir çözüm olduğunu bildirirken kağıt ürünlerinin karbon ayak izi yüksekliğine de dikkat çekti.
Çocuklara eğitici hediyeler seçin
Doğa hakkında en çok bilinçlendirilmesi gerekenlerin çocuklar olduğuna değinen Prof. Dr. Filiz Karaosmanoğlu, çocuklara yeni yıl hediyesi alırken doğa dostu ve eğitici oyuncakların tercih edilmesini öneriyor. Karaosmanoğlu, çocuklarda doğa bilincini artıracak, onlarda çevre konusunda duyarlılık oluşturacak hediyelerle çocukları bu konuda bilinçlendirebileceğimizi söyledi ve pazarda bu tür ürünlere ulaşmak mümkün dedi.