Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu, British Council ve Kocaeli AB Bilgi Merkezi işbirliğinde gerçekleştirilen Evliya Çelebi’nin “Seyahatname” sergisi ve takibinde “Geçmişte ve Günümüzde Paylaştığımız Avrupa” konulu panel büyük ilgi gördü.
Evliya Çelebi’nin 400. doğum yılı olması sebebiyle, sergi ilk defa Londra’da Bethnal Green Library’de açıldı. Geçtiğimiz Kasım ayında Cumhurbaşkanı Abdullah GÜL’ün Londra’da açılışını yaptığı Yunus Emre Enstitüsü’nde de aynı sergi ziyaretçilerin beğenisine sunuldu. Sergi Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu, Avrupa Birliği Bilgi Merkezleri ve British Council ortaklığındaki Türkiye yolculuğuna ise, Kayseri’de Erciyes Üniversitesi’nin
ev sahipliğinde başlamıştır. Sergi yolculuğuna AB Bilgi Merkezleri’nin bulunduğu diğer 16 ilde (Adana, Ankara, Eskişehir, Mersin, Trabzon, Samsun, Bursa, Denizli, Edirne, İzmir, Antalya, Diyarbakır, Konya, Kocaeli, Erzurum, Sivas) devam edecek.
Kocaeli Üniversitesi Umuttepe Kampüsü/Fen Edebiyat Fakültesi B Blok Konferans Salonunda Evliya Çelebi’nin “Seyahatname”sergisi KOÜ Rektörü Prof.Dr. Sezer Şener Komsuoğlu, KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, Prof.Dr. Şükrü Haluk Akalın KOÜ Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Halis Aygün ve KSO Genel Sekreteri Memet Barış Turabi ile birlikte açılış gerçekleştirildi. Kocaeli Üniversite Öğrencilerinin büyük ilgi gösterdiği “Geçmişte ve Günümüzde Paylaştığımız Avrupa” adlı panel Kocaeli Üniversitesi Öğretim Görevlisi Yrd.Doç.Dr.İbrahim Şirin yönetiminde Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyat Bölümünde Öğretim üyesi olarak görev yapan Prof.Dr.Şükrü Haluk Akalın,Belgeselci,aşçı,fotoğrafçı ve gazeteci Wilco Van Herpen’in sunumları izlendi.
Panel öncesi konuşan Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, Kocaeli sanayisi hakkında kısa bilgiler vererek,”Kocaeli sunduğu lojistik imkânları sayesinde sanayinin yoğun olarak kümelendiği bir ildir. Bunun temel nedeni de sunduğu imkanlarla sanayicilerin en rahat rekabet edebilecekleri bölge olmasından kaynaklanmaktadır.Nitekim Kocaeli; Türkiye’nin en rekabetçi beşinci ilidir.
Bugün Türkiye imalat sanayinin %13’ü içinde yaşadığımız ilden üretmektedir.
Ülke kimya sanayinin %27’sini ve araç üretiminin %31,9’unu karşılamaktadır.
Küçük yüzölçümüne rağmen bugün Türkiye dış ticaretinin altıda birini karşılamaktadır.
Rakamlarla bakarsak; 2011 yılında 62,7 milyar dolarlık dış ticaret hacmi ile Türkiye dış ticaretinden aldığı pay; % 16,7 olmuştur.
Kocaeli 2011 yılında 21.405 lira ile kişi bazında devlete en fazla kazanç sağlayan il olmuştur. İkinci sırayı 8.705 TL ile İstanbul izlemektedir. Türkiye ortalaması ise 3.959 TL’dir”
KSO Başkanı Zeytinoğlu, “Evliya Çelebi’nin seyahatnamesi en büyük kültürel miraslarımızdan biridir. Bugün bu mirasın anısına bir sergi ve panel için bir aradayız. Sergi, Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi etrafında kurgulanmıştır. Dünyanın değişik yerlerine ve kültürlerine yaptığı seyahatlerini içermektedir. Bu etkinlikle, bir dünya gezgini olan Evliya Çelebi’nin yaşadığı dönem ele alınmaktadır.
Evliya Çelebi dönemindeki Avrupalılar tarafından da Osmanlı’ya karşı duyulan ilgi dikkat çekicidir. Günümüzde de Türkiye-Avrupa İlişkilerinde, bu ilişkinin farklı oluşumlarla bağlantısı görülmektedir”
PROF. Akalın, “Evliya Çelebi 4 kez İzmit’e gelmiştir”
KOÜ deki panelin ilk konuşmacısı Hacettepe Üniversitesi, Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Şükrü Haluk Akalın, Evliya Çelebi'nin seyahatleri sırasında aldığı notların uzun süre kültürel çalışmalarda kullanıldığını ifade ederek, "Gezmek ve görmek; kültürlerin birbirini tanıması ve yakınlaştırması açısından son derece önemli unsurlardır. Bu bakımdan Evliya Çelebi'nin 1600'lü yıllarda dünyanın çeşitli ülkelerine gerçekleştirdiği seyahatler Türk insanı hakkındaki bir çok olumsuz yargının ortadan kalkmasına vesile olmuştur. AB ile Türkiye'nin yakınlaşmasında mevcut ön yargıların ortadan kaldırılması ve sonuca ulaşılması için ortak kültürel faaliyetlere ağırlık verilmesi gerektiğine inanıyorum" dedi. Prof.Dr. Akalın Evliya Çelebi’nin seyahatnamesinden edinilen bilgiye göre 4 kez İzmit’e gelen Evliya Çelebi” nin İskenderin İzmit’te bir kale yaptırdığını ve İzmit’in bir ada olduğunu belirtmiştir”
Wilco Van Herpen, “ Ben seyahatlerde teknolojiyi kullanıyorum”
Yönetmen Wilco Van Herpen ise kendisinin de Evliya Çelebi'ye benzerliklerinin olduğunu ancak kendisini ondan ayıran önemli farkların bulunduğunu anlatarak, "En başta kendisi çok disiplinli çalışmış. Ben daha serbest gezerken, o gezdiği yerlerde notlar tutmuş ve belirli sorulara cevaplar aramış. Şimdilerde teknoloji kullanılıyor ancak bu sadece bir araç. Önemli olan içinden geçerek bu işi yapıyor olmak" dedi.