Kocaeli Sanayi Odası ve İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü işbirliğinde Oda üyelerine yönelik olarak Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED), ÇED`in felsefesi, sosyolojisi, etiği, ÇED-Plan ilişkisi ve ÇED İzleme-Kontrol uygulamaları, izleme-kontrol faaliyetlerinin nasıl yürütüldüğünün ele alındığı toplantı yapıldı.
Kocaeli Sanayi Odası Konferans Salonunda gerçekleştirilen toplantının açılış konuşmasını yapan Kocaeli Sanayi Odası Genel Sekreteri Memet B. Turabi, “Bugün gelişmekte olan ülkelerde en önemli güncel konuların başında çevre gelmektedir. Kalkınma ile birlikte çevre, olumsuz etkilerle karşı karşıya kalmaktadır. Kalkınmada en akılcı yol, çevreyi kirletmeden kalkınmaktır. Çünkü kirletilmiş bir çevreyi tekrar kurtarmak, başta korumaktan çok daha pahalı ve bazen de imkansız olmaktadır. Bu yüzden çevre ile uyumlu ve entegre olan projelere önem verilmektedir.
Proje faaliyetleri sırasında Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) olarak ele alınan hususular etüt ve planlama hizmetleri içine girmiş durumdadır. Planlama çalışmaları ile birlikte ÇED çalışmaları da yapılmakta ve bu çalışmalar birlikte yürütülmektedir. Ancak bu süreç içinde üyelerimiz bazı sorunlar yaşamaktadır.
Üretim artışlarının tamamının kapasite artışı olarak değerlendirilmemesi, kapasite artışının belli bir oranın üzerinde olması halinde ÇED prosedürüne tabii olunacağı yönünde bir düzenleme yapılması uygun olacaktır.
Özellikle mevcut makine ve teçhizatının modernizasyonu ve iyileştirilmesi ile üretim artışı yapacak olan sanayi kuruluşlarının ÇED prosedürü kapsamı dışında tutulması ekonomiye ve istihdama doğrudan destek veren sanayi kuruluşları için önem arz etmektedir.
Bunlar yaşanmakta olan sorunların bir kısmıdır. Sanayinin temsilcisi olarak, üyelerimizin yaşadığı diğer çevresel uygulamalara yönelik sorunlarımızı ve çözüm önerilerimizi ilgili Bakanlıklar nezdinde gündeme sık sık getiriyoruz ve getirmeye devam edeceğiz.” Dedi
Daha sonra İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü ÇED Şube Müdürü Şennur Yıldız ve İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü ÇED Şube Müdürlüğü Kimya Mühendisi Şebnem Pekeroğlu tarafından Çevresel Etki Değerlendirme Yönetmeliği ve İzleme-Kontrol Uygulamalarından bahsedilerek Kocaeli Bölgesinde yaşanan sorunlar hakkında bilgi aktarıldı.