TMMOB Makina Mühendisleri Odası (MMO) tarafından üçüncüsü düzenlenen Ulusal İklimlendirme Kongresi ve Fuarı bugün 18 Kasım'da Antalya’da Cam Piramit Sabancı Kongre ve Fuar Merkezinde başladı.
“Minimum Enerji, Maksimum Konfor” temasıyla düzenlenen ve üç gün sürecek olan kongre Elektrik İşleri Etüd İdaresi Genel Müdürlüğü Enerji Kaynakları Etüt Dairesi Başkanlığı, ISKAV-Isıtma Soğutma Klima Araştırma ve Eğitim Vakfı, SOSİAD-Soğutma Sanayii İş Adamları Derneği, TTMD-Türk Tesisat Mühendisleri Derneği, TIBTD-Türk Isı Bilimi ve Tekniği Derneği, Uluslararası Tesis Teknik Müdürler Derneği, İnşaat Mühendisleri Odası, Ziraat Mühendisleri Odası, Doğa Sektörel Yayın Grubu, Teknik Yayıncılık Grubu Tesisat Dergisi, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası, Antalya Kent Konseyi ve yirmi altı üniversite tarafından destekleniyor.
Kongrenin açılış konuşmaları MMO Antalya Şube Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin BARUT, MMO Yönetim Kurulu Başkan Vekili Şuayip YALMAN, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Mustafa AKAYDIN, Muratpaşa Belediye Başkanı Süleyman EVCİLMEN ve Sodex Yönetim Kurulu Başkanı Murat DEMİRTAŞ tarafından yapıldı.
MMO Antalya Şube Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin BARUT, kongrenin açılışında etkinlikle ilgili bilgi vererek özetle şöyle konuştu:
“Dünya enerji kaynakları her gün daha da artan bir hızla tükenmektedir. Çok uzak olmayan bir gelecekte hazırda olan enerji kaynaklarında ciddi bir darboğaz oluşacak ve enerji maliyetleri artacaktır. Bu olumsuz durumu biz mühendisler, bilim insanları, sektör temsilcileri yani iklimlendirme uzmanları olarak pozitife çevirebiliriz. Nasıl mı? Elbette doğru uygulanan bir verimlilik felsefesi ile... Özellikle kullanmadan tüketilen enerji miktarını en aza, yani pratik sıfıra indirmek için elimizi taşın altına koyarak Minimum Enerji, Maksimum Konfor sloganıyla çalışmalarımızı gerçekleştirdik.
Makina Mühendisleri Odası, son teknoloji ve uygulamalar ile doğru bilgi ve deneyimin erişebilir olmasına aracı olmak, birikim ve bilginin tüm meslek alanlarımızda yaygınlaşmasını sağlamak hedefi ile araştırma ve çalışmalarını gerçekleştirmektedir. İklimlendirmenin girmediği bir alan hemen hemen yoktur. Bu sektörde çalışmalarını sürdüren bilim insanları, ticaretle uğraşan sektör temsilcileri, ülkemizin dünya insanlarına tanımasını sağlayan turizmciler, sağlıklı bireylerin yetişmesi ve hastalıkların önlenmesi adına hizmet veren sağlık emekçileri, tarım emekçileri bu kongrede bir araya gelmiştir.
Kongre ve sempozyumda, iklimlendirmenin tanımı, sistem ve teknolojileri, projelendirilmesi, uygulanması ve uygulamadaki aksaklıklar ile bunların giderilmesi, işletilmeleri ve bu süreçte kullanımı zorunlu bakım teknolojileri ve sistemleri ile ilgili bilgisayar yazılımları irdelenecektir. Ayrıca klima ve havalandırma alanında sektörü buluşturma amacıyla da üst katta sergi düzenlenecektir. Sempozyum süresince gerçekleştirilecek olan sergi ile bütünleşecek olan etkinlik oda–üniversite–sanayi–proje müellifi–uygulayıcı–yatırımcı–işletmeci ve kullanıcıların buluşmasını sağlayacaktır. Aynı süreçte bilimsel olarak sempozyum ve panel yapılacağından çalışmamız sektör firmaları ile akademisyenleri bir araya getirecek, bu alanda bir boşluğu dolduracaktır.”
MMO Yönetim Kurulu Başkan Vekili Şuayip YALMAN ise özetle şöyle konuştu:
Odanın iklimlendirme ile bağlantılı etkinlikleri
“Odamız uzmanlık alanlarımızla ilgili tüm dallarda olduğu gibi, iklimlendirme alanında da geliştirici çalışmalara katkıda bulunmayı önemli görevlerinden biri olarak benimsemiştir. Bu kapsamda tesisat mühendisliği alanındaki gelişmeleri 20 yıldır düzenlediğimiz Ulusal Tesisat Mühendisliği Kongreleri ile irdeleyen Odamız, 2005 yılından bu yana da Ulusal İklimlendirme Kongrelerini düzenlemektedir. Odamız ayrıca iklimlendirme ile bağı bulunan Enerji Verimliliği Kongresi, Güneş Enerjisi Sistemleri Sempozyumu, Doğalgaz Kongresi, Yeni ve Yenilenebilir Enerji Kaynakları Sempozyumu, LPG-CNG Kongresi gibi birçok etkinlik de düzenlemektedir.
Bu etkinliklerimizde, özetle, meslektaşlarımızın çıkarları, tesisat mühendisliği alanında uzman mühendislik, enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji uygulamaları, imar mevzuatı, yapı denetimi, disiplinler arası işbirliği, mesleki akreditasyon, tesisat mühendisliğinde personel belgelendirmesi, AB teknik mevzuatı, Ar-Ge çalışmaları, binalarda enerji performansı yönetmeliği, doğalgazın verimli-güvenli kullanımı, jeotermal ve rüzgar enerjisi teknolojilerindeki son yenilikler, hastane ve ameliyathanelerde hijyen alanlarındaki klima–havalandırma sistemlerinin uluslararası standartlara ulaştırılması ve denetimi gibi halk sağlığını, ülke ekonomisini ve ekolojik dengeyi yakından ilgilendiren birçok konu ele alınarak yaşama geçirilmesine önemli katkılar sunulmuştur. Bu etkinliklerde paylaşılan bilgi ve teknolojiler, meslek alanımızın ve sektörün gelişmesine, kongremizin ana teması olan “minimum enerji–maksimum konfor” esprisine uygun olarak, halkımızın daha sağlıklı, planlı, güvenli, temiz mekanlarda ve kentlerde yaşamasını amaçlamaktadır.
Odanın eğitim, belgelendirme, akreditasyon çalışmaları
İklimlendirme sistem ve tesisatlarını da barındıran mekanik tesisat hizmetlerine yönelik olarak Odamızda birçok çalışma yürütülmektedir. Odamız, sürekli eğitim ilkesi çerçevesinde, ülke geneline yayılmış Meslek İçi Eğitim Merkezleri kanalı ile Mekanik Tesisat Mühendisliğine yönelik olarak, 1998’den bu yana açılan 423 kursta 9.141 üyemizi, bu çalışma dönemimiz içindeki son 18 ayda ise 53 kursta başarılı olan 758 üyemizi, Uzmanlık ve Belgelendirme Yönetmeliğimiz uyarınca belgelendirmiştir. Belgelendirme çalışmalarının Akredite Personel Belgelendirme Kuruluşumuz tarafından yürütüldüğünü belirtmek isterim. İklimlendirme dahil eğitim verdiğimiz alanlara ilişkin eğitim ve uygulama kitapları da hazırlanarak üyelerimizin kullanımına sunulmakta ve büyük çoğunluğu üniversitelerimizde kaynak kitap olarak gösterilmektedir.
Odamız aynı zamanda ulusal ve uluslararası tanınırlık, hizmetlerde uluslararası standardizasyon ve kurumsallaşmayı ifade eden akreditasyon süreçlerinde de sorumluluk üstlenmiştir. Bu kapsamda onaylanmış kuruluş olmak için başvuru yaptığımız basit basınçlı kaplar, gaz yakan cihazlar, sıvı ve gaz yakıtlı sıcak su kazanları, basınçlı ekipmanlar ve makina emniyeti direktifleri, iklimlendirme cihazları üreticilerini de ilgilendirmektedir.
İklimlendirme sektöründe durum
Isıtma, soğutma, havalandırma-klima tesisat sistem ve elemanlarından oluşan iklimlendirme sektörünün mevcut durumu üzerine tespitlerimizi de kısaca paylaşmak istiyorum.
İklimlendirme cihaz ve sistemleri, endüstride, binalarda, otomobillerde, tarımda, sağlık sektörü ve daha birçok alanda yaygın bir şekilde kullanılmakta ve uygulama alanları gün geçtikçe artmaktadır. Ürün tasarımından imalata, satış hizmetleri, kullanım alanlarına ilişkin projelendirme hizmetleri, cihaz ve sistemlerin montaj, işletmeye alma, test, kontrol, kabul, işletme ve bakım aşamalarına kadar sürecin her noktasında makina mühendisleri görev yapmaktadır.
Dolayısıyla sektörün geliştirilmesi ve korunması bizler için özel bir önem taşımaktadır. Ancak ülkemizde iklimlendirme cihazları sektörü kararlı bir gelişme çizgisi gösterememiştir. Planlı sanayi politikalarının olmaması, tutarsız ihracat politikaları, yatırım malları ithalatında korumacılık faktörüne öncelik verilmemesi ve tek taraflı olarak imzalanan Gümrük Birliği Anlaşması bu durumun nedenleri arasındadır. Bu politikalardan dolayı büyük firmalarımız ithalata yönelmekte diğer taraftan ülkemizde yerli Onaylanmış kuruluşların oluşturulmaması nedeniyle ürün belgeleme hizmetleri için yurt dışı kuruluşlara ciddi rakamlar ödenmektedir.
1.540 tesisi bulunan sektörün % 82’si KOBİ niteliğindeki işletmelerden oluşmaktadır. Sektörün pazar hacmi bugün 9 milyar TL dolayındadır. 2010 yılı sektör ithalatı 5,7 milyar dolar, ihracatı 3,6 milyar dolar; ihracatın ithalatı karşılama oranı % 63’tür. Sektörün ihracat artışı % 39, büyüme hızı % 22,5, ancak ithalat artış hızı % 73’e yakındır.
Hammaddede dışa bağımlılık, düşük katma-değer, GSMH içinde % 0,65 (binde 65) olan Ar-Ge ve inovasyon altyapısının gelişmemiş olması, ara mal üretimindeki yetersizlik, ara mesleki eleman ihtiyacı, markalaşma ve patent sayısındaki düşük düzey, kayıt dışı oranının yüksek olması ve haksız rekabet, üniversite-sanayi işbirliğinin koordinasyonu ve ortak çalışmaların yeterli olmaması, sektörün başlıca sorunları arasındadır. ”
Şuayip Yalman, kongrenin örgütlenmesinde emeği bulunanlara teşekkür ederek sözlerini tamamladı. Sonuç bildirisi kongrenin ardından kamuoyuna açıklanacak.