Yapıda Tesisat

İsviçre merkezli Georg Fisher tarafından tüm hisseleri satın alınan Hakan Plastik, GF Hakan Plastik markası ile 2017 yılında Türkiye pazarındaki yerini güçlendirmeyi planlarken, ihracatta da %20 büyümeyi hedefliyor.


GF Hakan Plastik’in Eğitim ve Teknoloji Merkezi’nde sektör yayınlarına yönelik düzenlediği basın toplantısında markanın Georg Fischer markası ile birleşme anlaşması sonrasında yaşanan gelişmeler ve kısa vadeli planları Türkiye ve Ortadoğu Bölge Başkan Batuhan Besler tarafından paylaşıldı.GF Hakan Plastik’in Eğitim ve Teknoloji Merkezi’nde sektör yayınlarına yönelik düzenlediği basın toplantısında markanın Georg Fischer markası ile birleşme anlaşması sonrasında yaşanan gelişmeler ve kısa vadeli planları Türkiye ve Ortadoğu Bölge Başkan Batuhan Besler tarafından paylaşıldı.GF Hakan Plastik’in Eğitim ve Teknoloji Merkezi’nde sektör yayınlarına yönelik düzenlediği basın toplantısında markanın Georg Fischer markası ile birleşme anlaşması sonrasında yaşanan gelişmeler ve kısa vadeli planları Türkiye ve Ortadoğu Bölge Başkan Batuhan Georg Fischer Hakan Plastik Türkiye ve Ortadoğu Bölge Başkan Batuhan BeslerGeorg Fischer Hakan Plastik Türkiye ve Ortadoğu Bölge Başkan Batuhan BeslerBesler tarafından paylaşıldı.
GF Hakan Plastik Türkiye ve Ortadoğu Bölge Başkan Batuhan Besler, GF Piping Systems (Boru Sistemleri) ile Hakan Plastik’in 2013 yılında yapılan satın alma anlaşması ile güçlerini birleştirdiğini; hisse devrinin tamamının ise 2016 yılının Nisan ayında tamamlandığını aktardı. Toplantının amaçlarından birinin hisse devrinin tamamlanması ile gerçekleşen gelişmeleri, hedefleri ve değişiklikleri sektörle paylaşmak olduğunu ifade eden Batuhan Besler, bu gelişmeyi 2016 yılının yaz aylarında duyurmayı amaçladıklarını; ancak yaşanan olaylar nedeni ile Türkiye gündeminin ve önceliklerinin değişmesi sonucu yeni yıla taşımayı uygun bulduklarını aktardı.

Global yaklaşım, yerel çözümlerGF Hakan Plastik Pazarlama Müdürü Candan MumcuoğluGF Hakan Plastik Pazarlama Müdürü Candan Mumcuoğlu
Türkiye’nin en önemli plastik boru ve ek parça üreticileri içinde yer alan Hakan Plastik’in, dünyada bu işin uzmanı olan Georg Fischer ile güçlerini birleştirmesinin değişim için önemli bir adım olduğunu belirten Batuhan Besler şunları söyledi:
“1802 yılında kurulan İsviçre merkezli Georg Fischer, 3 ana iş kolunda faaliyet gösteriyor: Boru sistemleri (GF Piping Systems), Otomotiv (GF Automotiv) ve Makine çözümleri (GF Machining Solutions).  32 ülkede 45 üretim tesisine ve yaklaşık 14.400 çalışana sahip bir marka. GF Piping Systems, plastik ve metalden yapılmış boru sistemleri konusunda dünyadaki lider kuruluşlardan birisi. GFPS, su ve gazın sanayi, kamu hizmetleri ve yapı teknolojisi içinde güvenli bir şekilde taşınması için sistem çözümleri ve yüksek kaliteli bileşenler üretmektedir. 3 ana gruba sahip GFPS, üst yapı, alt yapı ve endüstriyel alana yönelik olarak 60.000’den fazla ürün sunmaktadır.  

1965 yılında kurulan Hakan Plastik ise, Türkiye’de sessiz boruyu (SILENTA) ilk üreten firma olarak büyük başarılara imza atmıştır. Kuruluşundan beri gelişime ve değişime verdiği önemi ürün ve hizmetlerine de yansıtmıştır. Birleşme sonrasında Hakan Plastik markasının özellikle iç pazardaki güçlü algısı ve ilk sessiz boru üreticisi olma özelliği ile önemli bir yere sahip olması nedeni ile GF Hakan Plastik markası ile yola devam edilmesi kararı alınmıştır.

Bugün GF Hakan Plastik markası ile plastik boru sektöründe üst yapı, alt yapı plastik boru ve ek parçaları ve tarımsal sulama ürünleri üretiyoruz. Çerkezköy ve Şanlıurfa’da kurulu 2 üretim tesisimizde 200 bin ton üretim kapasitesine sahibiz.
GF Hakan Plastik bünyesinde 2 fabrika, 7 satış bölgesi ve Ağustos 2016’da açılışını gerçekleştirdiğimiz Eğitim ve Teknoloji Merkezimizle hizmet ve eğitim alanında çalışmalarımızı güçlü bir şekilde sürdürmeyi hedefliyoruz.”

Besler, değişimin her zaman zor olduğunu; aynı zamanda da gelişmenin ve büyümenin olmazsa olmazı olduğunu belirterek, “Değişim olmadan farklı sonuçlara ulaşmak, işinizi daha iyi yapmak mümkün değildir.  Burada en önemli konu, organizasyonunuzu da değişime inandırmak ve bunun bir parçası yapmaktır.  Geçtiğimiz 2-3 ay içinde organizasyonumuz içinde yaptığımız farklı paylaşım aktiviteleri ile değişimin nasıl iyi bir itici güç yaratacağını ekibimiz ile paylaştık ve çok güzel geri dönüşler aldık.

Ancak altını çizerek belirtmek isterim ki GF birleşmesinin ardından değişim ve dönüşüm şirket içindeki organizasyon ve proseslerin iyileştirilmesi ile global GF standartlarına geçilmesi yönünde olacaktır.  Pazarda müşterilerimizin mevcut çalışma şartları ve düzeni ile ilgili olarak bir değişim planlamıyoruz.  Global düşünce yaklaşımını iç organizasyonumuza taşıyarak yerel pazarın gerekliliklerine göre hareket etmeye devam edeceğiz” dedi.

Sadece iç pazarda değil, dış pazarda da büyüme
Boru sektöründe tüm dünyada plastik boru ve ek parçalarının kullanım oranının hızla arttığını belirten Batuhan Besler, GF Hakan Plastik olarak taleplere hızla yanıt verebilecek bir potansiyele de sahip olduklarını ifade etti. Bugün Türkiye’de önemli bir yere sahip olduklarını söyleyen Besler;
“ Yurtiçi ve ihracat satış organizasyonumuzla, satış destek birimlerimiz ile oldukça geniş bir ekibe sahibiz; çünkü müşterilerimize her zaman yakın olmayı istiyoruz.  İstanbul’da Avrupa ve Anadolu, Ankara, Samsun, Antalya, Şanlıurfa ve Diyarbakır olmak üzere 7 bölgemiz var.  Satış bölgelerimizin 4’ünde depomuz bulunuyor.  Bu sayede müşterilerimize fabrika stokları haricinde bölge depolarından da hızlıca ürün desteği verebiliyoruz.
Türkiye pazarında mevcut satış ağımız ile beraber ilerleyeceğiz. Ancak müşterilerimizin ihtiyaçlarını daha iyi tanımlamak için kendi iç organizasyonumuzda düzenlemeler yapacağız. Ürün grubu bazında, satış kanallarının beklentilerine göre faaliyetlerimize şekil vereceğiz.  Hem ürün anlamında, hem pazarlama stratejileri ve destekleri anlamında, hem de satış organizasyonu anlamında farklılaşmayı planlıyoruz.  Hali hazırda iç pazarda başarı ile yönetilmiş bir marka ve yıllardır istikrarla çalışılmış bir bayi ağı var.  Bu başarıyı perçinleyecek ve daha da ileriye götürecek organizasyonel yapıyı kuracağız. Üst yapı, alt yapı, endüstriyel ve tarımsal pazar segmentlerinde müşterilerimize daha yakın olacağız.  Proje kanalında GF Hakan Plastik olarak önemli bir yere sahibiz.  Birçok projede nitelikli ürünlerimiz ile yer alıyoruz.  Perakende kanalda da aktif olmayı hedefliyoruz” dedi.
GF Hakan Plastik olarak doğrudan ihracat yaptıkları pazarlar ve birleşmenin getirdiği sinerji ile GF Satış Şirketleri üzerinden yaptıkları satışlar olduğunu belirten Besler, bu yapının daha fazla ülkeye ulaşabilme imkanı sağladığını ifade etti.  2016 yılında 60 ülkeye ihracat gerçekleştirdiklerini; önümüzdeki dönemde Afrika ve Orta Doğu’nun en önemli pazarlar olacağını, katılacakları ticari fuarlar, o ülkede yapacakları eğitim ve tanıtım faaliyetleri ile GF Hakan Plastik markalı ürünlerin pazara entegrasyonunu sağlayacaklarını ifade etti.  2017 yılı için 70 ülkeye ihracat hedefleri olduğunu da sözlerine ekledi.

“Hem teknik hem de uygulama eğitimleri sektörde bilgi ve farkındalık düzeyinin artırılması için önemli”

Batuhan Besler, basın toplantısı için Ağustos 2016’da açılışı gerçekleştirilen GF Hakan Plastik Eğitim ve Teknoloji Merkezi’nin özellikle tercih edildiğini belirterek “Ürünün kalitesi ancak doğru ve uygun uygulama ve teknik bilgi ile birleştiğinde çok daha fazla ortaya çıkar.  Bu sebeple hem teknik hem de uygulama eğitimleri sektörde bilgi ve farkındalık düzeyinin artırılması için çok önemlidir. GF Hakan Plastik olarak biz de bu konuda önemli bir adım atarak Eğitim ve Teknoloji Merkezi’ni hizmete aldık” dedi.
“Bu merkez ile müşterilerimize, sektöre hizmet veren profesyonellere, üniversite öğrencilerine ve tesisatçılara, vb. birçok farklı hedef kitleye ulaşmak mümkün olacak. Her paydaş için farklı eğitim ve seminer programları ile hem GF Hakan Plastik ürünleri hem de ürünlerin doğru uygulama teknikleri hakkında bilgiler verilecek.  Şu güne kadar merkezimizde öncelikle kendi satış ekibimiz için ürün eğitimleri düzenledik. Devamında ise farklı zamanlarda müşterilerimiz ile bir araya geldik.

GF Hakan Plastik Eğitim ve Teknoloji Merkezi, 40 kişi kapasiteli bir eğitim seminer salonu, ürün montaj ve denemelerinin yapılması üzerine tasarlanmış bir eğitim atölyesi ve tüm ürünlerin uygulamalı şekilde sergilendiği geniş bir showroom alana sahip. Ayrıca üç boyutlu tasarımlar ile desteklenmiş LCD ekranların yer aldığı İnovasyon alanı ile ürünler hakkında daha etkileşimli bilgiler almak mümkün oluyor.  Merkez hizmet vermeye başladığı günden itibaren hem kendi satış ekipleri hem de bayileri için eğitim çalışmalarına başladı.  Bu merkez dışında yurtiçi satış bölgelerimizde ve ihracat müşterilerimizin olduğu noktalarda da eğitimler planlıyoruz.”

Maliyetler kontrol altında tutulmaya çalışılacak
Toplantıda 2016 yılını da değerlendiren Batuhan Besler, 2016 yılının kendileri için başarılı bir yıl olarak ifade edilebileceğini söyledi.  Sektörün, durağan bir yıl geçireceği yönündeki beklentilere rağmen özellikle projelerin hız kazanması ile hedef bütçelerini gerçekleştirdiklerini; ciro bazında bir önceki yıla göre %20 oranında büyüme sağladıklarını ifade etti. Son iki yıldır tüm inşaat malzemeleri ihracatında ülke olarak hedeflenen rakamlara ulaşılamadığını belirten Besler, plastik boru pazarı özelinde de son 3 yıldır ihracat verilerinin geriye gittiğini; bununla beraber, gerek yeni pazarlara açılarak gerekse GF’in global satış kanallarını kullanarak ihracat rakamlarını belli düzeylerde tutmayı ve koyulan hedeflere ulaşmayı başardıklarını kaydetti.

Döviz kurlarının yükselmesinin özellikle dövize bağlı hammadde kullanımı yoğun olan sektörde maliyetlerin derinden etkilendiğini ifade eden Batuhan Besler, “ Üretici olarak belli bir seviyeye kadar bu artışları kendi içimizde yönetmeye çalışsak da belli seviyeden sonra bunu pazar fiyatlarımıza yansıtmak durumunda kalıyoruz.  2017 yılında da mümkün olduğunca maliyetlerimizi kontrol altında tutmaya gayret göstereceğiz, ancak kurlarla ilgili beklentilerimiz çok da iyimser değil” diyerek her şeye rağmen 2017 yılının Türkiye ve sektör için hayırlı ve güzel işlerin yapılacağı bir yıl olması yönünde dileklerini iletti.

Save
Cookies user preferences
We use cookies to ensure you to get the best experience on our website. If you decline the use of cookies, this website may not function as expected.
Accept all
Decline all
Functional
Tools used to give you more features when navigating on the website, this can include social sharing.
AddThis
Anladım!
Decline