İZODER ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı işbirliği, BİTÜDER ve Şekerbank’ın destekleriyle düzenlenen “Su Yalıtımı/Uygulamalar, Gelişmeler ve Mevzuat Geliştirme” Konferansı, 29 Mayıs Perşembe günü, Ankara TOBB Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.
İZODER Yönetim Kurulu Başkanı Ferdi Erdoğan yaptığı açılış konuşmasında, Türkiye’deki binaların proje aşamasında ömürlerinin 80-100 yıl olarak projelendirildiğini belirterek, mevcut durumda ülkemizde bina ömrünün otomobil ömrü kadar olduğunu, bunun da su yalıtımsızlığının bir sonucu olarak karşımıza çıktığını söyledi. Binalarda meydana gelen korozyonun binanın ömrünü kısalttığı ve depreme karşı savunmasız bıraktığının altını çizen Ferdi Erdoğan, depreme dayanıklı binalar için su yalıtımının şart olduğunu ve kentsel dönüşümün gündemde olduğu bugünlerde su yalıtımı mevzuatının çıkarılarak bu fırsattan yararlanılması gerektiğini sözlerine ekledi.
Konferansa Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Mustafa Öztürk yaptığı konuşmada ısı yalıtımıyla ilgili ülkemizde önemli bir mesafe kat edildiğini ancak aynı bilincin su yalıtımı için henüz söz konusu olmadığını belirtti. Öztürk konuşmasında, doğru proje, doğru malzeme seçimi ve doğru uygulamanın mühendislerden başlayarak, binanın yapımında çalışan ustalara kadar herkesin görevi olduğunu söyledi ve su yalıtımı mevzuatının oluşturulmasında İZODER ile birlikte çalışmaya hazır olduklarını, bu toplantının çıktılarının mevzuatın hazırlanmasında Bakanlık için yol haritası olacağını vurguladı.
SONUÇ BİLDİRGESİ
Su Yalıtımının Önemi
Su yalıtımı yapılmayan binalarda yapıya sızan su, yapıların taşıyıcı kısımlarındaki donatıları korozyona uğratarak yük taşıma kapasitesinin ciddi miktarda düşmesine, beton bütünlüğünün bozularak çatlak ve hasarların oluşmasına yol açmaktadır. Korozyonun maliyeti, olumsuz etkileri, ülkeye her açıdan önemli kayıplar yaşatmaktadır. Binalara sızan su ayrıca insan sağlığına zararlı, küf, mantar ve benzeri organik maddelerin oluşumuna sebep olmaktadır. Gerek yapı güvenliği, gerekse sağlık ve konfor şartları açısından binalarda uygun malzeme ve detaylar kullanılarak su yalıtımı yapılmalıdır.
Uygulamaya Yön Verecek Su Yalıtımı Mevzuatı İhtiyaçtır
Ülkemizde mevcut durumda su yalıtımı mevzuatında ciddi eksiklikler olduğundan;
- Ülke, tüketici, üretici ve uygulayıcılar maddi zararlara maruz kalmaktadır. Su yalıtımının yapılmaması, hatalı ürün seçimi, hatalı uygulama metodu ve hatalı işçilik sonucunda yapı ve can güvenliği riskleri, sağlık ve konfor sorunları, ekonomik kayıplar ve haksız rekabet koşulları oluşmaktadır.
- Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği’nde yer almasına rağmen yapı karar vericileri için hangi detayda hangi malzemeyi seçeceğine dair bu alanda yeterli referans kaynağı ve mevzuat bulunmamaktadır. Mevcut mevzuattaki bu eksiklik, binalarda su yalıtımı yapılırken, malzemelerin ve uygulamaların denetimini de yetersiz kılmaktadır. Mağduriyetlerin önlenebilmesi için bu alanda denetim mekanizmasının da etkinleştirilmesi gerekmektedir.
Su Yalıtımı Mevzuatının Oluşturulması
Binalarda su yalıtımı mevzuatı hazırlığı ve yayımlanması için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile birlikte sektör temsilcileri, uygulayıcılar ve diğer ilgili tarafların katılımının, çalışmaların daha sağlıklı yürümesini sağlayacağı düşünülmektedir. Su Yalıtımı Mevzuat hazırlığı için sivil toplum kuruluşları çalışmalara katkı koymakta gönüllü olduklarını bildirmektedir.
Su yalıtımı sektörü, yapıların sürdürülebilirliği ve güvenliğinin sağlanması yanında, ülke menfaati için su yalıtımı mevzuatının eksiksiz olarak tamamlanmasını beklemektedir.
Kaynak: Yalıtım Dergisi{jcomments on}