Dünyanın en büyük teknoloji şirketlerinden Google’ın data merkezindeki sunucuların soğutulmasında Wilo pompaları görev yapıyor. Doğal kaynak kullanımıyla yapılan sulu soğutma işlemi sayesinde elektrik kullanımı azalıyor ve enerji tasarrufu sağlanıyor.
Dev data merkezlerinin soğutma operasyonu yeni nesil pompa sistemlerine emanet edildi. Uzun ömürlü ve verimli pompa sistemleri geliştiren Wilo, Google’ın Finlandiya’nın Hamina kentinde kurulan data merkezindeki soğutma operasyonunda önemli bir rol üstlendi. 9,000 m² büyüklüğündeki komplekste yer alan çok sayıdaki sunucunun işletim sıcaklığının soğutulmasında Wilo’nun yüksek performanslı pompaları görev yapacak.
Data merkezlerindeki enerji tüketiminin yüzde 22’si soğutma işlemi için harcanırken, Hamina’da doğal kaynak kullanımıyla sağlanan sulu soğutma işlemi ile verimlilik artırılırdı. Merkezdeki soğutma suyunun aktarılmasında Wilo’nun “CronoLine-IL” pompaları kullanılıyor.
“Wilo-CronoLine-IL” modeli ile yüzde 90’dan fazla motor verimliliği
Wilo-CronoLine-IL pompalar yüzde 80’in üzerinde hidrolik verimlilik, yüzde 90’dan fazla motor verimliliği sağlıyor. Merkezde
gerekli miktardaki soğutma suyunu sağlayabilmek için, kuru rotorlu “in-line” tip pompalar yatay olarak tesisata monte edildi. Sıcaklığın mümkün olduğunca sabit tutulması amacıyla soğutma suyunun güvenilir biçimde pompalar tarafından aktarılabilmesi için Wilo, pompa gövdelerini ve bileşenlerini yüksek dayanıklı malzemelerden üretti.Wilo-CronoLine-IL serisi pompaların gövdeleri ve çarkları, aşınma direnci yüksek lamelli veya küresel grafitli dökme demirden üretildi. Pompaların ömür boyu maliyetlerinin daha da azaltılması için, pompa laternası patentli bir tasarım kullanılarak imal edildi. Pompa tasarımı ile yüksek ortam sıcaklıklarında soğuk akışkan aktarılırken, pompa gövdesi üzerinde meydana gelen yüksek miktardaki yoğuşmanın giderilmesi sağlandı. Bu sayede pompa tipik korozyon hasarından korunabildi. Ayrıca grafit, silikon karbür, EPDM ve paslanmaz çelikten üretilen yüksek aşınma dirençli mekanik salmastralar sayesinde bakım aralıkları daha uzun periyotlara bölündü.