ARI-Predu Direkt Tesirli Basınç Düşürücünün Kullanım Avantajları
Diyafram ve denge körüğü ile harici enerjiye ihtiyaç duymadan kendiliğinden çalışan ve hassas basınç kontrolü yapan basınç düşürücü; bir kere ayar yapıldıktan giriş basıncı sonradan değiştirilse de ayarlanan çıkış basıncını sağlar.
Kolonsuz tasarıma sahip gövde yapısı; aktüatör, denge kabı veya kontrol hattındaki arızalarda basınç düşürücüyü yerinden sökmeden çok hızlı bir şekilde değişim ve tamir imkanı sunar. Benzer rakip firma ürünlerinde bu tür durumlarda tamir ve bakım işlemleri için hattı kesip vanayı yerinden sökmeniz ve atölyenizde bu işlemleri yapmanız gerekir. Bu ciddi anlamda zaman ve para kaybı demektir.
Standart olarak müşterilermize ARI-Predu ürünümüzü; komple aktüatörlü vana, aktüatör ile denge kabı arası bağlantı için paslanmaz çelik hortum, denge kabı, iğne vana, destek için dirsekli nipelli boru, bağlantı parçaları ve akış kısıtlayıcı içeren bir paket şeklinde sunuyoruz. Akış kısıtlayıcı, aktüatörün daha hızlı tepki vermesi isteniyorsa kullanılabilir. Eğer ARI-Predu ile uygun bir akışkan ile çalışılıyorsa, nbr diyafram kullanılıyorsa ve akışkan sıcaklığı 100 °C’yi aşmıyorsa denge kabı kullanımına gerek yoktur.
Aktüatör içinde kullanılan diyafram malzemesi tiplerine ve çalışma sıcaklığı aralıklarına ürüne ait veri sayfasından ulaşabilirsiniz.
Aşağıdaki resimde hazırlamış olduğumuz tasarımı inceleyebilirsiniz.
Ne yazık ki Türkiye’de basınç düşümü için tesislerde basınç düşürme istasyonu kurulmamaktadır. Genellikle sadece öncesinde bir globe vana devamında bir pislik tutucu, bir basınç düşürücü ve son olarak bir globe vana montajı ile tesisat sonlandırılmaktadır. Eğer buhar kazanından uzak bir basınç düşürme istasyonuna sahipseniz seperatör eklemenizi tavsiye ederiz. Bu şekilde doymuş buharı yani ıslak olmayan buharı basınç düşürücüye ve buharı tüketecek olan sisteme vermiş olursunuz. Seperatör altındaki buhar kapanı istasyonunda kullanmanız gereken buhar kapanı tipi kesinlikli şamandıralı olmalıdır. Özellikle
ARI-Cona-S ve ARI-Cona-SC şamandıralı buhar kapanları; içlerinde pislik tutucu ve çek vana barındırması nedeniyle kapan istasyonunda ek olarak pislik tutucu ve çek vana kullanımına gerek yoktur.
Aşağıdaki resimde olması gereken basınç düşürme istasyonu tasarımını inceleyebilirsiniz.
Aşağıda olabilecek sorunlar için ARI-Predu ile çözüm senaryoları sunulmuştur.
Sorun-I: Denge kabı zarar görmüş ve/veya içindeki su azalmış
Çözüm-I: Kontrol hattının üst kısmında dengeleme kabının üzerinde bulunan iğne vana kapatılır ve denge kabı üzerindeki dişli tapa gevşetilerek huni ile su doldurulur. Denge kabı zarar görmüşse aynı şekilde iğne vana kapatılarak dişi bağlantıya sahip denge kabı sökülerek yenisi ile değiştirilir.
Sorun-II: Diyafram ve/veya aktüatör arızası
Çözüm-II: Kontrol hattının üst kısmında dengeleme kabının üzerinde bulunan iğne vana kapatılır ve aktüatörün mile bağlı olduğu noktadaki quick(çabuk) kaplin uygun anahtar kullanılarak saatin tersi yönünden gevşetilir sonrasında elinizle kavradığınız aktüatör saat yönünün tersine çevrilerek sökülür. İsteniyorsa aktüatör açılarak içindeli diyafram, yay ve/veya diğer parçalar değiştirilebilir veya komple yeni aynı ayar sahasına sahip aktüatör hızlıca vanaya monte edilerek sistem hızlıca devreye alınabilir. Eğer çıkış basıncınız eskisi gibi kalacaksa yeniden ayar yapmazsınız. Görmüş olduğunuz gibi bu işlemler için ARI-Predu kullanıyorsanız vanayı komple yerinden sökmeye gerek yoktur.
Sorun-III: Proseste değişiklik; çıkış basıncınızı farklı bir aralığa almanız gerektiği için aktüatör tipinin değişimi
Çözüm-III: Kontrol hattının üst kısmında dengeleme kabının üzerinde bulunan iğne vana kapatılır ve aktüatörün mile bağlı olduğu noktadaki quick(çabuk) kaplin uygun anahtar kullanılarak saatin tersi yönünden gevşetilir sonrasında elinizle kavradığınız aktüatör saat yönünün tersine çevrilerek sökülür. Farklı tip aktüatör saat yönünde çevrilerek dişin sıkılması sağlanır ve uygun anahtar ile quick(çabuk) kaplin sıkılarak aktüatörün montajı tamamlanır. Sonrasında istediğiniz çıkış basıncı için aktüatör ayarının yapılması gerekir.
Önemli Not: Diğer firmaların benzer ürünlerinde bunları yerinde yapmanız mümkün değildir. Çünkü ürün üzerinde bunun için kolonsuz bir tasarım, iğne vana veya benzeri bir düzenek yoktur. Ayrıca kontrol hattı gövde üzerine delik açılarak doğrudan saplanmıştır. Bu tasarım özellikle buhar için hassas basınç düşümü konusunda sorunlara yol açabilir. Basınç düşürücüden sonra kontrol hattı ile denge kabının min. 1mt mesafe uzağa yerleştirilmiş olması gerekir. Bu konum özellikle buharın doymuş buhara dönüştüğü ve laminer akışı yakaladığı ve bunun sonucu olarak doğru basınç ölçümü yapılabilecek noktadır.
Kullanım Alanları:
- Basınç düşürme istasyonları
- Çamaşırhaneler
- Gıda endüstrisi
- Kantin mutfağı
- Yem endüstrisi Ağaç-Orman endüstrisi
- Hastaneler
- Kauçuk endüstrisi
- Haddehaneler, pres tesisi
- Buhar üretimi ( Besi suyu tankı, basınç düşürme istasyonu)
- Merkezi ısıtma ağı
- Gemi inşaa
- Isı transfer yağı sistemleri
- Dolum istasyonları (tanklar, kimya endüstrisi)
- Isıtma ve iklimlendirme
- Proses suyu tesisleri{jcomments on}