ABB, Scania'nın İsveç'teki yeni ve gelişmiş seviyede otomatikleştirilmiş araç pili montaj tesisi için kapsamlı robotik çözümler yelpazesi sağlamak üzere önde gelen küresel nakliye çözümleri sağlayıcısı Scania ile anlaşma imzaladı. Yeni tesis, Scania'nın ağır vasıtaların elektrifikasyonuna yönelik yolculuğunda önemli bir kilometre taşı olacak. Scania birkaç yıl içinde tesise 1 milyar SEK'ten (108 milyon $) fazla yatırım yapacak ve yeni Södertälje tesisinin 2023 yılına kadar tam olarak faaliyete geçmesi bekleniyor.
ABB Robotik Otomotiv İş Kolu Genel Müdürü Joerg Reger, “Elektrifikasyon yol haritalarını sunmaya yardımcı olmak için uzun süreden beri müşterimiz olan bir ekiple çalışmaktan mutluluk duyuyoruz. Otomotiv endüstrisi her zaman otomasyonun ön saflarında yer aldı. Ancak elektrifikasyona geçişle birlikte, yerleşik üretim süreçlerinde toptan değişikliklerle karşı karşıya kalınıyor. Uzmanlığımızla, bu değişiklikleri gerçekleştirmede Scania gibi pazar liderleri için hayati önem taşıyan üretim esnekliğini tasarlayacak ve uygulamaya yardımcı olacağız." diyor.
Scania'nın Araç Pili Grubu Başkanı Tony Persson ise şunları söyledi: “Fabrika, Scania'nın endüstriyel dijitalleşme, otomasyon ve üretim süreçlerini artırılmış esneklikle düzene sokmak için gelişmiş robot teknolojisinin kullanımında ön saflarda yer alma çabaları doğrultusunda tasarlandı. ABB'nin robotları ve çözümleri tam da bu noktada devreye giriyor. Scania için fabrika aynı zamanda İsveç'in ulaşımda sürdürülebilirliğe geçişte çok önemli olan ağır vasıtaların elektrifikasyonunda en son teknoloji için bir merkez olarak konumunu daha da güçlendirecek bir yatırım."
Gelişmiş 18 bin m2'lik tesis, Scania'nın İsveç'teki Södertälje'deki şasi montaj fabrikasının yanına inşa edilecek ve mal kabulünden üretime ve teslimata kadar son derece otomatik hale getirilecek. Northvolt'un Skellefteå'daki pil fabrikası tarafından sağlanan hücrelerden pil modüllerini monte edecek ve tamamlanan paketler doğrudan araç montaj alanına teslim edilecek. Üretim sürecini desteklemek için ek çözümlerle birlikte IRB 390, IRB 4600 ve IRB 6700 modelleri de dahil olmak üzere montaj sürecine birden fazla ABB robotu dahil edilecek.
Bu, ABB'nin IRB 390 robotunun bir pil üretim tesisinde ilk kez kullanılacağı anlamına geliyor. Aslen paketleme endüstrisi için tasarlanan robot, hızı güçle birleştirir ve araç pili temas plakalarını günde yirmi dört saat, saniyede bir plaka hızında monte edebilir. ABB'nin RobotStudio® simülasyon ve programlama yazılımı, dağıtımdan önce üretim hattının tam olarak doğrulanmasını sağlayarak tedarik sürelerini önemli ölçüde kısaltacak ve kalite sürecini destekleyecektir.
Scania ve ABB, kırk yılı aşkın bir süredir ortak olarak çalışmakta ve elektrikli araçlar için üretim altyapısı oluşturmak için işbirliği yapmaktadır. Son zamanlarda, yine Northvolt tarafından üretilen pillerle çalıştırılacak olan ağır vasıtalar için şarj çözümleri oluşturmak üzere güçlerini birleştirdiler. Avrupa'nın en büyük lityum iyon pil fabrikası olan Northvolt tesisi de ABB ile ortaklaşa geliştirildi.
ABB, yeni nesil elektrikli güç aktarma organlarının piyasaya sürülmesini desteklemek için hızlı, verimli ve esnek üretim çözümleri ile küresel olarak otomotiv şirketlerine, ana komponent ve teknoloji tedarikçilerine yardımcı oluyor. Şirket kısa süre önce Çin'in önde gelen otomotiv parçaları tedarikçisi HASCO ile yüksek verimli, çevresel açıdan sürdürülebilir otomasyon çözümleriyle yeni nesil akıllı üretimi yönlendirmeye yardımcı olmak için büyük bir ortak girişimi duyurdu. Bu yıl içinde, ürün geliştirme, yapay zeka ve otomasyon çözümlerindeki yenilikleri hızlandırarak dünyanın en gelişmiş robotik fabrikasını Şanghay'da açacak.