İklimlendirme ve soğutma, hayatımızın her alanında yoğun olarak kullanılan yaşamsal bir teknolojidir. ilaç, aşı ve depolanması gibi konularda soğutma zincirinin ne kadar önemli olduğunu dünya genelinde deneyimledik. Yine insan yaşamı için stratejik öneme sahip gıda sanayinde de uygun ortamda ürünlerin saklanabilmesi için iklimlendirme ve soğutma sistemlerinin önemi yadsınamaz. Temel ihtiyaçları karşılayacak tüm gıda ürünlerinin üretiminden taşınmasına, satışına kadar tüm süreçte soğutma sistemleri kullanılıyor.
İSKİD “sürdürülebilir soğutma” anlayışını benimseyen komisyon çalışmaları ile küresel ısınmanın etkilerini azaltan, F gazlar yerine çevre dostu soğutucu akışkanların kullanılması, cihazlardaki enerji verimliliklerinin yükseltilerek enerji tüketimlerinin düşürülmesi konusunda, sektörü eğiten ve bilgilendiren webinar ve eğitim çalışmalarını yoğun olarak sürdürüyor.
Türkiye Soğutma Sektörü ihracat verilerine değinen İSKİD Yönetim Kurulu Başkanı Ayk Serdar DİDONYAN, “Soğutma Sistem ve Elemanlarının 2021 yılında yaklaşık 842 Milyon dolarlık ihracatı ile iklimlendirme sektörünün en büyük 3. alt sektörü konumunda olduğunu söyledi. 2022 yılı ilk 5 aylık (Ocak-Mayıs) verilerde Soğutma Sistem ve Elemanları ihracat rakamlarımız yaklaşık 407 Milyon Dolar olarak gerçekleşerek %29 oranında artış görülmüştür.” dedi.
Sektörün ihracat yaptığı ülkelere de değinen DİDONYAN, soğutma sektörünün ihracatını ağırlıkla yakın coğrafyalar olan başta Almanya, İtalya, Fransa olmak üzere Avrupa Birliği Ülkeleri, İngiltere, Kuzey Afrika, Ortadoğu ve Rusya-Kafkas-Orta Asya ülkelerine gerçekleştirdiğini sözlerine ekledi.
Enerji verimli ürünler tercih ediliyor
Son yıllarda İklimlendirme tüketicileri ürün seçimlerinde sadece fiyata değil, doğaya saygılı, çevreci tesislerde üretilmiş ve enerji verimliliği yüksek cihazlar talep ediyorlar. Bu durum İnşaat şirketlerine de yansımış durumda. Eskiden projelerine en ucuz ürünü satın almak isteyen inşaat şirketleri şimdi bu cihazları satın almadan önce mutlaka bir uzman tarafından keşif yaptırmak istiyorlar ve daha uzun garanti süreleri talep ediyorlar. Bu garantiyi de proje satışında bir pazarlama unsuru olarak kullanıyorlar. Ülkemizde üretilen ve nitelikli ürünler açık ara tercih ediliyor. Bu eğilim iklimlendirme sektörünü yeniden şekillendiriyor.
Yüksek verimli ürünlere geçişin hızlanmasının enerji tüketimini düşürme anlamında da önemli katkısı vardır. Yine İSKİD’in üyeleri ile yaptığı bir çalışmaya göre Türkiye’de ERP uyumlu olmayan cihazların A+++ enerji seviyesine sahip bir ürün ile yenilenmesi durumundaki elektrik tasarrufu (bir klima cihazının yılda 500 saat kullanıldığı var sayımına göre) Keban Barajının yıllık üretiminin yaklaşık %20’si olmaktadır. Bu çok önemli bir büyüklük olup son dönemde artan enerji maliyetleri ile de düşünüldüğünde cari açığı da düşürücü etkisi olacak bir tasarruftur.
Sektörümüzde ÖTV sıfırlanmalı
İSKİD Yönetim Kurulu Başkanı Ayk Serdar DİDONYAN, klima santralleri ve split klimaların sektörün önemli ürünleri arasında yer aldığını. Klima santrallerindeki ÖTV’nin sıfırlanması gerektiğininin altını çizdi. DİDONYAN, “Avrupa Birliği ülkelerinde olduğu gibi karbon ayak izini de küçültmek amacıyla yüksek enerji tüketen ürünlerin kullanımından vazgeçilerek enerji verimliliği yüksek ürünlerin satın alınmasında teşvik edici vergi indirimlerinin sağlanması hem pazarı canlandıracak hem de çevre adına önemli adımlar atılmasını sağlayacaktır. En son uygulanan ÖTV indirimi sırasında pazarın büyüdüğü çok daha yüksek katma değer ürettiği, üretimden servis aşamasına kadar istihdamı arttırıcı etkisi olduğu da unutmamamız gereken bir gerçektir.” dedi.