Mekanik tesisat ve inşaat sektörünün dört bileşeni olan yatırımcı, tasarımcı, yüklenici ve tedarikçileri bir araya getiren Four Essentials Mühendislik Toplantısı, Dekogroup ve Aldağ proje ortaklığıyla 10 Mayıs 2022’de Çırağan Palace Kempinski’de gerçekleştirildi.
İlki 2018’de yine Dekogroup tarafından Çırağan Palace Kempinski’de gerçekleştirilen ve bu kapsamda Türkiye’nin ilk mühendislik toplantısı olma özelliği taşıyan etkinlik, yaklaşık 900 sektör profesyonelinin katıldığı başarılı bir organizasyon oldu. 2019 yılında ise Hilton İstanbul Bomonti Hotel & Conference Center’da gerçekleştirilen mühendislik toplantısı, yaklaşık 1500 kişinin katılımı ile Türkiye’deki çok değerli mekanik tesisat profesyonelini bir araya getirerek başarısını sürdürdü.
Mekanik Tesisat; Değişime Uyum Sağlamak
Pandemiden dolayı 2020-2021 yıllarında düzenlenemeyen etkinlik, bu yıl Four Essentials Engineering Meeting ismiyle üçüncü defa, Aldağ, Wilo, Samsung, Johnson Controls, Darhan, Taytech ve sektörde önde gelen birçok firmanın sponsorluğuyla 10 Mayıs 2022’de Çırağan Palace Kempinski’de gerçekleştirildi.
Moderatörlüğünü ünlü sunucu Oylum Talu’nun yaptığı Four Essentials 2022’nin ana teması olan “Mekanik Tesisat; Değişime Uyum Sağlamak” konu başlığında sunumlarını gerçekleştiren konuşmacılar ilgiyle izlendi.
Evren Demirci
Dekogroup Yönetim Kurulu Başkanı
Four Essentials 2022’nin açılış konuşmasını yapan Dekogroup Yönetim Kurulu Başkanı Evren Demirci, iki hayalinin bulunduğunu, bu hayallerinin sosyal faaliyetlerde bulunmak ve global bir mühendislik firması konumuna gelmek olduğunu belirtti. Mekanik tesisat sektörüne katma değer oluşturan faaliyetleri hakkında bilgi aktaran Demirci, Mechanic Dergisi’nin 101. sayısını yayımladıklarını, sektörün buluşma noktası olan Four Essentials Mühendislik Toplantısı’nı düzenlediklerini belirterek diğer taraftan sosyal sorumluluk projelerine ve yardım kampanyalarına destek verdiklerini söyledi. SMA hastası olan Pera’nın hayata tutunması için ellerinden gelen desteği verdiklerini ifade eden Demirci, sektör firmalarının benzer sosyal sorumluluk faaliyetlerine duyarlı olmaları çağrısında bulundu.
Global bir mühendislik firması olma yolunda Deko Proje ile birlikte İngil tere’nin başkenti Londra’da çalışmalarını sürdüren Deko Ltd. firmasını kurduklarını belirten Demirci, Taytech firması ile birlikte Enerji Kazanım Ar-Ge projesini İngiltere’de yaptıklarını ve İngiltere Hükümeti tarafından dikkat çektiğini, Deko UK firması adına çok umut vadeden yollar açıldığını söyledi. İngiltere ve Türkiye’de BIM Platformu’nda 16 milyon m²’ye yakın mekanik projeyi tamamladıklarını ifade eden Demirci, global mühendislik firması olma yolunda kararlı ve emin adımlarla ilerlediklerini belirtti.
Geçtiğimiz yıl vefat eden Prof. Dr. Abdurrahman Kılıç’ı ve sektöre katkıları olan değerli duayenleri anan Demirci, katılımcıları saygı duruşuna davet etti.
Aldağ A.Ş. İcra Kurulu Başkanı
Four Essentials 2022, açılış konuşmasının ardından Dekogroup Yönetim Kurulu Başkanı Evren Demirci ve Aldağ İcra Kurulu Başkanı Rebii Dağoğlu’nun söyleşisi ile devam etti.
Bu yıl üçüncüsü düzenlenen organizasyonun artık sektörün bir değeri haline geldiğini belirten Dağoğlu, Four Essentials'ı sektöre kazandıran Evren Demirci'ye teşekkür etti. Dağoğlu, Demirci’nin “ALDAĞ'ın yönetimine geldiğinizden itibaren ortaya koyduğunuz işlerden, en önemli gördükleriniz hangileri” sorusuna şu yanıtı verdi:
“Şu veya bu daha önemli diyebileceğim bir şey yok, ancak çok kapsamlı bir büyüme süreci olduğu kesin. İnsan kaynağımızı geliştirdik. Akhisar’daki fabrikayı devreye aldık. Ürünlerimizi geliştirdik, bildiğiniz gibi TB1 Klima Santrallerinin üretimine başladık. Bu aksiyonların her birini eşzamanlı olarak gerçekleştirdik. Hem büyümeye odaklandık hem de gelişime.”
Evren Demirci’nin “Yabancı ortak düşünüyor musunuz?” sorusuna yanıt veren Dağoğlu, “Tahmin edeceğiniz gibi son 4-5 yıllık süreçte çok sayıda yabancı firma bizimle ortaklık yapma talebinde bulundu. Ben şahsen bizim için olumlu olacağını düşünüyorum, ancak bunun için en az 2 senemiz daha olduğu inancındayım. Daha yapmak istediğim şeyler var ve küresel bir firmayla entegre olduğunuzda bazı kararları hızla almak ve harekete geçmek daha zor oluyor. Ayrıca bu konuda son söz sahibi ben değilim. Benim bu noktadaki görevim olası bir teklifi yönetim kuruluna iletmek. Sonuçta nihai onayı verecek olan Yönetim Kurulu Başkanı’dır” dedi.
Dağoğlu “Değişime Uyum Sağlamak” ile ilgili sorulan soruya: Küresel değişim sürecinin en önemli unsurunun veri olduğunu söyledi. Dağoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Sosyal hayatın içinde birçok veri kaynağı bulunuyor. Bina otomasyonundan tutun internetteki alışveriş sitelerine kadar akıllı şehir unsurlarından tutun banka hesap bilgilerinize kadar birçok veri kaynağı mevcut. Sektörde değişime uyum sağlamak için veri akışını düzenleyip Big Data’yı doğru yönetmelisiniz. Çok çeşitli olan ve hızlı değişen veriyi saklayıp işe yarayan bilgi ağını kurduğunuz zaman, bunu kaliteli insan kaynağı ile desteklemelisiniz. Fayda sağlayacak olan insan kaynağıdır.
Küresel boyutta yaşanan pandeminin olumsuz etkileri oldu. Emtia fiyatları yükseldi, bunu üretim faktörlerine yansıtamıyoruz. Diğer taraftan lojistik sıkıntılar da yaşanıyor. Aldağ’da yönetime geldiğim 2016 yılından bu yana ekonomide çok zorlu bir dönem yaşandı. Buna rağmen hiçbir dönemde hedeflerimizden vazgeçmedik. Hızımızı kesmedik. Hız kesebilirdik ama kesmedik. O riski alırken sonuçlarını da biliyorduk. Özellikle geçen yıl zorlandığımızı söyleyebilirim. Finans Merkezi işini aldık ve o işle sektörde pazar payında lider olduk. Artık rahatlıkla söyleyebilirim ürettiğimiz ürün gamında en büyük biziz. Bizim önceliğimiz hiçbir zaman sadece kendimiz veya Aldağ olmadı. Biz üreterek ve katma değer yaratarak ülkemizin kalkınma sürecinin bir parçası olmak istiyoruz. Ancak ülkem kazanırsa ben de kazanırım inancı ile hareket etmek istiyoruz.”
Ersin Yücel
Aldağ A.Ş. İcra Kurulu Başkan Yardımcısı / Satış ve Pazarlama Direktörü
Etkinliğin ana temasını duyduğunda ilginç geldiğini belirten Ersin Yücel, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “İlk defa değişim konusunu konuşuyoruz. Değişim kaçınılmazdır ama kişisel veya firma olarak gelişim bir tercihtir. Son dönemde Covid 19 sonrası maliyet artışları, küresel ısınma ve ısı pompasının kullanımı konuları gündemde. Pandemi ile birlikte iklimlendirme ekipmanlarının daha steril hava sağlaması ihtiyacı doğdu. Maalesef UV-C lambalar çok efektif kullanılamadı. Üretimde değişime uyum sağlamalıyız. Aldağ olarak son dönemde yaygınlaşan Güvenli Üretim Sertifikası’na da hızlı şekilde uyum sağladık. Malzeme tedariğinde zorlanmalar yaşadık. Pandemi sürecinde değişime uyum sağlayarak hepimiz geliştik. Türkiye üretimde uyumu yakalayıp birçok alanda öne çıktı. Bunun yanı sıra elektrik maliyetlerinde çok ciddi artışlar oldu. Isı Geri Kazanım, EC Plug Fan, Otomasyon, Frekans Invertörlü Kompresör, Free Cooling ve Heat Recovery cihazlarına talep arttı. EUROVENT sertifikasında en üst sınıfa çıkmak için elimizden geleni yapıyoruz.”
Zühtü Ferah
Dinamik Proje Kurucusu / Makine Mühendisi
Değişime uyum sağlamak için bilgilerin her gün geliştirilmesinin ve güncellenmesinin önemli olduğunu ifade eden Zühtü Ferah, teknoloji ile iç içe olmak ve teknolojiye yatırım yapmak gerektiğini belirtti. Ferah, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bugün tasarımlarımız genelde BIM temelli ve sanal gerçeklik desteklidir. BIM (Building Information Modeling) ile hedeflenen tasarım ofisinde tüm proje disiplinleri ile koordine edilmiş, tesis yönetim verileri dahil tamamlanmış, bir 3D tasarım hazırlamak ve bunun güncel kalmasını sağlamaktır. Yani hedeflenen, hem 3D tasarım hem de veri yönetimi yapılmasıdır. Sürecin bir parçası ve devamı olarak da, BIM 360 FIELD gibi bir CDE (Common Data Environment) kullanılmasıdır. Bunda amaç ise saha ekibinin; belgeleri, saha raporlamasını, malzeme takibini ve güvenliği daha iyi yönetmesine olanak tanıyan bir mobil teknoloji ile desteklenmesidir. Bu bulut tabanlı bir etkileşim platformudur. Bu nedenle ihtiyaç duyulan belgelere yetki çerçevesinde ve istenildiği an ulaşılma imkanı da sağlanmış olunmaktadır. Hedeflenen, saha ofisinden şantiyeye gidip gelmek için harcanan zaman ile çizimlerin kopyalarının, şartnamelerin ve hatta güncel yazışmaların, RFI’lar vb. taşıma ihtiyacını da ortadan kaldırmaktır.”
Ebru Soğancı
T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Makine Şubesi Müdür Vekili
Ülkemizde 70 m2’den 700 m2’ye kadar çok çeşitli yapılar üretildiğini ifade eden Ebru Soğancı, “Sektörümüzde çok farklı konulara dikkat etmemiz gerekiyor. Mekanik tesisat sektöründe değişime uyum sağlamak için son virajda olduğumuzu söyleyebilirim. Sektörde birçok kişi konusunda uzman ama bu kişilerin bir araya getirildiği bir yapı oluşturamıyoruz” dedi.
Tesisat sektörünün yaşanan iklim değişikliği ile birlikte gelişmeleri çok iyi değerlendirmesi gerektiğini ifade eden Soğancı, sözlerini şöyle sürdürdü: “Sera gazını ele almamız lazım. Yapıların daha proje aşamasındayken modellemelerinin yapılıp projenin ne aşamaya geldiğini görebilmemiz gerekiyor. Binalarda enerji tasarrufunu çok kolay yapabilmemiz lazım. Yenilenebilir enerji kaynaklarının binalarda kullanılması sağlanmalıdır. Birlik ve beraberlik içinde hepimiz taşın altına elimizi koymalıyız. Biz günü kurtarıyor, geleceğe çok fazla yatırım yapmıyoruz. Hep birlikte çalışmayı öğrenelim.”
Tibet Tokat
Samsung Electronics Türkiye Sistem Klimaları Satış Müdürü
Nesnelerin İnterneti ile Akıllı Binalar başlıklı sunum gerçekleştiren Tibet Tokat, enerji tüketiminin %40’ını binaların oluşturduğunu, 2050 yılında binalardaki enerji tüketiminin %50 artacağını kaydetti. Tokat, sözlerine şu şekilde devam etti: “2016 yılına kıyasla 2020’de binalarda soğutma için harcanan enerji %2.8 artmıştır. IOT (Nesnelerin İnterneti) teknolojisi birçok sektörde kullanılıyor. Samsung olarak pazara sunduğumuz ürünlerde IOT teknolojisini kullanıyoruz. Akıllı binalarda trendler şu başlıklardadır: hava kalitesi kontrolü, varlık kontrolü, akıllı aydınlatma, mobil erişim ve siber güvenlik. Samsung b.IoT ürünümüzle birlikte nesnelerin interneti platformunda yapay zekanın çalışabileceğini sektörümüzde görebileceğiz.”
Mekanik Proje Mühendislik Genel Müdürü / Makine Mühendisi
“Büyük Bir Fabrika Yerleşkesinin Isıtma Sisteminin Yeniden Düzenlenmesi & Değiştirilmesi” başlıklı sunum yapan Hamit Mutlu, “Tüm HVAC uygulamaları 2 temel amaca yönelik olmalıdır: İstenen konforu sağlama ve bunu minimum enerji ile gerçekleştirmek. Denge Tanklı, Primer & Sekonder, Sirkülasyon Pompalı ve Isı Merkezi Planlaması yapıldı. Boru bağlantı sistemi olarak yivli bağlantı ile hayata geçirilmiştir.
Projede kullanılan sistemler ve veriler hakkında bilgi aktaran Hamit Mutlu, İzleme Yapan Enerji Vanası Verileri, Isıtma Bataryası Kontrolü Yapan Enerji Vanası Verileri’ni paylaştı. Mutlu, “Sonuçta otomasyon verilerine göre IS-0214 ve IS-0209 Klima Santrallerinde Dönüş Sıcaklığı paralellik gösteriyor. Dolayısı ile konforda bir bozulma gözlenmedi” dedi.
Sunumunun sonunda sektörün tecrübeli isimlerini anan Mutlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Neşet Ertaş Usta’ya Bozkırın Tezenesi ismini veren değerli meslektaş abilerim Erdoğan Atakar ve Ömer Köseli’yi anmak istiyorum.”
Semih Çalapkulu
Kuzu Grup Mekanik Grup Şefi
“Mekanik Tesisatta ve İnşaat Sektöründe Dijitalleşme & Yapılarda Gelecek Bizleri Neler Bekliyor” başlıklı sunum yapan Semih Çalapkulu, “17 yıldır bünyesinde bulunduğum Kuzu Grup, 1943’ten bu yana 500’ün üzerinde projeye imza atarak 100 binden fazla konut teslim etmiştir. Kuzu Grup, Engineering News Record (ENR)’ın yayınladığı, “Dünyanın En Büyük 250 Uluslararası Müteahhidi” listesinde 2021’de 136. sırada yer almıştır” dedi.
İnşaat sektörünün dünyadaki en az dijitalleşmiş endüstriler arasında yer aldığını vurgulayan Çalapkulu, “Sebebini ise şöyle sıralayabiliriz; İnşaat projeleri, kısa dönem için bir arada çalışmak durumunda olan, farklı çalışma kültürüne sahip birçok yeni çalışanı, taşeronu ve tedarikçiyi barındırır. İnşaat işleri genellikle uzak, dağınık lokasyonlar ve zorlu ortamlarda bol bilinmeyen parametreler ile gerçekleşir. Ofis ortamı veya parametreleri bilinen süreçler için geliştirilmiş donanım ve yazılımlara uygun olmayan bir sektördür. Altyapı, bina, hastane, elektrik santrali, endüstriyel tesis, gaz, petrokimya, konut vb. alanlarda faaliyet gösteren inşaat şirketlerinin yürüttükleri projeler büyük farklılıklar gösterir. Bu nedenle şirketler her türlü projelerindeki süreçleri yönetmek için kullanabilecekleri araç ve yöntemleri bulmak için uğraşırlar. Şantiye ve ofis çalışanları yeni teknolojileri kullanma ve eski alışkanlıklarını değiştirme konularında direnç gösterir. Pilot projelerde devreye alınmaya çalışılan, ancak gerçek uygulamalarda kullanılamayan yanlış yazılım ve teknolojik çözüm tercihleri “boşa yatırım” olarak değerlendirilir. Şirket geneline yaygınlaştırılamaz. Yaşanan hayal kırıklıkları şirketlerin teknoloji ve dijital dönüşüme limitli bütçeler ayırmasına sebep olur” dedi.
Çalapkulu, sözlerini şöyle sürdürdü: “İnşaat sektöründeki oyuncuların yeni teknolojiler ve inovasyon konusunda hala tereddütleri ve korkuları bulunsa da artan rekabet ve düşen kar marjları, mobilitenin artması ile gelen yeni iş modelleri, uzaktan çalışma ve yönetme gereksinimleri gibi nedenler, şirketleri kendi süreçlerine en uygun dijital çözümleri bulmaya zorlamaktadır. İnşaat sektörünün, 189 adet farklı sektörü tetiklediği gerçeğini bir kez daha vurgulamak isterim. Yapılarda gelecek bizleri neler bekliyor, dünya nereye doğru gidiyor sorusuna; Pasif Ev, Yeşil Binalar, Sıfır Enerji Bina, Pozitif Enerji Ev, Akıllı Binalar, İnovatif Yapılar ve Akıllı Şehirler başlıklarını sıralayabiliriz.”
Wilo Türkiye Satış Direktörü
“Sürdürülebilirlik” başlığında sunumunu gerçekleştiren Fatih Öner, bu yıl Wilo’nun 150. yılı olduğunu hatırlatarak, yenilikçi çözümlerle sektörün dijital öncüsü olduklarını kaydetti. Türkiye’de 30 yıllık firma olduklarını belirten Öner, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Akıllı ürünler, sürdürülebilirlik stratejisi ile iklim dostu konularına öncelik veriyoruz. Oliver Hermes’in dediği gibi: Dijital dönüşüm, iklime zarar vermeyen bir ekonomik yaklaşıma giden yolu açması nedeniyle daha fazla sürdürebilirlik ve iklim koruması için bir fırsat olarak görülmelidir.”
Wilo Türkiye Satış Direktörü Fatih Öner, sunumunun devamında toplam 17 adet olan “Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları” hakkında bilgi aktardı: “Bu amaçlar, 1-Yoksulluğa Son, 2-Açlığa Son, 3-Sağlık ve Kaliteli Yaşam, 4-Nitelikli Eğitim, 5-Toplumsal Cinsiyet Eşitliği, 6-Temiz Su ve Sanitasyon, 7- Erişilebilir ve Temiz Enerji, 8-İnsana Yakışır İş ve Ekonomik Büyüme, 9-Sanayi, Yenilikçilik ve Altyapı, 10-Eşitsizliklerin Azaltılması, 11-Sürdürülebilir Şehirler ve Topluluklar, 12-Sorumlu Üretim ve Tüketim, 13-İklim Eylemi, 14-Sudaki Yaşam, 15-Karasal Yaşam, 16-Barış, Adalet ve Güçlü Kurumlar, 17-Amaçlar İçin Ortaklıklar.”
Tanrıöver Mühendislik Genel Müdürü
Sunumunun başlangıcında katılımcıları selamlayan Cevat Tanrıöver, “Sevgili dostlarım, tüm dünyayı saran ve oldukça sıkıntılı aylar yaşatan bir salgın hastalık sonrası, Evren Demirci kardeşimin düzenlediği bu organizasyonla tekrar bir arada olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Umarım buradan yeni bilgiler, yeni dostluklar ve yeni hedefler ile ayrılırız” dedi.
Hayatta değişmeyen tek şeyin değişime ayak uydurmak olduğunu vurgulayan Tanrıöver, “Değişime ne kadar iyi ayak uydurabilirsek o kadar kazanabiliriz” dedi.
Konutlarda tavandan ısıtma ve soğutma başlığında son yıllarda yerden ısıtmanın çok yaygın kullanılmaya başlandığını ifade eden Tanrıöver, “Lakin yerden ısıtma ve soğutmanın bazı dezavantajları bulunuyor. Halbuki ısıtma ve soğutma tavandan yapılabilir, böylece birçok problem ortadan kalkacaktır” dedi.
Sunumunda ebediyete intikal eden sektör duayenlerini de anan Tanrıöver, Sabahattin Sunguroğlu, Üzeyir Garih, Gazanfer Uğural, Hüsnü Uğuz, Latif Eren, İhsan Önen, Metin Bilgiç, Dr. İhsan Gülferi, Prof. Dr. Taner Özkaynak, Erdoğan Atakar, Baycan Sunaç, Vural Eroğlu ve Prof. Dr. Abdurrahman Kılıç’a sektör adına minnet duyduğunu söyledi.
Burak Rıza Toraman
Hasta Bina Doktoru / Firma Sahibi
Sunumunun başlığı “Sürdürülebilir Esnek Tasarımlarda Enerjinin & Carbon Ayak İzinin Yönetimi” olan Burak Rıza Toraman, “Mevcut ve yeni hayata geçirilecek yatırımlarda otomasyon, Test & Commissioning, yatırımın hayatı boyunca enerjiyi adım adım izlemek,
carbon ayak izini ölçme ve sürdürülebilirlik ön plana çıktı. İklim stabilizasyonun sağlanması, dünyadaki carbon ayak izimizi azaltma, daha sağlıklı yapılarda yaşama, eğitim görme ve çalışma da ön plana çıkan diğer başlıklar oldu” dedi.
Yatırıma özel enerjiyi verimli kullanma senaryoları hakkında bilgi aktaran Toraman, Night purge, Free cooling, Smart start stop, Enthalpy comparison and control, Temperature control, Flow rate control ( fan VFD control), Differential pressure control, Central Weather station, Time program control & occupancy dedector control, İhtiyaca göre %20 - %100 dış hava ya da iç hava başlıklarına dikkat çekti. Toraman, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “İç hava kalitesini ihtiyaçtan daha fazla arttırdıkça dış havayı ısıtıyoruz. İhtiyaca göre çalışan sistemler tasarlamak zor değil, o zaman neden yapamıyoruz. Bu ilave gereksiz ısıtma ya da soğutma çevremizi ve küresel boyutta dünyayı negatif etkiliyor. Pandemi de arabalar çalışmayınca ve de insanlar sokağa yürüyerek çıktığında şehir merkezlerindeki ppm oranları azaldığı sürekli söylendi. Konfor mu? Nefes alma şansı mı? sorusunu kendimize ve çevremize sormalıyız… Bu dünyada yaşayan bir fert olarak rolümüz, enerji verimli sürdürülebilir esnek tasarımlar yaparak dünyanın zihniyet değişikliğine yardımcı olmak bu kadar kolayken çok mu iddialı? Tekrar söylüyorum ama yaşam alanımız dünyayı kurtarmak için sürekli bir kahramanın geleceği beklentisini bırakmalı, doğayı korumak ve sahip çıkmak için biz de elimizi taşın altına koymalı ve risk alarak minimum da carbon salınımı yapan sağlıklı, sürdürülebilir tasarımlara sahip yapılara imza atmalıyız.”
“Kabuller ve Gerçekler” başlıklı sunumu ile katılımcılara hitap eden Mehmet Tayfun Başaran, iklim değişikliğinin ısı artışına ve ısı düşüşüne neden olduğunu, ısı artışının kuraklığa, ısı düşüşünün ise sel felaketine dönüştüğünü vurguladı. Nüfus artışıyla birlikte gıda ve su ihtiyacında, emtia fiyatlarında artış yaşanacağını ifade eden Başaran, ulaşabilirliğin zorlaşacağını belirtti. Başaran, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ölçemediğimiz hiçbiri şeyi Yönetemeyiz! Kabullerle mi, yoksa bu dünyaya ait gerçek zamanlı verilerle mi yöneteceğiz? Boyutlandırmamızı neye göre yapıyoruz? Referans Değerler olarak hangi kaynakları, hangi standartları kullanıyoruz? Ürün Kapasitelerin Hangi Kriterlere Göre Seçiyoruz? Ürünlerin Seçiminde; Enerji verimli- Smart ürünleri seçerken Referanslarımız nedir?
HVAC sistemleri, binaların enerji tüketiminin neredeyse %50'sinden sorumludur ve tüketilen enerjinin %35'i genellikle boşa harcanır.
Önde gelen standartlar şunlardır: Almanya – Dresden Üniversitesi, Danimarka – DS-439 standartı, İngiltere(UK) – DS 6700 standartı. İngiltere’deki yalnızca ısıtma ve soğutma sistemleri ile ilgili; 1. Pilot firmanın tahminlerine göre 10 yılda sektöre 233 milyon £ ve 1,3 milyon ton CO2 azaltılasını sağlanabilecektir, 2. Açık verileri kullanmak, endüstriyi 10 yılda 400 milyon sterlin tasarruf ve 800.000 ton fazla CO2 azaltılaması sağlayabilecektir.”
Renovasyon Projesi STRANFORD / LONDON 2021 hakkında bilgileri katılımcılarla paylaşan Başaran, “Ülkemizin / bizlerin en büyük ve en ucuz enerji kaynağı, farkında olmadan yaptığımız israflarımızdır. Hep kabullerle yürüyoruz. Aslında gerçek dünyaya ait verilere ulaşırsak hem ölçebilir hem de yönetebiliriz. Sonuçlarla yüzleşmek, bizim ve ülkemizin kaderi olmamalı!” dedi.
Tosçelik Profil ve Sac Endüstrisi A.Ş. ERW Fabrikaları Genel Müdürü
1952’den beri imalat yapan Tosçelik’in Türkiye’de demir-çelik sektöründe en büyük özel sektör yatırımcısı olduğunu belirten Ahmet Sümer, “Türkiye, Cezayir, Karadağ, Senegal ve Angola’da üretim tesislerimiz var, 3 kıtada yatırımlarımıza devam ediyoruz. 150 ürün grubuyla hizmet veriyoruz. Tosyalı Holding’in ISO 500 listesinde 4 şirketi yer alıyor. Avrupa’nın 2. En hızlı büyüyen çelik şirketiyiz, dünyanın 82. en büyük çelik şirketiyiz. 3 yıllık dönemde 10 milyon ton ham çelik üretimi yapmak istiyoruz. Dünyanın en büyük 50 çelik üreticisi arasında yer almayı hedefliyoruz. Toplam ihracatımız 2,5 milyar ABD doları oldu, tonaj bazında ihracatımız %20 büyüdü” dedi.
Tosyalı Holding ve grup şirketlerinin Paris Anlaşması’nın küresel hedeflerine bağlı olduğunu belirten Sümer, sözlerini şöyle sürdürdü: “Birleşmiş Milletler, insan kaynaklı sera gazı emisyonlarının neden olduğu iklim değişikliğine zamanımızın belirleyici sorunu olarak atıfta bulunmaktadır ve ülkeleri iklim değişikliği etkileriyle mücadele etmek için acil eylemde bulunmaya çağırmaktadır. Tosyalı Holding, ‘Yeşil Çelik Üreticisi’ olarak hedef ve eylemleri, mevcut en iyi bilimsel bilgiler temelinde, acil iklim değişikliği tehdidine etkin ve ilerici bir yanıt verilmesi gerektiğini kabul etmekte ve Tosyalı Holding ve grup şirketlerinin tüm bu tehditlere karşı aksiyonunu güçlendirmeyi amaçlamaktadır. Tosyalı Holding’in ‘Yeşil Çelik Üreticisi’ eylemleri, iklim değişikliğinin olumsuz etkilerine uyum sağlama yeteneğini artırmak ve iklim direncini, düşük sera gazı emisyonu gelişimini teşvik etmek için tasarlanmıştır.”
Saygın Ahmet Çağlar
Darhan A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi
“Değişen Müşteri Deneyimi” başlıklı sunumunda müşteri deneyiminin firma ile müşteri arasında gelişen etkileşimin kalitesini ve doğasını tanımladığını belirten Saygın Ahmet Çağlar, “Müşteri deneyimi günümüzün aşırı rekabetçi ve bağlantılı küresel pazarında markaları diğerlerinden farklı kılan en kritik faktördür ve etkin bir müşteri deneyimi yönetimi elle tutulur, somut iş değeri yaratılmasına katkı sağlar. Müşteri ile dijital ve fiziksel temas noktaları bulunur. Müşteri deneyimini ne kadar iyi tanırsanız o kadar başarılı olursunuz. Sektör ve piyasaya göre değişmekle beraber yeni bir müşteri edinmenin maliyeti elinizdeki müşteriyi tutma maliyetinden 5 ile 25 kat daha fazladır. Mutlu müşteriler olumlu deneyimlerini 4 ya da 5 kişiye anlatırlar. Tatmin olmamış müşteriler ise olumsuz deneyimlerini 9 ya da 12 kişiye anlatırlar” dedi.
B2B Müşteri Deneyimi hakkında bilgi veren Çağlar, sözlerini şöyle sürdürdü: “B2B Müşteri Deneyimi; hız, kolaylık, tutarlılık, uygunluk (alaka düzeyi), şeffaflık, kişisel dokunuş maddelerinden oluşuyor. B2B Müşteri Deneyimi’nin ilk 5 temel aşamasını yerine getirdiğinizde, kişisel bir dokunuş ekleyerek bunu bir adım daha ileri götürebilirsiniz. Müşterilerinize değer verdiğinizi veya onları gerçekten dinlediğinizi ve anladığınızı göstermek, anlamlı, kalıcı ilişkiler kurmada ve işletmeniz için yeni hayranlar edinmede uzun bir yol kat edecektir. Ticari alıcıların %82’si kişiselleştirilmiş müşteri hizmetlerinin bağlılıklarını orta ya da yüksek düzeyde etkilediğini belirtmektedir.”
Ferhat Koyuncu
SOEM Mühendislik Genel Müdürü Makine Mühendisi
Kırk yıllık firma olduklarını belirten Ferhat Koyuncu, mekanik tesisat sektörünün değişime uyum sağlaması ve mühendislik kavramının üzerinde durdu.
Koyuncu, mühendislik kavramını oluşturan faktörleri şu şekilde sıraladı: Teorik eğitim alınması, uygulama tecrübesi kazanılması, ihtiyaçların doğru belirlenmesi, kaynakların saptanması, kaynağın ihtiyaca ekonomik şekilde ulaştırılması.
Değişen talepler, iklim değişikliği, sürekli gelişen teknoloji, elimizde olmayan nedenler, pandemi gibi hazırlıklı olmamız gereken doğal afetler bulunduğunu ifade eden Koyuncu, “Kaynaklar da değişiyor. Dışa bağımlı enerji kaynakları, yenilenebilir enerji kullanımının yaygınlaşması, mimari tasarımın önemi, hibrit sistemler, su kullanımı ve temini önemli konu başlıkları haline geliyor. Değişime uyum sağlamak için, alışkanlıklar gözden geçirilmeli, gelişmeye açık çalışma arkadaşları olmalı, BIM ve diğer yazılımları kullanmalı, hibrit çalışmaya adapte olmalıyız” dedi.
Aziz Erdoğan
AEE AREN GRUP Kurucusu Makine Mühendisi
“Mekanik Tesisatta Değişime Uyum Sağlamak” başlıklı sunumunda geçmişten günümüze projeksiyon çizen Aziz Erdoğan, ısı kaybı hesabının, ısı kazancı hesabının, inşaat malzemeleri ısı iletme sayıları gibi hesapların geçmişte belirli tablolar aracılığı ile yapıldığını, zamanla bu hesaplamaların teknolojik cihazlarla daha kolaylıkla yapıldığını aktardı.
Sıhhi Tesisat, Yangından Korunma Tesisatları, Isıtma Tesisatları, Havalandırma Tesisatları, Soğutma Tesisatları, Klima Tesisatları, Buhar Tesisatları, Basınçlı Hava Tesisatları, Kızgın Su ve Kızgın Yağ Tesisatları, Yüzme Havuzu Tesisatları, Mutfak ve Çamaşırhane Tesisatları, Doğalgaz Tesisatı, Medikal Gaz Tesisatı, Su Arıtma Sistemleri, Gün Isı Sistemleri, Otomatik Kontrol (Otomasyon) Sistemleri’nin ana faaliyet alanlarını oluşturduğunu ifade eden Erdoğan, son yıllarda Kimyasal Yıkama ve Temizleme İşlemleri, Sismik ve Titreşim Koruma Sistemleri, Pasif Yangın Durdurucu Önlemler’in ön plana çıktığını kaydetti.
Erdoğan, global dünyaya giden yolda güncel kavramları şu şekilde özetledi: “Dijitalleşme, Nesnelerin İnterneti, Yapay Zeka ve Endüstri 4.0. Dijitalleşmenin 2 temel kavramı; Bağlı Olmak (Connectivity) ve Akıllı Olmak (Intelligence). Dünyada yaklaşık 3 milyar akıllı cep telefonu var ve her yıl %10 daha fazla artmaktadır. İnternete bağlı olan veya olmayan tüm dijital cihazlar veri üretmekte ve dünyadaki veri üretimi ZETTABYTE cinsinden ölçülmektedir. Birlikte akıl üretmek ön plana çıktı. Veri miktarı arttıkça, analiz imkanlarımız arttıkça, akıllandık ve insanlık olarak geliştik. İnsanlar artık yalnız bir doktorun bilgi ve tecrübesi ile yetinmek zorunda değil. Ortak ve zengin akıl geliştirirsek? Bu deneyimlerden türetilmiş ileri bir akıl üretebilirsek? Bu yüzyılın sonunda veya daha öncesinde her şey internete bağlanmış ve akıllı hale getirilmiş olacak. Mühendis; her zaman tasarım yapan kişi olmuştur ve bu sanırım insanlık var oldukça da böyle olacaktır. Tabii ki bunu da, en güncel teknoloji ile yapması gerekmektedir. Aksi takdirde çağına uygun hızda ve kalitede tasarım (üretim) yapamayacaktır. Gelecekte kendisine ve ülkesine ekonomik değer katacak konularda, kendini yetiştirmeli ve geliştirmeli.”
Hakan Besnili
Doğuş Turizm Grubu Mühendislik Hizmetleri Direktörü
Doğuş Turizm Grubu Mühendislik Hizmetleri’nin işleyişini anlatan, 10 otel ve 120 mağazadan sorumlu olduğu bilgisini aktaran Hakan Besnili, pandeminin bütün alışkanlıklarımızın değişmesine neden olduğunu belirtti.
Hayatımızı etkileyen değişimlerin pandemi, iklim değişikliği, enerji maliyet artışları, kullanıcı beklentileri, dijitalleşme, devlet politikaları, savaşlar, hammadde kaynakları, sürdürülebilirlik olduğunu ifade eden Besnili, pandemi ile birlikte taze hava kalitesinin öneminin arttığı, ozon ve UV cihaz kullanımının arttığı, filtre çeşitlerinin, klima santrali bakım ve temizliklerinin önem kazandığını vurguladı.
Enerji maliyetlerinde artış yaşandığını belirten Besnili, “Cihaz yenilemelerinde enerji verimliliği yüksek cihaz seçimi, ilk yatırım maliyeti ile işletme maliyeti arasındaki kıyaslamanın detaylı yapılması gündeme geldi. Dijitalleşme ile birlikte otomasyon ile internetin birlikte kullanımı, Endüstri 4.0’ın tesislere uyarlanması önemli oldu.
İthalatta yaşanan zorluklar sebebiyle daha pro-aktif davranılması gerekiyor. Savaşlar nedeniyle farklı pazarlara hitap edilmesi nedeniyle farklı müşteri profiline göre hızlı hareket edilmesi lazım.”
AKIM Mühendislik Kurucu Ortağı Uçak Mühendisi
Sunumunda Düzce TEKNOPARK (2011) projesinin tasarımı hakkında bilgi aktaran Fatma Akım, Lüleburgaz Yıldızları Futbol Akademisi’nde (2011-2012) toprak kaynaklı ısı pompası kullandıklarını ifade etti. Bomontiada ALT (2015-2016) projesinin detaylarını da paylaşan Akım, Madac (2015-2019) ve Asbos Şarap Fabrikası (2019-2022) projelerinin çalışmaları hakkında detaylı bilgileri katılımcılara aktardı.
İstanbul Teknik Üniversitesi’nin katıldığı Solar Decathlon Yarışmaları hakkında çalışmalarını da anlatan Akım, sözlerini şöyle sürdürdü: “Solar Decathlon, Amerika Enerji Bakanlığı tarafından 2002’den beri her iki yılda bir dünyanın farklı noktalarında gerçekleştirilen üniversiteler arası enerji etkin, ekolojik ve sürdürülebilir, konut tasarım yarışmasıdır. Solar Decathlon Avrupa, yarışma takvimi: 10 Haziran 2022 - 26 Haziran 2022 tarihlerinde gerçekleştirilecek. Detaylı bilgiyi web sitelerinden ve sosyal medya sayfalarından edinebilirsiniz:
https://sde21.eu/
https://www.instagram.com/teamdeeplyhigh/
https://www.linkedin.com/company/team-deeply-high/
https://deeply-high.eu/
Cem Genç
Johnson Controls Akıllı Bina Otomasyon Sistemleri Satış Müdürü
Johnson Controls'de insanların yaşadığı, çalıştığı, öğrendiği ve eğlendiği ortamları dönüştürdüklerini belirten Cem Genç, “Akıllı, sağlıklı ve sürdürülebilir binalara güç veren teknolojinin dünya lideri olarak misyonumuz; insanlara, yerlere ve gezegene hizmet etmek için binaların performansını yeniden tasarlamaktır. Ve bunu 1883'ten beri yapıyoruz. Johnson Controls, dünyanın önde gelen HVAC ekipmanı, bina yönetimi, yangından korunma ve güvenlik sistemleri tedarikçisidir. Sıcaklıkları kontrol etme ve konfor ve güvenliği yönetme konusunda 135 yılı aşkın deneyimimizle, tesisinize eşsiz uzmanlık ve operasyonel bilgi getiriyoruz. Ne tür bir tesise sahip olursanız olun veya ne kadar büyük veya küçük bir tesis yönetirseniz yönetin, Central Utility Plant çözümü, enerji kullanımını, şebeke maliyetlerini ve işletme giderlerini azaltarak size tasarruf sağlayacaktır. JCI Digital Solutions, yapay zeka, makine öğrenimi ve diğer gelişen teknolojileri uygulayarak daha akıllı binalar yaratır ve müşterilerimizin bina yaşam döngüsü boyunca dijital dönüşüm hedeflerine ulaşmasını sağlar” dedi.
Yeni çözüm paketi olan OpenBlue hakkında bilgi veren Genç, sözlerini şöyle sürdürdü: “OpenBlue, 135 yıllık bina uzmanlığımızı en son teknolojiyle birleştiren, etkili sürdürülebilirlik, yeni kullanıcı deneyimleri ve güvenlik sunan eksiksiz bir bağlantılı çözümler paketidir. Ayrıca uzaktan tanılama, performans danışmanı ve daha fazlası gibi özel, yapay zeka destekli hizmet çözümleri paketine sahiptir. Johnson Controls, Akıllı Bina danışmanlığı, tasarımı ve uygulamasındaki uzmanlığımızı benzer projeler sunma konusundaki deneyimimizin kanıtlarıyla gösterebilir.”
Mehmet Çim
Duyar Vana İş Geliştirme ve Pazarlama Direktörü
1965’ten beri akış kontrolü konusunda işini tutkuyla yapan uzman mühendislerden ve teknisyenlerden oluşan güçlü bir ekibe sahip olduklarını aktaran Mehmet Çim, “Akış kontrol ürünlerinde ve yangın korunum sistemlerinde global bir oyuncuyuz. Türkiye’de ilk defa
UL Listeli ve FM Onaylı Sprinkler, Akış Anahtarı ve Basınç Anahtarı üretimi yaptık.
Ulusal ve uluslararası kuruluşlar tarafından sayısız denetim yaşadık. 2021 yılında;
ISO 14001:2015 Çevre Yönetim Sistemi Sertifikası aldık.
KalDer tarafından yürütülen Ulusal Kalite Hareketi’ne katılım sağlayarak, EFQM Modelini Kalite Yönetim Sistemi olarak benimsedik” dedi.
Inovatif ürünlerinden de söz eden Çim, Sürdürülebilir Vana ve Akıllı Vana hakkında bilgileri katılımcılarla paylaştı. 2020 TİM (Türkiye İhracatçılar Meclisi) Inovalig 3.lük Ödülü aldıklarını belirten Çim, “Inovatif Kompakt Pislik Tutucu ürünümüzle, İstanbul Sanayi Odası Çevrecilik Ödülü aldık” dedi.
Akçakaya Mühendislik Kurucusu
“Dijital İkiz, Metaverse ve Mekanik Tesisat” başlıklı sunum gerçekleştiren Cemal Ahmet Akçakaya, “Akçakaya Mühendislik 2021 yılında kuruldu ve global bir mühendislik firması olmayı amaçlıyoruz” dedi.
Dijital İkiz’in nesnelerin interneti kavramının devreye girmesiyle birlikte öne çıkan bir fikir olduğunu vurgulayan Akçakaya, “Dijital İkiz, günümüzde Formula 1 araçlarında kullanılıyor. Binaların dijital ikizlerinin oluşturulurken, değerlerin dijital ikizlerden alınıp bu değerlerin kullanılabilmesi amaçlanıyor” sözlerini kullandı.
Sunumunda Scan to BIM, Metaverse hakkında da bilgi aktaran Akçakaya, toplantıların Metaverse evreninde yapıldığında benzin gibi sarfiyatların önleneceğini belirtti.
Hale Erol Hakan
ZeroBuild Institute Uluslararası Sergi Direktörü
ZeroBuild Institute İcra Kurulu Üyesi Dr. Gamze Karanfil Kaçmaz’ın program değişikliği nedeniyle sunumu kendisinin yapacağını belirten Hale Erol Hakan, “Sıfır Enerji Binalar, ısıtma, soğutma, aydınlatma ve diğer tüketimler için çok düşük miktarda enerji ihtiyacı olan ve bu ihtiyacı da tamamen yenilenebilir enerji kaynaklarından temin eden binalardır” dedi.
Konuşmasında enerjiye değinen Hakan, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Enerjimizin %70’i ithal. Enerjimizin %35’ini binalarda kullanıyoruz. 2021 yılında enerji ithalatımız 50 milyar 691,7 milyon dolar olarak gerçekleşmiş ve toplam enerji ithalatının yaklaşık 18 milyar dolarlık kısmı konutlarda harcanmış. Ülkemizdeki binaların %80’inin enerji verimliliğinin düşük olduğunu da dikkate aldığımızda yaklaşık 10 milyar dolarlık enerjinin boşa harcandığını söylemek yanlış olmaz. Çevresel etkilere baktığımızda, bugün ülkemizdeki toplam sera gazı emisyonunun %25’inden de binaların sorumlu olduğunu görüyoruz.
Enerji, su ve diğer kaynaklarımızın kullanımını en az seviyeye düşürerek ve enerji ihtiyacımızı yenilenebilir kaynaklardan elde ederek geleceğimizi çevresel ve finansal açılardan sürdürülebilir hale getirebiliriz. Bunun için en önemli avantajımız Sıfır Enerji Binalar. Sıfır Enerji Bina prensipleri, hem yeni inşaatlarda hem de mevcut konut ve hizmet binalarının yenileme çalışmalarında birçok proje türüne rahatlıkla uygulanabilir.
Sıfır Enerji Bina, yenilenemeyen enerji kaynaklarının ve enerji tüketiminin azaltılması, sera gazı salınımının azaltılması, yağmur suyunun etkili bir şekilde kullanımı, atık yönetimi ve atık miktarının azaltılması, hava ve su kalitesinin ve doğal kaynakların korunması gibi faydaları ile çevre dostu yapılar olmaktadırlar.”
KONUŞMACILARA PLAKET TAKDİM EDİLDİ
Sektör profesyonellerine hitap eden ve sunumlarını gerçekleştiren konuşmacılar, sonrasında Oylum Talu’nun sorularını yanıtladıkları panellere katıldılar. Four Essentials yetkilileri, panel sonrası konuşmacılara teşekkür plaketi takdim ettiler.
FOUR ESSENTIALS’IN AMACI
Four Essentials’ın amacı; mekanik tesisat ve inşaat sektörünün dört bileşeni olan yatırımcı, tasarımcı, yüklenici ve tedarikçileri bir araya getirmek ve bu bileşenlerin iletişimini sağlamak, teknik bir platform oluşturmak, sektördeki son gelişmeleri ve alanında uzman konukların görüşlerini aktarmak olarak özetlenebilir. Bu amaç doğrultusunda, etkinlik boyunca paneller, özel oturumlar düzenlendi, aynı zamanda fuaye alanında kurulan sektörün lider firmalarının standlarıyla ürün ve hizmetleri tanıtıldı.