İklimlendirme Soğutma Klima İmalatçıları Derneği İSKİD, Covid-19 sürecinde iklimlendirme sektörünün yaşadığı değişim ve dönüşümü uzmanlarla birlikte ele aldı. İSKİD üye firmalarından AFS, Arçelik, Beko ve General Filter Havak ve Form Şirketler Grubu’nun sponsorluğunda gerçekleşen “Covid-19 ve Diğer Hastalıklara Karşı İklimlendirme Sektöründe Çözümler ve Yeni Teknolojiler” konulu webinar, sektörün önde gelen isimlerini bir araya getirdi.
İklimlendirme sektörün önde gelen isimleri, pandemi etkisinde iklimlendirme sektöründe yer alan ürün ve teknolojilerde yaşanılan dönüşümü, ve sektörün geleceğini “Covid-19 ve Diğer Hastalıklara Karşı İklimlendirme Sektöründe Çözümler ve Yeni Teknolojiler” başlıklı webinarda değerlendirdi. Ece Uluğtekin moderatörlüğünde gerçekleşen webinarda, İSKİD Yönetim Kurulu Başkanı Ozan Atasoy, İSKİD Yönetim Kurulu Üyesi Can Topakoğlu, İSKİD Havalandırma Komisyonu Üyesi Mehmet Zahid Poyraz ve Makina Mühendisleri Odası’ndan Makina Yüksek Mühendisi Ahmet Akçakaya sunumları ile güncel bilgileri, yeni ürün ve teknolojileri katılımcılar ile paylaştı. Webinar’da ayrıca takipçilerin merak ettikleri sorulara cevap bulduğu “soru-cevap etkinliği” de yapıldı.
“Mevcut kapasitemiz ve bilgimiz, Covid-19 virüsü ile mücadele edecek ürünleri ve sistemleri üretmek için yeterli...”
Pandemi süreci içerisinde hummalı bir çalışma gerçekleştirdiklerini belirten İSKİD Yönetim Kurulu Başkanı Ozan Atasoy,” Pandemi bir sene önce hayatımıza girdi. Bir senelik süreçte de bu konu hakkında ‘neler yapabiliriz, nasıl adapte olabiliriz, nasıl regülasyonlar geliştiririz, ne gibi ürünleri en etkili şekilde kullanabiliriz’ soruları üzerine yoğunlaştık. İki aylık tam kapanma sürecinde neler yapabileceğimize karar vermeye çalıştık. Makine Mühendisleri Odası, İSKİD ve sektör derneklerimizle, bu konudaki tedbirlerin ne olacağına ilişkin geniş çaplı çalışmalar yaptık. Covid-19 virüsüne hep geçici olarak baktık ama geçenlerde yapılan bir açıklamayla virüsün on yıl hayatımızda olacağını öğrendik. Tabii aşılar ve tedbirler etkili olacak ama tamamen hayatımızdan çıkmayacak. Bu anlamda bilinçli ve sakin bir kafayla hem en uygun tedbirleri hem de buna ilişkin sistemleri değerlendirmemiz gerekiyor. Bu sistemlerin servis bakımı, işletme enerji maliyelerine ilişkin bütün tasarımlarını yeniden gözden geçirmemiz gerekiyor. Bazı işletmelerimiz buna yönelik yatırımlar da yaptılar ama toplumun geneli maalesef bekle-gör stratejisini izlemeyi tercih etti. Havayla bulaşın bu kadar açık ve kritik olduğu ortamda bütün ürünlerimizi ve sistemlerimizi buna göre seçmek ve tasarlamak durumundayız. İSKİD olarak hummalı bir çalışma gerçekleştiriyoruz. Mevcut kapasitemiz, yetkinliklerimiz ve bilgimiz bu virüsle mücadele edecek ürünleri üretmeye yeterli. Çok hızlı bir şekilde de üreticilerimizin bizlere yeni teknolojiler sunduğunu gördük. Sektörümüzdeki firmalar ile birlikte aynı masaya oturup sektör ve kamu yararına olacak şekilde çalışmalar gerçekleştiriyoruz.” ifadelerini kullandı.
“Yaz dönemi, iklimlendirme sektörü için yoğun geçti”
İSKİD Yönetim Kurulu Üyesi Can Topakoğlu ise, “Dünyadaki klima pazarı, Covid-19 öncesinde 70 milyar doların üzerinde bir pazar büyüklüğüne sahipti. Son yıllarda yenilenebilir enerji sistemleri, güneş enerjisi ve hibrid sistemlerle birlikte yüksek enerji verimli sistemlere doğru bir genel eğilim var. Tüketiciye, çevreye ve topluma duyarlı; yenilikçi, markası güçlü firmalar pazarda söz sahibi olmuştu. Covid-19 ile birlikte dünyada daralan bir pazar oluştu. Tedarik zincirlerinin Uzakdoğu’dan kopması ile birlikte yaşanan sıkıntılar başladı. Topluma duyarlı, hijyen ve Covid-19 konusunda hızlı çözüm üretebilen markalara yönelim başladı. İSKİD envanterlerine göre Türkiye pazarı, 2017-2020 dönemi arasında yıllık ortalama 830 bin adet ev tipi klima satış büyüklüğüne ulaşmıştır. Salgın ile birlikte beklentilerin aksine Türkiye pazarında bir büyüme gözlendi. Evden çalışan beyaz yakalı insanların, yaz döneminde daha verimli çalışacakları bir ortam yaratabilmek için talepleri bu konuda etkili oldu. Türk firmalar online satışlara çok çabuk adapte oldular. AVM ve ofislerin tekrar açılabilmesi için ultraviyole, HEPA filtre, %100 taze hava gibi çözümlere adaptasyon çok çabuk oldu. Yaz dönemi birçok iklimlendirme firması için son derece yoğun geçti. Salgın öncesinde yüksek verimli, akıllı ürünlere talep vardı. Covid-19 ile birlikte bir anda iç hava kalitesinde farklılık ortaya çıktı. Hijyen konusunda değişim başladı.” dedi.
“Vücutta yaktığımız yağları ortama karbondioksit olarak salıyoruz!”
İSKİD Havalandırma Komisyonu Üyesi Mehmet Zahid Poyraz,” Solduğumuz havada %78 azot, %20,94 oksijen, %0,93 argon ve %0,34 karbondioksit yer alıyor. Dış ortamdaki karbondioksit oranı çok az ama esas bizi endişelendiren kısım, kapalı ortamlardaki karbondioksit miktarı. Oksijen insan vücudunun en yaygın elementidir. Oksijenin en önemli özelliği yanmadır. Oksijen olmadan yanma olmuyor. Bütün yanmalar sonucunda açığa karbondioksit, su ve ısı ortaya çıkıyor. Kilo verirken de vücudumuzda yaktığımız yağlar dışarıya karbondioksit ve su olarak çıkıyor. 10 kg yağ yakmak için 29 kg oksijen kullanıyoruz. Yakılan 10 kg yağın %84’ü ağızdan karbondioksit olarak ortama salınıyor. Gelişmiş toplumlarda seracılık ve hayvancılıkta havalandırma ve taze hava çok ciddi oranda önem arz ediyor. İnsanlar, %21’lik oranda oksijeni ciğerlerine çeker, %4,3’ünü kullanır, dışarıya 14,5’lik oksijen salar, %4,3’ü de karbondioksit olarak ağızdan atar. Bu nedenle insan yoğunluğu olan ortamlarda karbondioksit artmaya oksijen de azalmaya başlar. %5-10 arası karbondioksit yoğunluğu, nefes almada zorluk, kalp çarpıntısı ve yorgunluk hissedilmesine neden olur. Yaşam alanlarınızda yaşam kalitesini arttırmak için sektörün uzmanları ile temasa geçmemiz gerekiyor. Temiz ve taze hava sizleri koruyacaktır.” diyerek havadaki oksijen oranının önemine vurgu yaptı.
“Tüm sektör derneklerimiz ve MMO olarak İklimlendirme Teknik Kurulu kuruldu”
Makina Mühendisleri Odası’ndan Makina Yüksek Mühendisi Ahmet Akçakaya; iklimlendirme sektöründeki yeniliklerden bahsetti. Akçakaya, “Pandemi başladığından itibaren Türkiye iklimlendirme sektörü çok atik davrandı. Bunun sebebi de virüsün kapalı ortamlarda daha hızlı yayılabilecek olmasının bilincidir. Makine Mühendisleri Odası (MMO) da dijitalleşmeye en hızlı geçen kurumlardandı. İklimlendirme sektör derneklerimiz ve vakıflarla iş birliklerimiz oldu. Dünyada ve Türkiyede ilk olan dijital bir etkinlik ve 3 boyutlu olarak gezinilebilen sanal sergi gerçekleştirdik. Tüm sektör derneklerimiz ve MMO olarak İklimlendirme Teknik Kurulu kuruldu. Bu teknik kurul, pandemi sürecinde kamuoyunu aydınlatan çok başarılı açıklamalar gerçekleştirdi. Yine vakıf ile beraber ortamların iç hava kalitesinin kontrol edilmesi ve sertifikalanmasıyla ilgili bir projenin de son noktasına gelindi. İSKİD’in üyesi olan firmaların hem pandemi döneminde araştırmaları sonucunda ortaya çıkan; ihracata da büyük katkı sunacağını düşündükleri ürünler, hem de mevcutta olan ama pandemi sırasında kullanılmasının öneminin arttığı ürünleri de sizlere tanıtıyoruz. İç hava kalitesi, pandemi ile hayatımızda daha da önemli bir yer edindi.” dedi.
Sektördeki yenilikleri anlatan Akçakaya; müsade edilen CO2 değerlerine de değinerek, iç hava kalitesini ölçümleyen sensörler, hava temizleme cihazları, kanallı klimalar için geliştirilen HEPA ve UV-C üniteler, açık/kapalı çevrim mantığıyla çalışan sistemlere entegre edilebilen UV-C ışık uygulamaları, taşınabilir hijyenik klimalar, taze havayla çalışan paket klimalar, klimalar için ultraviyole LED hava temizleyiciler ve aşı muhafaza odaları hakkında dinleyenleri bilgilendirdi.