Systemair HSK, pandemi döneminde, dijitalleşmeye ağırlık verdi, yanısıra alanının öncü isimleriyle webinar serileri düzenliyor.
Ayça Eroğlu / Systemair HSK Genel Müdürü Söyleşi
İklimlendirme sektörünün duayen isimlerinden Vural Eroğlu’nun 1981 yılında kurduğu HSK, ismini faaliyet alanı olan Havalandırma, Soğutma ve Klima kelimelerinden alıyor. Şirketimiz, 2008 yılında ihracata yönelerek bölgesel oyuncu olmak için ilk adımı attı. 2009 yılında yeni bir üretim metodolojisi icat ederek klima santrallerinin demonte şekilde katlanabilir olmasını sağladık. Bu inovatif buluşumuzla nakliye oranlarını yüzde 15’ten yüzde 10’lara düşürerek büyük avantaj sağladık ve bu sayede başta Ortadoğu ülkeleri olmak üzere büyük anlaşmalar yaparak ihracat potansiyelimizi hızla geliştirdik.
2001-2010 yılları arasında yıllık ortalama yüzde 30 büyüyen şirketimiz; büyüme hızı, yüksek ihracat potansiyeli, inovatif ürünleri ve patentli teknolojilerinin yanı sıra mühendislik alanındaki deneyimi ve güçlü know-how’ı ile 2010 yılında dünya iklimlendirme devi Systemair’ın ilgisini çekti ve iki firma arasında görüşmeler başladı. Bu noktada, global iklimlendirme devi Systemair’in tarihçesinden de kısaca bahsetmek isterim. Gerald Engström tarafından 1974 yılında İsveç’te kurulan Systemair’in dünya çapında üretimini gerçekleştirdiği ürünler arasında; başta klima santralleri olmak üzere fanlar, hava dağıtım ekipmanları, hava perdeleri ve soğutma ürünleri yer alıyor. Avrupa, Kuzey ve Güney Amerika, Ortadoğu, Asya ve Güney Afrika’da konumlanarak 50 ülkede faaliyet gösteren Systemair, 20 ülkede 27 fabrikasında 6 bin 500 kişiye istihdam sağlıyor. Dünya genelindeki 13 klima santrali fabrikasıyla Avrupa’da klima santrali pazar lideri olan Systemair, fan ve hava dağıtım ekipmanlarında da dünyada ilk 3 marka arasında yer alıyor.
Fabrikalar, alışveriş merkezleri, havalimanları, şehir hastaneleri, acil durum hastaneleri, endüstriyel tesisler gibi dev projelerin iklimlendirmesini sağlayan klima santralleri sektöründe yaklaşık son 10 yıldır Türkiye pazar lideriyiz. Ürün gamımızda; klima santralleri, fanlar, hava dağıtım ekipmanları, hava perdeleri ve soğutma ürünleri yer alıyor. Bu ürünlerimizle; konut havalandırması, konfor uygulamaları, endüstriyel uygulamalar, hijyenik uygulamalar, enerji verimli havalandırma, soğutma, otopark havalandırması, renovasyon projeleri, otomasyon, yangın güvenliği ve tünel havalandırması gibi pek çok farklı alanda çözüm sunuyoruz.
Öne çıkan ürünlerimiz arasında ise Flexline NG Modüler Klima Santrali, VOClean Ekoloji Ünitesi, Veri Merkezi Soğutma Ürünleri, FLCompact Kompakt Klima Santrali, SysReco Isı Geri Kazanım Cihazı ve FLPool Nem Alma Santrali bulunuyor. Temel misyonumuz “mekânların iç hava kalitesini artırıp insanlara temiz hava sağlamak” ve bu hizmeti sunduğumuz tüm cihazları Türkiye’deki fabrikamızda üretmekten gurur duyuyoruz.
3. Systemair HSK'nın ülkemizdeki üretim merkezi hakkında bilgi alabilir miyiz?
Ulusal projelerdeki başarılarımızı uluslararası arenaya taşımak amacıyla daha önce Hadımköy’de konumlanan fabrikamız yerine kapasitemizi 2.5 katına çıkararak en üst düzeyde teknolojik yatırımlarla 2018 yılında Dilovası fabrikasını hayata geçirdik. Son iki yıl içinde dünya genelinde gerçekleştirdiği en büyük yatırımı olan bu fabrikayla Systemair, potansiyeline ve gücüne inandığı Türkiye’de üretim ve istihdam odaklı yatırımlarla büyüyerek ekonomiye ve istihdama katkıda bulunmaya kararlı olduğunu ortaya koydu. Fabrikamız, grubun 13 klima santrali fabrikası arasında en modern üretim ekipmanlarına sahip üretim tesislerinden biri olarak öne çıkıyor. Lojistik açısından avantajlı bir lokasyon olan Dilovası Makine İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nde yaklaşık 28 bin metrekare alana kurulu fabrika, yılda 4 bin 500 adet klima santrali üretim kapasitesine sahip.
Endüstri 4.0’a uyumlu üretim teknolojilerinin efektif olarak kullanıldığı fabrikamızda modern sac işleme ve kesim makineleri birbirleriyle iletişim kurup en hızlı ve hatasız üretimi yapıyorlar. Santral üretiminde kullanılan sacları rulo halindeyken açan, işleyen ve büküme hazır hale getiren CNC tezgah, tam otomatik büküm makinesi ile tam uyumlu çalışıyor. Bu sayede hata riski minimize edilerek yüksek verimli üretim sağlanıyor. Hem montaj işlemlerinin gerçekleştirildiği hem de sac, alüminyum, PVC ve kutu profil gibi yarı mamullerin işlendiği fabrikamız, bugün itibariyle tam kapasitesiyle faaliyetlerine devam ediyor.
Systemair HSK olarak, faaliyetlerimizin ve ürünlerin çevreye olan yükünü azaltmak için hiç durmadan çalışıyoruz. Yürüttüğümüz sürdürülebilirlik çalışmaları ürün geliştirme aşamasından başlıyor, üretim ve tedarik zincirinin tamamı boyunca devam ediyor. Bu kapsamda nakliye gereksinimini azaltmak üzere lojistik çözümlerini analiz ediyor ve son olarak ömrü tükenmiş ürünün en iyi nasıl bertaraf edileceğini inceliyoruz. Malzeme seçimi, üretim yöntemleri ve lojistik, birbirlerine çözülmez bağlarla bağlı ve biz de sistemlerimizi bu doğrultuda kurguluyoruz.
Yüksek verimli Systemair iklimlendirme ürünlerinin kullanıldığı tesisimizde; yağmur suyunun toplanması, su ve enerji tasarruflu ekipman kullanımı, verimli ısıtma ve soğutma sistemleri, ısı yalıtımı, atıktan ısı geri kazanım sistemleri gibi verimli kaynak uygulamaları mevcut. Fabrikamız aynı zamanda üretim giderlerini en aza indirgeyecek teknolojik yatırımlarıyla dikkat çekiyor. Ortam ışığına göre kendini ayarlayabilen otomasyonlu LED aydınlatmalar, binanın enerji sarfiyatını düşürmek için fabrikanın kapılarında ısınmış ve soğumuş havanın çıkışını engelleyen çift kapı sistemi ve Systemair markalı hava perdeleri kullanılan ekolojik uygulamaların başında geliyor. Bina yönetim sistemiyle tüm bu mekanik uygulamaları kontrol edebilecek altyapının da bulunduğu üretim tesisimiz, bu sayede Türkiye’de “Enerji ve Çevre Dostu Tasarımda Liderlik” anlamına gelen LEED Gold sertifikasyonunu almayı başaran ilk klima santrali fabrikası oldu.
4. Firmanızın Ar-Ge konulu çalışmaları hakkında neler söylemek istersiniz?
Systemair’ın Türkiye, İsveç, Kanada, Amerika, İtalya, Fransa, Hollanda, Norveç, Almanya, Danimarka, Hindistan gibi çok sayıda ülkede 9 Teknoloji Merkezi ve 23 Teknik Grubu bulunuyor. Ar-Ge’yi en önemli birimlerden biri olarak tanımlayan Systemair, her yıl tüm teknik merkezlerde gerçekleştirdiği Stratejik Ürün Planlama çalışmaları ile yeni ürünler geliştirmek için çalışıyor.
Çalışan sayısı, TÜBİTAK destekli projeleri, üniversite-sanayi iş birlikleri, laboratuvar alt yapısı gibi özellikleriyle Ar-Ge merkezi olmak için tüm gereklilikleri sağlayan Türkiye’de, Ar-Ge merkezinde çalışan mühendisler yerel projelerde görev almanın yanı sıra global projelere de destek veriyor. Systemair HSK’nın insan kaynakları politikalarındaki ana hedefleri arasında; yetkinlikleri yüksek ve tecrübeli insan kaynağını orta vadeli kariyer planları doğrultusunda ihraç ederek onlara yurt dışı tecrübeleri kazandırıp sonrasında üst pozisyonlara taşımak yer alıyor.
Sektörün sayılı Ar-Ge merkezlerinden olan Systemair HSK Dilovası Ar-Ge Merkezimiz, son dönem çalışmalarında dijitalleşmeye ağırlık vermiş durumda. 2019 yılında Kocaeli Sanayi Odası’nın “Çizgi Üstünde 12. Yıl Sektörel Performans Değerlendirme Ödül Töreni”nde Marmara Bölgesi Makine Sanayi Büyük Ölçekli Kuruluş Ödülü’ne lâyık görülen şirketimizin 2020 yılı Ar-Ge gündeminde önemli projeler yer alıyor. İhtiyaca yönelik, yoğun mühendislik gerektiren çalışma anlayışını bir üst seviyeye taşıyarak coğrafi şartlara göre farklı çözümler üretmenin kapılarını 2019’da araladık ve bu sene bu kapıları ardına kadar açmayı hedefliyoruz.
5. Systemair HSK 2020 yılını nasıl değerlendiriyor, pandemi konulu gelişmeler ve bu dönemdeki çalışmalarınızdan, hizmetlerinizden bahseder misiniz?
Sunduğumuz yenilikçi çözümlerle kritik öneme sahip ve prestijli projelerin tercih edilen ve güvenilen bir çözüm ortağıyız. Son yıllarda hem konfor hem de hijyen ve endüstriyel uygulamalarda Türkiye’nin sağlık alanındaki en büyük kamu-özel sektör iş birliği projelerinde yer alıyoruz. Her zaman olduğu gibi pandemi döneminde de iç mekân hava kalitesini artırmaya yönelik çalışmalarımıza hız kesmeden devam ettik ve ediyoruz.
İçinde bulunduğumuz pandemi sürecinde toplu alanlarda taze hava ihtiyacını karşılamak için kullanılan klima santrallerinin modülerliği, kolay bakım sağlayabilmesi ve en önemlisi ise temizlenebilir olması önem kazandı. Klima santrallerinin ilk günkü performanslarını koruması ve sağlıklı bir şekilde taze iç ortam havası sağlama fonksiyonlarını yerine getirebilmesi için doğru bakım da son derece kritik önem taşıyor. Bu sayede klima santralleri kapalı ve toplu alanlar için fayda sağlayan sistemlere dönüşüyor. Systemair HSK olarak, klima santrallerimizin yer aldığı alanlarda bu bakım periyotlarını yakından takip ediyoruz. Saha ekibimiz zorlu pandemi döneminde de bakım ve iyileştirme operasyonlarını kesintisiz olarak yürütmeye devam etti.
Pandemi döneminde hükümetimiz tarafından mevcut hastanelerin kapasitesini güçlendirmek için İstanbul'da iki büyük acil hastane inşa etmeye karar verildi. Bunlardan biri 432'si yoğun bakım olmak üzere 1.008 yatak kapasiteli çok amaçlı bir hastane olan Sancaktepe Prof. Dr. Feriha Öz Acil Durum Hastanesi oldu. Bu hastane, gerektiğinde tam kapasite hizmet verebilecek; normal zamanlarda ise özel alanlarda hizmet, yoğun bakım ve palyatif bakım için büyük kapasiteler sunabilecek. Gerektiğinde hasta yataklarının yoğun bakım yataklarına dönüştürülebileceği hastane, kronik böbrek hastaları için 100 diyaliz ünitesine de sahip. 2 bölüm ve 8 bloktan oluşan hastane, sadece 45 günde inşa edildi. Systemair HSK olarak, üzerinde titizlikle durduğumuz konulardan biri de ürünlerimizin tam zamanında ve hatasız teslim edilebilmesi. Bu projede de zaman kısıtlamasına rağmen tüm klima santrallerini ve ilgili VRF dış ünitelerini zamanında teslim etmek konusunda başarılı olduk.
Üretim sırasında mühendisler, Ar-Ge ekibimiz ve sahada çalışan mavi yaka çalışma arkadaşlarımız da dâhil olmak üzere tüm fabrika ekibimiz, böyle bir projeye ve halk sağlığına katkıda bulunmanın sorumluluğuyla büyük bir tutkuyla çalıştı. Bu projede üstün teknolojik ürünlerimizle yer almaktan ve sağlıklı nefese katkıda bulunmaktan büyük gurur duyuyoruz. Bu süreçte, pazarlama ekibimiz ise salgın şartlarına ve tüm zorluklara rağmen büyük bir özveri ve fedakârlık göstererek işinin başında olmaya devam eden çalışma arkadaşlarımızı onurlandırmak ve Türkiye ekonomisine verdiğimiz katkılara hız kesmeden devam ettiğimizi göstermek için iki reklam filmi çekti.
6. Havalandırma sistemlerinin Covid-19 ile mücadelede önemi ve alınması gereken önlemler hakkında Systemair HSK'nın önerileri nedir?
Havalandırma sistemleri, soluduğumuz havayı şartlandıran ve bize sağlıklı yaşam olanağı sunan sistemler olarak hayati önem taşıyor. Yıllar önce bir lüks olarak görülen bu sistemler, günümüzde yaşadığımız modern binaların ayrılmaz parçaları. Nasıl ki evimizde ve ofisimizde temas ettiğimiz eşyaları, mobilyaları ve araçlarımızı dezenfekte ediyor ve temizliğine dikkat ediyorsak, soluduğumuz havanın içinden geçtiği sistemi de doğru çalıştırmak, sağlımızı korumak için kritik öneme sahip. Bu pandemiyi atlatıp normal yaşantılarımıza geri döndüğümüzde, havalandırma sistemlerimizi tekrar en verimli ve en az enerji harcayan modlarda çalıştırmaya devam edeceğiz. Bize bu dönemden kalan ve kalıcı olarak sistemleri değiştirecek olan sonuç, hijyenin sadece ameliyathaneler değil tüm yaşam alanları için kritik olduğu çıkarımı olacak. Artık havalandırma sistemlerinin; daha hassas filtre kademeleri, UV-C lambalar ve daha fazla taze havalı sistemlerle baştan ele alınması gerekecek.
Artan altyapı projeleri, ofislerin, okulların, ticari binaların ve endüstrilerin sayısının artması nedeniyle de iç mekân hava kalitesini korumak için havalandırma cihazlarına olan talebin artması bekleniyor. Sağlığın yanı sıra yenilenebilir enerjiler, hibrit sistemler ve düşük enerji tüketimli sistemlere doğru genel bir yönelim bulunuyor. Bunun sonucunda tüketiciye, çevreye ve topluma duyarlı, yenilikçi ürünlere ilginin artmasını bekliyoruz.
Tüm bu nedenlerle, sektörün de önemini artıracağına ve büyümesini sürdüreceğine inanıyoruz. Sektörün lider firmalarından biri olarak, sorumluluğumuzun farkındayız. Şu ana kadar yaptığımız gibi fabrikalar, alışveriş merkezleri, havalimanları, şehir hastaneleri, endüstriyel tesisler gibi dev ve kritik projelerin iklimlendirmesini sağlamaya ve temel misyonumuz “mekânların iç hava kalitesini artırıp insanlara temiz hava sağlamak” doğrultusunda çalışmaya devam edeceğiz.
7. Ülkemiz yapılarında iç hava kalitesi konulu sektörün bilgilendirilmesi için gerekli çalışma önerileriniz nedir?
İklimlendirme sektörünün geri dönüşü olmayan bir şekilde öneminin anlaşıldığını söylemek mümkün. Artık AVM, okul, ofis, havaalanı, restoran gibi iç mekânların nasıl havalandırıldığı ve iç hava kalitesi sadece müteahhitlerin veya yatırımcıların ilgi alanı olmaktan çıkıp yaşamının yüzde 90’ını bu mekanlarda geçiren insanların ortak endişesi haline geldi. Kamuoyunu bilinçlendirmek ve Systemair markasının bu noktada ne kadar büyük rol oynadığını anlatmak üzere çalışmalarımıza devam ediyoruz.
Pandemi döneminde hem sektör lideri olarak iş ortaklarımızı bilgilendirmek hem de paydaşlarımızla iletişime devam edebilmek için alanının öncü isimleriyle webinar serileri düzenliyoruz. Bu dönemde yoğun şekilde iletişime devam edebilmek hem değişen gündem hem de endişeler nedeniyle iş ortaklarımızın ihtiyaçlarını hızla anlayabilmeyi ve onlara cevap verebilmeyi mümkün kıldı. Türkiye genelinde evden çalışmanın başladığı ilk haftada webinar çalışmalarının testlerini başlatarak kullanıcılara “Hangi konularda eğitim almak istersiniz, ilginizi hangi konular çeker?” sorusunu yönelttiğimiz bir anket hazırladık. Öncelikleri belirleyerek yoğun ve teknik bilgilendirme ağırlıklı webinar programı planladık. 2019 yılında sektörün gelişimi için hayata geçirilen Vural Eroğlu Akademi kapsamında gerçekleştirilen ve alanının öncü isimlerinin yer aldığı online seminerler, katılımcılardan büyük ilgi görüyor. Mart ayından bugüne kadar hastane ve AVM’lerde iklimlendirme ve havalandırma sistemleri, pandeminin mikro ve makro ekonomi üzerindeki etkileri, teknoloji ve inovasyon gibi önemli konuları ele aldığımız ayrıca teknik eğitimlerin de verildiği webinarlarımız, yeni konu ve konuklarıyla devam edecek.