HVAC

2020’de sektördeki 55. yılını kutlayacak olan Türkiye iklimlendirme pazarının öncü firmalarından Form Şirketler Grubu, geride bıraktığımız 2019’u başarılı yabancı iş ortaklıkları, yerli üretim ve AR-GE çalışmalarıyla tamamladı. Form Şirketler Grubu Yürütme Kurulu Başkanı Tunç Korun, merak edilen tüm detayları ve 2020 yılı sektör öngörülerini paylaştı.

2019’u geride bırakırken Form Şirketler Grubu Yürütme Kurulu Başkanı Tunç Korun 2020 yılına ilişkin sektör öngörülerini ve Form’daki gelişmeleri şöyle sıraladı.

Form Şirketler Grubu Yürütme Kurulu Başkanı Tunç KorunForm Şirketler Grubu Yürütme Kurulu Başkanı Tunç Korunİklimlendirme sektörünün 2019’da durgun bir yıl geçirmesine rağmen Form Şirketler Grubu, sektöre de büyük katkısı olacak iş geliştirme çalışmalarına yıl başından itibaren hız kazandırdı.

“Türkiye’de VRF ve Merkezi Sistemler pazarlarının 2019’da çift haneli daraldığını düşünüyoruz. Split klima da ise bu daralma %30’ları bulacak gibi duruyor. Konfor klima sektörü anlamında, 2020 yılında da turizm başta olmak üzere bazı sektörlerde artışlar beklenmekle birlikte, pazarın sabit kalacağını ve önemli bir büyüme oluşmayacağını öngörüyoruz. Dolayısıyla iş sayısının sınırlı olmasından kaynaklanan yoğun rekabetin, aynı şekilde devam etmesini bekliyoruz. Aynı zamanda 2019 yılında finans konusunda hem alıcı hem de satıcı firmalarda oluşan sıkışıklığın yılın son günlerinde daha da yoğunlaştığını görüyoruz. Bu da yeterli sermaye ya da kredi imkanına sahip olmayan firmaların, 2020 yılında zora girme ihtimalini arttırıyor. Bu nedenle 2020 yılı köklü ve güçlü finansal yapıya sahip, öngörülü ve vizyoner firmaların ayakta kalabileceği, hem alıcıların ödeme kabiliyetlerinin, hem de satıcıların iş yapabilme kabiliyetlerinin değerlendirilmesi gereken bir yıl olacak. 2020’de alıcı tarafı da, satıcı tarafı da işin finans kısmını çok sıkı kontrol etmek durumunda olacak.

2019’un zorlu piyasa şartlarında Form Grup bünyesindeki firmalarımız olarak;

Form Şirketler Grubu, ISK – SODEX Fuarı'ndaForm Şirketler Grubu, ISK – SODEX Fuarı'ndaBireysel klimaların da katılımı ile Form MHI firmamızda (VRF ve Split) satış hacmimizi Dolar bazında %30’lara yakın artırdık, Merkezi Sistemler tarafında ise Lennox lisanslı paket klima üretimi, yerli su kaynaklı ısı pompalarımızın devreye girmesi ve fan konusundaki yeni ürün gamımız ile pazardaki pozisyonumuzu koruduk, endüstriyel çatı ürünleri imalat ve satışında ise ciromuzu Euro bazında %20 oranında arttırmayı başardık.

2020 yılında da piyasa şartlarına rağmen; artan ihracat faaliyetlerimiz, üretmeyi öngördüğümüz yeni yerli ürünlerimiz ve ilave kadromuz ile ciromuzu Euro bazında %10 arttırmayı öngörüyoruz. Her zaman için önceliğimiz, hem bizim hem de müşterilerimizin maliyetlerini doğru yöneterek karşılıklı fayda sağlayabilmek ve buna ek olarak müşterilerimizin ihtiyaç ve taleplerine uyumlu ürünler üretebilmek oldu. 55. yılımızı kutlayacağımız 2020’de de mevcut yapımızı korurken AR-GE yerli üretim ve ihracat pazarlarına odaklanmayı hedefliyoruz.

Form Şirketler Grubu Ailesi ISK-SODEX 2019 Fuarı'ndaForm Şirketler Grubu Ailesi ISK-SODEX 2019 Fuarı'ndaJapon teknoloji devi Mitsubishi Heavy Industries ile ortaklık anlaşması

Form Şirketler Grubu iştiraklerinden Form VRF Sistemleri A.Ş. 2011’den beri sürdürdüğü başarılı iş birliği sonucu 30 Ocak 2019’da Japon teknoloji firması Mitsubishi Heavy Industries ile ortak oldu. Mitsubishi Heavy Industries, imzalanan ortaklık anlaşması ile şirketin yüzde 33’üne ortak oldu ve bu ortaklıktan Form MHI Klima Sistemleri firması doğdu.

Form Şirketler Grubu Yürütme Kurulu Başkanı Tunç Korun; “Klima sektörü gün geçtikçe daha fazla insana ulaşarak büyüyor ve ülkemiz Avrupa’nın en büyük VRF klima pazarına sahip. Geçtiğimiz yıllarda bu pazarda gerçekleştirdiğimiz Mitsubishi Heavy Industries markalı VRF ürün satışlarında birçok kez Avrupa birincisi olduk. Bu alandaki başarımız bizlere MHI markasının bireysel ürünleri de dahil olmak üzere tüm klima ürün gamını da getirdi. Mitsubishi Heavy Industries ile ortaklığımız çerçevesinde 2019 sonuna kadar 40 bayilik vermeyi planlıyorduk. Şu anda bayi sayımız 42 ve sayı artmaya devam ediyor” dedi.

Lennox ile lisanslı üretimLennox ile lisanslı üretimLennox ile lisanslı üretim

2019’un ikinci lansmanı ise Form ile dünyanın en büyük paket klima üreticilerinden Lennox arasında gerçekleşti. Form Mart ayında, iş ortaklığını 36 yıldır başarılı bir şekilde yürüttüğü Amerikan paket klima markası Lennox ile gerçekleştirdiği lisans anlaşması ile Form, orijinal Lennox markalı ürünleri İzmir Pancar OSB’de yer alan fabrikasında üretmeye başladı.

Tunç Korun, Lennox ile imzalanan ortaklık hakkında şunları söyledi: “90’lı yıllarda Türkiye’de paket klima pazarının oluşumunu sağlayan bu iş birliğine, 1992 yılında 100 bin dolarlık bir ciro ile başlanmıştı. Bugün Form-Lennox olarak Türkiye pazarında %50’ye yakın bir pazar payına ve binlerce cihazlık referansa sahibiz. 40 yıla yaklaşan bu başarılı ortaklığın bir sonucu olarak Lennox ile imzaladığımız bu lisans anlaşması, 100 yıllık bir tarihe sahip olan Lennox tarafından uluslararası pazarlarda paket klima için verilen ilk ve tek lisans anlaşması olma özelliğini de taşıyor. 20.000 m2 açık alan üzerine 11.000 m2 kapalı alandan oluşan fabrikamızda 2 Milyon Euro’luk bir yatırım yaptık ve sadece Lennox’a özel bir üretim hattını devreye aldık. 2019 yılı başından beri 80 kW üstü kapasitelerde Lennox markalı paket klima (rooftop) cihazlarının üretimini yapıyoruz.”

Form yerli ısı pompasıForm yerli ısı pompasıIsı pompasında yerli üretim ve AR-GE yatırımları

İklimlendirme sektöründe kurduğu güçlü ortaklıklarla adından söz ettiren Form, 2019 Haziran ayında bir süredir AR-GE faaliyetlerini yürüttüğü yerli su kaynaklı ısı pompasının üretimine başladı. Tunç Korun konuyla ilgili şu değerlendirmelerde bulundu: “1993 yılından bu yana Amerikan menşeili Climate Master markasının Türkiye temsilciliğini yürüten Form, su ve toprak kaynaklı ısı pompası uygulamaları konusunda Türkiye’nin lider firması konumunda. Türkiye’de bugüne kadar yapılmış su kaynaklı ısı pompası uygulamalarında Form olarak AVM’lerde 40,000 adedi aşkın çalışan cihazımızla pazar lideriyiz. Bu pazardaki bilgi birikimi ve tecrübemizi yeni ürünümüzün AR-GE’sine yansıttık. Son teknoloji ile üretilen ve sektörde büyük ilgi gören Form yerli ısı pompası, kalitesi ve fiyat avantajının yanı sıra ısı pompası alanındaki yenilikçi özellikleriyle de diğer sistemler arasında öne çıkıyor. Müşterilerimize isteklerine göre ithal ya da yerli ürün ile alternatif sunabiliyoruz.”

ISK SODEX’te büyük başarı

Form Şirketler Grubu, ISK – SODEX Fuarı StandıForm Şirketler Grubu, ISK – SODEX Fuarı StandıTürkiye’de iklimlendirme sektörünün gelişimine doğrudan katkıda bulunan Form Şirketler Grubu, 2-5 Ekim tarihlerinde düzenlenen ISK – SODEX’teki başarısıyla da adından söz ettirdi. Fuara 575 m2’lik stant alanında yaklaşık 20 ürünüyle katılan Form, inovatif ürün gamını sektör profesyonelleriyle buluşturdu. Form standında; yabancı iş ortaklarının distribütörlüğünü gerçekleştirdiği ürünlerin yanı sıra AR-GE’si ve üretimi Form imzalı olan ürünlere de yer verdi.

22 yıldır sektörü şekillendiren ISK-SODEX İstanbul fuarındaki başarıları hakkında konuşan Form Şirketler Grubu Yürütme Kurulu Başkanı Tunç Korun; “55. yılımıza girdiğimiz şu günlerde, sektörümüz için büyük önem taşıyan bu fuara Form Şirketler Grubu çatısı altındaki 3 farklı iştirakimiz ve ürünlerimizle katıldık. Bununla birlikte 2019 bizim için yeni anlaşmalarla dolu bir yıl oldu. Bu kapsamda, yılın son aylarında SODEX gibi anlamlı bir platformda Cvsair ile kurduğumuz iş birliğinin duyurusunu da gerçekleştirdik. Fuar süresince gerek AR-GE ve üretimini gerçekleştirdiğimiz gerekse distribütörlüğünü yaptığımız ürünler sektör profesyonelleri tarafından büyük ilgi gördü. Fuar sonunda yaklaşık 1.000 kişinin katılımıyla bir anket gerçekleştirdik ve aldığımız dönüşlerden fuarın Form açısından son derece verimli geçtiğini bir kez daha gördük. İklimlendirmenin önemli oyuncularından biri olarak ISK-SODEX gibi bir fuarı olumlu dönüşlerle tamamlamaktan büyük gurur ve mutluluk duyuyoruz” dedi.

Form’a, yeni iş ortağı Cvsair!

Form’un en yeni iş ortağı Cvsair’ın; kanal fanları, çatı fanları, hücreli fanlar, egzoz fanı, jet fan ve radyal fan gibi havalandırma amaçlı ürünlerinin tüm Türkiye satışları yalnızca Form Şirketler Grubu’nun iştiraki Form Endüstri Ürünleri tarafından gerçekleştirilecek.

Cvsair ile yaptıkları ortaklık hakkında konuşan Tunç Korun: “55. yılımıza girerken kurumsal firmalara havalandırma çözümleri sunan Cvsair ile yaptığımız bu anlaşma Form ve sektörümüz için büyük önem taşıyor. 2020 yılında yeni ortaklıklara devam ederek aynı zamanda imalat tarafımızı da geliştireceğiz’’ dedi.

2020’ye girerken

2020’ye girerken Form grup ve sektör özelinde değerlendirmeler yapan Tunç Korun:

Form MHI Klima Sistemleri Form MHI Klima Sistemleri “Form MHI Klima Sistemleri tarafında kanal yapılanmamıza büyük önem veriyoruz. Hedefimiz 42 olan bayi sayımızı 3 yılda 100’ün üzerine çıkartmak ve üst segment split klima pazarında lider olmak. Yine bu ortaklık anlaşması çerçevesinde başta Gürcistan, Azerbaycan ve Cezayir olmak üzere 7 ülkenin tüm satışları da bize bağlanmış oldu. Bu ülkelerde kurduğumuz distribütörlükler vasıtasıyla 2020’de MHI ürünleri özelinde ihracatımız hız kazanacak.’’

“Form Endüstri Ürünleri tarafında 2020’den itibaren Lennox’un 80 kW altı kapasitelerini de üretmeye başlayacağız. Böylece 2020 içinde 20 kW’dan 200 kW’ a kadar tüm paket klima tiplerini üretir hale geleceğiz. Hedefimiz paket klimaların uygulama alanlarını çoğaltmak ve piyasanın da gelişimi ile pazar payımızı arttırmak. Buna ek olarak yerli ısı pompalarımızın halen üretmekte olduğumuz 11,15 ve 22 kW’lik kapasitelerine ek olarak 2020’de 3,6 ve 8 kW’lik küçük kapasiteli modellerini de satışa sunacağız.”

“Form Endüstri Tesisleri tarafında klima grubu ürünlerimizin AR-GE ve üretimine ağırlık vereceğiz.” dedi.

Save
Cookies user preferences
We use cookies to ensure you to get the best experience on our website. If you decline the use of cookies, this website may not function as expected.
Accept all
Decline all
Functional
Tools used to give you more features when navigating on the website, this can include social sharing.
AddThis
Anladım!
Decline