Mekanik Tesisat ve İnşaat Sektörü'nün Dört Bileşeni "Mekanik Tesisat, Türkiye ve Global Yolculuk" sloganı ile biraraya geldi.
Dekogroup ve Borusan Mannesmann proje ortaklığıyla düzenlenen Four Effects Mühendislik Toplantısı, 04 Nisan 2019 HİLTON İstanbul Bomonti Hotel & Conference Center'da gerçekleşti. 1.500'e yakın kişinin ilgi gösterdiği Mühendislik Buluşması'na 55 Firma Stand açarak ürün ve hizmetlerini tanıtma imkanı buldu.
Four Effects'in ilki, 10 Mayıs 2018 günü Çırağan Palace Kempinski’de gerçekleştirilmişti. Bin kişiye yakın izleyicinin biraraya geldiği buluşma ve yüksek memnuniyet 2019 yılında daha geniş bir alana sahip mekan arayışı getirdi. HİLTON İstanbul Bomonti Hotel'in modern ve geniş imkanlarından da yararlanılarak daha verimli bir etkinliğe ev sahipliği yapıldı.
Mekanik Tesisat ve İnşaat Sektörü'nün Dört Bileşeni "Mekanik Tesisat, Türkiye ve Global Yolculuk" sloganı ile biraraya geldi.
Mekanik tesisat ve inşaat sektörünün dört bileşeni olan yatırımcı, tasarımcı, yüklenici ve tedarikçileri bir araya getiren ve aynı zamanda bu bileşenlerin iletişimini sağlayan, teknik bir platform oluşturan, sektördeki son gelişmeleri ve alanında uzman konukların görüşlerini aktarmayı amaçlayan Four Effects sektörün seçkin isimlerini de biraraya getirdi.
Etkinlik boyunca, HİLTON İstanbul Bomonti Hotel & Conference Center'da fuaye alanında kurulan katılımcı firma standlarıyla firmaların ürün ve hizmetlerini doğru kitleye yerinde tanıtma imkanı verildi.
Four Effects
Borusan Mannesmann Kurumsal İletişim Müdürü Aylin Kurt Ganiç “60 yıldır sektörde faaliyet gösteren köklü bir Şirket olarak, mekanik tesisat sektörü için fayda sağlamaya, sektörü geliştirici her türlü çalışmaya liderlik etmeye, destek vermeye çalışıyoruz. Dönem dönem farklı etkinliklerde bir araya gelsek de mekanik tesisatın tüm bileşenlerini de içeren, kapsayıcı bir etkinlikte bir araya gelmek misyonumuz için oldukça önemli. Bugün geldiğimiz noktada tüm paydaşların birbirlerine ve bilgiye ulaşabilecekleri, ihtiyaçlarını belirleyerek bu konuda talepkâr olabilecekleri bir alanın gerekliliğine inanıyoruz. Gerçek ulaşmak istediğimiz kişilere bu etkinlik ile ulaşabiliyoruz, insan insandan besleniyor. Ben bu gün, öncelikle sponsorlarımıza, stand açan firmalara, konuşmacılara ve bir tam gününü ayıran siz misafirlerimize teşekkür ederek açılışı yapıyorum. Stand katılımcı firmalarımız sayesinde, bu gün aramızda bulunan Çekül Vakfı'nın, Sivas'taki 7 Ağaç Ormanlarına 200 fidan bağışladık. İyilik haraketine küçük de olsa Four Effects olarak katkımız olsun istedik" dedi.
Four Effects Mühendislik Buluşması'nın açılış konuşmalarının ikincisini Deko Group Yönetim Kurulu Başkanı ve Deko Fuarcılık Genel Müdürü Evren Demirci yaptı. Evren Demirci; "Bu etkinlikte, sektörün dört bileşeni olarak nitelediğimiz yatırımcı, tasarımcı, yüklenici ve tedarikçilerin birbirlerini daha yakından tanımalarını amaçladık. Öncelikle bu gün sizlerin sayesinde Four Effects'in bir marka olduğunu söylemek isterim. Bu gün hep beraber gerçekleştirdiğimiz bu toplantımızın artık kendini kanıtladığına inanıyorum. Geçen sene, ilki için yola çıktığımızda Four Effects Mühendislik Toplantısı etkinliği adı altında düzenledik. Bu sene daha farklı olarak mühendislik toplantımızın fuar niteliğinde katılımcıları artmış bir etkinliği gerçekleştiriyoruz. Konseptimiz, bilgiye dayalı mühendislik konuşmalarına dayalı. Bu; bizim, sizin, mekanik tesisat sektörünün başarısıdır, hepinize hoş geldiniz diyorum" dedi.
Four Effects Mühendislik Buluşması'nın Moderatörlüğünü teknoloji yazılarıyla tanıdığımız gazeteci Serdar Kuzuloğlu yaptı. 26 konuşmacının yer aldığı etkinliğin Moderatörlüğünü gerçekleştiren Serdar Kuzuloğlu çok başarılı bir akış gerçekleştirdi.
İlk konuşmacı Prof. Dr. Abdurrahman Kılıç sunumunu; küreselleşmenin tarifi, teknoloji ile bütünleşen mühendislik, geçmişten bu güne teknolojinin gelişimi, küreselleşmenin mühendisliğin gelişimine etkisi, ticarete etkisi, mühendis kelimesinin anlamı, makina mühendisliğinin nasıl ilk mühendislik olduğu, suyun ilk kullanım şekilleri, suyun yangın ile ilişkisi, pompaların yangın ile bağlantısı, tulumbanın tarihi, yangın yönetmelikleri, uluslararası standartlar, yangın sistemleri, küreselleşme ile tekelleşme, üretim ve orta ölçekli ülkelerde işsizlik, günümüzde küreselleşme, bilgi alış verişi, tek pazar, mühendislik etiği konu başlıkları ile gerçekleştirdi.
Samsung Electronics Türkiye Genel Müdürü Okan Tutcu, AEE Aren Grup Mühendislik-Aziz Erdoğan, Soem Mühendislik Ferhat Koyuncu sunumlarını gerçekleştirdi.
Samsung Electronics Türkiye Genel Müdürü Okan Tutcu; standartlar konusunda konuştu, Türkiye ve Global Yolculuk için önce standartlarımızı oluşturmamız gerektiğini söyledi. Samsung Electronics'in geçmişten bu güne gelişimini, inovasyona, ar-ge'ye yatırımını, yeni ürünlerini aktardı. 2014 yılından bu yana iklimlendirme alanındaki inovatif yatırımlarından bahsetti. Günümüzde Samsung'un üretimi, çalışanları, fabrikaları, ar-ge ye yatırımları hakkında bilgiler verdi.
AEE Aren Grup Mühendislik-Aziz Erdoğan; Dijitalleşme ve Süreci konu başlığı ile dijitalleşmenin iki temel kavramı, akıllı olmak ve bağlı olmak, nesnelerin interneti, endüstri 4.0, yapay zeka, birlikte akıl üretmek, yapay zeka algoritmaları, en değerli şirketlerin dijital dünyayı geliştirenlerin olduğu, bilginin dijitalleşmesi, veri üretilmesi, analiz edilmesi, hızın artması, mühendislerin birlikte akıl geliştirmesi, birlikte projeler üretilmesi, paranın dijitalleşmesi, bilginin dijitalleşmesi, konularını açıkladı.
Soem Mühendislik - Ferhat Koyuncu; "Mekanik Tesisat Projelerinde Hizmet İhracatı" konu başlığında konuştu. Katma değeri yüksek yapılan işlerin marka olması için sektör olarak yanyana gelmek ve yol haritasını birlikte çizmek gerektiğinin, Avrupa ulusal mühendislikleri federasyonunun bağlı 34 ülkenin mühendislerine yetki belgesi vermesi, bu belgeye ülkemizde sahip 15 mühendisin sayısının düşündürücü olduğu, hizmet ihracatçıları birliği, müteahhitlik ve teknik müşavirlik hizmetleri komitesi, proje ve hizmet ihracatında adım atılması için çalışmaların sektörde kurumsal birlik altında yapmanın önemini, yapılacak çalışma önerilerini aktardı.
1 Panel'in Oturumu'nda; Samsung Electronics Türkiye Genel Müdürü Okan Tutcu, "akıllı ev" konsepti, AEE Aren Grup Mühendislik-Aziz Erdoğan, küresel ısınma, iklim verileri, temiz enerji üretimi, Soem Mühendislik - Ferhat Koyuncu ise, yurt dışı pazarlar için kurumsal birleşmeler üzerinde durdu.
2.Panel Kessel AG Sponsorluğu'nda gerçekleşti.
Kessel AG ile 2. Panel'de Kessel AG İhracat Direktörü - Michael Feigl konuşmasında Kessel Türkiye’nin
yapılanması ve çalışmaları hakkında katılımcılara bilgiler aktardı. Michael Feigl; Big BIM, Open BIM, BIM Level 3+ gibi konu başlıklarına değindiği sunumunu gerçekleştirdi.
Kuzu Grup Semih Çalapkulu; Türkiye’de 23 milyon konutun mevcut olduğunu ifade eden Semih Çalapkulu, 2040 yılında Türkiye’nin 100 milyon nüfus ile dikkat çekeceğini söyledi. Çalapkulu, sunumunda “Mekanik Sistemlerde Korozyon” başlığında
bilgiler paylaştı. Kuzu Grup’un projelerinden biri olan Sea Pearl Ataköy Projesi hakkında bilgileri de paylaştı.
giderek azaldığına değindi. Tasarımda sürdürülebilirlik kavramının öne çıktığını belirten Sapçı, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Mühendisler olarak bütünleşik proje üretimine odaklanmalıyız. Zamanda, imalatta ve işletmede tasarruf yapmak iyi bir BIM projesiyle mümkün.”
Özel Oturum 2'de, Borusan Mannesmann Genel Müdürü Zafer Atabey; konuşmasında globalleşmede ticaret savaşlarını, Borusan'ın globalleşme isteğinde müşteri ile yakınlaşma isteğini, kendi tecrübelerini aktardı. Amerika'da ki yatırımlarını, Borusan Mannesmann olarak İtalya, Türkiye ve Amerika'da varlıklarını, bilgiye verdikleri önemi, 6 sigma insiyatifini, sattıkları ürünlerin pazar özellikleri, oyuncuları, talep yoğunlaşması, üretim lokasyonları ile tüketim lokasyonları, lojistik şartları ve maliyetleri, tedarikçilerin incelenmesi, politika oyuncularına karşı önlemler için kontratlar, pazarda yer bulma, zayıf halkaları tespit edebilmek, müşteriye kendinizi kabul ettirmenin yolları, maliyet kalemleri gibi değerlendirmeleri, araştırmanın önemi, pazar raporları, makinelerin götürülmesi, arsa maliyetleri, bir ülkede yerelleşmenin faydası nedir araştırması, lokal müşteriye lokal markanız ile ürün yapmak, kazanılan paranın ne yapılacağı, ekip yönetimi konularını aktardı.
3.Panel Grundfos Sponsorluğu'nda gerçekleşti.
Grundfos Sponsorluğunda 3. Panel'de Grundfos Bölge Genel Müdürü Burak Gürkan; Grundfos'un dijitalleşme konusunda neler yaptığını, akıllı pompalar, verimlilik, avantajlar, enerji verimliliği, dört bileşene yatırımcı - tasarımcı- yüklenici- tedarikçi'ye Grundfos'un bakışı, çözümler, bakımlar, yetkili servisler, maliyetler, gelecek için üretim, BM sürdürülebilir kalkınma hedeflerine bağlılık ve destek, daha mutlu bir dünyada yaşamak, başlıklarıyla aktardı.
MMO / Orient Research adına Cemal Ahmet Akçakaya; konuşmasında eğitime, daha fazla üyeye djitalleşme ile ulaşma, telefon ile başlama, uygulamalar, eğitimler, makina mobilin telefonlara uyarlanması, tasarımcı mühendislere proje kontrol modülü, bulut teknolojisi ile projelerin belediyelere de aktarılabilmesi için çalışmalar, eğitimde dijitalleşme, mekanik tesisat uygulama eğitim merkezleri, makina bültenleri konusunda aktarımlarda bulundu. SMM’nin Şişli temsilciliğinde açtıkları “Makine Fabrikası” hakkında detayları aktardı. Sektör temsilcilerinin Makine Fabrikası’na giderek orayı kullanabileceklerine değindi. VR destekli eğitim çalışmalarının da başladığını ifade etti.
Cemal Ahmet Akçakaya ikinci sunumunu firması Mekanik Proje Mühendislik adına yaptı, yaptıkları üç boyutlu mekanik projeler hakkında bilgiler verdi. Yeni gelişen teknolojiler ile BİM ortamına ve bulut ortamına aktarılması örneklerini verdi.
Mekanik Proje Mühendislik Hamit Mutlu, dört bileşenden mekanik tasarım konusunda ve tasarımcının bir projedeki yeri, beklentileri, hedefleri, sonuçları, haleti ruhiyesi nedir ana başlıklarıyla konuşmasını gerçekleştirdi. Önce yatırımcıyı incelemek gerektiğinin üzerinde durdu. Tasarımcının sistemlerini belirlemesi, ön seçimlerini yapması, raporlaması, karşılaştırma yapmak ve tüm sistemler hakkında sorular sormak, cevaplamak gerektiğini, kullanılan programlar hakkında bilgiler aktardı. Liyakat ve ehliyet konusunda endişelerini dile getirdi.
Deko Group Özel Oturumu'nda Deko Fuarcılık Genel Müdürü Evren Demirci; Kelebek etkisi konusunda bilgi verdi. Önceliklerinin sektörün sorunları olduğunu dile getirdi. Sektörümüzde nasıl geldiyse öyle gider anlayışının değişmesi gerektiği, tüm sistemin baştan düzenlenmesi, sektördeki sorunların tespit edilmesi, üretici, projeci, mimar, uygulamacı, tedarikçi biraraya nasıl gelir, birbirini nasıl bulabilir, globale açılmak isteyen ülkemiz düşük bütçeler ile nasıl mücadele eder, zaman kısıtlı çalışmalar nasıl düzenlenir, örnek vererek aktardı. Teknolojiyi kullanan mühendislerin değerlerinin bilinmesi ve gerekli bütçelerin ayrılması gerektiğini ifade etti. Deko Group olarak tesisat sektörüne hizmet için yaptıkları tüm çalışmaları aktardı. Bu etkinliğe destek verenlere teşekkür ederek konuşmasını tamamladı.
Üçüncü Özel Oturumda, nVent Caddy Sismik Bölümü Kıdemli İş Geliştirme Müdürü Daniel C. Duggan; ASCE Standartları hakkında bilgi verdi. Tesisat içindeki kabloların korunması, sistemin kurulması, test edilmesi, farklı renkler ile ayrıştırılan kabloların yanısıra güvenilir sismik askı uygulamaları, UL/FM onaylı sismik askılar, NFPA13 kriterleri, Caddy markalı ürünlerin özellikleri konulu teknik bilgi aktarımı yaptı.
4. Panel Standart Pompa'nın Sponsorluğunda gerçekleşti.
Standart Pompa Şirket Ortağı Cihat Çelebi, Standart Pompa’nın 1957 yılından günümüze 60 yıllık yaşadığı serüveni aktardı. Firmalarının yerli ve milli bir firma olduğunu, 20 kişilik Ar-Ge ekiplerinin ülkemizde yapılmayan pompaların tasarımını ve üretimini gerçekleştirdiğini, Standart Pompa'nın yaklaşık 100 ülkeye ihracat yaptıklarını, 2019 hedeflerinin dijitalleşmek olduğunu ifade etti.
Bahri Türkmen Mühendislik Kurucusu - Bahri Türkmen; iyi mekanik tesisat mühendisi olmak için bireysel çabalar, son teknolojileri takip, birden fazla yabancı dil bilmek gerektiğini söyledi. Türk Tesisat Mühendisleri Derneği'nin kuruluşundaki çalışmalarından, yaptıkları mesleki çalışmalardan, yurt içi ve dışı gerçekleştirdikleri mekanik tesisat tasarımlardan bahsetti. Leed Sertifikasına sahip işlerini, AB işbirliği ile gelen projelerini örnekler vererek aktardı. İSİB ile katıldıkları yurt dışı gezileri ile farklı ülkelen iş adamları ile tanıştıklarını, global yolculuğu aktardı. Mücadeleyi bırakmayın, kendi kendinizi aşın tavsiyesinde bulundu.
İSKİD, MİSK - Merkezi İklimlendirme Komisyonu Üyesi Merve Selviboy; MİSK komisyonu bünyesinde gerçekleştirmek istedikleri programlar hakkında bilgi verdi. Enerji verimliliği, ErP, yenilenebilir enerji verimliliği, enerji etiketlemesi, ekodizayn, çevrenin korunması, standartize edilmiş sistemler ve şartnameler konusunda bilgi verdi. İSKİD olarak bu yıl ve önümüzdeki yılda yapacakları üç organizasyon ile farkındalığı artırmak, bilgiyi sektör ile paylaşmak istediklerini ifade etti.
5.Panel Alize Mühendislik Sponsorluğu'nda gerçekleşti.
Alize Mühendislik Genel Müdürü Cüneyt Tecer; restoranlar konulu keşif, proje, ürün seçimi, uygulama, kullanıcı eğitimi ve servis süreçlerinden bahsederek doğru egzos ve havalandırma ile verimlilik sağlanacağını, giren hava ile çıkan havanın dengelenmesi gerektiğini, otomasyon ve dijital çözümler sağlamanın hedefleri olduğunu ifade etti.
Doğuş Turizm Grubu Mühendislik Hizmetleri Direktörü Hakan Besnili; Globalleşme Yolunda Otellerde Mekanik Tasarım ve Uygulamanın Önemi konulu sunumunda, projelerin yerel yönetmelik ve standartlara uygun olması gerektiğini, diversite faktörü olan otellerde proje tesisatı yapılırken dikkate alınması gerektiğini, otellerde bakım ve süreklilik için mimari grup ve teknik disiplinin koordineli çalışmasının önemini aktardı.
TurSEFF Finans Kurumları İlişkileri Müdürü Özlem Yakut; TurSEFF faaliyetleri ile ilgili bilgi aktardı. Türkiye’de enerji verimliliği finansmanı pazarı, endüstri ve bina sektörleri için tahmini yatırım büyüklüğünün 10.9 milyar dolar olduğunu, ulusal düzeyde kabul gören "Enerji Verimliliği Yatırımı" tanımının olmadığını, "Sürdürülebilir Enerji Finansmanı" tanımının da yapılması gerektiğini aktardı.
6.Panel Johnson Controls Sponsorluğu'nda gerçekleşti.
Johnson Controls Satış Müdürü Volkan Güven; Türkiye’nin stratejik öneme sahip bir coğrafyada, lojistik öneme, kültürel çeşitliliğe sahip olduğunu, hayatın odağındaki insan için bina ve tesis yönetiminin refah, akıllı binalar, akıllı şehirler, birbiri ile konuşan cihazların enerji verimliliği sağladığını, aktardı. Johnson Controls'un Manisa'da ki fabrikası hakkında bilgiler verdi.
Rönesans GY Teknik Direktörü Burak Rıza Toraman; Rönesans Holding olarak 28 ülkede 75 bin insan ile çalıştıklarını, 33 bin Türk çalışana sahip olduklarını, Avrupa'da 9. inşaat firması olduklarını, kriz ortamında bile inşaat yaptıklarını, 64 farklı ülkeden çalışanlarının olduğunu, yarını değil yarından sonraki yılları planladıklarını, vizyoner kişileri gruplarına kattıklarını, Libya'da yeni çalışmalara başlayacaklarını, Rusya'nın en ücra yerlerinde iş yaptıklarını ve kendilerine güvendiklerini, global çalıştıklarını, artık z kuşağını işe aldıklarını ifade etti.
TAV-SERA Emaar Square Projesi Mep Koordinatörü, Elif Çalımlı; “Taahhüt sektöründe A takımına girmek” başlıklı sunumunda, inşaat sektöründe neredeyiz, Türkiye nerede sorusuna rakamlar ile yanıt bulmak gerekirse, 250 adet en çok iş yapan inşaat firması arasında Türkiye'nin 46 firma ile dünyada 2. sırada olduğunu, ülke toplam gelirlerine göre bakıldığında Türkiye'nin 9. sıraya düştüğünü, şirket başına ortalama gelire göre ise ülkemizin sonuncu sırada olduğunu ifade etti. Şampiyonlar liginde top koşturuyoruz, amatör gelir kazanıyoruz diyen Çalımlı, bu gün inşaat sektöründe ucuz iş gücüne artık sahip değiliz, dedi. Kaynağının yarısı insanlardan gelen kurumsal hafızanın başarıda çok önemli olduğunu, bilgi ve deneyimin tutulabilmesi için emek harcanmasının gerektiği, proje ve tasarım sürecine gerekli zamanın verilmesi ve teknolojik gelişmeleri kullanmanın önemine, bilgiye yapılan yatırımın geleceğe yapılan yatırım olduğuna dikkat çekti.
Hill International Mekanik Proje Koordinatörü Şinasi Karaoğlu; proje nedir, tarafları kimlerdir, proje yönetimi nedir, proje yönetim hizmetleri nelerdir, proje yönetiminden beklentiler nelerdir, proje yönetiminin projeye katkıları nelerdir, süreçte karşılaşılan problemler nelerdir sorularının cevaplarını katılımcılarla paylaştı.
Four Effects Mühendislik Buluşması'nın Moderatörü Serdar Kuzuloğlu'nun sunumu ile etkinlik sona erdi.