İçme suyu dağıtım kurumlarının sorumluluğu yapılara alt yapının getirilmesi, suyun ulaştırılması, kurulu sistemin sağlıklı işletilmesi gibi konularla ilişkilidir. Suyun yapıya girmesi, sağlıklı ve güvenli su kullanımı sağlanması ise mekanik bir süreçtir. Bu sürecin doğru ürünlerle planlaması ve yöneltilmesi son derece önemlidir.
Lejyoner hastalığı, Legionella Pneumophila olarak adlandırılan bakterinin neden olduğu bir akciğer enfeksiyonudur ve Legionella bakterisini içeren mikroskobik su damlacıklarının (aerosoller) solunması yoluyla oluşmaktadır. Bu bakteriler suda yaşar ve koşullar uygun hale geldiğinde çoğalırlar. Legionella cinsi bakterilerin yayılmasında rol oynayan en önemli kaynaklar su dağıtım sistemleridir. Lejyonella bakterisinin kontrolü, kullanım suyu tesisatında, suyun binaya girdiği noktadan itibaren su depoları, su ısıtıcıları, vanalar, musluk ağızları ve dağıtım borularının tüm çıkış noktalarına kadar olan bölgeyi kapsar. Bu nedenle özellikle hastaneler, turizm yapıları (oteller, tatil köyleri, spa’lar), kamu binaları, alışveriş merkezleri, bakımevleri, okullar veya ofisler gibi çok sayıda gelen ve giden dalgalı su tüketimi olan alanlarda sıhhi tesisat sistemlerinin doğru planlanması, düzenli kontrollerinin yapılması gerekmektedir.
Resmi Gazete’de de yayınlanan Lejyoner Hastalığı Kontrol Usul Ve Esasları Hakkında Yönetmelik’te de hastalığın yaygın olarak görülebileceği alanlar için ayrı ayrı düzenlemeler yapılmaktadır.
Sıhhı tesisat otomasyonu ve güvenli temiz su tedariğinde bir devrim: Hycleen Automation System
GF Piping Systems (GFPS)’in içme suyu tesisatlarının otomasyonu için geliştirdiği Hycleen Automation System, özellikle büyük bina komplekslerinde içme suyu tesisatlarının planlanması, kurulumu, işletilmesi ve bakımını güvenilir ve basit bir şekilde desteklemektedir. Bir paket olarak sunulan sistem, tesisata giren suyun kontrolü, denetimi, raporlanması gibi özellikleri ile suyun hijyenik ve sağlıklı kullanımına olanak sağlamaktadır.
Uygun olmayan su sıcaklıkları, durgunluk ve biyofilm oluşumu nedeniyle bakterilerin oluşma riskini artmaktadır. Bu nedenle, binalardaki içme suyu tesisatları dikkatle planlanmalı, tasarlanmalı ve çalıştırılmalıdır. Hycleen Automation System, planlamacılar için güvenli ve hızlı planlama, sistemi basit kurallara göre boyutlandırma, programlama ve karmaşık hesaplamalar olmadan hidrolik ayar imkanı sağlamaktadır. Sistem, sıhhi tesisatçılar için “Tak- Çalıştır” şeklinde güç ve veri için sadece bir kablo ile basit kurulum sunmaktadır. Bu şekilde hızlı ve yazılım destekli devreye alım söz konusu olmaktadır. Sistem Yöneticileri için ise düşük bakım maliyetli temiz içme suyu sistemi, düşük riskli uygulama ile kullanım ve güncelleme konularında avantajlar sunmaktadır.
Hycleen Automation System, optimum içme suyu hijyenini 4 adımda güvence altına almaktadır: Önleme, İzleme, Müdahale ve Risk Değerlendirmesi
Hycleen Automation System bileşenleri
Sistem; Master Box, vanalar, güç kaynağı ve veri iletim kablolarından oluşmaktadır.
Hycleen Automation Master Box, kurulan sistemi tek kablo sayesinde(her 500 m) 50 denetleyiciye kadar kontrol edebilmektedir. Devreye alma sırasında Master Box, sistemdeki tüm vanaları ve sensörleri kimliği ve türü ile algılamakta ve bunları uygun uygulamalara aktarmaktadır. Önceden tanımlanmış değerlerle sistem hemen çalışmaya hazırdır. Bununla birlikte, tüm parametreler yalnızca Master Box aracılığıyla değil, aynı zamanda bilgisayara, tablete veya akıllı telefona bağlantı yoluyla da bireysel ihtiyaçlara uygun bir şekilde uyarlanabilmektedir.
LegioTherm 2T ve LegioTherm K vanaları, Master Box ile birlikte sistemin kalbinde yer almaktadır. Önceden programlanmış parametrelere bağlı olarak çalışan vanalar, su sıcaklığı okumalarını algılayarak, değerleri Master Box’a aktarmaktadır. Özellikle büyük sıcak su dağıtım sistemlerinde – örneğin hastanelerde, otellerde, huzurevlerinde – durgunluk, pürüzlü yüzeyler ve 50 °C'nin altındaki sıcaklıklar, biyofilmlerin oluşumunu ve böylece Legionella'nın çoğalmasını teşvik edebilmektedir. Legionella’nın önlenmesinde, yeterince yüksek sıcaklıklarda ve düzenli su değişimi büyük önem taşımaktadır. Vanalardan otomatik olarak elde edilen verilerle hassas hidrolik ayar kontrolü ile Lejyonella bakterisinin öldüğü kabul edilen 70 °C ile termal dezenfeksiyon yapılabilmektedir.
Türkiye’de Kartal Dr. Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi tesisat sistemlerinin temiz su kullanımı GFPS Hycleen Automation System ile kontrol altında tutulmaktadır.