HVAC

SOSİAD Soğutma Sanayii İş Adamları Derneği, 16 Ocak 2019 tarihinde sektör basın kuruluşları yetkililerine düzenlediği Basın Toplantısı ile 2018 yılı faaliyetlerini özetledi ve 2019 yılında yapacağı çalışmaları hakkında bilgi verdi.

 

SOSİAD Soğutma Sanayii İş Adamları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Turgay KarakuşSOSİAD Soğutma Sanayii İş Adamları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Turgay KarakuşSOSİAD Soğutma Sanayii İş Adamları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Turgay Karakuş 2018 yılını yoğun çalışmalar, yurt içi ve dışı bir çok etkinlik gerçekleştirdiklerini aktardı. 2019 yılı katılacakları Fuar, Konferans, Sosyal Etkinlikler hakkında da bilgi verdi. SOSİAD Yönetim Kurulu Üyesi Hayati Can ise sorulan sorulara cevap verdi.

SOSİAD Soğutma Sanayii İş Adamları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Turgay Karakuş, 2018 yılı etkinliklerini şöyle sıraladı:
4 Ocak 2018 tarihli ve 30291 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Florlu Sera Gazlarına İlişkin Yönetmelik kapsamında sektörü bilgilendirmek amacıyla Çevre ve Şehircilik Bakanlığı işbirliğinde ‘’Avrupa ve Türkiye’de Florlu Sera Gazlarına İlişkin Yönetmelik Uygulamaları’’ konulu seminer düzenledi. Üyelerimizin sponsorluğunda 27 Eylül 2018 günü Crowne Plaza İstanbul Harbiye Hotel’de düzenlenen seminerin açılış konuşmalarını SOSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Turgay Karakuş ve T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Ozon Tabakasının Korunması Şube Müdürü Pervin DOĞAN yaptı. 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı işbirliğinde ‘’Avrupa ve Türkiye’de Florlu Sera Gazlarına İlişkin Yönetmelik Uygulamaları’’ konulu seminerÇevre ve Şehircilik Bakanlığı işbirliğinde ‘’Avrupa ve Türkiye’de Florlu Sera Gazlarına İlişkin Yönetmelik Uygulamaları’’ konulu seminer

Seminerin ilk bölümünde Bakanlıktan Ahmet CODAL, Yönetmeliklerin uygulaması; SOSİAD’dan Dr. Kadir İSA, Alternatif akışkanlar ve SOSİAD’ın sosyal ortağı olduğu REAL Alternatives 4 LIFE Projesi konulu sunumu yaptı. İkinci bölümde SOSİAD adına Barış UÇANER’in AB F-Gaz Yönetmeliğine göre AB’ne ürün ve hizmet ihraç eden firmaları bekleyen süreçler, Bakanlık adına Gökçen AŞAN’ın Türkiye’de F-Gaz Yönetmeliği ve güncel gelişmeler konularında bilgilendirme sunumunun ardından Panel bölümünde katılımcılardan gelen sorular cevaplandırıldı. Büyük ilgi gören ve istek alan F-Gaz Semineri 2019 yılında Ankara, İzmir ve 03 Ekim 2019 tarihinde ISK-SODEX Fuarı’nda tekrar etmek için çalışmalar yapılmaktadır.

SOSİAD'ın sosyal ortak olarak yer aldığı Real Alternatives 4 LIFE projesiSOSİAD'ın sosyal ortak olarak yer aldığı Real Alternatives 4 LIFE projesiSOSİAD'ın sosyal ortak olarak yer aldığı Real Alternatives 4 LIFE projesi kapsamında eğiticilerin eğitimleri tamamlandı:

29 Kasım 2018 tarihinde Almanya IKKE eğitim merkezinde yapılan tutuşucu akışkanlar konusunda eğitime Barış UÇANER ve Armen HÜSÜMAN, 14 Aralık 2018 günü İtalya ATF eğitim merkezinde düzenlenen eğitime Kıvanç ASLANTAŞ ve Hüseyin Bahadır YILDIRIM, 18-19 Aralık 2018 günü Belçika UC Limburg eğitim merkezinde karbondioksit eğitimine Kıvanç ASLANTAŞ ve Ali Ekber ERDAL katılarak sertifikalarını aldılar.

Eğitici eğitimleriEğitici eğitimleri12-13 Mart 2019 tarihinde Friterm Akademi’de AREA Yönetim Başkanı Marco Buoni ve İngiltere IOR derneğinden Raluca Sisiu, SOSİAD adına eğitime katılan eğiticilerin eşlik edeceği karbondioksit konusunda 15 kişilik eğitim düzenlenecektir.
Bu başlangıç eğitiminin ardından sektörde oluşacak ihtiyaçlara bağlı olarak eğitimlerin süreklileştirilmesi sağlanabilir.

2017 yılında başlayan AB tarafından desteklenen ve sosyal ortak olarak yer aldığımız Real Alternatives 4 LIFE Projesi kapsamında oluşturulan web sitesi Türkçe dahil 14 dilde yayın yapmaktadır. Sektör çalışanları www.realalternatives.eu adresinden giriş yaparak kayıt olup, ücretsiz olarak eğitim alabilme imkanına sahiptirler. Real Alternatives web sitesi derneğimiz tarafında Türkçe’ye çevrilerek sektörümüze kazandırılmıştır.
AREA F-Gas uygulaması Türkçe diline kazandırıldıAREA F-Gas uygulaması Türkçe diline kazandırıldıSOSİAD'ın da üyesi olduğu AREA (Air Conditioning and Refrigeration European Association) tarafından geliştirilen IOS / Android uygulaması, EN378 ve F-Gaz gereksinimleri ile ilgili sahada görev yapan teknik elemanlara yardımcı olmayı amaçlamaktadır. Aynı zamanda değişik soğutucu akışkanların CO2 ton eşdeğerlerini de hesaplama özelliğine sahip AREA F-Gas uygulaması Türkçe diline kazandırılarak 14 dilde güncellenmiştir.

Derneğimiz üyesi olduğu AREA’nın soğutucu akışkanlar konusunda yayınları Türkçe’ye çevrilerek sektörümüze sunulmuştur.
‘’Düşük (A2L) ve Yüksek (A3) Tutuşma Potansiyeline Sahip Soğutkanlara Servis İçin Gerekli Donanım’’ web sitemizde ve AREA’nın sitesinde Türkçe olarak yer almaktadır.

‘’İşinizi Geliştirin: Yanıcı Akışkanlara Hazırlıklı Olun’’ adlı yeni yayının çalışması son aşamaya ulaşmıştır. 2019 yılı içerisinde sektöre kazandırılması hedeflenmektedir.

T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın her yıl düzenlediği Ozon Paneli’nin bu yıl 19 uncusu gerçekleştirildi.

T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın her yıl düzenlediği Ozon Paneli’nin bu yıl 19 uncusu gerçekleştirildi.T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın her yıl düzenlediği Ozon Paneli’nin bu yıl 19 uncusu gerçekleştirildi.18 Aralık 2018 günü gerçekleşen SOSİAD’ın katkı sağladığı ana teması Enerji Verimliliği olan Panelde derneğimiz adına Barış UÇANER ‘’Soğutucu akışkanlar – enerji verimliliği’’ konulu bir sunum yapmıştır.
Etkinliğin son bölümünde moderatörlüğünü Barış UÇANER’in yaptığı ‘’İklimlendirme Sektöründe Enerji Algısı” konulu panele konuşmacı olarak Yönetim Kurulu Başkanımız Turgay KARAKUŞ, ISKAV Başkanı Metin DURUK ve TTMD Yönetim Kurulu Başkanı Prof.Dr. Birol KILKIŞ sektörümüzdeki enerji verimliği çalışmaları konusunda bilgi vererek gelen soruları yanıtlamışlardır.

 


’İklimlendirme Sektöründe Enerji Algısı” konulu panel’İklimlendirme Sektöründe Enerji Algısı” konulu panelDerneğimiz, T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, UNIDO işbirliğinde yüksek KIP (Küresel Isınma Potansiyeli) ile çalışan sistemlerin düşük KIP’li alternatif akışkanlarla çalışan sistemlere dönüştürüleceği örnek projelerin oluşturulması için çalışmalarını yürütmektedir. 2019 yılı içerisinde UNIDO ile kontrat imzalanarak proje hayata geçirilecektir. Proje tamamlandıktan sonra sektör basınımız için UNIDO ve Bakanlık yetkililerinin katılacağı tanıtım gezisi düzenlenecektir.
Eğitim alanındaki projelerimizden; Sosyal Sorumluk Projesi meslek liselerin de alanımız olan soğutma sistemlerini temsilen okutulan Tesisat Teknolojisi ve İklimlendirme Alanı Soğutma Sistemleri bölümünün eğitim düzeyinin arttırılması için ve bu bölümün öğrenciler tarafından tercih edilebilirliğini arttırmak için başlattığımız bir projedir.

Bu proje çerçevesinde 2019 yılı içerisinde İstanbul ilinde bizim bölümümüzde eğitim veren 6 meslek lisesinde 9. sınıf öğrencilere ve velilere tanıtım seminerleri düzenlenecektir.

Milli Eğitim Bakanlığı ile görüşmelerimiz devam etmekte, 2019 yılında bir protokole kavuşturulması hedeflenmektedir.
SOSİAD olarak meslek lisesi meselesini memleketimizin en önemli meselelerinden biri olarak görüyor, bu konudaki çalışmalarımızı 2019 yılında da arttırarak sürdüreceğimizi ilan ediyoruz.

Derneğimiz, Sultanbeyli Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde 22 Şubat 2019 tarihinde Soğutmanın Esasları, Soğuk Odalar ve Chiller ve Havalandırma Sistemleri konulu eğitim verilecektir.
Bir diğer eğitim projemiz, başta vakfımız ISKAV ve diğer katkı koyan dernekler ile beraber İBB İSMEK İklimlendirme Uzmanlık Okulu Projesi çerçevesinde bir protokol imzalanarak çalışmalar başlatılmıştır. Mezun olan öğrencilerin kariyerlerinde ilerleyebilmeleri için derneğimiz tarafından destek sunulmaktadır.
Derneğimiz sektörümüzün daha önce yayınlanan meslek standartlarının ulusal yeterliliklerinin ve Florlu Sera Gazlarına İlişkin gerçek kişilerin belgelendirmenin yapılabilmesi için Mesleki Yeterlilik Kurumu ve TOBB İklimlendirme Meclisi nezdinde çalışmalara katkı sağlamaktadır. 2019 yılında tüm yeterliliklerin yayınlanması beklenmektedir. F-Gazlar konusunda tüzel kişilerin belgelendirilmesi çalışmalarında yer almaktadır.

Ozon Tabakasının Korunması Günü etkinliği Ozon Tabakasının Korunması Günü etkinliği Derneğimiz, T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı işbirliğinde 17 Aralık 2018 tarihinde meslek lisesi öğrencilerine Ozon Tabakasının Korunması Günü etkinliği düzenlendi.
SOSİAD’ın İstanbul’dan 6 meslek lisesi Tesisat Teknolojisi ve İklimlendirme Alanı öğrencilerinin katılımını sağladığı etkinlikte, Bakanlık yetkilileri Ozon Tabakasının Korunması ve İklim Değişikliği konusunda yapılan çalışmalar, Yönetim Kurulu Başkanımız Turgay KARAKUŞ sektörümüz, Sosyal Sorumluluk Projemiz, Kadir İSA öğrencilere soğutucu akışkanlar ve Real Alternatives 4 LIFE Projesi ile ilgili bilgilendirme yaptı. Etkinliğin Panel bölümünde öğrencilerin iklimlendirme sektörü, ozon tabakası ile ilgili yapılan çalışmalar ve enerji verimliliği konusunda sorularına cevap verildi.

Etkinliğin sonunda öğrencilerle hatıra fotoğrafı çektirildi. Bakanlık ve SOSİAD öğrencilere günün anısına birer hediye verdi.

2018 yılı içerisinde İstanbul Tüyap’ta gerçekleştirilen ISK-Sodex Fuarı ve Almanya’da düzenlenen Chillventa Fuarı’nda stant açılarak dernek faaliyetleri ve üyelerimizin tanıtımı yapılmıştır.
2019 yılı içerisinde 17-20 Nisan 2019 tarihlerinde düzenlenecek Teskon+Sodex Fuarı ve 02-05 Ekim 2019 tarihlerinde düzenlenecek ISK-SODEX Fuarında stant açarak katılım sağlanacaktır.
Üyelerimize yönelik sosyal ilişkilerin geliştirilmesi amacıyla kahvaltılı toplantı ve Tavla Turnuvası gerçekleştirilmiştir.
2019 yılında da benzer etkinliklerin düzenlenmesi hedeflenmektedir.
Derneğimiz ülkemize, sektörümüze ve üyelerimize faydalı çalışmalar yapmaya kararlılıkla devam edecektir.

SOSİAD Yönetim Kurulu Üyesi Hayati CanSOSİAD Yönetim Kurulu Üyesi Hayati CanSunumlardan sonra "Sektörün sıkıntıları nedir, üretim imkanlarımız" sorularına; çıkış yolunun üretim yapıp ihracat etmekten geçtiği, Kompresör üretiminin Türkiye'de yapılabileceğini söylendi. SOSİAD Yönetim Kurulu Üyesi Hayati Can, " İklimlendirme sektörü cari açığımıza pozitif katkı sunuyor. Soğuk zincir yasası devreye 1 Ocak tarihinde girdi, ilgili Komisyonumuz bilgilerini Ekonomi Bakanlığı'na sundu, sağlıklı ve ekonomik gıdanın temini soğuk zincirin kurulmasından geçiyor. Bilim ve tekniği kılavuz edinmeliyiz, bilimsel teknik gelişme ve örgütlü toplum ile geleceğimizi kurmalıyız, dedi.

Save
Cookies user preferences
We use cookies to ensure you to get the best experience on our website. If you decline the use of cookies, this website may not function as expected.
Accept all
Decline all
Functional
Tools used to give you more features when navigating on the website, this can include social sharing.
AddThis
Anladım!
Decline