Yüksek teknolojili ürünleriyle iklimlendirme sektörünün standartlarını belirleyen Japon devi Daikin, çevreye olan duyarlılığını her fırsatta hayata geçiriyor. Ürünlerinde ozon tabakasına etki etmeyen soğutucu akışkanlar kullanan Daikin, birçok AR-GE merkezi ile çevre dostu çalışmalarına devam ederek F-Gaz yönetmeliğinin getirdiği 2030 hedeflerine öncülük ediyor. Enerji ve atmosfer kirliliği yönetimi LEED projelerinde birçok kritere etki eden öncül koşullar arasında yer alırken, Daikin’in çevreci ürünleri LEED ve BREEAM sertifikaları hedeflerine ulaşmanın en iyi yollarından biri olarak kabul ediliyor.
BREEAM (BRE Environmental Assessment Method), binalar için dünyada en çok kullanılan çevresel değerlendirme metodu olarak kabul ediliyor. Bir binanın çevreye olan etkilerini basit ve ekonomik bir şekilde değerlendirebilmek ve bu etkileri azaltabilmek amacıyla 1990 yılında İngiltere’de oluşturulan BREEAM metodu ile öncelikle binaların çevreye olan etkilerinin azaltılması hedefleniyor. LEED sertifikası ise ‘arazi seçimi’, ‘su verimliliği’, ‘enerji ve atmosfer’, ‘malzeme ve kaynak’, ‘iç mekan çevresel kalite’, ‘bölgesel öncelik’ ve ‘tasarımda yenilik’ olmak üzere 7 kategoride puanlanan ve bu kategorilerde minimum enerji, en az su kullanımının sağlanması, geri dönüşüm toplama ve duman kontrolü gibi zorunlu ön koşulların sağlanmasıyla en yüksek puan olan 100 puanla Platinum düzeyine ulaşmak mümkün oluyor. “Yaşam kalitesi ve sürdürülebilir bir gelecek” hedefi ile her geçen gün sayısı artan LEED sertifikalı projelerde Türkiye, LEED konusunda dünyanın en geniş pazarı olan ABD’nin de yer aldığı listede 9. sırada yer aldı ve tırmanışını sürdürüyor.
Daikin Türkiye de günden güne genişleyen uzman danışman kadrosu ile projelendirme süreci boyunca danışmanlık sağlayarak, binanın iklimlendirme kriterlerinde en yüksek puanları almasında aktif rol oynuyor.
SELENIUM RETRO “GOLD” SEVİYESİNDE
Bugüne kadar Türkiye’nin en önemli ‘Yeşil Bina’larına verdiği danışmanlık hizmetleri ve çevreci ürünleriyle katkıda bulunan Daikin Türkiye, Aşçıoğlu İnşaat tarafından hayata geçirilen Selenium Retro ofis projesinde de başarıyla yer aldı. Selenium Retro, LEED sertifikası kriterlerinin değerlendirilmesi sonucu 60 puan toplayarak “Gold” sertifikası almaya hak kazandı.
Daikin Türkiye, projelendirme süreci boyunca cihaz seçimi ve yerleşimi konusunda danışmanlık sağlayarak, binanın iklimlendirme kriterlerinde en yüksek puanları almasında aktif bir rol oynadı. Proje için yüksek verimli HVAC ve bina otomasyon sistemlerinin sürdürülebilirliği için VRV mucidi Daikin, çözüm ortağı olarak seçildi. Daikin’in çevre dostu cihazları ve çözümleri LEED sertifikasına 22 puan katkı sağlayarak Selenium Retro’yu “Gold” seviyesine taşıdı.
Daikin, bu projede Daikin patentli VRT teknolojisi, I-Touch Manager bina yönetim sistemi, iç ünitelerin enerji verimliliğini en üst düzeye taşıyan DC fan motoru ve dairesel atışlı kaset tipi iç ünitelerindeki benzersiz 360° hava üfleme gibi üstün özellikler taşıyan ürünleriyle yer aldı.
PROJEDE DAIKIN HANGİ ÇÖZÜMLERİ SAĞLADI?
Projede kullanılan Daikin VRV IV cihazlarının, Daikin patentli eşsiz VRT teknolojisi sayesinde konfor ve verimlilik arasında mükemmel bir denge sağlandı. Operasyon maliyetini önemli ölçüde düşüren bu teknoloji, LEED değerlendirme kriterlerinden biri olan enerji performansına 18 puana kadar, iç ortam konforuna 1 puan ve iç ortamın akustik performansına 1 puan katkıda bulunarak sertifikasyon için büyük avantaj yarattı. Dolayısıyla VRT, LEED sertifikasyonunun en yüksek değerlendirme seviyesi olan Platinum’a ulaşmak için kaçınılmaz bir teknoloji olduğunu bir kez daha gösterdi.
Projede tercih edilen VRV IV ısı geri kazanımlı dış üniteli sistem, soğutma yapılan alanlardan kazanılan artık ısı sayesinde bedelsiz ısıtma sağladığından ticari binalarda yüzde 15’e varan oranda daha yüksek enerji tasarrufu sağlıyor. Bunun yanında eş zamanlı ısıtma ve soğutmayı mümkün kılan sistem, hem kuzey cepheli hem de güney cepheli ofisler için mükemmel bir iç ortam havası yaratıyor.
Bağlı olduğu tüm ünitelerin kişisel ve merkezi kontrolünü mümkün hale getiren Daikin I-Touch Manager bina yönetim sistemi, ısıtma ve soğutmada konfor seviyesini artıran ve enerji verimliliğini sağlayan en önemli unsur oldu. Merkezi kontrolün, koridor gibi ortak kullanım alanlarında ünitelerin çalışma saatlerini önceden programlayarak enerji israfına engel olma gibi bir becerisinin olması ise diğer bir avantajdı. Bu teknoloji, gelişmiş enerji ölçümü ve iç ortam konfor kriterlerine 1 puan katkı sağlayan önemli bir özellik oldu.
Ofislerin ‘shell and core’ olduğu Selenium Retro projesinde, sosyal alanlarda havayı dairesel olarak 360°lik düzlemde üfleyebilen dairesel atışlı kaset tipi iç üniteler kullanıldı. Bu tip iç üniteler ortamda her noktaya hava üflemesi sağlar, havanın ulaşmadığı kör nokta bırakmaz ve mahalde eşit debi ve eşit sıcaklık dağılımı sağlanır. Böylece konforlu ve soğuk hava etkisi yaratmayan hava üflemesi sağlanmış oldu. Özel geliştirilmiş DC fan motoru ile önemli LEED değerlendirme kriterleri olan düşük ses seviyesi ve düşük enerji tüketimine ulaşıldı.
BES 6001 VE DAIKIN FARKI
Global Çerçeve Standardı (BES 6001), inşaat malzemelerinin sorumlu kaynaklardan üretildiğini kanıtlar. Environmental Profiles (Çevresel Profiler) yapı malzemeleri ile ilgili çevresel etkilerin belirlenmesi ve değerlendirilmesi için bir yöntemdir. Bağımsız üçüncü taraf değerlendirmesi ve ardından BES 6001 sertifikasyonu, kuruluşa sorumlu kaynak sunumunu sağlayacak ve inanılırlık katacak etkin bir sistemin varlığını kanıtlama imkanı verir. BES 6001; sosyal, ekonomik ve çevresel sürdürülebilirlik kriterlerine karşı ürün yönetimini kanıtlayarak tedarik zinciri boyunca sorumlu edinimi göstermek için BRE tarafından geliştirilmiş standarttır.
Daikin, 2016 yılından itibaren Belçika ve Çek Cumhuriyeti’ndeki fabrikalarına; uluslararası saygınlığı olan (BRE) BES 6001 sorumlu edinim standardına göre sertifika alan ilk HVAC üreticisi olmuştur. Daikin’in Belçika ve Çek Cumhuriyeti’ndeki fabrikalarının sertifikalandırılması sayesinde VRV sistemi, Sky Air sistemi, Daikin Altherma sistemi, split sistem ve birtakım küçük chiller’ler BES 6001 sertifikasına sahiptir. Bu da BREEAM’den yüksek puan alınmasına yardımcı olan önemli bir adımdır. Çünkü bu standart, dünyanın önde gelen bina derecelendirme sistemi BREEAM tarafından kabul görmüş ve “çok iyi” olarak derecelendirilmiştir. Daikin’in küresel çapta insan hayatına konfor sağlamak için en son teknolojiyi kullanan bu ürünleri, BES 6001 sertifikası ile birlikte Daikin’in sürdürülebilirlik anlayışını tescil etmiştir.