İklimlendirme Sanayi İhracatçıları Birliği’nin her yıl düzenlediği Sektör Buluşması toplantısı, Antalya Spice Otel’de 3-6 Ekim 2018 tarihlerinde gerçekleşti. Yerli ve yabancı yaklaşık 400 sektör temsilcisinin bir araya gelme fırsatı yakaladığı toplantıda, sektörün ihtiyaçları, beklentileri ve hedefleri konuşuldu.
İklimlendirme Sanayi İhracatçıları Birliği (İSİB) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Hakkı Şanal, yaptığı açılış konuşmasında iklimlendirme sektöründe ithalat hacminin gerilediğini söyledi. Şanal, “ İthalat verilerini incelediğimizde Türkiye’nin ithalatı artarken, sektörümüz ithalatının azaldığını görüyoruz. Türkiye’nin toplam ithalatından aldığımız pay 2016 yılında yüzde 2.81 seviyesinde iken 2017 yılında yüzde 2.3’e geriledi. Bu sektörümüz için sevindirici bir gelişmedir” diye konuştu.
2017 yılını 4 milyar ihracat ile tamamladıklarını, 2018 yılında ise 5 milyar dolar ihracat ve yüzde 20 oranında büyümeyi hedeflediklerini kaydeden Şanal, 2018 yılının 9 aylık ihracat rakamının ise 3 milyar 350 milyon dolar olarak gerçekleştiğini açıkladı. Sektör ihracatında Almanya başta olmak üzere İngiltere ve İtalya’nın başı çektiğini belirten Şanal, “ İhracat çıtamızı yükseltmek, Avrupa pazarlarındaki başarımızı dünya pazarlarına taşımak ve Türk iklimlendirme sektörünü global arenada tanıtmak için uzak pazarları hedef aldık. 2018-2019 yılında Güney Amerika ve Afrika başta olmak üzere pek çok ülkenin kapısını aralayacağız. İklimlendirme sanayicisini uzak pazarlara taşıyacağız” diye konuştu.
“İhracatın ithalatı karşılama oranı arttı”
Sektörün 2017 yılında 1,6 milyar dolar dış ticaret açığı verdiğini, ihracatın ithalatı karşılama oranının yüzde 70 seviyesinde olduğunu ifade eden Şanal, 2018 yılında bu oranın yüzde 77 seviyesine ulaştığını, hedeflerinin bu oranı daha da yukarılara taşımak olduğunu sözlerine ekledi.
Bu konuşmanın ardından İSİB Yönetim Kurulu biraraya geldi ve katılımcıların sorularını yanıtladı. Özellikle ihracatta nakliye sorunları gündeme geldi. Sektör Derneklerinin İSİB etkinliklerine ve fuarlarına katılımı konusu KBSB Yönetim Kurulu Başkanı Cevat Akkaya gündeme getirdi. ISH ve Mostra Convegno Milano fuarlarına mutlaka katılım konusunda Zeki Poyraz'ın tavsiyeleri oldu. İhracatın zor olabileceği ulaşımı ve ilişkilerin zor olduğu Avustralya, Pakistan, Şili, Arjantin gibi ülkeler seçilip çalışmaların yapıldığı, ISK Sodex 2019 Fuarı'na bu sene 15 bin yabancı ziyaretçinin gelebileceği bilgisi paylaşıldı. Çeşitli sorunların konuşulduğu ve tartışıldığı bu bölümde sektör Akademisyenlerinin de katkıları oldu.
Etkinliğin ikinci gününde; ilk sunumu Ali Orhan Yalçınkaya yaptı. "Güncel Dünya ve Türkiye Ekonomisi" başlıklı konuşmasını rakamlarla destekledi, "reel sektörde bazı firmaları feda edeceğiz" dedi. Bu gerçekçi ve sert sunumun ardından Ozanser Uğurlu'nun "İyi hissetmeyi seç" başlıklı performansı gerçekten katılımcılara iyi geldi.
4 Ekim gününün ikinci bölümünde; Doç. Dr. Bilal Karabulut, " İş hayatında algı yönetimi" sunumunu gerçekleştirdi. S.Zeki Poyraz (TİM Başkan Vekili) tarafından “Kıssaların En Güzeli” başlıklı konuşmasını yaptı. Poyraz'ın keyifli sunumundan sonra Hakan Okay "İş Hayatına Helikopter Bakışı" konseptli sunumunu aktardı.
5 Ekim günü Zahit Poyraz'ın açılış konuşması ardından Ashrae Başkanı ve Başkan Yardımcısı konuşmalarını gerçekleştirdi.
İSİB Sektör Buluşma Toplantısı'nın Platinyum Sponsoru ALDAĞ A.Ş. nin İcra Kurulu Başkanı Rebii Dağoğlu konuşmasında, Aldağ'ın '67 yılından bu yana kararlı gelişimini, su soğutmalı grupların imalatından, klima santrallerine, fan coil cihazlarına, paket tip cihazlara kadar geniş bir yelpazede üretim yaptıklarını, Türkiye'ye yatırım yapılmasının önemini, inşaat sektörünün ve turizmin gelişimiyle iklimlendirme sektörünün öneminin arttığının altını çizerek bu gün itibariyle sektörümüz adına ihracata önem vermenin gerektiğine değindi. Bu etkinliklere her zaman destek vereceklerini de ekledi.
Tim Wentz sunumunda; gelecekte binaların birbirine bağlı olacağını, sürdürülebilirlik-dayanıklık-güvenlik tasarımı ile birlikte değerlendirileceğini, müşteri odaklı şirketlerin avantajlı olacağını, yenilenebilir enerjinin önemini, yedekleme sistemlerinin önemini, tasarım konseptinin sadelik basitlik olarak yenilendiğini, binaların yönetimi, operasyonel bakımı konularının üzerinde durdu.
Platinyum Sponsor AFS, Betül Başkaya sunumundan sonra Dennis Knight; bina sağlığı, tasarımın önemi, sağlıklı binanın 9 temelini, karbondioksitin sağlığa etkisini, akıllı ve sadeleşmiş binaların gelecekte ki önemini, bitkilerin fark yarattığını, gün ışığının insan üzerindeki önemini, günün istenilen saatinde istenilen ışığın sağlanabileceğini aktardı.
Altın Sponsor Üntes adına
Serkan Uzun konuştu, video ile firmasını anlattı, küresel tedarikçi ve üretici, hem ticari hem sanayiye hizmet verdiklerini iklimlendirmede lider olduklarını, yazılım desteklerini, 4 adet ar-ge laboratuarlarını, ürettiklerinin sorunlarını ar-ge laboratuarlarında baştan bertaraf ettiklerini belirtti.Om Taneja; akıllı alt yapı, ekipmanlara zeka katmak, bina otomasyonu üzerinde durdu ve bunları analiz etmenin, verileri düzenli inceleyebilmenin önemi, akıllı düşünmek, enerjide yenilenebilir kaynakların kullanılması, alt yapıya yatırım, pasif ısıtma ve soğutma , iç hava katiletinin artması, enerji tüketiminin azaltılması, "o" enerjili binalar başlıklarında konuştu.
Durkee Altın Sponsor olarak yetkilisi sunum yaptı Çin şirketi olarak yirmi yıldır var olduklarını havalandırmada izolasyon ürünleri hakkında bilgi verdi.
David Underwood, akıllı binalar, elektrik şebekelerinin akıllı hale getirilmesi, mikro şebekeler, nano şebekeler, binalarda ve sanayi tesislerinde elektrik yükleri ve kaynaklarının doğru yönetilmesi, alt yapıların yenilenmesi ile, üzerine yük binen sistemlerin modernleştirilmesi, akıllı şebekelerin hedefi, elektrik ve bilginin çift yönlü akışı, Becknet Modeli , Ashrae standardı konulu bilgilerini aktardı.
Tom Phoenix, ileri enerji modellemesi, ileri enerji tasarım klavuzlarının yayınlanması ve dağıtılması, 2011 itibariyle 11 adet kitap yayınladıklarını, Ashrae'nin üstlendiği ileri enerji klavuzları dokümanlarının ücretsiz dağıtıldığını, "o" enerjili binalar konulu çalışmalarının öncelikle okullardan başlandığını, "gelen enerjinin tesisteki yenilenebilir enerjiden daha az veya eşit olması" tanımını benimsediklerini, önce binaları verimli kılmak, davranışların değişmesi, ileri enerji tasarım kılavuzları (ashrae.org/freeaedg'den kılavuz indirilebilir)okullardan sonra gelecekte ikinci hedeflerinin küçük ve orta ölçekli binalar ileri enerji tasarım klavuzu olduğunu, nihai halini Mayıs 2019 da yayınlanacağını belirtti.
İbrahim Dinçer'in yenilenebilir enerji sunumunun ardından,
İSİB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Şanal kapanış konuşmasını gerçekleştirdi. Mevzuatlardaki değişiklikler hakkında bilginin yanısıra TİM'in İhracat Pusulası programının Türkçe olarak TİM'in web sitesi üzerinden ulaşılabileceğini ekledi.
6 Ekim günü Ashrae Konferans katılımcıları ile Türk firma temsilcileri arasında B2B görüşmeleri yapıldı.