Genka Klima Salih Kadayıfçıoğlu; GENKA hakkında soruları yanıtladı.
Sayın Salih Kadayıfçıoğlu, kısa bir süre önce ortağı olduğunuz firmanın faaliyetlerini durdurduğunuzu ve GENKA KLİMA olarak yeniden faaliyetlerinize devam edeceğinizi duyurdunuz. Bu süreçten ve bundan sonraki planlamalarınızdan bahseder misiniz?
• Doğrudur. 32 yıl ortağı bulunduğum Gönka Klimanın faaliyetlerini durdurduk. Bizim için çok zor oldu ama mecburduk. Çünkü 32 yıl sonra yönetim katında görüş ayrılıklarımız oldu ve ayrılmak zorunda kaldık.
Şu anda Gönka faaliyetlerine devam etmiyor: Biz GENKA KLİMA olarak kendi felsefemizde hızlıca kaldığımız yerden yolumuza devam ediyoruz. Bu süreçte Türkiye’nin şartlarına göre tek sektörde devam etmenin yanlış olduğunu gördük ve grup firma olarak 4 ayrı sektörde hareket etme kararı aldık. Bu anlamda GENKA KLİMA dışında, SORBUS Bilişim Teknolojileri adı altında yazılım teknoloji firması, DİLER Savunma San. A.Ş. adı altında savunma sanayisine yönelik bir firma kurduk. AGN OTEL İŞL. A.Ş. (REZONE HEALTH & OXYGEN HOTEL) adı altında zaten turizm firmamız ve otelimiz vardı. Turizmde de sağlık turizmine yöneldik. Ayrıca eski fabrikamızın bulunduğu Sincan Organize Sanayi Bölgesinde 20.000 m2 fabrika yatırımı kararı alıp genişleme bölgesinde yerimizi aldık. Şu anda da Ostim OSB’ de imalatlarımıza devam ediyoruz. Amacımız daha öncede olduğu gibi ihracata yönelik işler yapmak ve yeni kurduğumuz firmalarla iş birliği halinde büyük projelere imzamızı atmak.
Klima sektörünün son 10 yılda nasıl bir gelişim grafiği izlediğini düşünüyorsunuz? Türkiye ekonomisinin iklimlendirme sektörü üzerindeki mevcut etkisini değerlendirir misiniz?
• Klima sektörü son 10 yılda özellikle iç pazarda inşaattan olan yatırımlardan dolayı bir talep patlaması yaşadı ve bu sürede ciddi iş yapan firmalar çok büyüdü. Fakat bu büyüme sağlıklı bir büyüme olmadı. Yerli firmalar bu büyümeden tam anlamıyla payını alamadı. Bunun birçok sebebi var. Şu anda anlatmaya kalksak zaman ve sayfalar yetmez. Ama kısaca özetlersek; sahipsiz bir iş kolu hem yetim hem de öksüz. Çünkü bu sektörde yeteri kadar STK yok sorunlar tam anlamıyla tartışılmıyor ve takip edilmiyor. Devlet tarafında da bu konularla ilgili bir politika yok, olanlarda uygulanmıyor. Ayrıca Türkiye gibi yeni gelişmekte olan ülkelerde maalesef 2. Kuşak sorunu var. Bu kuşakları sisteme entegre etmekte zorlanıyoruz. Maalesef bunlar kültür ve zaman meselesi acı ama gerçek.
Klima ve havalandırma sektörünün zaman içindeki gelişimi, ürün yelpazesinde de değişim ve gelişimlere sebep oldu. Bu yenilenmenin sizin şirketinize ve ürünlerinize katkısı ne yönde oldu? Olmaya devam ediyor?
• Klima sektörü ürün yelpazesinde zaman içinde değişimler oldu. Bunlar gerçek ve hem ticari hem de teknik yönden kaçınılmaz olaylar. Özellikle merkezi sistem kullananlar hızlıca VRF sistemlerine dönüştü ve havalandırma sistemleri de ısı geri kazanımlı paket ünitelere dönüştü. Bu durum hem yatırımcılar için hem de projeciler için kolay ve ucuz bir yol oldu. Aslında hem VRF hem de merkezi sistemlerin kendi içinde artı ve eksileri var fakat VRF lobisi ve pazarlaması çok kuvvetli olduğu için şu anda piyasalara hakim durumdalar. Ama şunu kesin olarak söyleyebiliriz ki merkezi sistemde özellikle endüstri sektöründe her türlü projeyi yapmak mümkünken VRF de bu mümkün değildir. Biz merkezi sistemciler de kendi üretimlerimizde branşlaşıp bir ürünü en iyi şekilde yapmak zorundayız. Ama bu konuda piyasa düzenlemelerine ihtiyaç var, STK lara ihtiyaç var.
Klima satışları genellikle yazın artar. Sizin son 1 yılda gerçekleşen satış rakamlarınız nasıldı? Bu rakamların iklimsel değişikliklerle olan paralelliğini nasıl değerlendiriyorsunuz?
• Biz merkezi sistemciler olarak split klima satmadığımız için mevsimlerin satışlarımıza etkisi olmuyor. Bizim satışlarımız iç ve dış piyasada ki ekonomik gelişmeler ve daralmalara bağlı olarak değişiyor.
Artık tüketiciler klima seçerken çok seçici davranıyor. Size göre müşterilerin sizi tercih etme sebepleri neler?
• Bizi genellikle bireysel tüketiciler değil de kurumsal tüketiciler seçiyor. Bizi seçmelerinin sebebi inovasyon devamlılık, servis, mühendislik çözümleri ergonomi, ekonomi, tercihler verimlilik diye bu konuları uzatabiliriz.
İnternet üzerinden veya fiziki olarak klima satışı yapan, kendilerine genellikle merkez veya depo benzetmesi yapan firmaların sayısı fazlalaşmaya başladı. Sizi diğerlerinden ayıran belirgin farklılarınız nelerdir? Her markanın kendine özel belirlediği kampanya dönemleri oluyor. Siz Genka Klima olarak ne gibi kampanyalar yapıyorsunuz? Tüketici ve perakendecilere sunduğunuz fiyat avantajları konusunda nasıl bir politika izliyorsunuz?
• İnternet üzerinden satış yapan firmalar genellikle ticaret firmaları oluyor. Bu konuda da tabi servis ve garanti problemleri oluşabiliyor. Biz ise üretici olduğumuz için proje bazında sistem olarak çalışıyoruz. Bizim kampanya dönemlerimiz özellikle seri üretimlerde stok sayıları ile doğru orantılı oluyor. Bunun dışında proje bazındaki işlerde zaten verimlilik, fiyat, teknoloji kalite ve teslim süreleri etkin oluyor bizde.
Satış sonrası hizmetler artık tüm sektörün önem verdiği gündem maddeleri arasında yer alıyor. Hatta büyük ve kurumsal firmalarda satış sonrası hizmetler departmanı oluşturuluyor. Siz satış sonrası teknik destek konusunda nasıl bir hizmet veriyorsunuz? Sattığınız ürünlerin müşteriler gözündeki memnuniyet oranlarını nasıl belirliyorsunuz?
• Satış sonrası hizmetlerde biz kendimizi sürekli yeniliyoruz. Özellikle bazı ünite ve cihazlarımıza 7/16 uzaktan erişim ile kontrol ve irtibat sağlıyoruz. Müşterinin problemini %80 hallediyoruz. Uzaktan erişim ile halledemediklerimizi 24 saat içinde fiziki olarak servis göndererek hallediyoruz. Bu da yurt içinde maksimum 8 saat yurt dışında 24 saati geçmiyor.
Genka Klima’nın 2018’in ikinci yarı yılına ilişkin öngörüleriniz neler? Neler yapmayı planlıyorsunuz?
• GENKA KLİMA olarak yılın 2. Yarısında yine hem Türkiye ekonomisini hem de dünyadaki ticari gelişmeleri takip ediyor olacağız. Bu dönem sıkıntılı bir dönem özellikle doların hızlı artması, yeni hükümetin kurulması ve belirsizlikler nedeniyle yılın 2. Yarısı çok fazla bir şey beklemiyoruz. Hatta 2019’un ilk 3 ayı içinde bir şey beklemiyoruz. 2019’un 2. Çeyreğinden itibaren piyasaların hareketleneceğini düşünüp planlama ve stratejilerimizi bunlar üzerine kuruyoruz. Şu anda tek hedefimiz yurt dışı piyasalar bunun içinde Asya ve Afrika da sürekli hareket halindeyiz. Yurt dışı pazarı da artık kolay bir Pazar değil. Ama çalışmaya devam etmek zorundayız.
Eklemek istedikleriniz?
• Son olarak şunu eklemek isterim, sektör oyuncularının özellikle bu dönemlerde çok dikkatli olmalarını istiyorum. Özellikle devlete iş yapan müteahhitler zor durumlara düşebilir. Dolayısıyla biz bu filmi daha önce defalarca izlediğimiz için üreticilere dikkatli olun diyorum. Yine üreticileri STK lara önem vermesi ve test sertifikasyon, laboratuvar konularında gözlerini açmalarını iş birlikleri yapmalarını ve uygulamaya yönelik stratejiler geliştirmelerini öneririm. Ayrıca proje ve projecilere yönelik saygı ve değer konularına önem vermemiz gerekir. Ekonomik alanlarda da projelerin karşılığının verilerek güzel projeler üretilmesine sektörün katkıda bulunmasını isterim.