Dekogroup ve Borusan Mannesmann proje ortaklığıyla düzenlenen Four Effects Engineering Meeting, 10 Mayıs 2018 günü Çırağan Palace Kempinski’de gerçekleştirildi. Moderatörlüğünü gazeteci Serdar Kuzuloğlu’nun gerçekleştirdiği etkinlikte, Dekogroup, Borusan Mannesmann, Samsung, Wilo ve Johnson Controls panelleri ile mekanik tesisat sektörüne dair güncel tüm konular masaya yatırıldı.
Alanında Türkiye’de ilk kez gerçekleşen FOUR EFFECTS Mühendislik Toplantısı, 10 Mayıs 2018 tarihinde Çırağan Palace Kempinski’de yaklaşık 900 sektör profesyonelinin katıldığı muhteşem bir açılış ile gerçekleşti.
Dekogroup ve Proje Ortağı Borusan Mannesmann’ın gerçekleştirdiği “Four Effects Mühendislik Buluşmaları” Türkiye’deki çok değerli mekanik tesisat profesyonellerini bir araya getirdi. Bu yıl birincisi düzenlenen etkinliğin ana teması “Mekanik Tesisat; Geleceğin Kompleks Projeleri” oldu.
Four Effects’in amacı; mekanik tesisat ve inşaat sektörünün dört bileşeni olan yatırımcı, tasarımcı, yüklenici ve tedarikçileri bir araya getirmek ve bu bileşenlerin iletişimini sağlamak, teknik bir platform oluşturmak, sektördeki son gelişmeleri ve alanında uzman konukların görüşlerini aktarmak olarak özetlenebilir. Bu amaçla, etkinlik boyunca paneller, özel oturumlar düzenlendi. Aynı zamanda fuaye alanında kurulan sektörün lider firmalarının standlarıyla ürün ve hizmetleri tanıtıldı.
Bu mükemmel buluşma, gazeteci Serdar Kuzuloğlu’nun moderatörlüğünde yapıldı ve gerçekleşen üç panel ve özel oturumlarda önde gelen firmaların yönetici ve temsilcileri sektörün geçmişten bugüne gelen sorunlarını ve geleceğini tartıştı.
Yatırımcı, Tasarımcı, Yüklenici, Tedarikçi bileşenlerinin değerli isimlerinin 10 Mayıs 2018 günü konuşmacı olarak katılarak sunum yaptığı etkinlik, sektörün mekanik tesisat profesyonellerini ağırladı. “Mekanik Tesisat; Geleceğin Kompleks Projeleri” manşeti ile gerçekleşen Konferans, sunumlar ve paneller ile gün boyu katılımcıların azalmayan ilgisi ile tamamlandı.
Etkinliğin açılış konuşmalarını; Dekogroup Kurucu Genel Müdürü Makina Mühendisi Evren Demirci ve Borusan Mannesmann Kurumsal İletişim Müdürü
Sabah ve öğle saatleri arasında, Geleceğin Kompleks Projeleri Samsung Paneli ve Geleceğin Kompleks Projeleri Wilo Paneli’nde aşağıda detaylarını okuyacağınız değerli isimler konuştu.
Öğle yemeğinin ardından 3 Özel Oturum ve bir firma sunumu ile Geleceğin Kompleks Projeleri JCI Paneli yapıldı.
Four Effects Engineering Meeting; Çırağan Palace Kempinski’nin muhteşem atmosferinde, mekanik tesisat profesyonellerinden, sektör bileşenleri ile bilgi paylaşımına dayanan keyifli bir gün geçirme çabasından olumlu yansımaları aldı...
Evren Demirci//Dekogroup
Four Effects Engineering Meeting; açılışında Dekogroup Kurucu Genel Müdürü Makina Mühendisi Evren Demirci, “hoşgeldiniz” konuşması yaptı.
Aylin Kurt Ganiç// Borusan Mannesmann
Borusan Mannesmann Kurumsal İletişim Müdürü Aylin Kurt Ganiç, “Borusan Mannesmann’ın 60. kuruluş yılında liderliğimizin gereğini yerine getirmek için buradayız” dedi ve “Sektörümüze fayda sağlayacağını umduğumuz dijital platformumuz, adını mekanik networkten de alan “MEKAN” platformunu da sizlerle paylaşıyor olacağız” müjdesini verdi.
Okan Tutcu//Samsung Sistem Klimaları Kıdemli Müdürü
Geleceğin Kompleks Projeleri Samsung Paneli’nde; Samsung Sistem Klimaları Kıdemli Müdürü Okan Tutcu sunumunda; Samsung’un Enerji Simülasyon Yazılımı, Ürün Tasarımı & Seçim Yazılımı, Hesaplamalı Akışkanlar Dinamiği - Projenin tasarım şartlarına göre modellenmesi ve kurulumu konulu bilgileri aktardı.
Sunumunda Tutcu; mobil raporlama, otomatik raporlama, bulut tabanlı uygulamalar, veri akışı, nesnelerin birbiri ile bağlantısı, sanal gerçeklik teknolojisi ile projeleri önceden denetleyebilmek, dronların şantiyelerde kullanımı, üç boyutlu yazıcılar ile konutların yapımı, artırılmış gerçekliğin cep telefonların yerini alabileceği konularını örnekleriyle aktardı.
Caner Usta//Emlak Konut GYO
Emlak Konut GYO, Mekanik Grup Uzman Kontrolörü Caner Usta; “Toplu Konut Projelerinde Hazırlık ve Uygulama Aşamasında Yaşanan Sorunlar ve Çözümleri” konulu sunumunda, Proje üretim safhasındaki aksaklıklar, tek tip projeler, çizimlerin revizyon süreci, İhtiyaca yönelik olmayan, projeyi yavaşlatan mekanik ve tekdüze şartnameler, Arsa ve yapı maliyetlerindeki artışın konut satış/kira fiyatlarında yarattığı yükseliş paradoksu, Yenilenebilir enerji kaynakları ve bu kaynakların kullanılmasındaki aksaklıklar, revizyon ihtiyacı olan yönetmelikler, kurumlara ait yerel yönetimlerin farklı yorum ve inisiyatifleri doğrultusunda şekillenen sektör, proje süresince alınan kararlar, izlenen yollar, zaman ve organizasyon yönetimi eksiklikleri, üretim ve işletme açısından uygunluğu olmayan ürünlerin piyasada yaygınlaşması, uygulama sırasında ve sonrasında işçilik ile ilgili ortaya çıkan sorunlara çözüm önerilerini aktardı.
Evren Gözay //Artaş İnşaat
Artaş İnşaat Genel Müdür Yardımcısı Evren Gözay; AVM, Ofis ve Konut Multi-Kompleks Yapılar üzerine örneklemeler ile konuştu.
Cevat Tanrıöver//Tanrıöver Mühendislik
Tanrıöver Mühendislik Makina Yüksek Mühendisi Cevat Tanrıöever; “Konutlarda Bireysel Isı Pompası Kullanımı” başlığında Merkezi kazan daireli sistemlerde boru ısı kayıplarını Vadiİstanbul 3. Etap 12 konut bloğu örneklenerek ısı kaybı kriterleri, ısı izolasyon malzemeleri, tablolar ile aktarıldı. Geleceğin sistemi olarak yansıtılan ısı pompasının sıcak su üretimi, döşemeden ısıtma-soğutma konularına açıklık getirdi.
Demta Mühendislik//Ersin Gökbudak
Demta Mühendislik Ersin Gökbudak; “Geçmişten bu güne mekanik tesisat hakkında bilgi sonrasında bu günkü değişimin nelere ihtiyacı olduğu, iş veren ve yatırımcının 70’li yıllara göre olumsuz anlamda gelişmesinin yanısıra tedarikçilerin ilerlemesinin olumlu anlamda geliştiğini, iş yapma kültürünün gerilediğini, küçük firmaların ufalandığ ını, yapım kültürümüzün değişmesi gerektiğini belirtti. Tüm standartların ülkemiz tarafından bilindiğini ve her sistemin uygulamada yeri olacağının da altını çizdi.
Soru cevaplar ile tamamlanan ilk bölüm sonrasında verilen kahve molasında, izleyiciler etkinliğe standları ile katılan firmalar ile görüşme fırsatı buldu.
Geleceğin Kompleks Projeleri Wilo Paneli’nde Wilo Türkiye Genel Müdürü Ercüment Yalçın; Dünyanın ilk akıllı pompası Stratos MAXO pompası konulu sunumunu yaptı. Kendisi öğrenebilen Stratos MAXO günün her saatinde tesisatta ölçüm yapıp, detayları hafızasında tutup bir sonraki güne öyle başladığını, yapay zekalı pompanın her gün yaptığı ölçümler ile enerji verimliliği sağladığını belirtti.
Ömer Öksüz//YDA Grup Genel Müdür Yardımcısı
YDA Grup Genel Müdür Yardımcısı Ömer Öksüz yaptığı sunumda, enerji tasarruflu buz depolama sistemi konulu bir projeyi anlattı.
Şükrü Arkadakalmaz//Kuzu Gurup Proje Direktörü
Kuzu Grup Proje Direktörü Şükrü Arkadakalmaz; Yangın ve yangına karşı koruma sistemleri, yapılarda pasif yangın koruması, yönetmelikler ve standartlar, pasif yangın durdurucu ürünlerin faydaları ve sistemlerinin yaygınlaştarılması konularına örnekler ile açıklık getirdi.
Dinamik Proje//Zühtü Ferah ve Ömer Geylan
Dinamik Proje Zühtü Ferah ve Ömer Geylan, “Tasarımcıya Ayrılan Bütçenin İşin Maliyetine ve Kalitesine Etkisi” konulu sunumunu örnekler vererek aktardı. Tasarım için ayrılan bütçenin işin maliyetine ve kalitesine etkisi hakkında bilgi verdi. Bütçe ayrılan bir proje örneğini sunumunda vererek mühendislik alt yapısının güçlendirilmesi için bütçe ayrılmasının ve tasarımcının bu bütçeden doğru payı almasının önemi üzerinde durdu.
Öğlen yemeği sonrasında Özel Oturum 1’de Dekogroup Evren Demirci, BIM konulu sunumunun yanısıra Dekogroup’un faaliyetlerinden Mechanic Dergisi’nden ve Türkiye- Londra Ofislerinin çalışmalarından bahsetti. “BIM nedir?” konusunu örneklemeler ile anlatan Demirci, bir yapının önce dijitalde modellemenin gerçeğindeki hataları ortadan kaldırdığını, sonucunda iş gücü ve emek tasarrufunun yanısıra enerji tasarrufuna yaradığını aktardı. Tüm dünyada özellikle gelişmiş ülkelerde artık BIM platformu dışında proje kabul edilmediğini ülkemizde bunun kanununun olmadığını ancak uluslararası projelerde mutlaka kullanıldığını belirtti. Family’ler ve BIM Model gelişim süreci (LOD) hakkında bilgi verdi. 3. Havalimanı uygulamalarından örnekler verdi.
Merve Ergün Arslan//Borusan Mannesmann
Özel Oturum 3’de Borusan Mannesmann’dan Merve Ergün Arslan; “Mekanik Tesisat Sektöründe Dijital İletişim Zamanı” sunumunda “MEKAN” Platformu’nu tanıtarak, mekanik tesisat profesyonellerinin adresi olacak bu platformun profesyonellere vereceği hizmetleri açıkladı.
İbrahim Biner//Birleşim Mühendislik
Birleşim Mühendislik Genel Müdürü İbrahim Biner, “Lejyonella Korumasında Yeni Bir Yaklaşim” başlıklı sunumunda, Lejyonella hastalığının özellikle hastanelerde taşıdığı risk ve koruma önlemlerinde sıhhi tesisat borulama devresi konulu alınacak önlemler hakkında bilgiler verdi.
Dr. Mustafa Koçak//Gedik Holding
Gedik Holding Firma Sunumu’nda Dr. Mustafa Koçak; Gedik Holding bünyesinde kaynak, finans, eğitimin yanısıra Gedik Döküm & Vana şirketi hakkında bilgiler verdi. 1967’de kurulan TERMO Buhar Ekipmanları Şirketi, ‘91 yılında Gedik Döküm & Vana ismini aldı. İstanbul’daki tesislerinde Gedik Kum Döküm, Gedik Hassas Döküm, TERMO Vana ve Armatürleri olarak, TSE, ISO 9001-2008, CE, GOST, Sepro, AD 2000-WO, AD2000-HPO, Bureau Veritas, Turkish Lloyd, API standartlarına uygun üretilen vanalar, endüstriyel tesislerde, enerji santrallerinde, kimya, petrol, gemi inşa endüstrilerinde, ısıtma & soğutma, buhar, kızgın su, LPG, doğal gaz, ve her türlü kimyasal akışkan uygulamalarında kullanılıyor. İstanbul Gedik Üniversitesi ile 5 bin öğrenci ve mühendislik, mekatronik, kaynak ve NDT teknolojileri ile uzmanlar yetişiyor.
JCI Paneli’nde; JCI Genel Müdürü Alp Yılmaz; Johnson Controls’un bina teknoloji çözümlerini, akıllı binalar için sundukları sistemleri, bina otomasyon ve kontrolü, soğutma grupları, değişken soğutkan akışı, hava sistemleri, rooftop & üniter cihazlar, endüstriyel soğutma, yangın algılama ve güvenlik sistemlerini aktardı.
Burak Rıza Toraman// Rönesans Gayrimenkul
Rönesans Gayrimenkul A.Ş. Burak Rıza Toraman; “Tasarım imalat ve test-devreye alma süreçlerinin enerji verimliliğine etkisi, uluslararası normlara uygun ve gerçek koşullar ile barışık tasarım nasıl yapılır, genel hedefler “ konulu sunumunu gerçekleştirdi.
Kalyon İnşaat H. Fatih Aktaş, Mekanik Tasarım ve Taahhütte Proje Yönetimi başlıklı sunumunu aktardı.
Bora Atay//Acıbadem Proje Yönetimi
Acıbadem Proje Yönetimi Mekanik Grup Şefi Bora Atay, “Tıp sektöründe gelecekte bizi neler bekliyor” başlıklı sunumunu örneklemeler ile yaptı.
Şinasi Karaoğlu//Hill International
Hill International Mekanik Koordinatörü Şinasi Karaoğlu; “Sözleşme süreçlerinde dikkat edilmesi gereken noktalar” başlıklı sunumunda, doğru sözleşme, dünyada ve bizde sözleşmeler, FIDIC sözleşmeleri konularını aktardı.