HVAC

Aldağ A.Ş. Yönetim Kurulu Başkan Vekili Sayın Rebii Dağoğlu ile yaptığımız söyleşiyi sunuyoruz.

Rebii Dağoğlu; "Türk iklimlendirme sektörünü, yakın coğrafyamızın cazibe merkezi haline dönüştürme çabalarının önemli bir dinamosu ve aktörü olmak istiyoruz. Bunu sağlayacak bilgi, birikim, tecrübe ve diğer tüm gerekli kaynaklara sahibiz".

Aldağ Yönetim Kurulu Başkan Vekili Rebii Dağoğlu "2017 senesi ALDAĞ A.Ş.’ nin yarım asırı geride bıraktığı yıl olmasının yanısıra  şirketimiz adına rekorların kırıldığı ve önümüzdeki yarım asır adına birçok yeni başlangıçların habercisi olan bir yıldı"Aldağ Yönetim Kurulu Başkan Vekili Rebii Dağoğlu "2017 senesi ALDAĞ A.Ş.’ nin yarım asırı geride bıraktığı yıl olmasının yanısıra şirketimiz adına rekorların kırıldığı ve önümüzdeki yarım asır adına birçok yeni başlangıçların habercisi olan bir yıldı"Sayın Rebii Dağoğlu, 2017 yılında Aldağ 50. kuruluş yılını kutladı ve 2018 yılına hızlı bir giriş yaptı, bu yılın çalışmaları hakkında sizden bilgi alabilirmiyiz.

2017 senesi ALDAĞ A.Ş.’ nin yarım asırı geride bıraktığı yıl olmasının yanısıra  şirketimiz adına rekorların kırıldığı ve önümüzdeki yarım asır adına birçok yeni başlangıçların habercisi olan bir yıldı. Sadece ALDAĞ adına değil  aynı zamanda tüm iklimlendirme sektörü adına önemli bir seneydi. ALDAĞ, iklimlendirme sektörünün bu ülkede ki ilk imalat yatırımı olup tüm hikayenin de başladığı yerdir. Bu vesileyle sektörümüz de ALDAĞ ile başlayan yarım asırlık yolculuğu geride bırakmış oldu. Bundan sonra yükümüzün çok daha ağır, sorumluluklarımızın çok daha fazla olduğunun bilinciyle yolumuzda emin adımlarla ilerliyoruz.

Aynı  2017 yılında  olduğu gibi 2018’e de hızlı bir giriş yaptık. Sektörümüzde merkezi sistemler tarafında bir daralma yaşanırken döviz bazında yüksek büyüme oranları yakaladık. Dolayısıyla sadece büyümüyoruz aynı zamanda pazar payımızı da arttırıyoruz. Öyleki Akhisar fabrikamızın inşaası devam ederken İstanbul’da üçüncü fabrikamızı devreye almak durumunda kaldık. Aynı zamanda AKHİSAR fabrikamız için hazırlık niteliğinde olacak İzmir Torbalı’da ki bir tesisi de devreye aldık. Yani şu an dört ayrı fabrikada üretim yapıyoruz. Dolayısıyla 2017 de başlayan yükselişimizi sadece 50.yılımızı taçlandıran bir başlangıç değil, önümüzdeki 50 yılın nelere gebe olduğunu gösteren bir yıl olarak nitelendirebiliriz.

Rebii Bey, geçmişten bugüne Aldağ gelenekleri ve yeniden yapılanması konusunda neler söylemek istersiniz.

Aldağ A.Ş. Yönetim Kurulu Başkan Vekili Rebii Dağoğlu; "2017 de başlayan yükselişimizi sadece 50.yılımızı taçlandıran bir başlangıç değil, önümüzdeki 50 yılın nelere gebe olduğunu gösteren bir yıl olarak nitelendirebiliriz"Aldağ A.Ş. Yönetim Kurulu Başkan Vekili Rebii Dağoğlu; "2017 de başlayan yükselişimizi sadece 50.yılımızı taçlandıran bir başlangıç değil, önümüzdeki 50 yılın nelere gebe olduğunu gösteren bir yıl olarak nitelendirebiliriz"ALDAĞ A.Ş.’nin halihazırda niceliksel büyümesi katlanarak devam ederken, niteliksel anlamda da yeniden yapılanma süreci devam ediyor. Yönetimsel anlamda organizasyon süreçlerimizi elden geçiriyoruz. Bazı departmanları ortadan kaldırırken, yeni departmanlar ve bölümler kuruyoruz.
ALDAĞ’ın organizyon yapısını, karar alma süreçlerini, iş akış süreçlerini ve iş tanımlarını, kurum içi talimatnameleri günün değişen koşullarına göre yeniden uyarlıyoruz. Bu dönüşüm süreçlerinde bazı yabancı danışmalık firmalarından teknik destek alıyoruz. Ancak kimsenin bizim işimizi bizden daha iyi yapamayacağının da bilincindeyiz. Başka yerlerde başarılı olmuş reçetelerin aynen bizlere uyarlanması mümkün değil, kendi iç dinamiklarimizi ülkenin, ekonomimizin ve sektörümüzün yapısal özelliklerini de hesaba katmalıyız. Bu bağlamda ALDAĞ’ ın yeni organizasyon yapısı dışarıdan gelecek veri akışına açık, karar alma süreçlerinde katılımcılığı öngören ve bir o kadar esnek ve hızlı aksiyon almaya olanak sağlayan bir yapıda olmalı.

Bunun yanı sıra teknolojik alt yapımızda da hem donanım hem de yazılım anlamında büyük değişikliklere gittik. Halizırda  kullandığımız CRM programımızı  değiştirme kararı aldık. Yeni programa çok yakın zamanda geçiş yapacağız. ERP ‘ye geçiş sürecini başlattık, sözleşmelerimizi  yaptık, çalışanlarımızın eğitim süreçleri devam ediyor.
Klima Santrali seçim programımızı yeniledik, aynı zamanda diğer ürünlerimiz için de seçim programlarımızı yıl sonuna kadar devreye sokacağız. Fan coil lerimiz için Revitt çalışmamızı tamamladık, yakın bir zamanda kullanıma açıcağız. Şirketimizin birçok operasyonel süreçlerinde bulut sistemine geçiş yaptık. Verilerimiz fiziki ortamın yanı sıra sanal ortamda da saklanmaya başlandı.

IT operasyonlarımızı Türkiye’nin en büyük sistem entegratörlerinden birisine devrettik. Filo yönetim sistemimizi CRM’ye entegre ettik. İş süreçlerimizin kesintisiz yürümesi için bilişim sistemleri altyapımızı kurguladık. Şirket içi ve dışı telekomünikasyon süreçlerimizi tek bir noktadan kontrol edilecek şekilde yeniden yapılandırdık. Bilişim alanında ISO 270001 bilgi güvenliği yönetim sistemi sertifikalandırılma çalışmalarının sonuna geldik. Anlayacağınız kendi içimizde başlattığımız dijitalleşme sürecini ürettiğimiz cihazlara da uyarlayarak yüksek teknoloji kavramının kurum kültürümüzün ayrılmaz bir parçası haline gelmesini hedefliyoruz.

Çalışanlarımızın bireysel verimliliklerini arttırmak ve kişisel gelişim süreçlerine katkıda bulunmak adına farklı etkinliklerimiz var. Satış ve pazarlama, iletişim, teknolojik süreçlere adaptasyon, sosyal medya yönetimi, dijital pazarlama, müzakere teknikleri gibi birçok alanda şirket içi eğitimlerimiz devam ediyor.

R. Dağoğlu; "Mayıs ayı itibariyle Akhisar Fabrikamız'da üretim faaliyetleri başlıyor"R. Dağoğlu; "Mayıs ayı itibariyle Akhisar Fabrikamız'da üretim faaliyetleri başlıyor"ALDAĞ bugüne kadar insan kaynakları açısından hep dışarıya kapalı bir yapı oldu. Genelde işe ilk alımlarda yeni üniversite mezunları tercih ediliyordu ki bu süreçte değişen bir şey olmadığını belirtmeliyim. Halen gençlerin aramıza katılma sürecine büyük önem veriyoruz. Yakın zamanda üniversiteler ile işbirliği içinde rotasyon programlarımız başlıyacak, bu programlar bugüne kadar bilinenlerden farklı içerikte olacak. Bununla birlikte gençlerin yanısıra son dönemlerde farklı şirketlerden, farklı kurum kültürlerinde yetişmiş arkadaşlara da kapılarımızı açtık, ve bizlere çok şey kattıklarını düşünüyorum. Aramıza yeni katılan  arkadaşların yanı sıra geçmişte ALDAĞ da görev alıp çeşitli sebeplerle ayrılıp başka firmalarda görev alan arkadaşlarımızı da tekrar aramıza kattık. Bu arkadaşlar eski çalışanlarımızla, aramıza yeni katılanlar arasında bir köprü görevi gördüler. Farklılıkları yönetebilmek önemli, bir füzyon oluşturmalı ve birbirinden değişik çalışma kültürlerini aynı ergime potasında eritebilmelisiniz. Onu eritecek olan da Aldağ Logo’su dur.

Geçmişten bugüne gelen gelenekler ve prensipleri var bu şirketin. Ortak hedeflere ulaşmak için kurum içi ortak değerlere ihtiyaç var, bu da bizde var. Ortak kurallarımız tepeden inme değildir. Kendi içerisinde süzülerek bugüne gelmiş, denenmiş, test edilmiş, kabul edilmiş yazılı olmayan kurallar. İçselleştirilmiş davranış şekilleri. Değişiklikleri senkronize etmek zaten yönetimsel bir yeti. Ama böyle bir güçlü kurumsal yapının içini doldurursak kolaylaşıyor. Aşırı kurumsallık statükoya dönüşmemeli, dinamizm devam etmeli, buna dikkat ediyoruz. Şu anda çok dinamik bir süreçteyiz. Hem kurumumuzu ve ilkelerimizi  muhafaza ediyoruz hem de dinamizm içinde değişime ayak uyduruyoruz. Hatta bizzat değişimin kendisini yaratıyoruz. Kısacası şirket içi çok kültürlülüğe çok önem veriyoruz. Kadın çalışan sayımızı önemli ölçüde arttırdık. Yurtdışından staj işin gelen öğrenclilere kapılarımızı açıyoruz. Engellilerin istihdamına yönelik uygulamalarımız örnek gösterilecek nitelikte. Her farklılığı kurumsal gelişim sürecimize katkı sağlayacak bir zenginlik olarak görüyoruz.

R. Dağoğlu; "Akhisar tesisimizin açılışının hemen akabinde yeni yatırım müjdelerimizi sektörümüze açıklıyacağız"R. Dağoğlu; "Akhisar tesisimizin açılışının hemen akabinde yeni yatırım müjdelerimizi sektörümüze açıklıyacağız"Üretim merkezleriniz hakkında bilgi alabilirmiyiz.

Az önce belirttiğim gibi Akhisar Fabrikamızın inşa sürecinin sonuna gelirken sene başında artan talebi karşılayabilmek adına fabrika sayımızı dörde çıkarttık. İstanbul Kartal, Pendik’ten sonra Kurtköy’de 3. Fabrikamızı devreye aldık. Buna ek olarak İzmir Torbalı’da açtığımız 4.üretim tesisimiz  Akhisar Fabrikamız için bir hazırlık projesi niteliğinde, burada Akhisar Fabrikamız da  hem beyaz yaka olarak  hem de üretim süreçlerinde görev alacak kadroları beliriliyoruz. Bu arada Mayıs ayı itibariyle Akhisar Fabrikamız’da da üretim faaliyetleri başlıyor. Ancak Haziran ayında tam kapasiteye ulaşırız diye düşünüyorum. Eylül ayında da resmi açılışı yaparız. Bu arada Akhisar tesisimizin açılışının hemen akabinde yeni yatırım müjdelerimizi sektörümüze açıklıyacağız. Klima santrallari, Hijyenik Klima Santralleri, Havuz nem alma üniteleri ve Paket tip hijyenik santrallar ile Paket tip klima cihazlarının imalatı Akhisar’da olacak. Fan-Coil, IGK üniteleri, Sıcak hava apareylerinin imalatı İstanbul’da ki tesislerimizde devam edilecek. Ürün gamında genişlemeye gidiyoruz. Önümüzde ki 5 ila 7 yıllık zaman zarfında ALDAĞ markasını iklimlendirme sektörünün hemen tüm ürünlerinde göreceksiniz. Hepsini  biz üreticeğiz demiyorum ama ALDAĞ markasıyla daha fazla ürünle pazarda  faaliyet göstericeğiz. Mevcut ürünlerimizi geliştirme süreçlerimiz devam ediyor. Yakında yeni nesil klima santrallarinin lansmanını yapacağız. Bugün itibariyle EC fanları tüm ürünlerimizde kullanmaya başladık. Türkiye’de EC fanlı fan-coil üretimi yapan tek firma biziz. Otomasyon departmanımız kuruluyor bu alan çok hızlı gireceğiz. Enerji verimliliği ve dijitalleşme aslında herkesin gündeminde bizim farkımız hızlı aksiyon almamız.

R. Dağoğlu; "Bu yıl içerisinde 11 ayrı fuara katılmış olacağız"R. Dağoğlu; "Bu yıl içerisinde 11 ayrı fuara katılmış olacağız"Yurt dışı etkinlikleriniz ve atılımlarınız hakkında bilgi alabilirmiyiz.

Bu yıl içerisinde 11 ayrı fuara katılmış olacağız… Yıl başından bu yana ISK-SODEX, Özbekistan’da Almaty, İtalya’da  MCE  ve Suudi Arabistan fuarlarına  katıldık. Geçen sene Azerbaycan da olduğu gibi  bu sene de Özbekistan’da firmamız en güzel stant ödülünü aldı. Özbek ulusal basınının firmamıza yönelik büyük ilgisi vardı. Yıl sonuna kadar katıldığımız fuar sayısını 11’e tamamlayacağız ve bu rakam her sene artmaya devam edecek.

Dubai’de TİM bünyesinde oluşturulan Ticaret Merkezi’nde ki yerimizi aldık ve en kısa zamanda  atamamızı yapacağız. Kazakistan ofisimizi açıyoruz, uzun yıllardır MUSİAD’ ın Kazakistan sorumlusu olan Sayın Can Kantoğlu Kazakistan ülke müdürümüz olarak göreve başladı. Nihai ofis yerinin belirlenmesinin akabinde stantdart ürünlerimizin stoklanacağı bir depo alanı tutulacak. Ayrıca bu bölgede yaygın bir servis ağı kurma niyetindeyiz. Özbekistan ofisimiz için aday isimlerle görüşmelerimiz sürüyor. İki haftalık süre içerisinde bu ülkenin bölge sorumlusunu açıklaycağız. Daha sonra sırasıyla diğer BDT ülkelerinde de aynı politikayı devam ettiriceğiz. Bizim bu ofisleri açmaktaki temel felsefemiz Pazar da doğrudan var olmak değil, aksine bizim ürünlerimizi pazarlayacak firmalara daha yakından destek verebilmek.

ISK-SODEX İstanbul ve Milano Fuarlarını Aldağ açısından değerlendirebilir misiniz.

En son katıldığımız Milano fuarından başlayalım, çok verimli geçti. Milano da 180 kişiyi ağırladık. Hem iç pazar hem de ihracat pazarı için oldukça verimli oldu. Ar-ge ekibimiz de fuara katıldı. İtalya fuarı bizim için bir referans noktasıydı. Gelecek  yıllar da da katılmaya devam edeceğiz. Hatta batı Avrupa’da ki   diğer fuarlar bunu takip edecek.
ISK-SODEX Fuarı sektörümüzün en büyük ve Avrupa’nın 3. büyük fuarı. Bu bir değer. Ticari faaliyet gibi bile görmemek lazım. Sektörümüzün bayrağı, iklimlendirme sektörünün aynasıdır, bizim fuarımızdır ve sahip çıkacağız. ‘Hep birlikte destekleyelim hep birlikte kazanalım‘ düşüncesindeyiz. Biz fuarda 600 metrekare yer alınca önce eleştiri aldık.  Geçmişi olan bir firmayız. Lider bir firmayız, bu fuarda da söylediklerimizin altını dolduracak şekilde katılım göstermek durumundaydık. Öyle de yaptık. Fuarın kendisine haraket kazandırdığımızı başka katılımcılara da örnek olduğumuzu düşünüyoruz. Fuar beklenenin tam tersi hem yerli, hemde yabancı misafirlerin büyük ilgisi ile karşılaştı.
Eğer bu fuar’ın kazandığı pozitif ivmede biraz olsun payımız olduysa bundan büyük mutluluk duyarız. İstanbul dışından 1080 kişiyi Polat Renaissance ve Sheraton Ataköy otellerinde ağırladık. Merkezi sistemlerde ısı pompası kullanımı konulu bir seminer düzenledik. Teknik Koordinatörümüz Sayın Cengiz Hepergil’in moderatörlüüğünde gerçekleşen seminere Zühtü Ferah, Hamit Mutlu, Hüseyin Ardem  ve Prof.Dr. Birol Kılkış gibi alanında uzman kişiler konuşmacı olarak katıldılar. Bununla birlikte aynı seminerde Genel Müdür Yardımcımız Doruk Oflaz tarafından ısı pompaları konulu bir sunum yapıldı. Ayrıca Karadeniz salonunda düzenlenen Dernekler Özel Oturumunun da tek sponsoruyduk. İstanbul’da İDO Bakırköy, Taksim AKM, Atatürk Havalimanı ve Kazlıçeşme gibi muhtelif semtlerden fuar alanına saat başı servis araçları kaldırdık. Ayrıca 11. Salonda ki forum alanında  ALDAĞ AŞ İş Geliştirme Müdürü Hamza Sonkur tarafından DIN 1946-4 standardına göre hijyenik klima santrallerini konu alan bir sunun gerçekleştirdik.
Son olarak  ISK Sodex ile ilgili olarak şunu söyleyebilirim; 2019 yılındaki fuarada proaktif bir katılım göstereceğiz.

R.Dağoğlu; "biz her zaman  yapıcı bir yönetim felsefesini belirlediğimiz gibi sektörün kazancının kendi kazancımız olduğu inancıyla bugünlere geldik"R.Dağoğlu; "biz her zaman yapıcı bir yönetim felsefesini belirlediğimiz gibi sektörün kazancının kendi kazancımız olduğu inancıyla bugünlere geldik"Rebii Bey, son olarak eklemek istediğiniz bir şey varmı.

Emine hanım, söz konusu ALDAĞ olduğunda söylenecek şeyler bitmez. Benim size burada anlattıklarım hali hazırda yaptıklarımızın ve yapacaklarımızın çok az bir kısmı. Eğitim, AR-GE, Pazarlama, İhracat, Dijitalleşme ve Kurumsal Kimlik yenileme süreçlerinde değişim süreçlerimiz hızlı devam ediyor. Yakın coğrafyamızda iklimlendirme sektörünün hemen tüm ürün yelpazesinde, daha fazla söz sahibi olan bir firma hüviyeti kazanmak istiyoruz. Ancak hedeflerimiz kesin olarak sadece  ALDAĞ ‘ın hedefleriyle sınırlı değildir. Türk iklimlendirme sektörünü, yakın coğrafyamızın cazibe merkezi haline dönüştürme çabalarının önemli bir dinamosu ve aktörü olmak istiyoruz. Bunu sağlayacak bilgi, birikim, tecrübe ve diğer tüm gerekli kaynaklara sahibiz.

Ve şunun bilinmesini isterim ki biz her zaman  yapıcı bir yönetim felsefesini belirlediğimiz gibi sektörün kazancının kendi kazancımız olduğu inancıyla bugünlere gelmiş olup bundan sonra da aynı yapıcı ve ortak çıkarı hedefleyen yönetim anlayışımızı devam ettireceğiz.

Save
Cookies user preferences
We use cookies to ensure you to get the best experience on our website. If you decline the use of cookies, this website may not function as expected.
Accept all
Decline all
Functional
Tools used to give you more features when navigating on the website, this can include social sharing.
AddThis
Anladım!
Decline