TTMD XIII. Uluslararası Yapıda Tesisat Sempozyumu Yürütme ve Organizasyon Kurulu Başkanı Sayın Dr. Murat Çakan ile Sempozyum hakkında konuştuk.
Bu yıl, TTMD XIII. Uluslararası Yapıda Tesisat Sempozyumu “İklime Uygun Mekanik Tesisat Sistem Çözümleri” başlığı ile 12-14 Nisan 2018 tarihleri arasında İstanbul Wyndham Levent Oteli’nde gerçekleşiyor.
TTMD XIII. Uluslararası Yapıda Tesisat Sempozyumu bu yıl önceki yıllara göre önemli ölçüde farklılaşacak. Sekiz ana tema üzerinde yoğunlaşıyoruz.
Bu tema başlıklarını şöyle ifade edebiliriz.
-Akdeniz İklimi için Tasarım Stratejileri,
-Yüksek Binalar için Mekanik Tesisat Sistem Özellikleri,
-Kontrol, İşletmeye Alma ve Kabul hizmetleri (KİK),
-Yüksek Verimli Mekanik Tesisat Sistem ve Ekipmanları,
-Teori ve Pratik: İşletme ve Bakım,
-Yenilenebilir Enerji Uygulamaları,
-Bina Fiziği ve Kabuk Tasarımı,
-Modelleme Araçları ve Simülasyon.
Yüksek Binaların doğru işletilmeleri konulu Amerika ve Avrupa’dan iki uzman bizleri bu konuda bilgilendirecek. Bu uzmanlardan birisi 2020 yılında Cidde’de hizmete girecek 1000 m yüksekliğindeki Cidde Kulesi’nin mekanik tesisat tasarımcısı. Akdeniz iklimine uygun yaklaşık veya net “sıfır” enerjili binalar konusunda da özellikle REHVA çerçevesinde tanıdığımız, bilgi alışverişinde bulunduğumuz uzmanları ağırlayacağız.
Bilgisayar ortamında yapılan modelleme ve simülasyon çalışmaları giderek mekanik tesisat sektörünün vazgeçilmez hesap ve analiz araçları haline geliyorlar. Bu konuda dünyada söz sahibi bir dernek olan IBPSA başkan düzeyinde temsil edilecek sempozyumumuzda.
İngilizce literatürde commissioning olarak dile getirilen bir sektörel kavram var. Ülkemizde daha çok bir tasarımın kabulü anlamında kullanılıyor. Oysa commissioning kabul kadar kontrolü ve işletmeye almayı da içeren çok önemli bir kavram. Bu yüzden bu sempozyumda bu kavramı “kontrol, işletmeye alma ve kabul” tanımıyla konunun Avrupa’daki en üst düzey iki uzmanı anlatacaklar.
Bu dizilimin içerisindeki konuşmaları bu sempozyumda herkes aynı salonda dinleyecek. Davetli konuşmacıların yanısıra bildiri ile sempozyuma katılanlar da sunumlar yapacak. Yine bazı bildiri sahipleri de çok kısa bir sunumun ardından çalışmalarını posterler şeklinde sunabilecekler. İlgilenenler posterlerin başında konu ile ilgili daha fazla bilgi alabilecekler. Bunlar geçmişteki etkinliklerden önemli farklılıklar.
Sempozyum Komitesi olarak Ocak 2017’de 7 kişilik bir ekip ile çalışmalara başladık. O günden bu yana da çalışmalarımıza yoğun olarak devam ediyoruz. Bir Organizasyon Şirketi de etkinliğin pratik alan çalışmalarını yürütüyor.
Sempozyumun TTMD’nin yurt dışı kardeş örgütler ile ilişkilerinin daha da iyileştirilmesine vesile olacağını düşünüyoruz. Bağlı bulunduğumuz Avrupa Şemsiye Örgütü REHVA’nın Başkanı Stefano Corgnati açılışta bir konuşma yapacak. Biz bunu çok önemsiyoruz. Bir İtalyan akademisyen olması hasebiyle Akdeniz ülkelerindeki iklimlendirme ihtiyaçlarının nerelerden kaynaklandığını, hangi çözümlerin doğru olacağını iyi bilen biri Corgnati. Akdeniz ülkelerine özgü tasarım kriterleri ve çözümleri mevcut. Oysa çoğu zaman bu havzada maalesef hâlâ Kuzey Avrupa’nın dayattığı çözümler dikkate alınıyor. Sempozyum bu konuda bilinçliliği arttırmayı hedefliyor.
Yurtdışı kardeş derneklerden söz açılmışken sempozyuma Romanya’daki kardeş sektörel derneğimiz AIIR’dan da bir delegasyon katılacak ve 2019’da Bükreş’te yapılacak CLIMA 2019’un tanıtımını yapacak.
TTMD XIII. Uluslararası Yapıda Tesisat Sempozyumu “Firma Sponsorluğu” hakkında bilgi verir misiniz, şu anda halâ sponsor kaydı imkânı var mı?
Evet hâlâ yeni sponsor kaydı yapıyoruz. Yeni mühendisler, iş hayatına yeni atılmış ilgili kişilere Firma Sponsorluğu ile sempozyumdan yararlanma imkânı veriyoruz. 1.000 € ile 10 kişiye, 2.000 € ile de 20 kişiye kayıt hakkı veriyoruz. Bu firmalara sempozyumumuzda katılımcı sponsor olarak yer verilecek. Öğrenciler ise ücretsiz bu etkinliği izleyebilecekler. Yapacakları tek şey: Web sitesinden kayıt olmaları ve bunu girişte ibraz etmeleri.
Davetli, konuşmacı misafirler için neler düşündünüz?
Davetli konuşmacılar ve bildiri sahipleri için Gala Yemeği ve Boğaz Turu gibi etkinlikler yapıyoruz. Etkinlikler sonrası Istanbul’un doğal ve tarihi güzelliklerini görmelerini, hoşça vakit geçirmelerini sağlayacağız.
Sponsorları katılımcılar ile nasıl buluşturacaksınız?
Birçok firma sempozyumumuza sponsorluk ediyor. Platin, altın ve gümüş sponsorlarımıza kendilerine ayrılan standlarda firmalarını tanıtım imkânı sağlıyoruz. Bunun yanı sıra sponsorlarımız TTMD Dergisi’nde indirimli reklam verebilecekler.
Dış İlişkiler Komisyonu’nun şu anki çalışmaları hakkında bilgi verir misiniz?
XIII. Sempozyum’la birlikte TTMD’nin bu etkinliği artık Dış İlişkiler Komisyonu’nun organizasyonu altında düzenlenmekte. Elbette Dış İlişkiler Komisyonu da TTMD Yönetim Kurulu’na karşı sorumlu. Yabancı dernekler ve meslekdaşlarımızla sektörel ilişkilerimizin kuvvetlendirilmesi, edinilen bilgilerin Dernek üyelerimize ulaştırılması Dış İlişkiler Komisyonumuzun görevi. ASHRAE ve REHVA ile olan ilişkilerin sürdürülmesi ve daha verimli hale getirilmesi önemli bizim için. ASHRAE’nin standartlarının çevrilmesinden tutun ASHRAE ve REHVA’nın çalışma gruplarında Türk akademisyenlerin, araştırmacılarımızın ve şirketlerimizin çalışanlarının bulunmasına kadar yapılması gereken pek çok şey var. Elbette dış ilişkiler sadece Avrupa ve Amerika ile sınırlı olmamalı. Sayın Sarven Çilingiroğlu’nun Başkanlığı zamanında imzalanmış Hindistan Tesisat Derneği (ISHRAE) ile bir anlaşmamız var. Bu anlaşma çerçevesinde ilişkiler başladı. Daha da ilginci ISK-SODEX kapsamında İSİB yapılandırdığı temel üzerinden Pakistan heyeti ile de tanıştık. Çok yakın bir zamanda benzer bir anlaşma imzalayacağız Pakistan derneğiyle. Dolayısıyla küresel anlamda TTMD’nin el sıkıştığı örgütlerin sayısı artıyor. Bu ilişkilerin içini hızla doldurmamız gerekiyor. REHVA’da aktif rol almaya çalışıyoruz. Mesela Akdeniz İkliminde Sıfır Enerjili Bina Tasarımı başlıklı bir REHVA rehberini Prof. Dr. Ahmet Arısoy ve Prof. Dr. Zerrin Yılmaz hoca hazırlıyorlar şu anda.
Hocam verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederiz.