HVAC

Türkiye IMI Hydronic Engineering Genel Müdürü görevini yürüten Makina Mühendisi Özgür Gürer ile gerçekleştirdiğimiz söyleşiyi sunuyoruz.

 

Özgür Gürer, Türkiye IMI Hydronic Engineering Genel MüdürüÖzgür Gürer, Türkiye IMI Hydronic Engineering Genel MüdürüSayın Özgür Gürer, Haziran 2016 tarihinden itibaren Genel Müdürlük görevini üstlendiğiniz IMI Hydronic Engineering hakkında bilgi alabilirmiyiz?

IMI Hydronic Engineering (IMI HE), diğer iş kollarımız IMI Critical Engineering ve IMI Precision Engineering ile birlikte, 1862 yılında kurulan, hisseleri Londra borsasında işlem gören uluslararası bir mühendislik firması olan İngiliz IMI plc grubunun bir parçasıdır.
IMI plc dünya çapında 20’den fazla ülkede üretim merkezi bulunan ve 12.000’i aşkın çalışanı ile hassas akışkan kontrolü sağlayan yenilikçi, en üst kalitede mühendislik ürünlerinin tasarım, üretim ve servis hizmetlerini sağlamaktadır.
Dünya’nın en büyük mühendislik firmalarından biri olan IMI HE’nin, mühendislik harikası ürünlerinin temellerini attığı; İsveç, İsviçre, Almanya, Polonya, ABD ve Slovenya’daki fabrikalarında yerleşik, merkezi bir yönetime sahip ve her yıl en az 15 yeni ürün & patent hedefi bulunan çok büyük bir AR-GE ekibi mevcuttur. 2014 yılından bu yana hedeflerine başarıyla ulaşmış ilgili departmanımızın; 2017 yılı içinde yürüttüğü ve 2018 yılına yine damga vuracak çok sayıda yeni ürün hazırlığı bulunmaktadır.
IMI HE’nin ürün gamında; IMI TA (Tour & Andersson) marka İsveç menşeili balans ve 2/3 yollu kontrol vanaları, IMI HEIMEIER marka Alman menşeili termostatik radyatör-kontrol vanaları, yerden ısıtma kollektörleri ve IMI PNEUMATEX marka İsviçre menşeili kompresörlü/pompalı genleşme tankları, otomatik su besleme üniteleri ve hava-tortu ayırıcıları gibi birçok fonksiyonel ürün mevcuttur.
6 ülkede üretim tesisi, 2.000’den fazla çalışanı ve 100.000’den fazla referans proje çözüm deneyimi ile IMI HE; hidronik sistemler ve oda sıcaklık kontrolü konularında dünya çapında bir lider ve uzman olarak kabul görmektedir.

Türkiye IMI HE olarak, 2010 yılından itibaren, 15 kişilik kadromuz ile teknik destek ve son teknoloji ürün tedariki sağlayarak; müşterilerimize minimum enerji tüketimi ile mükemmel iç ortam kalitesine ulaşmaları konusunda destek veriyoruz. Bünyemizde bulunan servis departmanımız; tedarik ettiğimiz ekipmanların devreye alma işlemini sahada ücretsiz olarak yapıyor ve akabinde müşterilerimize tüm teknik değerleri içeren bir rapor teslim ediyoruz.

IMI Hydronic Engineering (IMI HE) olarak, ürünleriniz hakkında detaylı bilgi verebilir misiniz?

Geçen yıl ilkDijital konfigürasyonlu aktüatör, TA-Slider Dijital konfigürasyonlu aktüatör, TA-Slider kez katıldığımız Türkiye ISK-Sodex ve yine bu sene Almanya ISH fuarlarında 15 yeni ürünümüzü sektör temsilcileri ile buluşturduk. Bu ürünlerden bazılarının eşsiz özelliklerinden bahsetmek istiyorum;

TA SliderTA SliderTA Slider

TA-Slider’ın aktüatör dünyasında çığır açacak ürünlerden biri olduğuna inanıyoruz. Haberleşme protokolü olan veya olmayan bütün kontrol sistemleri ile uyumlu “Dijital konfigürasyonlu aktüatör” TA-Slider elektrik bağlantısı olmasa bile çalıştırılabiliyor ve taşınabilir bir TA Dongle ile bluetooth üzerinden devreye alınabiliyor.

Bilindiği üzere, 2 borulu sistemlerde tek bir kontrol vanası ile hem ısıtma hem de soğutma yapılıyor. Ancak sistemin ihtiyacı olan debi miktarları ısıtma ve soğutma TA ModülatörTA Modülatörmodlarında birbirinden farklıdır. Standart vana-aktüatör uygulamalarında, vananın ön ayarı daha yüksek olan soğutma debisine göre yapılır ve ısıtma modunda da vana bu ön ayar değeri ile çalıştırılır. TA-Slider aktüatöre “Split Range” özelliği sayesinde, 2 farklı çalışma modu için farklı debiler tanımlayabiliyoruz. Bu sayede kontrol vanası, sistem hangi modda çalışırsa çalışsın otomatik olarak gerekli olan sit-sübap açıklığına geliyor ve böylece ısıtma & soğutma çalışma modları için gerekli olan debi değerleri sağlanarak önemli ölçüde enerji tasarrufu sağlanıyor.

Heimeier EclipseHeimeier EclipseTA-Slider, gelişmiş teknolojisi ile 200’den farklı programlama imkanı sağlarken, sahada devreye almak için harcanan süreyi de ciddi oranda azaltıyor. Dijital olarak programlanabilir TA-Slider serisi aktüatör ailesinin kopyalama özelliği ile aynı konfigürasyona sahip aktüatörleri devreye almak sadece saniyeler sürüyor.

TA Modulator

Basınçtan Bağımsız Kombine Balans Vanası TA Modulator’un özel dizayn edilmiş eşit yüzdelikli vana karakteristiği, lineer vana karakteristiğine sahip vanalara kıyasla 6 kata kadar daha büyük vana stroğu ile bizlere kusursuz oransal kontrol imkanı sağlıyor. Bu sayede minimum pompa enerji tüketim değerlerine ulaşabiliyoruz. Vana üzerinden debi, basınç değerlerini ölçebildiğimiz; Ametal ve paslanmaz çelik malzemeden üretilen TA Modulator, yüksek korozyon dayanımı ile kaçak riskini de ortadan kaldırıyor.

Heimeier Eclipse

Termostatik radyatör vanasında devrim niteliğinde olan otomatik debi kontrolü (AFC) özelliğine sahip Eclipse, standart radyatör vanası boyutlarındadır. Eclipse, basınçtan bağımsız olarak debiyi kontrol ederek hassas sıcaklık kontrolü sağlarken aynı zamanda dinamik olarak balanslama yapabiliyor ve standart vanalar için yapılan karışık hesaplamaların tamamını bertaraf ediyor. Tesisattaki diğer vanalar kapansa dahi vana içinden geçen debi, ayarlanan set değerlerini geçmez. Bu sayede sistemde ilave bir fark basınç kontrol vanasına ihtiyaç duymadığımız için hem işçilik hem de yatırım maliyetini düşürüyoruz.

Heimeier Dynacon Eclipse

Otomatik Debi Kontrolü (AFC) teknolojisine sahip paslanmaz çelik Dynacon Eclipse kollektör ile her birHeimeier Dynacon EclipseHeimeier Dynacon Eclipse ısıtma devresinin debisi ayrı ayrı ayarlanabiliyor. Bu sayede, hidronik balanslama tek bir operasyon ile kolaylıkla sağlanıyor. Diğer devreler kapansa dahi devrenin dizayn debi set değeri değişmiyor. Dynacon Eclipse debiyi sürekli set değerinde tutarak %20 mertebesinde enerji tasarrufu sağlıyor. Bu sayede Dynacon Eclipse kollektörleri ile sistem devreye alma süresini de kısaltarak, toplam maliyetleri önemli ölçüde azaltıyoruz.

Pneumatex Zeparo G-force

Tesisatta bulunun kir ve magnetit ayrıştırmada 9 kat daha etkili bir çözüm sunan yenilikçi Zeparo G-Force tortu ayırıcı, benzersiz siklon teknolojisi sayesinde 6 çevrimde tesisattaki suda bulunan partiküllerin %96’sını temizleyebiliyor. Zeparo G-Force tesisata dik ve yatay takılabiliyor ve montaj yönünün ayrışma verimine herhangi olumsuz bir etkisi olmuyor. Bu sayede müşterilerimize sahada gerekli olan uygulama revizyonları için montaj esnekliği sağlayabiliyoruz.  

Pneumatex Transfero Connect

Entegre siklonik vakum-gaz alma sistemine sahip tek basınçlandırma sistemi olan Transfero Connect, su içerisindeki çözünmüş oksijeni ayrıştırarak tesisatı korurken, aynı zamanda kusursuz sistem basınç kontrolü sağlıyor ve tek bir cihazda benzersiz iki özelliği birlikte sunuyor.

İstenildiği takdirde üniteye otomatik su besleme cihazı da entegre edilebilir ve besleme suyunun debi, zaman ve frekans parametreleri ölçülüp izlenebilir.

Pneumatex Zeparo G-force Pneumatex Zeparo G-force 8 MW kapasiteye kadar ısıtma ve solar sistemler, 13 MW kapasiteye kadar soğutma sistemlerinde kullanılabilen, diğer vakum gaz alma sistemlerine kıyasla %50’ye varan verimlilik farkı ile Transfero Connect; yüksek performans, kompakt dizayn ve hassasiyet istenen projelerde tercih edilmektedir.

Cihazın üzerinde bulunan gelişmiş ve kullanıcı dostu menü dizaynına sahip Braincube paneline internet ya da otomasyon sistemleri ile uzaktan erişim sağlanarak çalışması izleniyor ve sistemde meydana gelebilecek problemler anında görülebiliyor.

Eğitim faaliyetleriniz hakkında bilgi verebilir misiniz?

Eğitim, IMI Hydronic Engineering için olmazsa olmaz temel unsurlardan bir tanesidir. Tüm dünyada Hydronic College adlı çatı organizasyonu ile eğitim faaliyetlerini sürdürmekteyiz. Geliştirdiğimiz yeni teknoloji ürünlerini, geniş kitlelere ancak eğitim ile doğru şekilde aktarabileceğimize inanıyoruz. Türkiye ofisimizde bulunan uygulamalı eğitim salonumuzda ayda minimum 4 kez tasarımcı, yüklenici ve işveren firmaları ağırlıyoruz. Teorik eğitimin akabinde çalışan tesisat üzerinde yapılan uygulamalar ile eğitimler çok daha verimli geçiyoTürkiye IMI HE olarak, 2010 yılından itibaren, 15 kişilik kadromuz ile teknik destek ve son teknoloji ürün tedariki sağlayarak; müşterilerimize minimum enerji tüketimi ile mükemmel iç ortam kalitesine ulaşmaları konusunda destek veriyoruz.Türkiye IMI HE olarak, 2010 yılından itibaren, 15 kişilik kadromuz ile teknik destek ve son teknoloji ürün tedariki sağlayarak; müşterilerimize minimum enerji tüketimi ile mükemmel iç ortam kalitesine ulaşmaları konusunda destek veriyoruz.r. Uygulamalı eğitim salonumuzun dışında tasarımcı, yüklenici ve şantiye ofislerinde proje özelinde de teknik sunum ve eğitimler düzenliyoruz.

İş ortaklarımız için düzenli olarak yılda 1 kez 3 günlük Sertifika Eğitimleri düzenlemekteyiz. Bu eğitimler sonunda yapılan sınav sonucunda katılımcılara sertifika veriyoruz. Bu sayede partnerlerimiz bünyesinde IMI Hydronic Engineering Sertifikalı mühendisler bulunuyor.

Teknik departmanımız aracılığı ile Türkiye’deki birçok elit proje firmasına mühendislik hizmeti sağlıyoruz. Bununla birlikte iş yoğunluğumuza göre gerekmesi durumunda, proje üzerinde gerekli çalışmaların yapılabilmesi için Macaristan’da bulunan ve tüm dünyadaki IMI ofislerine destek veren 15 kişilik ESC (Engineering Support Center) ekibimizden de destek alabiliyoruz.

Firmanızın sektör Dernekleri ile çalışmaları hakkında neler söylemek istersiniz? 

IMI Hydronic Engineering olarak üye olduğumuz bir sektörel kuruluş bulunmuyor ancak İş Geliştirme Yöneticimiz  Görkem Kızıltan Ustalı, Türk Tesisat Mühendisleri Derneğinde (TTMD) geçtiğimiz 2 yıl süresince Seminer Komisyonu Başkanlığı görevini başarı ile yürüttükten sonra bu dönem İstanbul İl Başkanlığı görevini üstlenmiştir.

Sektörümüzün, derneklerimiz ile birlikte gelişeceği ilkesinden yola çıkarak TTMD İstanbul ve Ankara seminerleri, MTMD gibi çeşitli dernek ve organizasyonlara sponsor olarak destek olmaktayız.

Yer aldığınız projeleriniz hakkında bilgi alabilir miyiz?

Son dönemde Vadi İstanbul, Medical Park Pendik, Park Mavera, OryaPark, Do&Co Sabiha Gökçen, Capitol AVM Renovasyon, Metromall, Nida Kule Levent, Mersin Entegre Hastanesi, Metropol, Yüksek Hızlı Tren, Lösev, Zorlu Center, Akasya Park, Bulvar İstanbul, Piazza, Iconova, Piyalepaşa, Avrupark, NG Residance, Sarp Gümrük Kapısı, Özgün Gıda, Kardem Keşan gibi birçok elit projede ürünlerimiz tercih edildi. Önemli projelerde ürünlerimizin tercih edilmeye devam etmesi için gerekli iş geliştirme, satış ve servis faaliyetlerimizi aralıksız sürdürüyoruz.

Özgür Bey, IMI Hydronic Engineering Türkiye olarak önümüzdeki dönemde hedefleriniz nelerdir?

Ürün gamımızda bulunan balanslama & kontrol, basınçlandırma & su kalitesi ve termostatik kontrol tarafında Türkiye’deki bir çok bilinçli yatırımcı, müteahhit ve proje ofislerinin hali hazırda çözüm ortağıyız.

Bu konularda son yıllarda yapmış olduğumuz yoğun çalışmalar ile sektörün bilgilendirilmesi ve enerji tasarrufu sağlayan son teknoloji ürünlerin tercih edilmesine katkı sağlıyoruz. Yeni teknolojiler özelinde eğitim, seminer, fuar ve yurt dışı fabrika gezileri ile sektöre katkı sağlamayı aynı heyecan ile sürdüreceğiz. Özellikle basınçlandırma & su kalitesi alanlarında Türkiye’de kat edecek yolumuz olduğuna inanıyorum. Tesisat içerisindeki oksijenin nasıl oluştuğu ve tesisat malzemeleri için ne kadar zararlı olduğu konusunda bilgilendirme çalışmalarımızı hızlandıracağız. Oksijen geçirgenliği minimum seviyede butil kauçuk torba, entegre gaz alma (degassing) sistemleri, yüksek verimli tortu ayırıcı vb kullanımın faydalarını her platforma dile getireceğiz. Birçok projede mekanik ekipmanlar için yer sıkıntısının var olduğunu ve projelerde her bir metrekarenin çok değerli olduğunu biliyoruz. Bu doğrultuda yaptığımız teknik çalışmalar ile kompresörlü ve pompalı genleşme tankları kullanarak projelerde yer kazandırmaya aynı zamanda da işletme maliyetleri düşürmeye devam edeceğiz.

---Enerjivetesisat haber portalı olarak bu söyleşi için çok teşekkür ederiz.

Özgür Gürer hakkında:

Özgür Gürer, 2001 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği bölümünden mezun olduktan sonra; kariyerine Emo Yangın firmasında başlamış ve 2006-2009 yılları arasında Alarko Carrier firmasında kurumsal ve sistem satış pozisyonlarında görev almıştır.
Sonraki 7 yıllık süreçte; Johnson Controls Türkiye ve Dubai merkez organizasyonlarında, Hazar Bölge Satış Müdürlüğü ve Türkiye & Hazar Bölge Satış Direktörlüğü gibi birçok kritik görev üstlenmiştir.
1 Haziran 2016 tarihinden itibaren Türkiye IMI Hydronic Engineering Genel Müdürü görevini yürütmektedir.

Save
Cookies user preferences
We use cookies to ensure you to get the best experience on our website. If you decline the use of cookies, this website may not function as expected.
Accept all
Decline all
Functional
Tools used to give you more features when navigating on the website, this can include social sharing.
AddThis
Anladım!
Decline