F-GAZ süreçleri ile ilgili gelişmeleri değerlendirmek ve birlikte daha büyük projeler planlama hedefi ile; 22 Nisan 2016 Cuma günü İSEDA Dernek Merkezinde Birleşmiş Milletler Sınai Kalkınma Örgütü UNIDO temsilcileriyle İSEDA buluşması gerçekleşti.
Toplantıya UNIDO adına Sn. Dr. Georgios Th. ANESTIS ve Sn. Dr. Mario MARCHICH iştirak ederken, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan UNIDO Türkiye heyeti adına Uzmanlar Sn. Sebahat MERAL ve Sn.Zeynep Gökçen EMRE İSEDA Yönetimi ile önemli bir toplantı düzenlendi. Toplantıya İSEDA adına; Yönetim Kurulu Başkanı Sn. Uğur OTARAN, İSEDA Kurucu ve Onursal Başkanı Sn. Turhan KARAKAYA ve Eğitim Komisyonu Başkanı ve Yönetim Kurulu Başkan Vekili Sn. Gökmen UZUN, İSEDA Eğitim Danışmanı ve Teknik Öğretim Heyet Başkanı Sn. İlyas KUĞU katıldı. Toplantıda öncelikli olarak F-GAZ Süreçleri ile ilgili çok başarılı giden süreçler, projede elde edilen büyük başarılar ve gelecek öngörüleri ile ilgili hususları içeren iddialı sunum İSEDA Yönetim Kurulu Başkan Yardımcı Sn. Turhan Karakaya tarafından İSEDA faaliyetleri UNİDO temsilcileriyle paylaşıldı.
Özel sektörü oluşturan sanayi kurumlarının gelişmesi ve rekabet gücünün artırılması hususundaki önemi artık tartışılmaz olan eğitim faaliyetlerinin, verimli ve sistemli bir düzende sürdürülebilir kılınabilmesi için yapılan ve yapılması planlanan çalışmalar; İSEDA vizyonu, organizasyon yapısı, bugüne kadar verilen 35.000 kişinin 467 farklı konuda 5 milyon kişi/saat eğitim verildiği ve bu faaliyetlerin sektöre kattığı katma değerler hakkında istişareler yapıldı.
16 Şubat 2005’te yürürlüğe giren Kyoto Protokolü’ne göre yetkili kişilerin eğitilmesi konusunda görev alan kuruluşların başında yer alan İSEDA bu çalışmalar kapsamında binlerce teknisyene Milli Eğitim Bakanlığı’nın verdiği yetki ile eğitim vermişti. Buradaki başarılarının ardından İSEDA ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile yeni bir anlaşma imzalandı. Bu anlaşma kapsamında Global Isınmaya konu olan F-Gazlar ile ilgili gerek eğitimcilerin eğitimi gerekse sistemlere müdahale eden teknik personellerin eğitimleri görevi hem Milli Eğitim Bakanlığı hem de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından İSEDA’ya verildi. Yapılan Protokoller çerçevesinde İSEDA tarafından sözleşme kapsamında belirtilen 61 Teknik Öğretmenin eğitimlerinin başarı ile tamamlandığı ve sertifikalı eğitimlerin aralıksız devam ettiği sunum üzerinde görsellerle anlatıldı.
Birleşmiş Milletler Sınai Kalkınma Örgütü UNIDO Temsilcisi Sn. Georgios ANESTIS, her yerde bu tarz çalışmaların yapılmasının zor olduğunu, Türkiye’nin sorumluluk alanına giren bölgeler arasında en erken başladıkları çalışma alanlarından bir tanesi olduğunu ve sonuç almaya en yakın yer olduğunu, yapılan projelerin ve uygulamaların etkinliğini değerlendirdiklerini, İSEDA’nın yaptığı faaliyetlerin beklentilerinden çok daha başarılı olduğunu, bundan dolayı da duydukları memnuniyeti aktardılar.
Bakanlık ile işbirliği içinde İSEDA ile çok daha başarılı projeler üretileceğine bir kez daha ikna olduklarını, başka ülke ve bölgelere örnek olacak nitelikteki bu çalışmalara ek olarak birçok iyi proje üretilebileceğine inandıklarını ifade ettiler. Ayrıca; UNIDO ile ilk olarak nasıl iletişim kurulduğu, kaç senedir İSEDA’nın bu işbirliğinin içinde yer aldığı konularına değinildi. Dernek finasmanının nasıl sağlandığı konusunda ise Dernek Yönetimi tarafından kendilerine bilgi verildi. Sunum sonrasında İSEDA tam teşekküllü eğitim, sınav ve belgelendirme merkezleri ile, uygulama laboratuarları gezdirilerek yapılan uygulamalar hakkında ayrıntılı bilgilendirme yapıldı.
UNIDO Temsilcileri Toplantı sonrasında yapılan faaliyetlerden ve sunumdan oldukça keyif aldıklarını belirterek, teşekkürlerini iletti.
"İSEDA olarak bizler, rekabet üstünlüğü sağlayabilmemiz için her şeyden önce “bilgiyi üretmek” ve bu bilgiyi ürüne ve/veya üretime yansıtabilmemiz gerektiğine inanmakta ve bunun için çalışmaktayız. Bilgiyi üretebilmek ise, eğitim faaliyetlerinin optimizasyonu ve koordinasyonu ile mümkün olmaktadır. Bu tür faaliyetlerin katma değere dönüşebilmesi için ulusal ve uluslararası kurum ve kuruluşlarla doğru zamanda etkileşime girerek, kapsamlarının doğru belirlenmesi, yapılacak faaliyetlerin iyi planlanması ve yönetilmesi gereklidir. Bu bilinçle hareket ederek ülkemize ve sektörümüze yönelik değerler üretilebileceğine inanıyor ve bunun için var gücümüzle çalışıyoruz".