İSKİD, Türkiye iklimlendirme endüstrisinin geleceğine yön verecek nitelikli iş gücünü ve bu gücün sürdürülebilirliğini sağlamak, geleceğin makine mühendislerine iklimlendirme sektörünü “parlak bir kariyer fırsatı” olarak tanıtmak amacıyla düzenleyeceği bir dizi etkinliğin ilk durağı Ankara oldu.
20 Nisan Çarşamba günü, İSKİD’in (İklimlendirme Soğutma Klima İmalatçıları Derneği) Basın Yayın Komisyonu ve Üniversite Sanayi İşbirliği Komisyonu tarafından organize edilen “İklimlendirme Sektörü Tanıtım Günü” etkinliğinde; Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Afyon Kocatepe Üniversitesi, Bülent Ecevit Üniversitesi, Düzce Üniversitesi, Gazi Üniversitesi, Hitit Üniversitesi, Karabük Üniversitesi, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi’nden 500’e yakın genç mühendis adayına, iklimlendirme sektörünün geniş aile fotoğrafı sunularak etkili bir sunum gerçekleştirdi.
Ankara Milli Eğitim Bakanlığı Şura Salonu’nda gerçekleşen etkinliğin moderatörlüğünü; radyo ve TV programcısı, sunucusu, unutulmaz taklitleriyle mizahımızın önemli temsilcilerinden olan Yavuz Seçkin üstlendi. Makine mühendisliği öğrencilerine yönelik en geniş katılımlı “farkındalık ve kazanım” etkinliğinde; “Türkiye İklimlendirme Sektörü Yükselen Yıldızlarını Aradı”.
İSKİD, Türkiye iklimlendirme endüstrisinin geleceğine yön verecek nitelikli iş gücünü ve bu gücün sürdürülebilirliğini sağlamak, geleceğin makine mühendislerine iklimlendirme sektörünü “parlak bir kariyer fırsatı” olarak tanıtmak amacıyla düzenleyeceği bir dizi etkinliğin ilk durağı Ankara oldu.
İSKİD, iklimlendirme sektörünün gelecekte kazanacağı “insan değerleri”ne ufuk açmak, sektörün parlak açılım fırsatları için farkındalık yaratmak, Türkiye’nin mühendislik alt yapısının gücünü uluslararası platformlarda iklimlendirme sektörü adına yansıtabilmek için; önemli bir projeye imza attı.
20 Nisan 2016 “İklimlendirme Sektörü Tanıtım Günü” programı; Yavuz Seçkin’in ilgiyle izlenen gösterisi ile başladı. Seçkin’in eğlenceli gösterisinin ardından, konuşma yapan İSKİD Basın Yayın Komisyonu Başkanı Ezgi Temoçin, katılım gösteren üniversitelere, sunumları ile sektörü tanıtan, vizyon turunu gerçekleştiren konuşmacılara ve etkinliğin gerçekleştirilmesinde katkılarını esirgemeyen Altın Sponsorlar; ALDAĞ, FORM, ISK SODEX, Systemair HSK, TROX, DemirDöküm firmalarına, Destek Sponsoru olan; Bahçıvan Havalandırma, Frigo Block, Friterm, Karyer, MGT Filtre, NİBA, VATBUZ firmalarına ve etkinliğin hayata geçirilmesinde emeği geçen herkese teşekkür ederek etkinliğin amacını anlattı.
Orta Anadolu İhracatçılar Birliği (OAİB) Genel Sekreter Yardımcısı Esra Arpınar, 4-5 Mayıs 2016 tarihlerinde Ankara’da “Sınırsız İnovasyon, Sınırsız Potansiyel” sloganı ile gerçekleşecek “İnovasyon Haftası” için tanıtım sunumunu gerçekleştirerek, etkinliğe tüm öğrencileri davet ettiklerini dile getirdi.
Türkiye iklimlendirme sektörünü tanıtmak için ilk sunum; İSKİD Yönetim Kurulu Başkanı Cem Savcı’nındı. Cem Savcı sunumunda; iklimlendirme sektörünün hangi alanları ve ürün grupların kapsadığını, Türkiye’deki gelişim sürecini, hali hazırda güncel pazar hacmini anlattı. Savcı sunumunda sektörün gelişime açık olması nedeniyle pek çok yabancı yatırımcının tercih nedeni olması, 350.000 kalifiye ve genç istihdama sahip olması ve Avrupa’ya coğrafi yakınlık nedeniyle Afrika ile Avrupa’nın üretim üssü olma niteliklerine sahip olması avantajlarını öne çıkardı. Cem Savcı, sektörün geleceğine ilişkin görüşlerini şöyle özetledi: “Enerji verimliliği ve konfor bilincinin artması ile sektöre talepler de artarak devam edecek. Yeşil Bina konsepti yaygınlaşacak. Çevre ve temiz hava, iç hava kalitesi bilinci artacak. Tüm bu gelişmeler sonucunda İklimlendirme sektörü hızla gelişerek geleceğin en önemli sektörü olacak”. Savcı, genç mühendis adaylarına iklimlendirme sektöründeki istihdam pozisyonları hakkında da bilgi verdi.
ISKAV Başkanı Vural Eroğlu ise sunumuna makine ve mühendislik tanımı ile başladı ve makinalardaki enerji-ısı ilişkisini, insan solunum sistemine bağlayarak, iklimlendirme-havalandırma sistemlerinin insan sağlığı ile ilişkisinin önemini anlattı. İklimlendirme endüstrisinin tarihsel gelişim sürecinin temel kilometre taşlarını vurgulayan Eroğlu, sanayinin 4.0 evresinden, birbiri ile haberleşen ve otomasyon entegrasyonlu sistemlerden ve son olarak da ISKAV’ın sektöre kazandırdığı katma değerden bahsetti.
Sektörün duayenlerinden Ersin Gökbudak ise “Mekanik Tesisat Uygulamaları” başlıklı sunumunda, genç mühendislerin kariyer planları için neleri göz önüne almaları ve odaklanmaları konusunda tavsiyelerini dile getirdi.
Mekanik proje tasarımı konusunda konuşan Evren Demirci ise; iklimlendirme sektöründe genç ve başarılı bir tasarımcı olarak “başarı”nın sırlarını samimi bir dille paylaştı ve dünyanın tasarımda ortak dili olarak kabul gören BIM (Building Information Modeling – Yapı Bilgi Modellemesi) konusunda ilgi uyandıran bir sunum gerçekleştirdi.
“iklimlendirme Sektöründe Kariyer Fırsatı Görmeyen Katılımcı Mühendis Adayı Yüzdesi: %0”
İlk duyurumundan itibaren #iskidankarada Twitter etiketi ile katılıma açılan etkinlikte, mühendis adaylarına “İklimlendirme Sektöründe Kariyer Planlarınız Olabilir mi?” sorusu yöneltilip, Twitter üzerinden ankete katılması istenmişti. Gelen sonuçlar; %94 oranında “Evet”, %6 oranında ise “belki” idi. “Hayır” diyen oranı ise %0 oranında oldu.
Etkinliğin ikinci bölümü inovasyon’la başladı
Öğrencilerin sponsor firma stantlarında staj ve kariyer olanakları konusunda bilgi alışverişleri ile geçen aradan sonra ikinci bölüm oturumu, Yıldız Teknik Üniversitesi Öğretim Üyelerinden, aynı zamanda İSKİD Üniversite Sanayi İşbirliği Komisyonu’nu üyesi Doç.Dr.Özden Ağra’nın “Mühendislikte Girişim ve İnovasyon” başlıklı sunumu ile başladı. Ağra, “yeni fikirlerin global ürünlere dönüşmesi, bağımsız düşünceye yapılan vurgu, sürekli yeni beyin göçü ve risk alma kültürü” konusunda örnekler vererek inovasyonun fark yaratıcı üstünlüğüne vurgular yaparak örnekler verdi ve iklimlendirme alanındaki gelişim sürecini özetleyerek sektörün geleceğine yönelik ilgi çekici uygulamalara değindi.
#iskidankarada twitter etiketi üzerinden soru-cevap bölümü ilgiyi doruğa taşıdı
Katılımcı genç mühendis adaylarından Twittwall üzerinden gelen sorular ve konuşmacıların yanıtları ile geçen bölüm, dinamik bir finalle son buldu. Soruları ile etkinliğe katkı koyan ilk on öğrenci katılımcıya, moderatör Yavuz Seçkin, imzalı kitaplarını hediye etti, iklimlendirme sektörünün geçmişten geleceğe aktarılacağı bir fotoğrafı, tüm katılımcılarıyla birlikte kayda geçirdi.