Gün boyunca temiz ve taze havanın girmediği ortamlar birçok hastalığa hatta ölüme davetiye çıkarıyor. İhtiyaç duyulan taze hava için iç hava kalitesinin (İHK) yükseltilmesi gerekiyor. AFS Boru Sanayi A.Ş Yurtiçi Satış ve Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Bahadırhan Tari, insanların soluduğu havanın kalitesi konusunda aldığı besinler ve içtiği su kadar özenli ve seçici olmadığını açıkladı.
Gün boyu solunan hava miktarının aynı zaman içerisinde alınan su miktarının kat kat üzerinde olduğunu belirten Tari, iç hava kalitesi ile ilgili şunları söyledi: “ İç hava kalitesi (İHK), kapalı ortamlarda solunan havanın ne kadar iyi ya da kötü olduğunu gösteren ölçüttür. Kötü İHK, hastalık ve üretkenlik kaybına yol açabilir. ABD’de yapılan bir çalışma, kısa süreli hastalıklarının yüzde 57’sinin iç hava kalitesi bağlantılı olduğunu göstermiştir. Görülen belirtiler; anlık hafıza kaybı başta olmak üzere boğaz kızarıklığı, göz sulanması, baş ağrıları, halsizlik ve yorgunluk olarak sıralanıyor.”
Kötü iç hava kalitesinin anlık hafıza kaybının başlıca nedenlerinden biri olduğunu söyleyen Tari, şunları kaydetti: “Kötü iç hava kalitesi; anlık hafıza kaybı, yorgunluk, isteksizlik, konsantrasyon bozukluğu gibi şikayetlere neden olabiliyor. Bu tip şikayetler havalandırma kanallarının düzenli olarak dezenfekte edilmesiyle önlenebilmektedir.” dedi.
Stres, kaygı veya depresyon, unutkanlık, kafa karışıklıkları, konsantrasyon güçlüğü ve günlük aktiviteleri yapabilme kabiliyetinden alıkoyan diğer tüm sebeplerin hafıza sorunlarına neden olabileceğini dile getiren Tari, “Sürekli olarak aynı soruyu sormak, konuşurken sık sık kullanılan kelimeleri unutmak, kelimeleri karıştırmak, benzer işlemleri daha uzun sürede tamamlamak, nesneleri yanlış yerlere koymak, yürürken veya araba kullanırken bilindik yerlerde kaybolmak, davranışlarda gözlenen ani değişimler, belirli yönergeleri takip etme kabiliyetini kaybetme vb. hafıza kaybının belirtileri arasındadır.” dedi.
Toplumsal Bilinç Artırılmalı
İç ortam hava kirliliğinin engellenmesinde en önemli konunun, toplumsal bilincin arttırılması olduğunu belirten Tari, iç hava kalitesine ilişkin görüşlerini şöyle açıkladı: “Pencere açarak yeterli havalandırma sağlanamaz. İç hava kalitesi standartlarının oluşturulması önemli bir basamaktır. Alınabilecek önlemlerin başında ise iyi havalandırma geliyor. Evlerde Greenguard sertifikalı düşük emisyona sahip ürünlerin tercih edilmesi iç ortam hava kalitesini yükselterek daha sağlıklı bir iç ortam oluşturulmasını sağlayacaktır.”
İç Hava Kalitesinin Çözümü: Mekanik Havalandırma
İç hava kalitesi problemlerinin en etkili çözümünün mekanik havalandırma olduğunu söyleyen Tari, sözlerini şöyle devam ettirdi: “Gündelik hayatta kullandığımız parfüm, saç spreyi, mobilya cilaları, temizlik malzemeleri, yapıştırıcılar, ocaklar, hobi ve sanat malzemeleri, halı ve iplik boyaları vb. kaynaklar ihtiyacı karşılarken iç ortam havasını azaltıyor. Bu ihtiyaçları hayatımızdan çıkarmadan, onların kirlettiği havayı temizlemenin yolu ise mekanik havalandırmadan geçiyor.
İyi tasarlanmış ve uygulanmış bir mekanik havalandırma sisteminin iç ortam hava kirleticilerinin olumsuz etkilerini ortadan kaldırdığını kaydeden Tari; soluduğumuz hava, kirleticiler, iç hava kalitesi ve mekanik havalandırma konularında uzman kişiler tarafından eğitim alınması gerektiğini vurguladı.{jcomments on}