HVAC

Ülkemizin lider markalarından Erensan Şirketler Grubu’nun Yönetim Kurulu Üyesi Ayhan Eren’e sorular sorduk, samimiyetle yanıtladı, sizler ile paylaşıyoruz.

Geçmişten günümüze kısaca Erensan hakkında bilgi verir misiniz?

Makina Yüksek Mühendisi Mesut EREN tarafından 1966 yılında İstanbul Çağlayan'da küçük bir atölyede kurulan Erensan bugün dünya çapında 100 binin üzerinde kazan satışına ulaşmış, Makine ve Basınçlı Kap Sektörlerinin bir dünya markasıdır.

Ülkemizde Kazan ve Basınçlı Kap Sektörü ’nün öncü ve lider markası olan Erensan Şirketler Grubu’nun İstanbul ve Yozgat’ta iki fabrikası bulunmakta, grup bünyesinde yaklaşık 300 kişiye istihdam sağlanmaktadır. İstanbul’daki genel merkezi dışında markanın, Ankara’da bölge müdürlüğü, Romanya ve Rusya Federasyonu’nda da temsilcilikleri bulunmaktadır.

Erensan’ın İstanbul Yenibosna fabrikası, 8 bin metrekaresi kapalı olmak üzere toplam 15 bin metrekare alan üzerine kurulmuştur. Avrupa standartlarına uygun tesisin üretim aralığı; 40 kW’tan 23 MW’a kadar uzanmaktadır.

Diğer üretim tesisi olan Yozgat fabrikasında üretim aralığı bant sistemli imalatında 2010 yılında gerçekleşen kapasite artırımı ve 4. üretim holünün eklenmesi ile 40 kW’tan 30MW’a kadar yükselmiştir. Yurtiçi ve yurtdışındaki artan talepleri karşılama amaçlı kapasite artırımına gidilen Yozgat Fabrikası 30 bin metrekare açık alana ve 10 bin metrekare kapalı alana sahiptir.

Isıtma sektöründe "enerji verimliliği" konusunda Erensan'ın çalışmaları nelerdir?
Özellikle sanayi sektöründeki enerji tüketimi düşünüldüğünde üretime yönelik tedbirler alınması şart. Bu bağlamda Erensan ARGE çalışmaları ile Doğalgaz konforunda, çevreci emisyon değerlerinde, sorunsuz,  az sayıda personel ile işletilebilen Katı Yakıtlı Kazanları projelendirerek üretimine başladı.
Doğru kazan ve ısıtma sistemlerin kullanılmasıyla enerji üretiminde yüzde 100’e varan verimlilik elde etmek ve enerji tüketiminde maliyetlerden yüzde 50’ye varan tasarruf yapmak artık hayal değil. Biz de Erensan olarak yüzde 100 yerli üretime dayalı, çevreye ve doğaya duyarlı, enerji üretiminde verimlilik, enerji tüketiminde tasarruf sağlayan ürünlerimizle 150 ülkeye ihracat gerçekleştiriyor ve ülke ekonomisine katkımızı sürdürüyoruz.
ArGe faaliyetleri ve üretimin enerji tasarrufuna odaklandığı günümüzde, Erensan, enerji verimlilik, tüketiminde tasarruf sağlayan ve her biri sektörde yeni bir dönemi başlatan ürünleriyle, ısıtma sektöründe dünyanın en aktif başrol oyuncuları arasında yer alıyor.
Avrupa’dan Ortadoğu’ya kadar dünyada 100’ün üzerinde ülkeye ihracat yapan Erensan, EUROWALL, TR C, Ecomax ve Euromatic Kaskad Kontrol Paneli ürünlerinin dünyanın pek çok ülkesinde ve ülkemizde kullanılmakta olup yüksek verimlilik ve enerji tasarrufu sağlıyor.

Ülkemiz konut ve sanayi sektörünün, enerjiyi verimli kullanımı için önerileriniz nelerdir?
Erensan olarak enerjiyi her noktada verimli ve etkin kullanmak, katma değeri yüksek mal ve hizmet üretimini artırmak gerekliliğiyle faaliyet gösteriyoruz. Ülke olarak enerji verimliliği konusunda seferberlik ilan etmeli, bireysel ve kurumsal kimliklerle bu mücadeleye destek vermeliyiz. Özellikle sanayi sektöründeki enerji tüketimi düşünüldüğünde üretime yönelik tedbirler alınması şart.
Enerji maliyetleri göz önüne alındığında enerjiyi verimli kullanma gerekliliği açık olarak görülüyor. Enerjide sürdürülebilirliğin sağlanması, dışa bağımlılığın azaltılması, enerji maliyetlerinin ekonomi üzerindeki yükünün hafifletilmesi ve iklim değişikliği ile mücadeleye yönelik çalışmalar yapılıyor. Erensan olarak gerek yüzde yüz yerli üretim gerekse az maliyet çok verim esasına dayalı ArGe faaliyetlerimizle ülkemiz adına bu mücadelenin ön saflarındaki yerimizi aldık.

Avrupa Isı Birliği çalışmalarına katıldınız, bu konuda bilgi verir misiniz?
Artık dünya çevreye duyarlı, enerji verimliliği ve tüketimde tasarruf sağlayan ürünlere odaklandı. Bunu son olarak katıldığımız EHI Genel Kurulu’nda da yakından gördük. Görüş alışverişinde bulunduğumuz ısıtma sektörünün dünya devi markaları da tüm ArGe ve ürün geliştirme çalışmalarını tıpkı Erensan gibi çevre dostu, enerji tüketiminde verimlilik ve tasarruf sağlayan yeni teknolojiler geliştirmeye odaklamışlar.
EHİ Genel Kurulu kapsamında Roma’da bir araya gelen ısıtma sektörünün önemli dünya devi markalar ısıtma sektöründe yeni uygulamalar, kanunlaşacak yeni direktifler ve Avrupa’nın kısa vadede 2020 ve uzun vadede 2030 da plana koyduğu ‘sıfır enerji’ hedefi ile ilgili konular konuşuldu
EHI Genel Kurulu’nda da tartışılan temel konuların başında Rusya Ukrayna politik gerginliği ve bu gibi gerginliklerin Avrupa’nın Rusya’ya gaz konusundaki bağımlılığı ve  enerji verimliliği sağlayan ürünlerin ön plana çıktığı ve yoğun talep gördüğüydü.

Ocak 2015 itibariyle yürürlüğe girecek olan ERP yasası, 400 kw a kadar olan ısıtma cihazlarında  ( kombi ve kazan )  ürünlerin  hem vereceği verimlerin çıtasını arttırdı hem de  bu ürünlerden  salınan emisyonların  değerlerini düşürücü limitler getirdi. Tamamen yoğuşma teknolojisinin kullanılabileceği, hatta özel alaşımlı metaller ile üretilmesi gereken bu kazanların pazara yeni bir trend getirip getirmeyeceği merakla bekleniyor. Bazı ülkelerde değişimi destekleyen vergi indirim teşvikleri olmakla birlikte bu sistemleri ve/veya yenilebilir sistemlerle ısınmayı sağlayacaklar. Genel Kurul’a 16 farklı Avrupa ülkesinden ısıtma sektörünün öncü firmalarının üst düzey yöneticileri katıldı.
Bu son EHI Genel Kurulu’nda Avrupalı rakiplerimizin de tıpkı Erensan gibi daha çevreci, enerjide verimlilik ve sürdürülebilirliğe odaklı, tasarruf ve yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımına olanak sağlayan teknolojiler geliştirmeye odaklandığını gördük. Zaten özellikle sadece iç pazarda değil, uluslararası pazarlarda da Erensan olarak geliştirdiğimiz TR C Gaz Yakıtlı Üç Geçişli Yoğuşmalı Kazan, EUROMAX C Üç Geçişli Yoğuşmalı Sıcak Su Kazanı ürünlerimize olan yoğun talep gözlemlerimizin doğru olduğuna işaret ediyor.

Erensan’ın küresel bir marka olma çalışmaları bu gün ne düzeyde, bilgi verir misiniz?
Yaptığı yatırımlar ile Erensan, sektörde yarım asrı geride bırakmış ülkemizin öncü ve kendi sektörünün lider markasıdır. Ayrıca gerçekleştirdiği uluslararası anlaşmalarla Erensan, küresel bir marka olması yolunda önemli adımlar attı. Yozgat fabrikamız 2011 yılında yapılan ortaklıkla beraber Atlantic Group’un kazan üretim üssüne dönüştü.
150 ülkeye ihracat gerçekleştiren Erensan, sadece iç pazarda değil, uluslararası pazarlarda da oldukça aktif ve lider konumda olan firmalar arasında.  
Erensan’ın ürettiği yoğuşma teknolojisi ile çalışan doğalgaz ISITMA kazanları, Buhar kazanları ile Atık ısı enerji kazanları Avrupa’nın pek çok ülkesinden siparişler alıyor.

Ürün gamınız hakkında bilgi verir misiniz?
Doğalgaz tüketimini azaltan yüksek teknolojisi ile çevre ve cüzdan dostu Türkiye’nin ilk kendinden yoğuşmalı kazanı olan TR C Serisi yoğuşmalı kazanlar; konutlarda, iş merkezlerinde, hastanelerde, okullarda, otellerde, endüstriyel ve resmi tüm yapılarda yakıt tasarrufu ve yüksek verimlilik sağlamaktadır. Az yakıt tüketimi ile daha az karbon dioksit emisyonu salarken doğayı da korumaktadır.

Merkezi ısıtmada günümüzün en verimli kazanı diyebileceğimiz EUROWALL ile binalar yüzde 30’a varan doğalgaz tasarrufu yapabilirler.  EUROWALL’un bir diğer önemli özeliği de binaların çatılarına montajı yapılabiliyor olması . Önceden kazan dairesi yapılmamış binalar kolaylıkla EUROWALL kullanabilir veya  günümüzde  ana  sehirlerde ki metrekare maliyetleri cok yüksek olduğu icin kazan dairesi yeri yaratmak yerine  binaların ara katlarına  veya  çatıya kazanları koyarak tasarruf edilmeye calışılıyor.

Erensan ArGe mühendislerinin geliştirdiği Euromatic Kaskad Kontrol Paneli ise, EUROWALL kullanıcılarının yaşam kalitesini artırıyor. İnternet tabanlı çalışabilen Euromatic ile ister ofisten, ister yolda arabanızdan evinizin sıcaklığını ayarlayabilir, yaşam konforunuzdan taviz vermeden daha az doğalgaz faturası ödeyerek ısınabilirsiniz.

Euromatic Unit çok değişkenli ısıtma ihtiyaçları için opsiyonel versiyonlar sunuyor. Çoklu kazan sistemleri için kaskad kontrolüne uygunluğu olan Euromatic unit, tüm elemanların entegrasyonu sayesinde önemli ekonomik avantaj oluşturmakta.
Tek veya iki kademeli brülörlü ısıtma ve sıcak su kazanlarının kontrol panellerine montajı yapılabilen standart kontrol üniteleri olan Euromatic Norm’un ise, hem çoklu kazan sistemleri için hem de kaskad kontrolüne uygun olmakla birlikte çok değişkenli ısıtma ihtiyaçları için opsiyonel versiyonlar da sunuyor.

ESB-K Konveyör Izgaralı Katı Yakıtlı Buhar Kazanı sayesinde birçok üretim tesisi işletme maliyetlerini %50 oranında düşürdüğü için düşük maliyetle maksimum enerji verimliliği sağlıyor. Katı Yakıtlı Buhar sistemleri, istenen basınçta tasarım ve üretim imkânı ile maksimum yanma verimliliği sağlaması yönüyle Türkiye ve kömür rezervi olan ülkelerde ESB-K’ ya cazibesini artırdı ve bizim de bu ülkelere ihracatımızda artış yaşandı.

Yeni enerji verimli ürünleriniz hakkında neler söyleyebilirsiniz?
Dünyanın verimliliğe odaklandığı günümüzde biz de Erensan olarak sorumluluk üstlendik. Bu anlamda yeni ürünlerimizde tamamen Rekabetçi , yüksek verimlilik ve enerji tasarrufu ön planda. Aynı zamanda enerji verimliliği sağlayan ürünlerimiz; az yakıt tüketimi ile daha az karbon dioksit emisyonu salarken doğayı da koruyor, çok değişkenli ısıtma ihtiyaçları için opsiyonel versiyonlar sunuyor, İnternet tabanlı çalışabilen ürünlerimiz yaşam konforunuzdan ödün vermeden ısınma ihtiyacına çözümler getiriyor.

Ürünlerinizin kullanıldığı alanlar hakkında bilgi verir misiniz?
Merkezi ısıtma ve sanayi sektöründe kullanılmak üzere yüksek verimli ve enerji tasarruflu kazan üretimi gerçekleştiriyoruz. Ayrıca  endüstrilerin enerji maliyetlerini  düşüren kazan sonrası ATIK ISI ısısından tekrar  ihtiyaçları olan  enerjiye katkıda bulunarak  kullandıklari birim enerjiden daha  fazla yararlanmalalarını sağlıyoruz.

Ülkemiz ekonomisi ve bilinç yaratmada Erensan'ın etkinlikleri nelerdir?
Son dönemlerde merkezi ısıtma ve bölgesel ısıtma üzerine çalışmalar gerçekleştiriliyor. Erensan, bölgesel ve merkezi ısıtma ekipmanlarıyla yeniliklerin öncüsü… Sektöründeki diğer firmalarla birlikte BEP Yönetmeliği’nin ülkemize kazandırılmasına önemli katkı sağladık. Bundan sonraki süreçte de ülke ekonomisi ve bilinç yaratma konularında faaliyetlerimizi sürdüreceğiz. Her zaman savunduğumuz Merkezi Isıtma Yöntemi bugün Turkiye’de  yoğunlukla uygulanmaktadır.  Kentsel dönüşüm projelerinin  hayata geçirilmesiyle merkeziden ısıtmadan bölgesel-mahalli ısıtma sistemlerine geçişin de en kısa sürede uygulanmaya baslayacağını düşünüyor ve  destekliyoruz. Türkiye bu gibi sistemler sayesinde  enerjiyi  çok daha verimli kullanacak. Dolayısıyla doğalgazdan da tasarruf sağlanmış olacak.

Dernekler ve birliklerde Erensan'ın önderliği hakkında neler söylenebilir?
90’lı yıllardan bu yana Yüksek Mühendis Mesut Eren’in deneyimlerini sektördeki sivil toplum kuruluşlarına taşıyoruz. Zaten Erensan gibi köklü bir firmanın, sivil toplum alanında olmaması düşünülemez. Erensan  olarak  Kazan Basincli kaplar Sanayicileri Birligi  , DOSIDER  gibi derneklerin kurucularindan  olup bu dernekler sayesinde bu pazarlarin  gerek Kamu  gerek Turketici nezninde  dogru ganlasilamsinda   her zaman öncü olmustur.

Sosyal projeleriniz var mı?
Kurumsal sosyal sorumluluk çerçevesinde Yozgat Valiliği ile birlikte düzenlediğimiz sektörümüze yönelik meslek edindirme kursları ile kentin sosyal yaşamına da katkı sağlıyoruz. Ayrıca çeşitli alanlarda bir çok sosyal sorumluluk projelerinin de destekçisiyiz.

Üniversite-sanayi iş birliği hakkında neler yapılabilir?
Sanayi sektörü ve üniversitelerin işbirliği, katmadeğerli sektörler yaratmak açısından önemlidir. Üniversite ve sanayi arasında etkin ve nitelikli, gerçekçi ve sonuca ulaşabilen işbirlikleri oluşturmak, sınırlı kaynakların rasyonel bir şekilde kullanılması konusunda da kuvvetli bir koordinatör olacaktır. Üniversitelerin temel amaçlarından biri olan araştırma (uygulama) olgusu sayesinde sanayinin problemlerine pratik çözümler getirilmektedir. Diğer bir ifadeyle üniversiteler bir yandan yaptıkları eğitim-öğretim faaliyetleri ile sanayinin ihtiyaç duydukları Araştırma-Geliştirme (Ar-Ge) personelini yetiştirmekte, diğer yandan da araştırma yaparak sanayinin ihtiyaç duyacağı alanlarda bilgi üretmeye çalışmaktadırlar. Sektörün öncüsü konumundaki tüm firmalar üniversitelerle koordineli faaliyetler planlamalı ve hayata geçirilmesi konusunda da destek olmalı. Böylece genç ve aktif beyin gücünü değerlendirerek sektöre ivme kazandırılmış olacaktır.

Enerjivetesisat.com haber portalı olarak  Sn. Ayhan Eren’e teşekkür ederiz.

Save
Cookies user preferences
We use cookies to ensure you to get the best experience on our website. If you decline the use of cookies, this website may not function as expected.
Accept all
Decline all
Functional
Tools used to give you more features when navigating on the website, this can include social sharing.
AddThis
Anladım!
Decline