İklimlendirme Sanayi İhracatçıları Birliği, kuruluşunun ikinci yılını geride bıraktı. 22 Ekim 2011’de, uluslar arası arenada daha güçlü ve etkin olabilmek, dağınık ihracat yapısını bir çatı altında toplayabilmek, 25 milyar dolar olan 2023 yılı hedefini gerçekleştirebilmek, ihracat yapmak isteyen ve ihracat faaliyetlerini geliştirmek isteyen iklimlendirme sanayicisine yol göstermek amacı ile kurulan İSİB (İklimlendirme Sanayi İhracatçıları Birliği), geçen iki sene zarfında ihracatçısı için pek çok çalışmaya ön ayak oldu.
İSİB Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Poyraz, İSİB’in kurulması için çok emek sarf ettiklerini ve zorlu süreçlerden geçtiklerini belirterek, İSİB’e sahip olmanın sektör açısından çok önemli bir dönüm noktası olduğunu vurguladı.
Sektörün Türkiye’de uzun yıllardır var olduğunu ancak dağınık bir yapıda faaliyetlerini sürdürmeye çalıştığını hatırlatan Poyraz, “ Bugün gelinen noktada sektörümüzün tüm yapı taşlarının oluştuğunu görmekten memnunuz. Meclisimiz, derneklerimiz, vakfımız ve İSİB ile güçlü bir yapı kurduk. Sektörümüz gelecekte gerek yurt içinde gerekse yurt dışında güçlü ve etkin bir sektör olmak için yola çıktı. Son 10 yılda ülkemizde hızlı bir gelişim yaşayan sektörümüz, bugün geldiğimiz noktada ürün çeşitliliğinden hizmet alanına kadar çok geniş bir yelpazeye sahip olmuştur. Gerek dünyada gerekse ülkemizde teknolojinin hayatımızın hemen hemen pek çok alanına hakim olduğu günümüzde, iklimlendirme sektörü de bu gelişmeden payını almış, ürünlerimiz insan yaşamı içinde olmazsa olmaz bir noktaya ulaşmıştır. Teknolojik açıdan kendini hızla geliştiren Türk iklimlendirme sektörü, bugün dünyanın dört bir yanına ısıtma sistem ve elemanları, soğutma sistem ve elemanları, havalandırma-klima sistem ve elemanları, tesisat sistem ve elemanları, yalıtım malzemelerini kapsayan yüzlerce çeşit ürünü üretip ihraç ediyor. Global arenada Made In Turkey markası artık güven ve kalite ile birlikte anılmaktadır. Ülkemizin uluslar arası arenada saygınlığının ve etkinliğinin artması, Türk ürünlerine olan güvenin oluşması, ürün ve üretim kalitemizin dünya standartlarının üzerinde olması, kentsel dönüşümün iş hacmimizi arttırması, refah seviyesinin artması, alım gücünün yükselmesi, müşteri ile üretici arası mesafenin kısalması, konfor beklentisindeki gelişme, çevreci ürünlerdeki gelişim ve çevre hassasiyetinin toplumda artması, daha düşük enerji tüketen sistemlere olan talep ve yenileme pazarındaki büyük potansiyel iç ve dış satış potansiyelimizi olumlu yönde etkilemekte ve yabancı yatırımcı açısından sektörümüzü daha cazip kılmaktadır. Bugün dünyanın önde gelen markaları ülkemizi adeta bir yatırım üssüne çevirmiş, fabrikalar almış, yerli üreticimiz ile şirket evlilikleri yapmıştır. Biz de İSİB olarak, sektörümüzdeki bu olumlu havanın artarak devam etmesi için elimizden geleni yapacağız” diye konuştu.
“İhracat artıyor”
2000 yılında sadece 2 milyar dolar olan dış ticaret hacminin günümüzde 11 milyar dolar seviyesine yaklaştığını belirten Poyraz, ihracatın ise 500 milyon dolardan 2012 sonu itibari ile 4 milyar dolara yükseldiğini, 2013 yılının ilk dokuz aylık döneminde de 3 milyar dolar ihracat gerçekleştirdiklerini belirtti. Yıl sonunda da 5 milyar dolar ihracata ulaşacaklarını kaydeden Poyraz, ihracatlarının hem miktar hem de değer açısından artış yaşadığına, Avrupa başta olmak üzere dünya genelinde yaşanan krizlere rağmen sektörün iyi bir performans sergilediğine dikkat çekti.
Poyraz, “ Asıl amacımız İklimlendirme Sanayi İhracatçıları Birliği (İSİB) önderliğinde, Cumhuriyetimizin 100. kuruluş yıldönümünde ülkemizin 500 milyar dolar ihracat hedefine ulaşmasında bize düşen görevi layıki ile yerine getirmektir. Sektörümüz 2023 yılında 25 milyar dolar ihracat hedefine emin adımlar ile ilerlemektedir. Sektörümüzün bugün 14 bin aktif ihracatçısı vardır. Türkiye’nin 100 Büyük İhracatçı sıralamasında 6 firmamız yer almaktadır. İnşallah gelecekte bu listelerde daha fazla iklimlendirme firması göreceğiz. Tüm bunların yanı sıra Türk iklimlendirme sektörünün dünya sıralamasında ilk 10 ülke arasında yer alması için var gücümüz ile çalışacağız” dedi.
“Sektörün yol haritasını çizdik”
2012 yılı sonunda sektörün ihtiyaçları ve eksiklerinin tespit edilmesi, sektörü 2023 yılına taşıyacak stratejilerin belirlenmesi amacı ile bir çalıştay süreci başlatan İSİB, bugün gelinen noktada sektörün yol haritasını çizerek üniversite-sanayi işbirliğinin sağlanmasında ar-ge ve inovasyonun gelişmesine; dış pazarlara daha etkin açılmaktan kamu teşviklerinin daha etkin kullanılmasına dek geniş bir yelpazede plan ve proje hazırlayarak uygulama safhasına geçti. İSİB’in uluslar arası arenada daha etkili olabilmek için yurt dışı fuar organizasyonlarına yönelik çalışmalarını arttırdığını söyleyen Poyraz, Kuzey Afrika’dan Japonya’ya kadar sektörel ticaret heyetleri düzenleme çalışmaları içine girdiklerini, sektörün tüm fuarlarında en etkili biçimde yer alıp, iklimlendirme sanayicisine yeni ufuklar kazandıracaklarını söyledi. İSİB’in 2012-2013 yıllarında İnterclima ve Brezilya Febrava Fuarı’na milli katılım organize ettiğini ve 2014 yılında da AHR Mexico City ile Chillventa fuarına milli katılım düzenleyeceklerini duyuran Poyraz, ayrıca Mostra Convegno Fuarı için ise info standı ile katılım sağlayarak detaylı bir tanıtım faaliyeti yürüteceklerini ifade etti. Poyraz, ayrıca Sodex 2012 İstanbul ve 2013 Ankara fuarları için alım heyetleri de organize ettiklerini söyleyerek, gelecek yıllardaki fuarlarda daha güçlü alım heyetleri ile yabancı sermayeyi sektöre çekeceklerinin altını çizdi.
“İklimlendirme sektörü yaratıcı fikirler peşinde”
Geleceğin iklimlendirme pazarında söz sahibi olabilecek ürünlerin geliştirilmesine öncü olmak, Ar-Ge ve inovasyonun sektör için önemini vurgulamak, enerji verimli ürün-sistem tasarımların ortaya çıkmasını sağlamak, endüstriyel mühendislik tasarım etkinliklerini yaygınlaştırmak ve özendirmek, iklimlendirme sektörü ihracatında rekabet sağlayıcı çözümler üreterek sektörün rekabet gücünü artırmak ve sektörün gelişimine katkıda bulunmak amacı ile “İklimlendirme Sektörü Tasarım ve Uygulama Yarışması” organize ettiklerini kaydeden Poyraz, birinciye 25.000 TL, ikinciye 15.000 TL, üçüncüye ise 10.000 TL’lik ödüllerin 7 Mayıs 2014 günü düzenlenecek olan ödül töreninde takdim edileceğini sözlerine ekledi. {jcomments on}