İklimlendirme Sektörü’nün 2023 İhracat Strateji ve Eylem Planı konulu düzenlenen 2. İSİB çalıştayı, “Projelerin hayata geçirilmesi için gerekli merkez/yerel sürecin ve yönetim yapısının tasarımı” konusu ile Çeşme'de gerçekleşti.
1. İklimlendirme Sektör Çalıştayı, 29 Kasım - 2 Aralık 2012 tarihlerinde Antalya'da yapılmıştı. Bu çalıştayın çıktılarının bir araya getirildiği 4 adet dar kapsamlı çalıştay gerçekleştirilip sonrasında 33 temel proje belirlenmişti.
Çeşme 2. İSİB çalıştayı sektör firmaları, akademisyenler, öğrenciler, kamu kurum/kuruluşları, TÜBİTAK, mekanik taahhüt firmaları, sektörel basın gibi tüm sektör bileşenleri bir araya getirildi. Çalıştayda daha önce belirlenen 33 temel proje arasından önceliklendirilen 20 adet Sektörel Gelişim ve Değişim Projesi toplam 13 grupta masaya yatırılarak yol haritaları ve önümüzdeki dönemde proje çalışmalarını takip edecek proje ekipleri ile moderatörleri belirlendi. Ekipler iki gün içinde çalışmalarını yaptı.
Masa moderatörleri ikinci çalışma günü sonunda, çalışma raporlarının sunumlarını yaptı. Sırayla konuşma yapan moderatörler; Uğur Otoran, Aylin Gel, Emrah Deniz, Hüseyin Bulgurcu, Hasan Heperkan, Murat Bakanay, Metin Akdaş, Ömer Barlas, Turhan Karakaya, Ertuğrul Şen, Macit Toksoy, Bahadırhan Tari, Naci Şahin'di.
Toplantı başında ve sonucunda İSİB Başkanı Zeki Poyraz, değişime hevesli sektör temsilcilerine teşekkür etti. Bu çalışmaların başlangıç olduğunu devamının geleceğini, altı ayda bir bu toplantıların devam edeceğini, bir yönetim kurulu oluşturarak süreçleri yöneteceklerini ve bu çalışmaların gördüğü ilgi nedeniyle memnun olduğunu belirtti. Bu süreçlerde yanlarında olan anlayan ve yol gösteren Analiz-Sentez Firması'nın lideri olan Tunç Çelik 'e özellikle teşekkür etti.
Analiz-Sentez Firmasının lideri Tunç Çelik ile bir söyleşi gerçekleştirerek bize bu hikayenin geşimini ve izlenen yolları anlatmasını istedik.
T.Ç. Bizi İSİB'e tavsiye etmişler, tanıştık ve önce hedeflerini anlamaya çalıştık ve bir tasarı yaptık. Biz her işi proje olarak düşünürüz. Proje ise bir işi hedefe götürecek çalışmadır.
İki günlük çalışma planımız kendilerini memnun etti. Antalya Çalıştayı gerçekleşti. Bu çalıştaydan sonra bir sunum yaptık, çok beyenildi. Bu yöntemi nasıl hayata geçiririz dendi. Bu tasarımı da yaptık ve sunduk.
Projeleri olgunlaştırmak için önce ihtiyaç analizi yani bir çalıştay yapılmak istenmişti. Stratejilerini detaylandırmak istiyorlardı. Stratejiler ile birlikte sektöre yapabilecekleri projeleri eskiz olarak buldurduk. Yapılan çalışmayı analiz ettiğimizde durum tespitinin çok iyi olduğu konusunda mutabık olundu ve biraz daha geliştirmek gerekiyordu. Öncesinde 12 alan vardı. Bu 12 alanı 4 adet birer günlük çalışma yaparak gerçekleştireceğimizi söyledik. Uygun bir katılımcı profili ile birlikte netleştirdik. Bu projeler netleşmiş halde bu toplantıya geldi.
Önce 300 kişi ile çalıştık, sonra 4 tane projeyi geliştirmek için 20 şer kişilik küçük gruplar ile çalışarak netleştirdik. Buraya bunları sentezleyerek geldik. Buradaki 100 kişiye sunduk. Her problemin tanımının 200 sayfalık raporunu, sonuçta birer sayfalık 30 proje ile çözülebileceğini gösterdik. Zaman ve ekip boyutu düşünülerek, 33 projeden 20 projeye öncelik verildi.
E.B. Bundan sonraki gelişmeler hakkında ne söyleyebilirsiniz?
T.Ç. Çok iyi stratejimiz, projelerimiz ve proje planlarımız var. Bu ağ örgütlenmesi nasıl yönetilecek, bu önemli.
E.B. Bu iş nasıl yönetilecek?
T.Ç. Yönetim grubu ile birlikte, buna genişletilmiş bir yönetim grubu diyebilirsiniz, oturacağız, tartışarak proje ekiplerinin nasıl yönetileceğini konuşacağız.
Yöneten üstte bir yapı olmalı. İSİB yönetiminden farklı da olabilir, aynı da olabilir, karar verilir. Paydaşların katılımı ile yöneten, üstte bir yapı, bir değişim komitesi olması lazım. Proje ekiplerinin altı ayda bir bu yönetime sunum yapması, yönetimin proje ekiplerine destek olması gerek.
Proje ekipleri de birlikte çalıştığı insanlara dokunarak onları değiştirmeye çalışması lazım.
E.B. Bu sistemi anlatırmısınız
T.Ç. Üç kademede çalışabilecek, hedeflerini bilen, amaçlarına odaklanan ağ tabanlı proje bazlı bir çalışma yapısı olması lazım.
Burada kritik olan, proje ekiplerinin kendileri içinde kendilerini iyi yönetmeleri. Amaçlarda ve hedeflerde uzlaştık. Artık onlar ne yapılması gerektiğini biliyorlar. Proje planlarına göre çalıştıklarında, kurulacak yönetim yapısı, amaçlara ne kadar hizmet edilip edilmediğini kıyaslayacak.
Şu anda bir yıla yayılmış bir süreç var.
E.B. Projenin Kaynakları konusunda düşünceleriniz nedir?
T.Ç. Bu konuda destek olunacak. Yanısıra bazı projeler kolay para kazanabilir olabilir, fon yaratabilen projeler kaynak oluşturabilecek, diğer projelere bu fonlar yansıtılır. Yedi tane proje kaynak yaratabilecek durumda.
E.B. Profesyonel olarak bu çalışmaların sonucunu nasıl görüyorsunuz?
T.Ç. Ekipler çok olumlu çalıştı, hedeflediğimiz tüm çıktılara ulaştık, memnunuz. Önemli olan bundan sonrası. Proje ekiplerinin başarılı olması. İnsanlar zaman ayırdıkları zaman boşa gitmediğini gördüler. Ve irade şimdi onlarda.
E.B. Bu sektör çok çalışkandır.
T.Ç. İklimlendirme sektörünün uzmanlık isteyen bir alan olduğunu biz de gördük. Konusunda uzmanlardan oluşan değerli bir sektör var karşımızda. Başarılı olmamanız için sebep yok. Hedefe en kısa sürede mükemmel ulaşılacak bir çalışma ortaya konacağı konusunda tamamen eminim.
Ne Dediler...
Bilgi Akkaya / Doğu Klima - Klimakar Firması
İSİB'in organize ettiği çalıştay doğru bir çalışma, tek kelime ile faydalı. İki firmamız var, 30 ülkeye ihracat yapıyoruz, ihracatımızı artırmak için neler yapmamız gerekiyor, nelerimiz eksik, bunları göreceğiz. Ben şu anda Kurumsallaşma konusunda çalışıyorum.
Bizim her iki firmamız da bellibir kurumsallık mevcut. ISO sertifikalarımız olmasına rağmen bu konuda hangi veriyi nereden elde edeceğimizi bu işi nasıl yürüteceğimizi bilen bir kurum olmamıza çok faydalı olacağına inanıyorum. Hem kendi firmama hem sektöre yararı olması için bu projeyi seçtim.
İSİB'in bu çalışmasının içinde olmaktan ve sektörün ortak paydaları doğrultusunda çalışmaktan çok memnunum.
Mehmet Kaan Dokumacı/ MKD Proje danışmanlık
Bu çalıştaydan kesinlikle çok faydalanacağız. Proje ve danışmanlık yapan bir firmamız var, ihracat yapacak firmaların önünü açacak paydaşları olarak dahil olacağız. Yurt dışı projeleri araştırma konusunda görev aldık.
Yurt dışından proje alabilirsek tabiki arkasından diğer ihracatçı firmalarında önleri açılmış olacak.
Bu sektör paylaşımcı ve akılcı bir yönetimle değişik bir noktaya gidiyor.
Halit T.Salaçin/Ahmet Yar
Soğutma ile yapılan uygulamaların değişik noktalarında enerji tasarrufu önemli bir faktör olarak öne çıkıyor. %35 tasarruf sağlanabilir.
Bu çalıştayın ilk günü Tunç Bey'in yaptığı konuşmada dikkatimi çeken bir cümle oldu. "Sanki karşımda 15 yıllık geçmişi olan bir yönetim vardı" dedi.
Oysa henüz bir yılı dolduran bir organizasyonumuz var. Değişik sektörlerden birbirini tamamlayan arkadaşların uyumla bir arada bulunması ve başkanımızın da inanılmaz gayretleri ile bir yere geldi. Adeta bir Küme oldu. İSİB'in özellikle ihracat hedefine yönelik olması, rekabet gücünün en yüksek olduğu teknolojinin önüne geçmek durumunda kaldığımız bir süreç. O nedenle yapılan bu çalışmalar çok ama çok önemli. Müthiş faydalı bir organizasyon. Nedeni ise, bu güne kadar kendimizi ifade edebildiğimiz bir birliğimiz yoktu. Biz Makina sektörünün ve Ege İhracatçı Birliklerinin altındaydık Bizimle alakalı bilgi ortada yok.
İSİB'in içinde asil-yedek diye bir kavram yoktur. Açık bir platformdur.{jcomments on}