{jcomments on}İklim değişikliği ile polen zamanının erken başladığını ve geç bittiğini öne süren Çocuk Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Elif Dağlı, alerjik nezlenin genellikle nisan-temmuz ayları arasında havada yoğun bulunan ot, ağaç polenleri ve küf mantarları ile oluştuğunu, bununla birlikte küresel iklim değişikliğinin alerjenlerin sayısında ve mevsiminde değişiklik yaptığına dair bilimsel verilerin arttığını belirtti. Bazı bilimsel araştırmaların, iklim değişikliği ile polen zamanının erken başladığını ve geç bittiğini öne sürdüğünü vurguladı.
Çocuk Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Elif Dağlı : “Alerjik nezle genellikle nisan-temmuz ayları arasında havada yoğun bulunan ot, ağaç polenleri ve küf mantarları ile oluşur. Bununla birlikte küresel iklim değişikliğinin alerjenlerin sayısında ve mevsiminde değişiklik yaptığına dair bilimsel veriler artmaktadır. Sanayi çağı öncesi atmosferik CO2 ve sıcaklık şartlarına göre, bugün bitkilerin daha yoğun polen ürettikleri saptanmakta, sonuçta atmosferik polen konsantrasyonu artmış bulunmaktadır. Bazı bilimsel araştırmalar iklim değişikliği ile polen zamanının erken başladığını ve geç bittiğini öne sürmektedir. Polenin havada bulunma süresi sıcaklık ve CO2 artışı ile birlikte uzamıştır.”
CO2 ve sıcaklık artışının polenlerin alerjenik etkisini artırdığının da saptanmış olduğunu söyleyen Dağlı, küf mantarlarının da polenler gibi atmosferde kaldığı ayların uzadığının anlaşıldığını belirtti ve şunları vurguladı: “Bütün bu alerjik hastalıkları artıran etkenlere karşı küresel iklim değişikliğini durduracak sözleşme ve kanunları benimsemek, uygun bitki dikimi ve bina yapımını doğru planlamak, havadaki alerjenleri ölçmek ve tahminlerde bulunmak, halk sağlığı açısından giderek önem kazanmaktadır.”