TOBB İklimlendirme Meclisi ve TTMD Yönetim Kurulu üyeleri, Enerji Bakanlığı Yenilenebilir Enerjiler Genel Müdürü Yusuf Yazar ile bir araya gelerek, enerji mevzuatı konusunda sektörün görüş ve taleplerini dile getirdi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Yenilenebilir Enerji Genel Müdürü Yusuf Yazar, enerji mevzuatı alanında sektörel sivil toplum kuruluşları tarafından yapılan eleştirilerin ve getirilen önerilerin kendileri açısından değerlendirildiğini söyleyerek, belirtilen konuların özellikle “Enerji Verimliliği 2023 Stratejik Plan”da büyük ölçüde yer aldığını buna rağmen gerekirse yeni düzenlemeler yapılabileceğini belirtti. Yazar, sektörler arası mevzuatta eşgüdümün, mesleki kuruluşlar ve sektörel sivil toplum örgütleri ile işbirliğinin bu süreçte yararlı ve önemli olduğunu ifade etti.
TOBB İklimlendirme Meclisi Başkanı Zeki Poyraz, 2011 yılı başından beri binalara enerji kimlik belgesi verilmesinde kullanılan ve inşaat sektöründe kaos yaratan “BEP-TR” yazılımının ertelenmesi için Enerji Bakanlığı’nın yardımcı olması talebinde bulundu.
BEP-TR yazılımının olumsuz yönleri bulunduğunu ifade eden Poyraz, “ Sadece yalıtımdan ibaret olan, doğru sonuç vermeyen, bilgi girişi tasarım sürecini aşan, mekanik tesisat ve yenilenebilir enerjiler konusunda sayısal bilgileri değerlendirmeyen, tasarım sürecini yönetmeyen, profesyonel mühendis ve mimarlar tarafından kullanılmayan bu yazılımla, sektör dışı kişi ve kuruluşlar tarafından verilmekte olan “Bina Enerji Kimlik Belgeleri” ülkeye yarar sağlamayacaktır. DWG üzerinden çalışan, kullanıcı dostu, doğru sonuç veren, yenilenebilir enerjiler ile kojen ve trijen sistemleri sayısal değerlerle tanıyan bir yazılım yapılıncaya kadar ilgili yönetmelikte binalara kimlik belgesi verilmesine ilişkin zorunluluğun Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından ertelenmesi gerekiyor. Bu süreçte Enerji Bakanlığı’nın söz konusu ertelemeye yardımcı olması gerekiyor” diye konuştu.
“Atık ısı değerlendirilmeli”
TTMD Yönetim Kurulu Başkanı Gürkan Arı ise günümüzde Türkiye’de tüketilmekte olan enerjinin %35’inin yapılarda, %37’sinin sanayide kullanıldığını belirterek; binalarda kullanılan toplam enerjinin yaklaşık %73’ünün binaların ısıtılması ve soğutulmasında kullanıldığını, bunun yanı sıra sanayide kullanılan soğuk ve sıcak akışkanların üretiminde de yine mekanik tesisat kullanıldığı düşünüldüğünde mekanik tesisat mühendisliğinin enerji tüketiminde önemli rol oynadığına dikkat çekti.