MBT havuz nem alma santralleri kapalı yüzme havuzlarının gerektirdiği konfor ve hijyen ve nem şartlarındaki havayı mahale gönderebilecek yapı ve donanıma sahiptir.
Fanları, filtreleri, ısı geri kazanım hücresi( ısı borusu , plakalı veya tamburlu ) evaporator , ısı pompası kondenser serpantini, karışım /üfleme /emiş/damperleri, isteğe bağlı olarak susturucuları, yoğuşma tavaları, damla tutucuları, dahili veya harici güç ve kumanda panosunu, bağımsız ısı pompası devreleri, kapasiteye göre hermetik veya yarı hermetik yüksek verimli kompresörleri, ilave üç yollu vanası üzerinde sıcak sulu bataryası,gerekiyorsa elektrikli ısıtıcısı ve tüm aksesuarları ile birlikte komple paket haldedir.
1-KASET
· Santral iç yüzeylerinin tamamı düz , panel, kenar profil, ara profil ve köşe birleşimlerinde hiçbir girinti ve çıkıntı bulunmamakta , her türlü toz veya kirin birikmesini önlenmiş, kolayca yıkanabilir ve hijyenik bir yapıya sahiptir.
· Hücreler birbirine uyumlu olmalı ve iki hücre birbirine birleştiğinde, hücreler arasında santral dört iç yüzeyinde her hangi bir girinti veya çıkıntı meydana gelmemektedir.
· Kabloların geçtiği ve ölçüm aletlerinin monte edildiği delikler hava sızdırmazdır.
· Santraller nakliye ve taşıma kolaylıkları sağlayabilmek amacı ile hücre hücre veya demonte halde sevk edilip şantiyede monte edilebilme özelliğine sahiptir.
· Panel saçları galvaniz, boyalı veya paslanmaz olarak imal edilebilmelidir.
· Panel kalınlığı 40 mm dir.
· Santral iskelet profilleri, et kalınlığı 1,8 mm olan özel çekilmiş alüminyum malzemeden yapılmıştır.
· Hava kaçağını azaltmak için mümkün olduğunca büyük paneller kullanılmaktadır.
· Tüm paneller ve kapılar çift cidarlı olup ; saç kalınlıkları minimum 0,8mm. dir.
· İç sac ve dış sac arasında izolasyon malzemesi olarak kaya yünü kullanılmaktadır.
· Paneller arasındaki ara profiller, izolasyonludur.
· Santral panellerinin montajı ve demontajı tamamıyla dışarıdan gerçekleştirilebilmektedir.
· Santral hücre bağlantıları dışarıdan menteşeler vasıtası ile gerçekleştirilmektedir.
· Dış ortamda çalışacak santraller ek çatı sacları ile donatılmıştır.
· Santral kaseti üzerinde santral teknik bilgilerini içeren ve ayrıca her hücrede hücreleri tanımlayan, kolayca sökülmeyen, nem ve suya dayanıklı , uzun ömürlü bilgi etiketleri mevcuttur.
2-SANTRAL KAİDESİ
· Santral kaidesi, üzerine elektrostatik toz boya atılmış 2 mm kalınlığındaki galvanize sacdan imal edilmektedir.
· Tüm kaide bağlantıları kaynak işlemi yapılmaksızın, cıvata-somun ile gerçekleştirilmektedir
· Kaide yüksekliği; soğutma hücresi bulunan santrallerde 200 mm , soğutma hücresi bulunmayan santrallerde ise 120 mm dir.
3-FANLAR
· Öne eğik kanatlı, arkaya eğik kanatlı veya airfoil kanatlı çift emişli radyal fanlar veya plug fanlar kullanılmaktadır.
· Bütün fanlarda, fan rotorlarının statik ve dinamik balansları ISO 1940 veya VDI 2060 standardına göre alınmıştır. Fan performansı AMCA-210, DIN 24163, BS 848 veya ISO 5801 standardlarından birine göre test edilmiştir.
· Fan emiş hunileri aerodinamik yapıya sahiptir
· Servis ve bakım için fan hücresinde servis kapısı bulunmaktadır.
· Titreşimin önlenmesi için fan+motor grubu cihaza, uygun yaylı izolatörler ve esnek bağlantı ile bağlanmaktadır. Yaylı izolatörler fan+motor grubunun statik ve dinamik yüklerini taşıyabilecek kapasitede ve titreşim izolasyon verimi yüksek olacak şekilde seçilmektedir. Yaylı izolatörler paslanmaya karşı dayanıklı kaplama ile kaplanmıştır.
· Nakliye sırasında yaylı izolatörler fan+motor grubunun hareketini önleyecek şekilde kilitleme mekanizması ile kilitlenmektedir. Santral üzerinde cihaz çalıştırılmadan önce yaylı izolatörün kilitleme mekanizmasının çıkarılması için gerekli uyarı etiketi bulunmaktadır.
· Emniyetin sağlanması için cihaza bir kayış kasnak muhafazası monte edilebilir.
· Fan hücreleri aydınlatma lambası ile donatılabilir.
4-MOTORLAR
· Motor üç fazlı sincap kafes rotorludur.
· IP 54 veya IP55 koruma sınıfına sahip asenkron elektrik motorları kullanılmaktadır.
· Aksesuar olarak motor hız kontrolu için frekans konvertörü mümkündür.
5-DAMPERLER
· Damperler %100 hava debisini geçirecek şekilde boyutlandırılmıştır.
· Damper kanatları aerofoil yapıda, zıt hareketlidir.
· Kaset ve kanatlarının malzemesi alüminyumdur.
· Kanat kenarlarında conta kullanılarak hava kaçağı minimum seviyeye indirilmiştir.
· Damperler elle kumanda veya servo-motorla kumanda edilebilme özelliğine sahiptir.
· Damper dişlileri hava akımının dışındadır.
· Damperler belirtildiği şekilde servomotor bağlantısı veya elle çalıştırmaya uygundur. Elle kumanda edilecek damperler konum göstergesi, ayar mekanizması ve kilitleme mekanizmalarına sahiptir.
6-SOĞUTUCU VE ISITICI SERPANTİNLER
· Serpantindeki hava geçiş hızı sogutucu bulunan santrallerde maksimum 2.8 m/s, ısıtıcı bulunan santrallerde maksimum 3.5 m/s tür.
· Serpantinler bakır boru ve alüminyum veya bakır kanatlardan imal edilmiştir.
· Kaset malzemesi galvanizli veya paslanmaz sac malzemedir.
· Su ile çalışan serpantinlerin giriş–çıkış boru ağızları dişli, kızgın su ve buhar ile çalışan serpantinlerde boru giriş–çıkışları flanşlıdır.
· Tüm serpantinlerde bir boşaltma ve bir hava alma tapası mevcuttur.
· Serpantinler en az 20 bar basınç altında test edilmiş olmalıdır. İstek üzerine 30 bar basınç altında da test yapılabilmektedir.
· Serpantinlerde kullanılan kolektörler çelik veya bakır borudur.
· Isıtıcı ve soğutucu serpantin montaj saçları kızaklı, serpantinler bakım ve temizlik için kolayca dışarıya çıkartılabilmektedir.
· Özel by–pass sacları ile serpantinden geçecek havanın kısa devre yapması önlenmiştir.
· Sıcak ve soğuk sulu serpantinlerde, su girişi alttan ve su çıkışı üstten , hava ile su akışları, aralarındaki ısı transferini arttıracak şekilde ters akışlı dır.
· Soğutma serpantininin altına çift eğimli bir yoğuşma tavası yerleştirilmekte ve biriken su, drenaj borusu vasıtasıyla dışarıya atılmaktadır.
· Seperatör kullanılması durumunda yüksek performansa sahip, kanat malzemesi 90ºC sıcaklığa kadar dayanabilen plastik veya alüminyum olan seperatörler kullanılmaktadır.
· Santral ile birlikte uygun plastik malzemeden verilen sifon , soğutucu serpantin hücresindeki basınca göre (negatif veya pozitif) cihaz içindeki havanın drenaj borusundan dışarıya çıkmasını veya dış havanın drenaj borusundan içeriye girmesini engellemektedir.
· Isıtıcı ve soğutucu serpantin su giriş-çıkış boruları ile cihaz kaseti arasından hava kaçağı ve olası yoğuşmaları önlemek amacı ile boru üzerine lastik rozet takılmaktadır.
7-FİLTRELER
· Üfleme Hattında 2 kademe filtre G4+G7 ( panel+ torba filtre) kullanılmaktadır.
· Filtre değişimi ve bakım için bir servis kapısı mevcuttur.
· Filtrelerdeki hava kaçağı miktarı, by-pass sacları ile minimum seviyeye indirilmektedir.
· Filtre hücreleri gözetleme camı ve aydınlatma lambası ile donatılabilir durumdadır.
8- ISI GERİ KAZANIM HÜCRELERİ
Serpantinli-ISI BORULU- ısı geri kazanım
Serpantinlerin verimliliği %45-55 arasında olup korozyona karşı lamel yüzeyleri epoksi kaplıdır. Serpantin gövdesi elektrostatik toz boyalı saçla kasetlenmiştir,Isı borusu altında da paslanmaz çelikten mamul çift eğimli yoğuşma tavası mevcuttur. Etkinlik açısından en az altı sıralı en fazla sekiz sırayı geçmemektedir.İsteğe bağlı olarak plakalı veya tamburlu tip ısı geri kazanım eşanjörleri de kullanılmaktadır.
9- EMİŞ VE KARIŞIM HÜCRELERİ
Emiş ve karışım hücreleri gerekli miktardaki taze havayı, karışım damperleri ise iç hava ve taze havayı istenen oranlarda karıştırarak sisteme verebilecek şekilde ölçülendirilmektedir.
10- Kompresörler
Isı pompası devresi kompresörleri 15-20 hp ye kadar birim kompresör gücüne kadar hermetik, daha büyük kapasitelerde hermetik veya yarı hermetiktir. Toplamda 10 hp ve üzerindeki güçlere sahip klima santralleri en az iki bağımsız devrelidir. Kompresörler yüksek sıcaklık ve akıma karşı korumalıdır. R407C veya R134A soğutkanları ile uyumlu çalışabilmektedir.
11- Güç ve Kumanda Panosu
Sistemin emniyetli çalışabilmesi için, gerekli koruma tertibatları geliştirilmiştir.
İsteğe göre cihaz üstü veya harici montaja uygun ve içerdiği ekipmanlar ve pano konstruksiyonu IP54 ve üstü koruma sınıfına sahiptir.
Mikroişlemci sistemin otomatik olarak set edilen nem ve iç ortam sıcaklık değerini muhafaza etmeye çalışan ve bunu en ekonomik şekilde yerine getirecek yazılımı içermektedir.. Ayrıca kompresörleri eş yaşlanma prensibine göre çalıştırmakta, emiş ve üfleme fanları sık devreye girip çıkmasını engellemektedir.
Mikroişlemci kullanıcı iletişim dili İngilizce ve Türkçe seçeneklerinden seçilebilmektedir. Sistem kartı bir arayüz ile bina yönetim sistemi ile iletişime uygundur
Tüm santraller opsiyonel olarak kısmı yüklerde enerji tasarrufu ve arıza durumlarında yedekleme için simetrik kapasitede ve çok devreli olarak imal edilebilmektedir.