İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ)’nün ev sahipliğinde, 1-11 Ağustos tarihlerinde gerçekleştirilen “Avrupa Best Mühendislik Yarışması” (EBEC) İTÜ Mimarlık Fakültesi’nde yapılan final seçmeleri ile sona erdi.
Avrupa’nın 30 ülkesinden 104 öğrencinin katıldığı yarışmalarda katılımcılar, bilim ve eğitim alanındaki yeteneklerini yarıştırdı ve tasarladıkları projeleri sergileme imkânı buldu. İki farklı klasmanda gerçekleştirilen yarışlarda, Takım Tasarımı Genel Klasmanı’nda Avusturya Takımı birinci olurken, Vaka Analizi Klasmanı’nda ise en iyi takım Norveç oldu. İTÜ öğrencilerinden oluşan ve ülkemizi başarıyla temsil eden Türkiye Takımı ise Vaka Analizi’ndeki çeşitli kategorilerde, birincilik, ikincilik ve üçüncülük elde etti.
İTÜ Taşkışla Kampüsü Mimarlık Fakültesi’nde finalistlerin belirlenmesinin ardından Avrupa’nın en iyi mühendislik öğrencileri, Feriye Köşkü’nde düzenlenen ödül töreninde bir araya geldi. Törene, İTÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Derin URAL, Elginkan Vakfı Müdürü İlhan ÜDTÜ, Kabataşlılar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Nabi CÜCÜK, SEFI Başkanı Wim Van PETEGEM, Siemens Halkla İlişkiler Yöneticisi Steffen WUTH, Kaspersky Eğitim Programları Müdürü Irina SELEZNEVA, IT Uzmanı Ram HERKANAIDU, Pazarlama Müdürü Pınar UYLUM katıldı. Törende, katılımcı öğrencilere yarıştıkları her konu için sertifikaları verilirken, genel klasman birincilerine de ödülleri dağıtıldı.
2011 Avrupa BEST Mühendislik Yarışması Dereceleri
Mühendislik Tasarımı Yarışması kategorisinde yarışmacılardan mühendislik yeteneklerini kullanmaları istendi. Katılan 4’er kişilik 13 takımdan belirli bir zamanda, belirlenmiş kriterler göz önünde bulundurularak ve belirli malzemeleri kullanarak dünyada gelişmemiş alanlardaki sorunları konu alan tasarımlar yapmaları istendi.
Mühendislik Tasarımı Kazananları:
Genel Klasman Mühendislik Tasarımı Kazananları
1. Avusturya Takımı
2. Infineon Moldova Takımı
3. İsveç Takımı
UNEP Mühendislik Tasarımı: Güneş enerjisini verimli kullanan, depreme dayanıklı akıllı ev tasarımı.
1. Avusturya Takımı
2. Siemens Litvanya Takımı
3. Benelux Takımı
BEST Mühendislik Tasarımı: Türkiye’de Zihni Sihir olarak bilinen komplike sistemli Rube Goldberg Makinesi’nde çiçek sulama, mum yakma, sabun köpüğü oluşturma, bisiklet zili çalma ve bayrak dalgalandırma gibi tasarımlar ortaya kondu.
1. İsveç Takımı
2. Siemens Litvanya Takımı
3. Avusturya Takımı
BEST Mühendislik Tasarımı (Helyumla Çalışan Zeplin Tasarımı): Belirli bir seviyenin üstünde uçabilen, helyumla çalışan ve hızlı bir zeplin tasarımı.
1. Avusturya Takımı
2. İspanya Takımı
3. Portekiz Takımı
Vaka Analizi Kazananları
Vaka Analizi yarışmasında yarışmacılara gerçek bir durum verildi. Belirlenen zamanda, belirlenmiş kriterlerin çizgisinde, 4’er kişilik 13 takım olarak yarışan yarışmacılardan kendi vizyonlarını kullanarak bir çözüm bulmaları istendi. Bu yarışma kategorisi daha çok Proje Yönetimi, Takım Oyunu ve İletişim Becerileri üzerine kuruludur.
Genel Klasman Vaka Analizi Kazananları
1. Norveç Takımı
2. İtalya Takımı
3. Polonya Takımı
BEST Vaka Analizi (Kuveyt’te Yaz Olimpiyatları Stadyum Projesi): Kuveyt’te 2020 Yaz Olimpiyatları için stadyumlardaki sıcak havaya çözüm bulmak.
1. Türkiye Takımı (İstanbul Teknik Üniversitesi)
2. Fransa Takımı
3. Benelux Takımı
BEST Vaka Analizi: Maden işçileri için tamamen doğadan esinlenerek koruma kıyafetleri (maskeler, kasklar) tasarlamak.
1. Fransa Takımı
2. Yunanistan Takımı
3. Polonya Takımı
DETUR Vaka Analizi: Detur internet sitesinin daha çok kullanıcıya ulaşmasını sağlamak.
1. İtalya Takımı
2. Norveç Takımı
3. Türkiye Takımı (İstanbul Teknik Üniversitesi)
BEST Vaka Analizi: İstanbul’da güneş enerjisini kullanarak çevreci bir sistemle İstanbul’un trafik sorununa çözüm bulmak.
1. İtalya Takımı
2. Norveç Takımı
3. Romanya Takımı
Kaspersky Vaka Analizi: İnternetin gelecekteki altyapısı, görünümü ve tasarımı hakkında öngörüde bulunmak.
1. Norveç Takımı
2. İtalya Takımı
3. Benelux Takımı
BEST Vaka Analizi: Sağır insanlar için akıllı telefon uygulaması.
1. Polonya Takımı
2. Türkiye Takımı (İstanbul Teknik Üniversitesi)
3. Benelux Takımı