29 Kasım 2017 tarihinde Swissotel the Bosphorus İstanbul'da gerçekleşen; Danimarka Enerji, Binalar ve İklim Bakanlığı, TC Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı, Türkiye Jeotermal Kaynaklı Belediyeler Birliği (JKBB), DEİK, TÜRKOTED tarafından desteklenen konferansta katılımcılar, ikili görüşmeler ve yuvarlak masa toplantıları aracılığıyla, Türkiye bölgesel enerji sektöründeki gelişmeleri ve fırsatları da yakından öğrenme şansı buldu. Etkinliğin sponsorları arasında Danfoss ve Grundfos firmaları da yer aldılar.
Dünyanın ilk bölgesel ısıtma tesisini 1903 yılında kurmuş Danimarka’nın yüzde 65'i bugün bölgesel ısıtma ile ısıtılıyor. Merkez Kopenhag’in yüzde 100’ü bölgesel ısıtma ile ısıtılıyor. Danimarka’daki bölgesel ısıtma tesisleri kaynak olarak geleneksel yakıtların yanı sıra yenilebilir enerji kaynaklarından biyokütle ve güneş enerjisinden yararlanıyor. Türkiye de jeotermal kaynak zenginliği, yenilenebilir enerji kaynakları, son teknolojilerin kullanıldığı büyük inşaat projeleri ve atık ısılarından yararlanabilecek termik santralleri ile bölgesel enerji sistemleri için büyük fırsatlar sunuyor.
Bu bağlamda iki ülke arasındaki iş birliğini ve bilgi ile tecrübe paylaşımını arttırmayı amaçlayan konferansın konuşmacıları arasında kamu ve özel sektörden pek çok üst düzey karar verici bulunuyor.
Danimarka Büyükelçisi Svend Olling, YEGM Müdür Yardimcisi Ramazan Usta, Türkiye Danimarka Is Konseyi Baskani Alper Onoğlu açilis konusmalarinda Turkiye'nin yenilebilir enerji potansiyeline ve Danimarka ve Türkiye arasinda enerji bakanlıkları arasında yürütülen stratejik birliği anlaşmasına değindi. Stratejik iş birliği anlaşması bölgesel ısıtma ve soğutma sektörüne odaklanıyor.
Dünyanın en büyük pompa üreticilerinden Grundfos’un CEO’su Mads Nipper, "İş Dünyasının Yeni Rolü" başlıklı, enerji verimliligi ve sürdürülebilirlikle ilgili yeni sorumluluklar üzerine ilham verici bir sunum yapti.
Enerji verimliği çözümleriyle lider firma Danfoss'un Bölgesel Isıtma Direktörü Miha Bobic "Enerji Verimliliği ve Yenilenebilir Enerjinin Tüm Potansiyelinin Ortaya Çıkartılması" konulu sunumunu gerçekleştirdi.
Danimarka Bölgesel Isıtma Derneği’nden Lars Hummelmose, Danimarka Enerji Ajansı’ndan Ole Odgaard, Türkiye Kojenerasyon ve Temiz Enerji Teknolojileri Derneği Başkanı Yavuz Aydın, TC Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı ve Jeotermal Kaynaklı Belediyeler Birliği’nden üst düzey konuşmacıların oldugu konferansta katılımcılar bölgesel enerjiyle ilgili bilgiler edindi.
Konferansi destekleyen Danimarkali firmalardan dünyanin en büyük güneş termal tesisi proje geliştiricisi Arcon-Sunmark, vana üreticisi Broen, akilli sayaç üreticisi Kamstrup firmalarının yöneticileri de konferansta sunumlarini gerceklestirdi.
Bölgesel Enerji ve Yenilenebilir Enerji finansmanı konusunda bilgiler Danimarka Exim Bankası, Garanti Bankasi ve EBRD Türkiye’den uzmanlar tarafindan paylasildi.