IAEE tarafından geleneksel olarak düzenlenen ve bu yıl Enerji Ekonomisi Derneği (EED) tarafından organize edilen 38’inci Dünya Enerji Ekonomisi Konferansı Antalya Gloria Golf Resort’ta başladı. Konferans, alanında uzman bilim insanları, siyasiler, enerji sektörüne yatırım yapan şirket temsilcileri ile konuyla ilgili eğitim alan üniversite öğrencilerini bir araya getirdi. Konferansın açılış konuşmasını yapan Başkan Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu, 63 paralel ve 11 ana oturum olmak üzere 74 oturum ve 2 çalıştayın düzenleneceği etkinlikte, enerjinin tüm boyutlarıyla ele alınacağını bildirdi.
Konferans kapsamında, yenilenebilir enerjinin yanı sıra kömür ve nükleer gibi konuların da ele alınacağını vurgulayan Prof. Dr. Kumbaroğlu, “100’ü aşkın ülkeden 400’ün üzerinde katılımcı, enerji alanında yapılanlar ve yapılması gerekenleri görüşmek için bir araya geldi. Üç gün boyunca enerjiyi tüm boyutlarıyla masaya yatıracağız. Konferans, aynı zamanda yıl sonunda Paris’te imzalanacak küresel iklim değişikliği anlaşmasına da ışık tutacak” dedi.
-Önderliğin anahtarı hedef belirleme
Kyoto Protokolü’nün sona ermesiyle imzalanacak Paris Sözleşmesi’nin Türkiye için önemli bir fırsat olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Kumbaroğlu, ”Kyoto’da Türkiye ne yazık ki iklim değişikliğiyle mücadele konusunda çok geç kaldı. Protokolü imzalayan 186’ncı ülke olarak süreçte aktif rol oynayamadı. Enerji alanındaki yatırımlarını hızlandıran, Türk Akım ve TANAP sayesinde yeni enerji hub’ı olma yolunda ilerleyen Türkiye için Paris Sözleşmesi önemli bir fırsat. Sözleşmeyle ülkemiz küresel iklim değişikliği konusunda atacağı adımlarla bölgenin öncüsü, dünya iklimi konusunda da söz sahibi ülkelerden olabilir” ifadelerini kullandı.
Prof. Dr. Kumbaroğlu, bu doğrultuda Türkiye’nin yapması gereken görevler olduğunun altını çizerek, şunları söyledi:
“Türkiye, düşük karbon ekonomisine geçiş için hedefler belirlemeli. Örneğin, Çin’in Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’da (GSYH) birim başına karbon salımını 2020’ye kadar yüzde 40 azaltmaya yönelik hedefleri bulunuyor. Türkiye emisyon artışını frenleme konusunda belirleyeceği hedeflerle çevre ülkeler için de yol gösterici olabilir. Konferansın Türkiye’de yapılıyor olması, özellikle Paris sürecinde dikkati ülkemize çeken bir adım oldu. Ülkemiz yatırımlarıyla enerji üssü olma yolunda ilerliyor. Önümüzdeki dönemde de misyonu artacak. Jeopolitik konumu da Türkiye’nin önemini arttırıyor.”
-Enerjik gençler de Antalya’da
Twitter üzerinden başlatılan “#enerjimvarken” yarışmasını kazanarak, dünyanın enerji otoritelerinden en güncel bilgileri doğrudan öğrenme fırsatı kazanan üniversite öğrencileri Tuğba Özçakar, Abdullah Kartal ve Mehmet Hulusi Kara da konferansı ilgiyle izlerken öğrencilere yönelik En İyi Makale yarışmasının final turunda Rice Üniversitesi, Stanford Üniversitesi, ETH Zürich ve MIT öğrencilerinin yarışacağı açıklandı. Öğrencilere yönelik bir diğer aktivite olan En İyi Poster yarışmasının son turunda ise 8 ülkeden 16 öğrencinin poster çalışması yarışacak.
Konferansın açılış gününde Ercan Halıcı, Ceren İlbaşı ve Sertaç Aksan’ın objektiflerinden IAEE’nin konferans öncesi Pakistan, Nijerya, Azerbaycan ve Türkiye’de gerçekleştirdiği etkinliklerde çekilen fotoğraflar da sergilendi.
Konferans 27 Mayıs’a kadar devam edecek.{jcomments on}