Akfel Group bünyesinde Türkiye güneş enerjisi pazarında faaliyet gösteren Merk Solar Enerji, dünya güneş enerjisi pazarının köklü firmalarından Alman Gehrlicher Solar ile birleşti. Ortaklık protokolü Akfel Grup Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Baltacı, Akfel Mühendislik Grup CEO'su Murad Baltacı ve Gehrlicher Merk Solar Enerji AŞ Genel Müdürü Ömer Cihan Karahan tarafından imzalandı.
Her iki ortağın eşit paya sahip olarak kurduğu şirket, İstanbul merkezli olarak, Türkiye ve komşu ülkelerdeki fotovoltaik pazarında hizmet verecek.
Akfel Grup CEO’su Murad Baltacı “Gehrlicher Merk Solar Enerji AŞ” adıyla kurulan yeni şirketin Türkiye ve çevre ülkelerde proje geliştirme, mühendislik, EPC, finansman ve güneş enerji santrali kurulumu alanlarında çalışacağını, Ege, Akdeniz, Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu kentlerinde bayilikler vereceklerini, 500 KW altı projeler için de lokal firmalarla işbirlikleri oluşturacaklarını belirterek “Bu kapsamda kurulan yeni şirketin hedefi, 2015 yılına kadar 600 megavatlık güneş enerjisi pazarında önemli bir paya sahip olmak” dedi.
Güneş tarlasında maliyetin yüzde 90'lık kısmının panelden oluştuğunu, ancak şu anda panelin maliyetin yüzde 50'sini oluşturduğunu dile getiren Gehrlicher, maliyetlerin çok kısa sürede düştüğünü, daha da düşmesini öngördüklerini, gelecekteki hedeflerinin büyük güneş tarlaları kurmak olduğunu söyledi.
Gehrlicher, dünyada güneşin önemli olduğu ülkelerin hemen hemen hepsinde faaliyet gösterdiklerini, İstanbul'da bir firma ile bulunmaktan mutlu olduklarını kaydetti.
Türkiye'de pazarın yeni açıldığını ifade eden Gehrlicher, 2012 ve 2013'de Türkiye'de solar yatırımı milyon avro olarak çift rakama ulaşacağını ifade etti.
“Türkiye'de güneş enerjisi potansiyeli çok yüksek”
Gehrlicher Merk Solar Enerji AŞ Genel Müdürü Ömer Cihan Karahan, yenilenebilir enerji kaynaklarındaki yatırımları artıracak genel elektrik tarifesine çok yakın olan YEK (yenilenebilir enerji kaynakları) Cetveli uygulamasının kanunen başlatılmasıyla ileriye yönelik başarılı bir harekette bulunulduğunu, bunun Türkiye pazarının çok daha uzun vadeli kalıcı olmasını sağlayacağını söyledi.
Avrupa'da çok fazla pazar yatırım imkanı kalmadığını, Türkiye'de ise güneş enerji pazarının henüz gelişmediğini dile getiren Karahan, “Türkiye'de küçük boyutlu birçok proje gerçekleştirdik. Türkiye pazarında en büyük portföye sahip firmayız. Ortaklıkla beraber bu projelerin boyutunu biraz daha büyütmeyi düşünüyoruz. Megavat seviyesinde solar park güneş enerji santrallerine geçiş yapacağız. Güneyde portföy için projeler geliştireceğiz. Bu projeleri pazara ilk sunan firma olmak istiyoruz. Türkiye'deki enerji firmalarına anahtar teslim taahhüt hizmetlerini sunmak istiyoruz” dedi.
Karahan, güneş enerjisinin Türkiye için uzun vadeli bir pazar olduğunu, pazarın 2015'e kadar 600 megavatla başlayacağını, 2023'e kadar da 9 bin megavata çıkma hedefi bulunduğunu belirterek, “Bu daha da fazla olabilir. Türkiye'nin potansiyeli çok büyük” diye konuştu.
Evlere kurulum maliyeti 3.500 euro
Karahan, EPDK'nın bu konudaki yönetmeliği çıktığında lisans zorunluluğunun geleceğini ve bu yılın 4. çeyreğinde lisansların alınmaya başlayacağını vurguladı. Pazarın sanayi, endüstriyel binalar ve ev sistemleri ile nihai tüketiciye çok çabuk inebileceğine işaret eden Karahan, “500 kilovat altı projeler geliştirerek bireylerin yatırım yapmasına olanak sağlayacağız. Evlere kilovat başına maliyet 1.500 euro. Bir evin kurulum maliyeti 3.500-4.000 euıro. Kullanım ömrü de 25-30 yıl, 52 bin megavat kurulu güç içinde 5 megavat gibi bir güneş enerjisi var. 600 megavata geldiğinde yüzde 1, 1,5 paya sahip olacak. 2023'e kadar yapılacak yatırımlarla bu pay yüzde 7-8'lere çıkabilir. Önümüzdeki dönemde açılacak lisans başvurularında yatırım tutarları hangi firmanın ne kadar yatırım yapacağı daha da netleşecek. Proje geliştirme anlamında en büyük yatırımlardan biri bizim grubumuza ait” dedi.