Türkiye'nin artan enerji ihtiyacına karşın, yerli kaynakların talebi karşılamada yetersiz kalması nedeniyle mevcut termik santrallerin önemi artıyor. Düzenli bakım, denetim ve modernizasyon ile enerji verimliliğinde yüzde 10’luk bir artış sağlanıyor. Uluslararası tecrübesi ve 150 yıllık geçmişi ile sürdürülebilir, daha çevreci ve daha verimli projeler üreten TÜV SÜD, 8 Eylül’de, İstanbul'da "Güvenilir, Sürdürülebilir Enerji Üretimi Zirvesi” düzenledi.
Enerji verimliği ve sürdürülebilir enerji üretiminin tartışıldığı zirvede, çevre ile barışık üretim için, santrallerin bakımı ve denetimi masaya yatırıldı.
Zirveye, TÜV SÜD AG Yönetim Kurulu Üyesi Karsten Xander, EÜAŞ Genel Müdürü Halil Alış, TÜV SÜD Türkiye Genel Müdürü Hakan Özsezer ve TÜV SÜD Endüstri Birimi Yöneticisi Dr. Boris Gehring ile birlikte enerji sektöründen çok sayıda yerli ve yabancı misafir katıldı.
Türkiye’nin artan enerji ihtiyacı ile beraber, enerji kaynaklarının verimliliği zirvenin ana konusunu oluşturdu. Zirvede, Türkiye’deki kısıtlı enerji kaynaklarından dolayı, mevcut elektrik santrallerin önemini vurgulanırken, termik santrallerde bakım, denetim ve modernizasyon ile enerji verimliliğinde yüzde 10’luk bir artış sağlandığına dikkat çekildi.
Türkiye’de verimlilik %8.8 arttırılabilir.
Zirvede, TÜV SÜD tarafından açıklanan verilere göre, Türkiye’de bakım ve denetimlerle, enerji verimliliğinde yüzde 8.8’lik bir artış sağlanabileceği belirtildi. Verilere göre, dünyada doğalgaz santrallerinde sağlanacak yüzde 1’lik verimlilik artışının 15 yılda 66 milyon dolarlık tasarruf sağladığı ortaya çıkarken, bu tür üretim açıklarının standart kontrol ve iyileştirme çalışmaları ile kapatılmasının mümkün olabileceği belirtildi.
Tesislerin ömrü 15-20 yıl uzayabilir.
Zirvede konuşan TÜV SÜD Güç Sistemleri Birimi Yöneticisi Boris Gehring, yapılan enerji ithalatında Türkiye’nin dünya 11’incisi olduğunu belirterek, Türkiye için verimliliğin, hayati önem taşıdığını söyledi. Türkiye’de, 2030 yılına kadar elektrik talebinin yılda ortalama yüzde 4.6 artacağını belirten Gehring, “Talebe bağlı olarak verimliliği arttırmak zorundayız. Bakım ve denetim yolu ile tesisin ömrünü 15 ila 20 yıl uzatmak, kullanım kapasitesini yüzde 4 ila 8, verimliliği de yüzde 8 ila 10 artırmak mümkün oluyor” şeklinde konuştu.
Hakan Özsezer: Türkiye’nin “2023 Enerji Vizyonu”na katkı sağlayacağız.
Toplantıda, Türkiye’nin 2023 enerji vizyonuna değinen TÜV SÜD Türkiye CEO’su Hakan Özsezer, TÜV SÜD olarak 2023 Enerji Vizyonu için çalışacaklarını söyledi. Türkiye’nin elektrik santrali kurulu gücü ile üretimi arasında ciddi bir fark bulunduğunu belirten Özsezer ”Santrallerin bakımı ve denetimi büyük önem taşıyor, 150 yıllık geçmişimiz ve tecrübemiz ile, ülkemizin ihtiyaçları doğrultusunda verimliliğin artırılması ve enerji faaliyetlerinin çevreye duyarlı bir şekilde entegre edilmesine katkı sağlamaya devam edeceğiz” dedi.
Ölümcül kazalar muayenelerle %15 düştü
TÜV SÜD Yönetim Kurulu Üyesi Karsten Xander, güvenlik, kalite ve sürdürülebilirlik alanlarında kapsamlı çözümler sunduklarını vurgularken, hedeflerinin insanları, yatırımları ve çevreyi teknolojinin bilinmez formundan kaynaklanan risklerden korumak olduğunu söyledi. 1987 yılından bu yana Türkiye’de faaliyet gösterdiklerini belirten Xander “Şirketimizin Türkiye’de enerji alanın dışında da faaliyet gösteriyor. 2002 yılından itibaren Ulaştırma Bakanlığı ile yürütülen araç muayene projesine başladık ve bu amaçla 2005 yılında TÜVTÜRK’ü kurduk. Bugün ülkenin her yerinde yer alan ve yılda 10 milyon muayene gerçekleştiren 305 istasyonumuz var. Bu sayede de araçların muayene olma oranı yüzde 9 arttı ve ölümcül kazalar yüzde 15 azaldı” şeklinde konuştu.
2014 yılında TÜV SÜD, Türkiye’nin önde gelen tahribatsız muayene, denetim ve kalite hizmetleri veren Tekkon’u bünyesine katarak, Türkiye’de büyümeye devam ettiklerini belirten Karsten Xander, TÜV SÜD’ün Türkiye’deki operasyonları için, yerel enerji tedarikçileriyle ortak çalışarak, yeni çözüm ortakları bulmak istediklerini sözlerine ekledi.
TÜV SÜD Hakkında
TÜV SÜD test, belgelendirme, gözetim, denetim ve eğitim hizmetlerinde önde gelen global hizmet sağlayıcılarındandır. 1866’dan günümüze kadar kuruluş prensibi olan “insanları, çevreyi ve yatırımları teknolojinin olumsuz etkilerine karşı korumak” ilkesine sadık kalarak hareket etmektedir. Merkez ofisi Münih, Almanya da bulunan; dünyanın farklı bölgelerinde konuşlanmış 800’den fazla lokasyonu ve 22.000’den fazla disiplenlerarası uzmanı ile faaliyet göstermektedir. Tarafsız uzmanlığı ve sektörel bilgisi ile işletmelere, tüketicilere ve çevreye somut değerler katar. TÜV SÜD’ün hedefi, küresel çapta kapsamlı teknik destek sunarak müşterilerine verimliliği arttırma, maliyetleri düşürme ve riski yönetme konularında destek olmaktır. Daha fazla bilgi için: www.tuv-sud.com.tr