İklimlendirme Sanayi İhracatçıları Birliği (İSİB), sektörün ihracatını artırmak, daha fazla ülkeye ulaşabilmek ve üyelerinin ihracat faaliyetlerine destek olabilmek amacı ile Dünya İklimlendirme Sektörü İthalatlarını mercek altına alan “Dünya İklimlendirme Sektörü İthalatı” raporu hazırladı.
Dünya’da iklimlendirme sektörüne yönelik talepleri ülke ve ürün bazında raporlayan İSİB, raporu üyelerine online olarak ulaştıracak.
Türkiye bu raporda 23. sırada yer alıyor.
İklimlendirme Sanayi İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Poyraz, dünya iklimlendirme sektörü ithalatı raporunu n sektör mensupları için önemli bir kaynak olduğunu söyleyerek, iklimlendirme sanayicisi için dünya iklimlendirme ithalatını takip altına aldıklarını ifade etti.
Dünya iklimlendirme sektör ithalatının son yıllarda yükselişe geçtiğini, yaşanan krizlerin ardından piyasaların toparlanmaya başladığını ve buna paralel olarak da dünya genelinde sektör ithalatında artış yaşanmaya başladığını ifade eden Poyraz, Türkiye İklimlendirme sektörünün de fırsatları en iyi şekilde değerlendirmesi gerektiğini ve sektörün ülkelerin ithalatları içinde payını mutlaka arttırması gerektiğini vurguladı.
Türk iklimlendirme sektörünün geçmişte ihracatının yüzde 75’ini AB ülkelerine yapıyorken, bugün çeşitlenen pazarlar nedeni ile yüzde 45 seviyesine gerilediğini kaydeden Poyraz, Türk iklimlendirme sektörü ürünlerinin artık dünyanın dört bir yanına ulaştığına dikkat çekti.
İSİB’in raporundan bilgi veren Zeki Poyraz şunları söyledi:
"Dünya iklimlendirme ithalatı 2010 yılında 2009 yılına göre yüzde 14,5 oranında artış göstererek 379 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. İthalatta ilk 5 sırada ABD, Almanya, Çin, Fransa ve İngiltere’yi görüyoruz. Türkiye ise 23. sırada yer alıyor.
En fazla ithalatın Tesisat Sistem ve Elemanları alanında yapıldığını ve onu sırası ile Klima-Havalandırma ile Isıtma ve Soğutma Sistem ve Elemanları’nın takip ettiğini görüyoruz. Türkiye en çok ithalat yapan ülkelere coğrafi konum olarak yakın. Bunu çok iyi değerlendirmemiz gerekiyor. Ülkelerin ithalat paylarında mutlaka ilk 10 arasında yerimizi alabilmeliyiz. Daha açık bir şekilde ifade edersek; Türkiye ABD’nin iklimlendirme ithalatı içinde 0.4’lük pay ile 24.sırada. Halbuki Amerika sektörde 46 milyar dolarlık ithalat ile başı çekmektedir. Yine Almanya’ya baktığımızda 26 milyar dolarlık bir ithalatı var, Türkiye’nin ithalattaki payı 1.24 ve 21. sırada. Yanı başımızdaki Rusya’nın ithalatındaki payımız bile yüzde 2. Görüldüğü gibi sektörümüzün daha çok ihracat yapmaya ihtiyacı var. İhracatı arttıracak potansiyelimiz var. İş gücü, jeopolitik konum, teknoloji, nüfus gibi avantajlarımızı kullanıp Pazar paylarımızı arttırmalıyız. Daha fazla katma değeri yüksek ürünler üretmeli, üretim miktarlarımızı arttırmalıyız. Acımasız rekabet ortamında farkındalık yaratıp, talep gören bir ülke olabilmeliyiz.”
İSO 500’de İklimlendirme rüzgarı esti
İstanbul Sanayi Odası’nın her sene yayınladığı Türkiye’nin İlk 500 Büyük Sanayi Kuruluşu içinde İklimlendirme sektöründen 20 firma yer aldı.
TOBB İklimlendirme Meclisi Başkanı Zeki Poyraz, iklimlendirme sektöründen 20 firmanın Türkiye’nin en büyük kuruluşları arasında yer almasından memnuniyet duyduklarını, gelecek yıllarda listede daha fazla iklimlendirme firması göreceklerini söyledi.
İklimlendirme sektörünün son yıllarda en fazla rağbet gören sektörlerden biri olduğuna dikkat çeken Poyraz, bunu sektör ürünlerine olan taleplerden ve yatırımcıların ilgisinden çok rahat görebildiklerini kaydetti. Sektörün her geçen gün yurt içi ve yurt dışı pazarlarda daha iyi konuma eriştiğini söyleyen Poyraz, bugün yerli tüketicinin yerli markalara olan güveninin arttığını, dünyanın dört bir yanında da Türk iklimlendirme ürünlerine olan ilginin arttığını vurguladı.
Sektörün yurt içi ve yurt dışı pazarlarda aranan, etkin ve güçlü bir sektör olmak için emin adımlar ile yoluna devam ettiğini belirten Poyraz, iklimlendirmenin dünya ile kucaklaşmış, global bir sektör haline dönüştüğünü belirtti.
Sektörü bulunduğu noktadan daha ileri seviyelere taşımayı ve insan yaşamında 4 mevsim vazgeçilmez bir sektör olmayı hedeflediklerini ifade eden Poyraz, Türk iklimlendirme sektörünün daha fazla katma değer üreten, daha az ithalat, daha fazla ihracat yapan, daha fazla yerli ve yabancı yatırımcı çeken bir sektör olması için çalıştıklarını sözlerine ekledi.