Kalkınma Bakanlığı, 20-22 Haziran 2012’de Brezilya'nın Rio de Janeiro kentinde gerçekleşecek olan Rio+20 Birleşmiş Milletler (BM) Sürdürülebilir Kalkınma Konferansına yönelik yapılan hazırlıklarla ilgili bir bilgilendirme toplantısı yaptı.
Toplantıda Rio+20 Konferansına Türkiye’nin sunacağı Ulusal Rapor içerisinde yer almak üzere kamu kurum ve kuruluşları, özel sektör, sivil toplum, yerel yönetimler, ve akademi tarafından sürdürülebilir kalkınma ve yeşil ekonomi alanlarında yürütülen 20 en iyi uygulamanın İş Dünyası ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği (SKD) desteği ile seçileceğini açıklandı.
22 Aralık Perşembe günü Sabancı Center'da yapılan bilgilendirme toplantısına Kalkınma Bakanlığı Sosyal Sektörler ve Koordinasyon Genel Müdürü Yılmaz Tuna, BM Kalkınma Programı Mukim Temsilci Yardımcısı Ulrika Richardson-Golinski,
SKD Başkanı Galya Frayman Molinas, SKD Genel Sekreteri Engin Güvenç, ve Rio+20 Süreci Proje Yöneticisi Alper Acar katıldı.
Birçok kurum ve kuruluşun ilgiyle katılım sağladığı toplantıda, Kalkınma Bakanlığı sorumluluğunda, BM Kalkınma Programı kolaylaştırıcılığı ile yürütülen 'Türkiye'nin 2012 BM Sürdürülebilir Kalkınma Konferansı'na Hazırlıklarının Desteklenmesi Projesi' kapsamında yapılan hazırlık çalışmaları ele alındı.
Rio+20 Zirvesi'nde sunulmak üzere 'Sürdürülebilir Kalkınma' konusunda 'Yeşil Ekonomi' kavramını da destekleyen 'En İyi Ülke Uygulamalarının seçim sürecinin ilk adımı olarak düzenlenen toplantıda katılımcılara ‘Rio+20 Zirvesi’ne hazırlık süreci’ ve 'en iyi ülke uygulamaların belirlenmesi’ ile ilgili detaylı bilgiler verildi.
Toplantıda konuşma yapan Kalkınma Bakanlığı Sosyal Sektörler ve Koordinasyon Genel Müdürü Yılmaz Tuna konuşmasında, sürdürülebilir kalkınma ve yeşil ekonomi konularında ulusal ve uluslararası düzeydeki gelişmeler ile Rio+20 Zirvesine yönelik yapılan hazırlıklar hakkında bilgi vererek en iyi uygulamalara ilişkin şunları söyledi:
‘’Rio+20 Zirvesine yönelik hazırlıklar çerçevesinde kamu kurum ve kuruluşları, özel sektör, üniversiteler, yerel yönetimler ve sivil toplum kuruluşlarınca yürütülmüş olan, çevresel, ekonomik ve sosyal sonuçlarıyla sürdürülebilir kalkınmaya katkıda bulunduğu tespit edilen uygulamaları toplamak ve birlikte değerlendirmek, en önemlisi bu uygulama örneklerinin hem ülkemizde hem de diğer ülkelerde yayılmasının önünü açmak istiyoruz. Ülkemizin sürdürülebilir kalkınma konusunda yaşadığı deneyimin örnek uygulamalarla ortaya konması ve bunların uluslararası platformlara taşınmasını önemsiyoruz. Bu doğrultuda, seçilecek uygulamalar, ülkemizin Rio+20 Zirvesine sunacağı Ulusal Raporun önemli bir bileşeni olacak ve ülkemizin bu alandaki deneyimini sergilemek anlamında önemli bir fırsat oluşturacaktır.”
İş Dünyası ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği Başkanı Galya Frayman Molinas ise konuşmasında özel sektörün katkısının önemine de değinerek konuyla ilgili olarak şunları söyledi: “Dernek olarak, sürdürülebilirliği Türkiye’ye ve Türk iş dünyasına rekabette avantaj yaratacak bir fırsat olarak görüyoruz. Bugün küresel iş dünyası, sürdürülebilir kalkınmayı temel strateji olarak kabul etmiştir. Kamu işbirliğinde uyum ve geliştirme çalışmalarını hızla ileri taşımaktadır. Türkiye'de de "sürdürülebilir" iş kültürünün iyi örnekleri ortaya çıkmaya başladı. Bu uygulamalar birbirini destekliyor ve daha iyi örneklerin ortaya çıkışına ilham veriyor. Bu gelişmeleri mutlulukla izliyoruz. İş Dünyası ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği olarak Kalkınma Bakanlığı koordinasyonunda ve derneğimiz kolaylaştırıcılığında Rio+20 Zirvesi'nde Türkiye'yi temsil edecek, 'Yeşil Ekonomi' kavramını destekleyen 'en iyi ülke uygulamalarını' seçeceğiz. Rio+20 Zirvesi’nde fark yaratan örnek uygulamalarımızla Türkiye’yi bu ligin önemli oyuncuları arasına yerleştireceğimize inancım sonsuz.”