PETDER raporuna göre; 2012 yılının ilk altı aylık döneminde, otomotiv yakıtları tüketimi (benzin, motorin ve otogaz toplamı) 2011 yılının aynı dönemine göre % 6,0 arttı, 12,1 milyon m3 olarak gerçekleşti.
Otomotiv yakıtları arasında %70'lik tüketim ile en büyük payın sahibi olan motorin tüketimi, EPDK verilerine göre, yılın ilk altı ayında % 9,1 artarak 8,8 milyon m³, otogaz tüketimi ise yaklaşık % 0,8 oranında artarak 2,1 milyon m3 , son dört yıldır sürekli azalan benzin tüketimi ise % 5,9 oranında azalarak yaklaşık 1,2 milyon m³ oldu.
Motorin tüketiminde yılın ilk yarısındaki genel ekonomik büyümenin de üzerinde gerçekleşen artışın otomasyon sisteminin ve kayıt dışına karşı alınan tedbirlerin olumlu bir sonucu olarak kabul edilmektedir. Diğer taraftan siyah ürünlerin tüketimi, geçen yıla göre % 1,8 azalarak 362 bin ton olarak gerçekleşmiştir. Toplam yağlama yağları tüketiminin ise aynı döneme oranla yaklaşık % 0,6 oranında azalarak 227 bin ton olarak gerçekleştiği hesaplanmıştır.
10 Numara yağ sorunu alınan mali ve idari tedbirlere rağmen azalmadı. Resmi verilere göre bu yılın ilk altı aylık döneminde 10 numara yağ üretiminde kullanılan baz yağların ithalatı kısmen (%12) azalmakla birlikte, gerçekleşen ithalat miktarı yurt içi üretimin 3 katını geçti. On numara yağ sorunu 2008 yılı sonunda yapılan vergi düzenlemesi ile sürekli artış göstermiş olup 2012 yılının ilk yarı yılı sonunda neden olduğu vergi kaybı toplamda 5,5 Milyar TL'ye ulaşmış bulunmaktadır. Ülke ekonomisindeki bu büyük kaybın yanı sıra, son aylarda ağır vasıta araçlarda 10 numara yağ gibi sahte yakıtlardan kaynaklandığı şüphesi güçlenen yangınlar artmıştır.
Geçtiğimiz günlerde yayınlanan T.C. Başbakanlık Genelgesi, Maliye Bakanlığı'nın tecil /terkin uygulamasına tabi yağlarda teminat tutarlarını %25'e çıkarması ve Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın antrepo uygulamalarına yönelik düzenlemeleri ile birlikte bu sorunun yılın geri kalan döneminde ciddi şekilde azalması beklenmektedir.
Türkiye vergisiz akaryakıtta Akdeniz ülkelerinden daha ucuz olmaya devam etti.
2012 yılının ilk yarısında da Türkiye'deki vergisiz pompa fiyatları EPDK tarafından referans piyasalar olarak kabul edilen Akdeniz ülkelerindeki benzin ve motorinin vergisiz fiyatlarından daha düşük olarak seyretmeye devam etmiştir. 2012 yılı ilk altı ay ortalaması olarak standart benzin (vergisiz) İstanbul'da Atina'dan ortalama 15 kuruş (7 € cent/lt), motorin ise 19 kuruş (9 € cent/lt) daha ucuza satılmıştır. Standart ürünlerin yanı sıra özel motorin türlerinin Türkiye'de dört Akdeniz ülkesine göre 9-10 kr daha düşük fiyatla tüketicilere sunulduğu görülmektedir. Diğer bir deyiş ile Türk tüketicisi benzin, motorin ve özel motorin türlerinde uluslararası piyasalarda yaşanan petrol fiyatlarındaki artışlardan, Akdeniz piyasalarındaki diğer bölge ülkelerindeki tüketicilere göre daha az etkilenmiştir.
PETDER, kalite, çevre ve iş sağlığı alanlarının her üçünde birden sertifikalanan tek sivil toplum örgütü.
Bu dönemin bir başka önemli gelişmesi ise PETDER'in kalite, çevre ve iş sağlığı alanlarının her üçünde birden uluslararası sertifikaya sahip tek sivil toplum örgütü olmasıdır. PETDER Haziran ayı sonunda çalışmalarını tamamlayarak kalite yönetimi (ISO 9001), çevre yönetimi ( ISO 14001) ve iş sağlığı yönetimi (OHSAS 18001) alanlarında sertifika almış bulunmaktadır. PETDER'in tüm ülke çapında atık yağlar alanında Yetkilendirilmiş Kuruluş olarak yürütmekte olduğu çalışmalar açısında bu sertifikalandırılma büyük önem taşımaktadır.