19 Mayıs

Enerji

Enerji Oscar Ödülleri, 26 Eylül 2012 tarihinde JW Marriott Hotel Ankara'da gerçekleştirilen muhteşem törenle sahiplerini buldu.

Türkiye'de enerji sektörünün 57 farklı lider şirketinin projelerinin değerlendirmeye alınarak, ödül almak için yarıştığı ICCI 2011 – Enerji Oscar Ödülleri'nde kazanan şirketlere ödülleri; Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Hasan Murat Mercan, TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Mahmut Mücahit Fındıklı, TBMM Çevre Komisyonu Başkanı Erol Kaya ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Başkanı Hasan Köktaş tarafından verildi.

Türkiye enerji sektörüne yön veren ve başvurusu kabul edilen 57 şirketin değerlendirilmeye alındığı ICCI 2011 - Enerji Oscar Ödülleri'nde, 10 proje ödüle layık görüldü. Aday santraller, 2 ayrı kategoride yarıştı.

Yenilenebilir Enerji Santralleri kategorisinde; Rüzgar Santralleri, Hidroelektrik Santralleri, Jeotermal Santralleri ile Biyokütle ve Atık Santralleri

Termik Santraller kategorisinde; Doğalgaz Santralleri, Kömür Santralleri ve Atık Isı Santralleri

"Enerji'nin Oscar'ını" Kazanan Santraller
Yenilenebilir Enerji Santralleri alanında Hidroelektrik Kategorisi'nde Limak Hidroelektrik Santral Yatırımları A.Ş., Alkumru Barajı; Rüzgar Kategorisi'nde Borusan EnBW Enerji Yatırım ve Üretim A.Ş., Bandırma Rüzgar Enerji Santrali; Jeotermal Kategorisi'nde, Gürmat Elektrik Üretim A.Ş., Germencik Santrali; Biyokütle ve Atık Kategorisi'nde Oyka Kağıt Ambalaj San. ve Tic. A.Ş., Çaycuma Kağıt Fabrikası santralleri ödül aldı.

Enerji Öscar Ödülleri 2011'de Termik Santraller Atık Isı Kategorisi'nde Akçansa Çimento San. ve Tic. A.Ş., Çanakkale Çimento Fabrikası, Doğalgaz Kategorisi'nde EnerjiSA Enerji Üretim A.Ş., Bandırma Santrali; Kömür Kategorisi'nde ise İçdaş Çelik Enerji Tersane ve Ulaşım San. A.Ş., Değirmencik Termik Santrali ödüle değer görüldü.

Jüri üyeleri; Hidroelektrik Kategorisi'nde Sanko Enerji / Sanibey Barajı Elek. Üret. Ve Tic. A.Ş., Cevizlik Regülatör Santrali'ne ve Rüzgar Kategorisi'nde Polat Enerji San. ve Tic. A.Ş.'nin Soma Rüzgar Enerji Santrali'ne 'Başarı Ödülü' vermeyi uygun buldu. Güneş Kategorisi'nde ise ülkemizde 2011 yılında faaliyete geçmiş güneş enerjisi santrali bulunmaması sebebiyle Türk Telekomünikasyon A.Ş.'nin "Türk Telekom A.Ş. Enerji Altyapısının Güneş Enerjisi ile Beslenmesi" projesine Jüri Özel Ödülü verilmesi uygun bulundu. Kamu ve özel sektörün üst düzey temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirilen törende, kazanan şirketlere ödülleri Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Hasan Murat Mercan, TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı ve AK Parti Malatya Milletvekili Mahmut Mücahit Fındıklı, TBMM Çevre Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Erol Kaya ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Başkanı Hasan Köktaş tarafından verildi.

Ödülleri, Limak Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, Sanko Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Konukoğlu, Borusan EnBW Enerji Genel Müdürü Mehmet Acarla, Polat Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Polat, Gürmat Enerji Genel Müdürü Müşfik Yamantürk, Oyka Kağıt Ambalaj Genel Müdürü Aytekin R. Kadıoğlu, Akçansa Çimento Genel Müdürü Hakan Gürdal, Enerjisa Süreç Yönetim Şefi Veli Balat, İçdaş Çelik Enerji Tersane ve Ulaşım CEO'su Bülend Engin ve Türk Telekom Enerji ve Soğutma Sistemleri Grup Müdürü Nejdet Yüce aldılar.

Ödüllerin açıklanmasından önce, gündeme dair değerlendirmelerde bulunan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye 10 yılın öncesinde bir tercih yaptığını ve bu tercihin özel sektör eliyle büyümek ve dünyanın büyüme hızından daha fazla büyüyerek Türkiye'nin dünyadaki sıralamasını üstlere doğru taşımak olduğunu vurguladı. Bakan Yıldız, "Geçtiğimiz 10 yıl içerisinde burada önemli başarılar elde edildi. Malum ilk 26 ekonomiden ilk 17 – 16 ekonomi arasına girdik. Bundan sonraki 11 yıl içerisinde de yine ilk 10 ekonomi arasına girme ile alakalı hedeflerimiz var. Bunu yapabilir miyiz? Bundan 10 yıl önceki kabiliyetlerimize göre yapma ihtimalimizin daha çok olduğunu söylüyor otoriteler. Bundan 10 yıl önce tahmin ettiğimizde 'yapamayabiliriz' cümleleri daha fazlayken, şu anda 'yapabiliriz' daha ön planda. Peki bunu kim yapacak? Hala Türkiye'deki tasarruf miktarları bir sonraki yılın büyüme rakamlarından daha düşük. O zaman özel sektör uluslararası sermaye ile birlikte bunu yapacak. Bunu en iyi uygulayacak sektörlerinden bir tanesi enerji sektörü. O yüzden burada toplanan bütün özel sektör temsilcilerine ve bunu denetleyen, düzenleyen politikalarını koyan bütün kamu temsilcilerine teşekkür ediyorum" diye konuştu.

Bakan Taner Yıldız konuşmasını şöyle sürdürdü: "Çünkü bizim yılda 3500 – 4000 MW civarında üretim rakamlarını ortaya koysak, dağıtıma iletime ayrı paralandırsak, bizim özel sektör marifetiyle oluşturduğumuz bu finans yapısı, tarım gibi sağlık gibi adalet gibi eğitim gibi aslında direkt kamu bütçesinden yapılan yatırımları finanse etmekte kullanıldı. Yani her birinizin direkt faydasının yanında zınni ve dolaylı bir faydaları da oldu. O yüzden sektörün yapılanmasının sıhhatine, rekabet ortamına, kalitesine her zaman dikkat ediyoruz ama bundan daha önce ele almamız gereken önemli konunun da bu olduğu kanaatindeyim. Bizim bir yılda şu anki istihdamın yüzde 30'lar civarındaki olan sektörü oluşturan tarım sektörünün bütün sübvansiyon rakamları 7.2 milyardır ve biz bu rakamı yalnızca bir karşılaştırma olsun diye söylüyorum, özel sektör enerjide bu yükü omuzlarına alarak kamunun bunu rahatlıkla finanse etmesinin önünü açmıştır. O yüzden çok reel bir sektör olan enerji de sosyal sorumluluk projeleri içinde her birimizin katkısının olduğunu söylemem lazım. Çünkü biz Türkiye olarak dünyadan daha hızlı büyümek zorundayız. Enerji sektörü olarak da Türkiye'den daha hızlı büyümek zorundayız. Biz artık kamu ve özel sektör ayırımı yapmaksızın yüzde 34'ler seviyesinde aldığımız özel sektör üretim payını, şu anda yüzde 60'lar seviyesine taşımış olarak devam ediyoruz. Kısa ve orta vadede bu yüzde 75'lere çıkacak, özelleştirme programlarını bugün kararlaştırdık. "

Yıldız, doğalgazda Batı hattından gelen 10 milyar metreküplük gazın özel sektör tarafından kontratları hemen hemen tamamlandığının altını çizerek, "Bundan sonraki hedefimiz diğer eksik kalan 4 milyar metreküpü de ocak ayından sonra, yine aynı usulle özel sektörün kullanımına sunmaktır. Toplam Türkiye havuzuna giren girdilerin azalmasına ve cirosunun artmasına gayret ediyoruz. Şu ana kadar bu büyük resim yanlış bir şekilde gitmiyor ve tamamlanıyor. Yani temel politikalarımızda, uluslararası global krize rağmen herhangi bir yanlışlık yok. Bakın ekonomiler global halde ama politikalar gittikçe ulusallaşıyor. Türkiye bu manada coğrafyasından kaynaklanan avantajları da kullanarak, inşallah büyüyerek bu sektörde kalacak. O yüzden bütün bu riskleri alan ve Türkiye'deki siyasi istikrarın sürdürülebilir olduğuna inanan siz değerli özel sektör temsilcilerini bir kez daha tebrik ediyorum. Burada ödül almış olan ya da bir sonraki yıl alacak olan bütün yatırımcılarımızı can-ı gönülden tebrik ediyorum. Özellikle yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarına yapacakları yatırımdan dolayı, bundan sonraki yıllarda da dirseklerimizin yanı başında olacaklarını bir kez daha söylüyorum" dedi.


TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı ve AK Parti Malatya Milletvekili Mahmut Mücahit Fındıklı, "Kamunun enerji piyasalarında oyuncu rolünden, düzenleyici ve denetleyici role geçmesi, giderek daha rekabetçi ve güvenilir bir enerji piyasası oluşması ile birlikte ilerliyor" diye konuştu ve enerji sektöründe serbest piyasa ekonomisine geçişin uzun ve zorlu olduğunu belirterek, enerji alanında yapılan her yatırımın ödüle layık olduğunu söyledi.

TBMM Çevre Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Erol Kaya, "Ülkemizin kalkınması için enerjiye ihtiyacımız var, ama bunu elde ederken gelecek nesillere bırakacağımız çevreye de dikkat etmemiz gerekiyor" dedi. Enerji üretiminde çevreyle ilgili olan hassasiyeti şimdiye kadar hukuk ile sağlamaya çalıştıklarını, ancak tüm büyük medeniyetlerde bunun ahlak boyutunun da önemli olduğunu söyleyen Kaya, "Bugün mevzuatlar noktasında üzerimize düşen görevleri yaparız, ancak ahlaki boyutta çevre bilincini de geniş kitlelere yaymamız gerekir. Çevresel hassasiyeti göz ardı etmeyen tüm yatırımları da Komisyonum adına desteklediğimizi hatırlatmak isterim" diye konuştu.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Başkanı Hasan Köktaş, 10-15 yıl önce enerji sektörünün tamamının, yüzde yüz hissedarı devlet olan 3 şirketten oluştuğunu, ancak günümüzde EPDK'dan lisans alan 25 binin üzerinde şirket olduğunu ifade ederek, şöyle devam etti: "Özel sektörün zor şartlarda yatırımlar gerçekleştirdiğini birebir biliyorum. O yüzden bu ödüllerin sektör için çok anlamlı olduğunu düşünüyor ve bu ödüllerin devam etmesini istiyorum. Ödüllerin kriterlerinin ve metodolojisinin genişletilerek, kurumsallaşmasını temenni ediyor ve ayrıca gelecekteki adaylarının değerlendirme kriterleri içerisinde çevre ve sosyal sorumluluk kriterlerine de yer verilmesi gerekiyor diye düşünüyorum."

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı ve ICCI Yürütme Kurulu Başkanı Dr. Selahattin Çimen, "Enerji sektöründe göstereceğimiz performans yeterli olmaz ise, Türkiye'nin 2023 yılı için koyduğu hedefleri yakalama konusundaki performansı o kadar düşük olacaktır. Dolayısıyla sektör olarak omzumuzdaki yük ve sorumluluk büyüktür" diye konuştu.

Sektörel Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Bulak, "ICCI Enerji Oscar Ödülleri'ne geçtiğimiz yıla nazaran gerek kamudan ve gerekse de özel sektörden giderek artan bir ilgi olduğunu görüyoruz. Türkiye'nin en büyük ve en önemli 72 farklı enerji şirketinin ödüllere aday olarak başvurması, bunlardan 58'inin değerlendirmeye tabi tutulması, bizleri takdir edersiniz ki fazlasıyla heyecanlandırdı. Bu Oscar Ödüllerini gelenekselleştirmek için elimizden geleni yapacağız" diye konuştu.



ICCI 2011 Enerji Oscar Ödülleri Kazanan Santraller

Yenilenebilir Enerji Santralleri
Hidroelektrik Kategorisi

Limak Hidroelektrik Santral Yatırımları A.Ş.
Alkumru Barajı
Rüzgar Kategorisi
Borusan EnBW Enerji Yatırım ve Üretim A.Ş.
Bandırma Santrali
Jeotermal Kategorisi
Gürmat Elektrik Üretim A.Ş.
Germencik Santrali
Biyokütle ve Atık Kategorisi
Oyka Kağıt Ambalaj San. Ve Tic. A.Ş.
Çaycuma Kağıt Fabrikası
Güneş Kategorisi Jüri Özel Ödülü
Türk Telekomünikasyon A.Ş.
Türk Telekom A.Ş. Enerji Altyapısının Güneş Enerjisi ile Beslenmesi

Termik Santraller
Atık Isı Kategorisi

Akçansa Çimento San. Ve Tic. A.Ş.
Çanakkale Çimento Fabrikası
Doğalgaz Kategorisi
EnerjiSA Enerji Üretim A.Ş.
Bandırma Santrali
Kömür Kategorisi
İçdaş Çelik Enerji Tersane ve Ulaşım San. A.Ş.
Değirmencik Termik Santrali

BAŞARI ÖDÜLLERİ
Hidroelektrik Kategorisi Başarı Ödülü

Sanko Enerji / Sanibey Barajı Elek. Üret. Ve Tic. A.Ş.
Cevizlik Regülatör
Rüzgar Kategorisi Başarı Ödülü
Polat Enerji San. Ve Tic. A.Ş.
Soma Rüzgar Enerji Santrali

***

2013
Önümüzdeki yıl 19.'su düzenlenecek olan ICCI 2013 – Uluslararası Enerji ve Çevre Fuarı ve Konferansı, 24-25-26 Nisan 2013 tarihleri arasında İstanbul Fuar Merkezi'nde gerçekleştirilecek. Fuar, kongre ve ikili iş görüşmelerini (B2B) tek çatı altında toplayarak, enerji sektörünün en önemli paylaşım platformu olan ICCI, önümüzdeki sene üçüncü kez enerjinin Oscar'larını "Enerji Oscar Ödülleri" töreniyle sahiplerine verecek.

Enerji alanında özverili çalışmaları teşvik etmek amacıyla, geçtiğimiz yıl ICCI 2012 kapsamında Türkiye'de ikinci defa sahiplerini bulan Enerji'nin Oscar'ları, Eylül 2013 tarihinde yapılacak muhteşem bir törenle üçüncü kez sahiplerine ulaşacak.

Türkiye'de ve dünyada en önemli gündem maddelerinden biri haline dönüşen Enerji Sektörüne verilen hizmetleri ve yapılan katkıları desteklemek amacıyla verilen Enerji Oscar'ları, ileri vadede yapılacak projeleri ve hizmetleri de teşvik etme amacı taşıyor. Enerji Oscar'ları, Enerji Oscar Ödülleri 2012 kapsamında iki kategoride toplamda sekiz ödül ile Enerji Santralleri projelerini onurlandıracak.

Ödül Kategorileri

1. Kategori: Yenilenebilir Enerji Santralleri
Rüzgar
Hidroelektrik
Jeotermal
Biyokütle ve Atık
Güneş

2. Kategori: Termik Santraller
Doğalgaz
Kömür
Atık Isı

SOLAR STORAGE & NEXTGEN 2024

07 - 09 Kasım 2024 - İSTANBUL
SOLAR STORAGE 2023
Save
Cookies user preferences
We use cookies to ensure you to get the best experience on our website. If you decline the use of cookies, this website may not function as expected.
Accept all
Decline all
Functional
Tools used to give you more features when navigating on the website, this can include social sharing.
AddThis
Anladım!
Decline