Türkiye, enerji üretimi söz konusu olduğunda büyük potansiyele sahip - ancak aynı zamanda ciddi sorunlarla da karşı karşıya. GE’nin Dağıtılmış Enerji çözümleri, Türkiye’nin hızlı, güvenilir ve verimli enerji ihtiyacını karşılamak üzere kullanım noktasında veya yakınında hızlı biçimde konumlandırılabilir.
Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), Türkiye’nin enerji kullanımında 2015 ve 2030 arasında %4,5 oranında bir yıllık artış öngörürken, Türkiye aynı zaman diliminde büyüyen ekonomisini desteklemek için enerji talebindeki artışı % 5 olarak belirledi.. Bu da Türkiye’yi dünyanın en hızlı büyüyen enerji bölgelerinden biri yapıyor. Ülke, bu talebin üstesinden gelmek, enerji arzını kesintisiz olarak sürdürmek ve Türkiye’nin yurtdışı enerji kaynaklarına olan bağımlılığını azaltmak için elektrik ve doğal gaz altyapısına yönelik yatırımlarının büyük çoğunluğunun özel sektör tarafından yapılmasını bekliyor (Türkiye 2014 yılında enerjisinin %72’sini ithal etti).
Artan yakıt maliyetlerini karşılamak için yüksek verimlilik
Bununla beraber yakıt maliyetlerinin elektrik santrallerine ait operasyonel maliyetlerin %90’nından fazlasını oluşturduğu bir ortamda özel sektörün sürekli artış gösteren doğal gaz fiyatlarıyla baş edebilmesi gerekiyor. Bu da Türkiye’nin kömür kaynaklı üretimde büyük birartış planlasa da enerji tedariğini yerel üretilmiş yenilenebilir ve geleneksel olmayan enerji kaynaklarına daha fazla yer vererek çeşitlendirmek istemesinin ardında yatan nedenlerden birini oluşturuyor. Yakıt maliyetlerini azaltmanın yanı sıra elektrik piyasasında çalışma saatlerini artırmak, yatırımcılar için geri ödeme süresini düşürmek ve Türkiye’nin karbon ayak izini azaltmak da yüksek verimliliğe sahip enerji üretimi gerektirecek. J920 FleXtra gaz motoru işte tam bu noktada devreye giriyor. GE’nin Dağıtılmış Enerji portföyünde yer alan en yeni ve en güçlü ürünlerden biri olarak kendi motor sınıfında mevcut olan en iyi elektriksel verimliliklerden birine sahip. Halihazırda, Türkiye’deki doğal gaz temelli elektrik üretiminin yarıdan fazlası GE ekipmanlarınca sağlanıyorken, J920 FleXtra gaz motorları da Türkiye’nin enerji geleceğine katkıda bulunabilir.
GE’nin 100 kW ile 116 MW arasında değişen Dağıtılmış Enerji elektrik üretim portföyü, 3 GW’yi aşan kurulu kapasite sağlayan 60’ın üzerinde aeroderivativegaz türbini ve 250’den fazla Jenbacher gaz motoruyla Türkiye elektrik şebekesinin başlıca dayanaklarından biri haline gelmiş durumda. J920 FleXtra, 10 MW gaz motorları platformunda bir ilk olan % 50,1’lik verimliliğiyle bir tesisin yaşam ömrü boyunca büyük yakıt tasarrufu sağlama kapasitesine sahip - 100 MW’lik bir tesis için 20 milyon €’ya kadar. Motor, iki aşamalı turboşarj (hava sıkıştırma) özelliğiyle tek aşamalı turboşarja sahip pistonlu motorlara göre elektriksel açıdan % 3 puan daha verimli olabiliyor.
Yüksek Sistem Güvenilirliği
J920 FleXtra gaz motoru gibi verimli ve esnek dağıtılmış üretim teknolojileri Türkiye’deki elektrik şebekesini daha dengeli ve güvenilir hale getirebileceği gibi şebeke operatörlerinin sistem düzensizliklerinin üstesinden gelebilmesini ve operasyonel kesintilere karşı yedek güç koruması sağlayabilir. Rüzgar ve güneş gibi yenilenebilir enerji kurulumlarının sayısı giderek artıyor, ancak değişken üretimleri dengeli enerji üretimi ve güvenilir bir şebeke sağlamak için yük merkezlerine yakın ve daha fazla esnekliğe sahip dağıtılmış enerji üretimine ihtiyaç duyulduğunu gösteriyor.
Çok sayıda avantaj
J920 FleXtra gaz motoru Türkiye için enerji açısından başka önemli avantajlar da sunuyor.
% 90 ve üzerinde yüksek elektrik ve birleşik Isı ve Güç verimliliği (CHP kojenerasyon)
· Entegre ısı eşanjörleri hem sıcak su, hem de buhar üretimi uygulamaları için düşük maliyetli, yüksek kojenerasyon verimliliği sağlar.
· 5 dakikanın altında tam yüke çıkma özelliğine sahip esnek işletim, yatırımcılara gün öncesi, dengeleme ve yardımcı hizmetler piyasaları gibi çeşitli elektrik piyasalarında karlı ticari faaliyette bulunma imkanı sağlar.
· Çoklu ünitelere sahip J920 enerji santralleri, operatörlere verimlilik kaybı yaşamadan geniş enerji blokları ile dağıtım esnekliği tanır.
Yaşamsal projelerin merkezinde
J920 FleXtra gaz motoru Almanya’da iki, Amerika Birleşik Devletlerinde ise bir yaşamsal projede kullanılıyor.
Rosenheim’da bulunan Stadtwerke Rosenheim kentsel birleşik üretim santralinin büyütülmesi kapsamında üç GE Tip 6 gaz motoru ve bir atık yakma santraline eklenen bir J920 FleXtra CHP ünitesi sayesinde şehrin gereksinim duyduğu elektriğin %40’ı, ısının ise %20’si karşılanıyor. Yüksek elektriksel verimlilik ve esnekliğe sahip J920 motoru yenilenebilir enerjilerin – ağırlıklı olarak güneş enerjisi – devrede olmadığı durumda şebekeyi dengelemek için ideal bir alternatif.
Hamburg’da bulunan HanseWerk Natur GmbH, Kuzey Amerika’nın en büyük gaz motoru temelli kojenerasyon santralini inşa ediyor. Merkezinde bir J920 FleXtra gaz motoru yer alan 9,5 MW’lik santral, Doğu Hamburg’a 21.500’ün üzerinde haneye yetecek kadar elektrik sağlayacak. Bu santral % 95’i aşan toplam verimlilik ile bölgesel ısıtma için sıcak su temin eden çok yenilikçi bir birleşik ısı ve güç çözümüyle yapılandırıldı.
Bağımsız enerji üreticisi Sky Global Partners, GE ile 60 Hz’lik bir uygulamada J920 FleXtra teknolojisinin Kuzey Amerika’daki ilk kurulumu için bir araya gelecek. Columbus, Texas’ta bulunan 50 MW’lik tesise 6 motor güç verecek ve yerel bir dağıtım şirketi yük dengeleme odaklı elektrik üretecek.
GE’nin ön plana çıkan J920 FleXtra gaz motorunu da içeren Dağıtılmış Enerji portföyü açık biçimde Türkiye’nin ihtiyacı olan hızlı, esnek, uygun maliyetli ve verimli enerjiyi sağlıyor.{jcomments on}