Lisanssız Elektrik Üretim Derneği ( Lİ-DER ) ve Konya Sanayi Odası iş birliği ile organize edilen "Şehir Etkinlikleri" kapsamında bir sunum gerçekleştiren Form Temiz Enerji Sistemleri San. ve Tic. A.Ş Genel Müdürü Enis Behar, fotovoltaik uygulamalar, yasal sorunlar ve sektörün gelişmesi konusunda yardımcı olacak çözüm önerilerini katılımcılarla paylaştı.
22 Ocak Salı günü Konya ilinde ilk toplantısı yapılan "Şehir Etkinlikleri" kapsamında bir sunum gerçekleştiren Form Temiz Enerji Genel Müdürü Enis Behar, " Yenilenebilir enerji ve fotovoltaik (güneşten elektrik elde etme) konusunda 500 kW altı ve 500 kW üstü enerji üretimi hakkında uzun zamandır beklenen kanun taslakları çıktı. Fotovoltaik ürünlerin fiyatları da son 2 yılda ciddi miktarda düştü. 2009 yılında 5.000 avro olan 1kW'lık bir sistem 2013 yılında 1.500 avro'nun altına indi. Böylece çok daha makul seviyelere gelen yeni fiyatlar, fotovoltaik projelere olan ilginin artmasına sebep oldu. Artık kendi elektriğinizi kendiniz üretebilir, sadece tüketici değil elektrik üreticisi de olabilirsiniz" dedi.
Konuşmasına Form Temiz Enerji olarak gerçekleştirdikleri faaliyetlerden de örnekler vererek devam eden Enis Behar, " 2012 yılı içinde Türkiye ve çevre ülkeler genelindeki solar firmalarına, ihtiyaç duydukları tüm ürünleri, iyi organize olmuş bir ürün dağıtıcısı kimliği altında sağlamayı amaçladığımız "formsolar.com" sitesini açtık. Site sayesinde firmalar, ihtiyaç duydukları güneşten elektrik enerjisi üreten fotovoltaik ürünlere daha kolay ulaşabilirken, projelendirme ve ürün satışına daha çok odaklanabilme imkanı bulabiliyor. 2013 içerisinde de bu konuda hızlı bir gelişme kaydetmeyi öngörüyoruz" dedi.
Düşük faizli yeşil kredi ve güneş enerjisi kredisine ihtiyaç var
Güneş enerjisi sektörünün canlanması ve temiz enerjiden daha fazla yararlanılması için gerekli olan finansal şartların oluşturulmasına da değinen Form Temiz Enerji Genel Müdürü Enis Behar, "Finans sektörünün acilen yeşil kredi ve güneş enerjisi kredisi şeklinde gerçekten düşük maliyetli ve özendirici finansal araçlar yaratması gerekiyor. Güneş enerjisinden faydalanacak kurum ve kişiler için elektrik faturası öder gibi ödeme planlarını destekleyecek finansal yapılara ve vergisel avantajlara ihtiyaç duyuyoruz. Leasing uygulamalarında güneş enerjisi sistemleri %1’lik uygulama kategorisine alınabilir." dedi
Türkiye'nin yıllık olarak ortalama güneşlenme süresiyle Avrupa'daki en kaliteli güneşe sahip ülkelerin başında geldiğini belirten Enis Behar, Türkiye güneş enerjisi kaynağına sahip ancak bu kaynağı neredeyse hiç kullanmayan bir ülke. Örneğin 2 sene için güneş enerjisi uygulamalarında KDV’nin %18’den %1’e çekilmesinin Türkiye’nin güneş enerjisi konusunda dünyada örnek bir ülke haline gelmesini sağlayacağını ve 100.000 kişiye yeni iş imkanı yaratılmasını, en az 2.000 yeni şirketin kurulmasına da imkan tanıyacağını ifade etti.
“Şehir Etkinlikleri”, ülkemizde yenilenebilir enerji potansiyelinin fazla olduğu bölgelerdeki yerel halk ve firmalar ile yerel yetkili ve idarecileri lisanssız elektrik üretimi sektörü başta olmak üzere, enerji sektörü hakkında bilgilendirmeyi amaçlıyor.