Doğal Gaz Cihazları Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (DOSİDER), 13. Olağan Genel Kurul Toplantısını 5 Nisan 2019 günü gerçekleştirdi. Olağan Genel Kurul Toplantısından sonra gerçekleştirilen ilk Yönetim Kurulu Toplantısında yapılan görev dağılımı sonucunda Ömer Cihad Vardan dördüncü kez Yönetim Kurulu Başkanı seçildi.
Kurulduğu 1993 yılından bu yana, ülkemizde doğal gaz sektörünün gelişmesi için hizmet veren Türk doğal gaz cihazları sektörünün en önemli yerli ve yabancı sanayi ve ticari kuruluşlarını bünyesinde bulunduran ve sektörün %95’ini kapsayan Doğal Gaz Cihazları Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (DOSİDER), 13. Olağan Genel Kurul Toplantısını 5 Nisan 2019 günü Elite World Asia Otel’de gerçekleştirdi.
DOSİDER’in 13. Olağan Genel Kurulu’nun açılışında konuşan Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Cihad Vardan “DOSİDER olarak güçlü vizyonumuz, öngörülerimiz ve değerli üyelerimizden aldığımız güç ile başarılı bir faaliyet dönemini geride bıraktık, ileriye de umut ve heyecanla bakıyoruz” sözleriyle doğal gaz cihazları sektörünün büyümesini ve ekonomiye katkısını önümüzdeki dönemlerde de devam ettirmesinin, dinamik bir Türkiye için vazgeçilmezlerden olduğunu belirtti. Vardan, ‘Geçtiğimiz iki yıl, birçok açıdan bakıldığında kolay bir dönem değildi. Ülke içindeki seçimler, dünya genelindeki siyasi ve ekonomik değişimler, döviz kurlarındaki dalgalanmalar ile sektörümüz içindeki yeni regülasyonların devreye girmesiyle sektörümüzü etkileyen birçok değişken içinde çalışmaya gayret ettiğimiz bir süreci geride bıraktık. Hamdolsun, bu hareketli dönemde de vatandaşımızı yakından ilgilendiren sektörümüz, canlılığını muhafaza etti.” dedi.
Vardan, sözlerine şöyle devam etti: “Son genel kurulumuzun üzerinden geçen iki yılı elimizden geldiği kadar iyi değerlendirerek, karşılaştığımız sorunların çözümlenmesine ve sektörümüzün gelişmesi için oluşan fırsatların kullanılmasına yönelik çalışmalar yaptık. Bu dönem zarfında sektörümüzü etkileyen ve gündemdeki yerini koruyan konulardan biri de, gaz yakan cihazlarda ErP yönetmeliği dâhilinde daha verimli cihaz üretiminin ve piyasaya arzının zorunlu hale gelmesi hususu oldu. Üye firmalarımız, bir yandan konvansiyonel cihazlarla ilgili üretimi durdurup, stokları son olarak piyasaya sunarken, diğer yandan da yeni yönetmeliğe uygun yoğuşmalı cihazların yerlilik oranını arttırarak üretimi konusunda yoğun çalışmalar ve yatırımlar yaptı” dedi.
“Mesleki ve Teknik Eğitime Destek” Projemizle Sektöre Işık Tuttuk
DOSİDER’in kuruluşunun 25.yıldönümü vesilesiyle, Milli Eğitim Bakanlığı ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın uygun görüşleri alınarak ortak tespit edilen , 30 ildeki 30 adet Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ndeki "Tesisat Teknolojisi ve İklimlendirme" alanına ait atölye ve laboratuvarlara eğitim seti desteğine değinen Vardan, “Teknik liselere sağladığımız; kombi, sayaç, radyatör, vana, flex, doğal gaz borusu gibi ekipmanın bulunduğu eğitim setleri okullarda büyük bir memnuniyet oluşturdu. Bugüne kadar 90 kadar öğretmen ile 3.000’ü aşkın öğrencinin eğitimine birebir katkı yapıldı. Bu sonuç, “teknik eğitime destek” adıyla başlattığımız girişimin doğruluğunu kanıtladı. Sektörümüzün eğitim altyapısını güçlendirerek kaliteli insan gücünü artırmak hedefimiz için güzel bir adım attık” dedi.
Doğal Gaz Cihazları Sektörü İçin Önümüzde Güzel Fırsatlar Var
Sektörün geleceğiyle ilgili olarak Vardan, “Türk ekonomisinin lokomotif sektörlerinden inşaat sektöründeki durağanlık ister istemez doğal gaz cihazları sektörünü de etkiledi. Ancak önümüzde güzel fırsatlar var, bunları değerlendirmemiz gerekiyor. Dolayısıyla bundan sonraki 2019-2021 dönemi için sektörümüzü daha da iyileştirmek için çalışmalarımız devam edecek” diye konuştu.
Vardan, sektörün önündeki fırsatları şöyle sıraladı:
• 81 vilayette ve 500’ü aşkın ilçede doğal gaz kullanılabilir hale gelmesi,
• Dönüşüm pazarı önemli oranda büyümeye başlaması,
• DOSİDER üyesi firmaların ihracat kabiliyetlerinin gelişmiş olması ve çok sayıda ülkeye ihracat yapmaya başlamış olması,
• Ekonomideki durağan pozisyondaki sektörlerin önümüzdeki günlerde iyileşecek olması.
DOSİDER’in önümüzdeki dönem çalışma gündemine de değinen Vardan, DOSİDER’in ajandasını şu şekilde açıkladı:
• GAZBİR/GAZMER ile birlikte, doğal gaz kullanabilme imkânı olan kişi ve firmaları yeşil bir enerji kaynağı olan doğal gaz kullanımına teşvik etmek,
• İkinci el cihazlarla ilgili piyasada ortaya çıkan sorunla mücadele ederek can güvenliği ve sağlığı açısından tehlikeli bir durumun oluşmasını önlemek,
• DOSİDER’in 25.yıl kuruluş yıldönümü vesilesiyle başlatılan, teknik liselere eğitim seti projesine devam etmek,
• Sektörün sağlıklı gelişimi ve eğitime destek amacıyla teknik liselere verilen eğitim setlerinin yanı sıra gerekli eğitimleri verecek projeler geliştirmek,
• ErP yönetmeliğinin yeni fazlarıyla ilgili bilgilendirme çalışmaları yaparak süreci takip etmek,
• Sektörümüzün gelişimine ve tüketicilerin özellikle tasarruf konusunda daha çok bilinçlenmesini sağlayacak yeni projeler üzerine yoğunlaşmak
DOSİDER Genel Kurulu’nda, geçmiş dönem yönetim ve denetim kurullarının faaliyet raporlarının görüşülerek ibrasının sağlanması, bütçe önerisi ve tüzük değişikliği önerilerinin görüşülmesinin ardından 2019-2020 Dönemi için seçilen Yönetim Kurulu şu şekilde oldu:
• Ömer Cihad VARDAN, ÇUKUROVA ISI
• Dr. Celalettin ÇELİK, VİESSMANN
• R. Rezzan ÖZSARFATİ, DENKO
• K. Ayhan EREN, ERENSAN
• Ali Ender ÇOLAK, BAYMAK
• Alper AVDEL, VAİLLANT
• Mehmet B. ÖZOKUMUŞOĞLU, ECA
• Ali AKTAŞ, BOSCH
• Zeki ÖZEN, DAIKIN
• Koray FEDAR, ALARKO- CARRİER
Olağan Genel Kurul Toplantısından sonra gerçekleştirilen ilk Yönetim Kurulu Toplantısında yapılan görev dağılımı sonucunda Ömer Cihad Vardan dördüncü kez Yönetim Kurulu Başkanı seçildi.
DOSİDER
www.dosider.com
DOSİDER (Doğal Gaz Cihazları sanayicileri ve İşadamları Derneği) 1993 yılında kurulmuş olup,
• Ülkemiz doğal gaz sektöründe haksız rekabet yapılmasını önlemek,
• Uygulamada proje, malzeme ve işçilik standardizasyonunu sağlamak,
• Doğal gaz sektörünün gelişmesini sağlamak amacıyla; yasa, nizamname, şartname, kararname ve standartların hazırlanmasına katkıda bulunmak,
• Üretimde uluslararası standartlara uyulmasını sağlamak,
• Doğal gaz temini, dağıtımı, kullanımı ve tüketimi ile ilgili tüm kamu ve özel kuruluşların işbirliği hususunda zemin oluşturmayı hedeflemiştir.
Türk doğal gaz sektörünün en önemli yerli ve yabancı sanayi ve ticari kuruluşlarını bünyesinde bulunduran DOSİDER, doğal gaz sektörü içinde üyeler arasında işbirliği, dayanışma ve yardımlaşma ortamının oluşturulması, ortak sorunların çözüme ulaştırılmasının sağlanması; kullanıcıların standartlara uygun kaliteli hizmet ve malzeme almalarının temini ile bu konularda haksız rekabetin oluşmaması için gerekli tedbirlerin alınması konularını kendine amaç edinmiştir. DOSİDER üyesi firmalar, ısıtma sektörünün %95’ini temsil etmektedir. Ayrıca, doğal gazın tüketiminde verimliliğin maksimize edilmesini ve sürdürülebilirliğin temini için cihaz verimliliği yüksek yeni ürünler geliştirilmesini teşvik edilmektedir. Diğer taraftan, sektörün çatı kuruluşu DOSİDER’in ilkeleri; çevreci, tasarruf odaklı ve modern teknolojiler kullanmak, yaşamın kaynağı olan enerjiye saygılı olmak, standardizasyon kriterlerine uymak ve güvenliği temin etmektir.